zupa jarzynowa - 1321 przepisów (strona:73/89)

37 najlepszych przepisów na listopad 158

miesiącu: gruszki, żurawinę, brokuły, orzechy, pieczarki, jarmuż, jabłka, brukselkę i brokuły, buraki, marchew, kapustę, cykorię, brukiew, czarną rzepę, pasternak i topinambur, seler, skorzonerę. Zapraszam do wspólnego, listopadowego gotowania! Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczona dynia z cukinią(...)buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Koktajl buraczkowy z bananem i pomarańczą Buraczki tarte Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Gęsta jarzynowa z brukselką Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Pierogi z mięsem, cebulą

Moja smaczna kuchnia
Biała kapusta duszona z marchwią, jabłkami i majerankiem 185

średnie marchewki majeranek sól grubo mielony pieprz 2-3 łyżki oleju Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kapustę szatkujemy - stopień grubości dowolny. Marchew obieramy, płuczemy i ścieramy na grubej jarzynowej tarce. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy ją lekko. Następnie wrzucamy poszatkowaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie, i na niewielkim przesmażamy przez kilka minut mieszając często(...)delikatna i lekka, gdyż zawiera niewielką tylko ilość oleju. Wzdymające właściwości kapusty łagodzi majeranek, więc... jedzmy ją bez obaw :) Jeśli lubicie kapustę, to możecie ja również wykorzystać od przygotowania zupy krem, podobnej do  białego kremu z pietruszki i kalarepy . Niebawem pokażę Wam własnie taką kapuścianą delikatną zupę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krupnik Prezydentowej 157

wiele się nauczyłam w kwestii gotowania. U mnie w domu rodzinnym nie jadało się krupniku, we własnej kuchni robię go bardzo często od jakichś 12-tu lat. ;) Do ugotowania zupy potrzebujecie max. 40 minut.  Składniki: 6 łyżek kaszy jęczmiennej, najlepiej drobnej, ewentualnie średniej  2 łyżki masła klarowanego lub 1 łyżka masła i 1 oleju 1 litr bulionu drobiowego(...)wrzucam pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, w drobną kostkę selera, cebulę i pietruszkę. Gotuję pod przykryciem do miękkości, ok.20-30 minut.  4. Na koniec wrzucam startą na tarce jarzynowej marchewkę, przyprawy, gotuję ok. 5 minut. 5. Rozlewam do talerzy, posypuję natką pietruszki. Przepis dodaję do akcji

Kuchnia Prezydentowej
Chłodnik z botwinką 196

W ubiegłym tygodniu na blogach królowały chłodniki. Też robiłam chłodnik, po raz pierwszy i bardzo mi smakował :) Powrócę do niego jak tylko znów zaleje nas fala

Kuchnia domowa Ani
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami 175

pieprz do smaku Jak zrobić? Kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodzie.  Pora pokroić w cienkie plasterki. Czosnek obrać i posiekać drobno. Marchew obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Na głębszej patelni (lub garnku z grubszym dnem) rozgrzać oliwę. Dodać por i zeszklić. Następnie dodać marchew i czosnek - wszystko razem podsmażyć krótko - nie powinno zbrązowieć. Zdjąć(...)koperkowym, pomidorowym lub mięsnym. Doskonale smakuje także z zimnymi sosami na bazie jogurtu. Jeśli nie macie pomysłu jak wykorzystać pozostały po wydrążeniu środek cukinii, to polecam Wam pyszną, kremową zupę z cukinii z dodatkiem ziemniaków   😊 Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Duszona kapusta z zasmażką 309

pokrojone w kostkę – ale nie są konieczne. Danie swojskie, domowe i do tego bardzo tanie. Gości u mnie w każdy sezon. Bardzo często także bez zasmażki, w formie zupy z młodej kapusty . Duszona kapusta z zasmażką: 1 główka młodej kapusty 1 duża cebula 2 młode marchewki 1 duży pęczek koperku 1 duży liść laurowy 4-5 ziaren ziela angielskiego(...)kapusty kroimy ostrym nożem na bardzo cienkie paseczki (można też użyć szatkownicy/mandoliny). Paseczki przekrawamy na dwie – trzy części, aby paski były krótkie. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Koperek drobno siekamy. Wszystko to wkładamy do garnka i zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła kapustę. Wrzucamy liść laurowy

Poezja smaku
Domowa kostka rosołowa 332

naturalna, pełna ziół, warzyw i przypraw. Idealnie wzmacnia smak i aromatyzuje . Wystarczy raz na trzy miesiące przygotować sobie porcyjkę i używać kostek do sosów, risotto czy jako bazę do zup. Ja sobie nie wyobrażam bez nich gotowania – dzięki nim dokładnie wiem co jem i żaden sos mi nie straszny. Podaję przepis na kostkę wegetariańską, z której uzyskuję bulion warzywny(...)łyżeczki soli (lub więcej w razie potrzeby) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie ścieramy razem z selerem naciowym na tarce jarzynowej lub w malakserze z końcówką do tarcia warzyw. Dodajemy pokrojone na cieniutkie półplasterki cebulę oraz por. Na desce siekamy drobno natkę pietruszki i lubczyk. Do moździerza wkładamy liść laurowy

Poezja smaku
Truskawkowo waniliowa zebra 157

wielu dań, ale też doskonałym składnikiem zbilansowanej diety. Najlepsze i najzdrowsze są oczywiście spożywane na surowo. W kuchni można je wykorzystywać wszechstronnie – do sałatek, surówek, przystawek, pierogów, makaronów, ryżu, zup, sosów, deserów, ciast, koktajli. Przetworzone – na dżemy, konfitury, wina, nalewki, likiery . Idealne ciasto na niedzielę … i nie tylko – truskawkowo waniliowa zebra. Ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki(...)średnicy 22 cm) do tego ciasta. Kto nie ma – suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki (na tarce jarzynowej). Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi

mojewypiekiinietylko
BARSZCZ CZERWONY WIGILIJNY + FILMIK 92

Pyszny barszcz czerwony to podstawa dań wigilijnych. Można go ugotować wcześniej i zapasteryzować. Jest zawsze tak samo smaczny jak zaraz po ugotowaniu. Plecam przepis.  SKŁADNIKI

Kulinarne Fantazje Marioli
Surówka z brokuła i jabłka 176

warzywa zachowują wszystkie swoje właściwości odżywcze i cenne składniki dla organizmu. Bardzo lubimy gotowane brokuły, szczególnie sałatkę brokułową z serem feta i prażonym słonecznikiem, polaną sosem czosnkowym, pyszne kremowe zupy brokułowe . Natomiast Kotlety z brokułów, ryżu i sera są rewelacyjne. Jadamy też surowe brokuły, najczęściej w postaci tzw. pesto, zmiksowane z prażonym słonecznikiem i olejem, albo pod postacią dzisiejszej surówki(...)smaku prażony słonecznik Jak przygotować pyszną surówkęz brokuła i jabłka z prażonym słonecznikiem? Brokuła myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, dzielimy na mniejsze kawałki i surowego ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub szatkujemy w szatkownicy. Jabłka myjemy, osuszamy i wraz ze skórkę ścieramy na tarce. Szczypiorek siekamy. Przekładamy wszystkie składniki do miski, dodajemy jogurt wymieszany z odrobiną oliwy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chrupiąca choinka z grzybami 170

warzyw (marchewka, pasternak, cebula, ziemniaki, seler, pomidory, por, papryka, natka pietruszki), suszone zioła i naturalne przyprawy oraz sól morska. Tylko tyle i aż tyle. Vegetą Natur można doprawiać, mięsa, zupy, sosy, zapiekanki, farsze, dania z warzyw, grzybów. Wzbogaci smak dania, ale nie przytłumi go. Rodzina Vegeta Natur to ponad 30 produktów, które mają te samą bazę, ale w konkretnych mieszankach(...)stół w całości i każdy może sobie oderwać albo odkroić kawałek pysznego ciasta Jak zrobić choinkę z grzybami? FARSZ   - pieczarki umyłam i dobrze osączyłam. Starłam je na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Z pora zdjęłam wierzchnie twarde liście, a jasny, soczysty środek pokroiłam w cienkie ćwierćplasterki. Na patelni rozgrzałam niezbyt mocno olej z masłem. Wrzuciłam rozdrobnione grzyby

Smaczna Pyza
Krem jarzynowy 127

Składniki (na 1 porcję) - cebula (ok. 70 g), - pół pora (ok. 60 g), - ząbek czosnku, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - marchew (ok. 105 g), - pietruszka

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kimchi (kimczi) - pikantna kiszonka z Korei 432

jeść przygotowaną kiszonkę? Do dań mięsnych, rybnych i owoców morza to ognisty, wyrazisty w smaku dodatek i oryginalna jarzynka. Doskonale smakuje z ryżem i makaronem. Można wykorzystać do przygotowania zup i gulaszy. Składniki na 2 słoiki a`0,75 l: 1 kg kapusty pekińskiej 200 g białej rzodkwi 1 marchew 1/2 czerwonej cebuli 2 młode cebulki ze szczypiorem(...)najlepiej na kilka godzin. Przemieszać kilka razy wymieszać wodę z cukrem i mąką, następnie mieszając zagotować. Odstawić do przestudzenia obrane warzywa marchew i rzodkiew zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej lub pokroić w cieniutkie słupki (starłam). Imbir i czosnek zetrzeć na tarce lub drobniutko pokroić. Pokroić czerwoną cebulę i szczypior ostudzony kleik ryżowy wymieszać na gładką pastę z przyprawami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48158

garnek na małym ogniu. Gdy wywar zacznie się gotować, po jakiś 30 minutach na wierzchu zaczną pojawiać się szumowiny – beżowo-białe chmurki ze ściętego białka. Zbieramy je z powierzchni zupy łyżką cedzakową i wyrzucamy. To one sprawiają, że rosół mógłby być mętny. Szumowiny będą się pojawiały przez około 20-30 minut gotowania. Odławiamy je i wyrzucamy . Rosół będzie przejrzysty(...)długo i bardzo powoli , powinien tylko mrugać. Po ugotowaniu wywaru wyjmuję z rosołu mięso i warzywa. Pęczek z lubczykiem i pietruszką wyrzucam. Warzywa (bez selera naciowego) wykorzystuję do sałatki jarzynowej, a mięso – jako element nadzienia do pierogów, naleśników, pasztecików. Jeśli nie chcecie go używać od razu, można je zamrozić po wcześniejszym wyrzuceniu skórek i kości. Rosół przez gęste sito

Karo in the Kitchen
Przekąska – Kasza jaglana zapiekana w portobello 190

jadłospisu. Tym bardziej, że jest nie tylko zdrowa, ale także smaczna. Kasza jaglana świetnie się komponuje z daniami zarówno słonymi, jak i słodkimi. Jest wspaniałym dodatkiem do mięs, zup, czy też farszów. Kasza jaglana zapiekana w portobello niech będzie tego przykładem.     Składniki: - 8 szt. portobello - 200g kaszy jaglanej - 1 jajko - 150g sera żółtego Gouda - 4 szalotki - czosnek (ilość(...)blaszek”. Trzonki i blaszki drobno siekamy. Szalotki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy szalotki, solimy i podsmażamy. Bezpośrednio na patelnię – do szalotek, ścieramy na tarce jarzynowej czosnek (można go pokroić, ale nie przeciskać przez praskę) – mieszamy. Dodajemy posiekane blaszki i korzonki. Całość smażymy, aż szalotki się zeszklą, następnie wlewamy wino Marsala. Odparowujemy nadmiar płynu

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania