zupa jarzynowa - 1321 przepisów (strona:78/89)

Kotleciki z kurczaka i cukinii 333

jakość przerobić na dania, cukinie rosną na działce jak zwariowane. Cukinia to bardzo modny składnik wielu dań. Do tego doskonale nadaje się do grillowania, można ją faszerować, robić pyszne zupy. Ja zawsze znajdę dla niej zastosowanie. Bardzo lubimy placki z cukinii. Takie mocno przyrumienione. Tym razem postanowiłam zrobić kotleciki z kurczaka i cukinii, kurczaka drobno się kroi, a cukinię ściera(...)ziemniaczanej sól i pieprz do smaku 1 łyżka siekanego koperku olej do smażenia Wykonanie: udka kurczaka luzujemy z kości i skóry, kroimy w drobną kostkę. Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, razem ze skórką, cukinie układamy na durszlaku i lekko solimy, gdy pojawi się płyn odciskamy go. Do pokrojonego drobno kurczaka dodajemy odciśniętą cukinię, do masy dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową 151

mielony (do smaku) - liście sałaty rzymskiej (dużej) Mięso z kurczaka drobno kroimy, przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane (kolejność dowolna) – cebulę, szczypior, natkę pietruszki, miętę oraz startą na tarce jarzynowej marchew – mieszamy. Dodajemy czarnuszkę, musztardę, estragon, serek mascarpone, olej sezamowy – ręką wyrabiamy masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem – ponownie wyrabiamy. Z umytych liści sałaty rzymskiej ścinamy grubszy nerw(...)jest niezwykle wszechstronnym produktem, a jej delikatny smak, wspaniale komponuje się z wieloma daniami. Może być spożywana na ciepło, zimno, jako dodatek do dań słonych i słodkich, do sałatek, zup, zapiekanek, kotletów wegetariańskich, a nawet deserów. Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Z dodatkiem sosów (np. tajski sos chili

mojewypiekiinietylko
Wieprzowina Brassói – Brassói aprópecsenye 198

razem, na Wspólne gotowanie z Formułą , Daria zabrała nas na Węgry. Do kraju, którego wizytówką jest Tokaj, Egri bikavér („egerska bycza krew”), gulasz, halászlé (zupy rybne) … i nie tylko. ” Kuchnia węgierska należy do kuchni środkowoeuropejskiej. Nie można o niej powiedzieć, że jest lekka i łagodna, z pewnością jednak można ją zaliczyć do najsmaczniejszych kuchni świata. Kuchnię węgierską charakteryzuje niezwykłe(...)papryki (pokrojone w paski). Następnie dodajemy pozostały, drobno posiekany czosnek oraz ziemniaki. Delikatnie mieszamy. Surówkę przygotowałam z sałaty lodowej, z dodatkiem świeżej papryki. Sałatę kroimy w paski, na tarce jarzynowej ścieramy kawałki papryki, oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy winem Mirin oraz olejem sezamowym. Posypujemy zieloną cebulką i delikatnie mieszamy. Krótka była przygoda Wspólnego gotowania z Formułą na Węgrzech. Jest

mojewypiekiinietylko
Szybkie curry z ziemniaków i groszku, z jogurtem i miętą 141

porozpadają (więcej o ziemniakach pisałam m.in. w TYM wpisie). Ziemniaki cienko obieramy ze skórki, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na równej wielkości kawałki, trochę większe niż do zupy. Cebule obieramy, kroimy na pół, a następnie na cienkie pasterki. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy do miseczki. Jeśli korzystacie z groszku z puszki – odcedzamy go i przepłukujemy na sicie(...)sporą ilością świeżej mięty. SKŁADNIKI 2 duże albo 3 mniejsze porcje 800g ziemniaków typu użytkowego B lub BC, waga po obraniu (więcej w przepisie) 500ml rosołu drobiowego lub bulionu jarzynowego 2 ząbki czosnku 250g cebuli, czerwona i żółta 130-140g zielonego groszku – świeży, mrożony albo z puszki 3 łyżki oleju kokosowego 3-4 pełne łyżeczki mieszanki przypraw curry

Karo in the Kitchen
Rozgrzewająca fasolka po bretońsku w wersji wege 314

 Rozgrzewająca fasolka po bretońsku w wersji wege Danie, które za każdym razem przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Smaczne, wartosciowe, pożywne i, co najważniejsze, proste i szybkie

Wino Francja Kuchnia
Sałatka z ziemniakami, groszkiem i jajkiem 140

twardo i nie wiecie już pod jaką postacią je serwować podczas Wielkanocy, to podpowiadam właśnie tą sałatkę. Sprawdzi się również wtedy, kiedy nie macie czasu na tradycyjną sałatkę jarzynową lub po prostu nie chce Wam się kroić tych wszystkich warzyw. Dzisiaj zapraszam zatem na sałatkę z ziemniakami i jajkiem oraz zielonym groszkiem. Do tego czerwona cebulka, rzodkiewka, żeby(...)mieszamy. Polewamy sałatkę i mieszamy wszystkie składniki. Posypujemy szczypiorkiem. 4.26 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-ziemniakami-groszkiem-jajkiem/ MieszamWGarnku Artykuł Sałatka z ziemniakami, groszkiem i jajkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Jarzynowy bulion tajski 142

                Zmodyfikowałam przepis Kena Homa na "Tajski bulion drobiowy z północy" z

Kuchnia Prezydentowej
Wigilia Świętego Mikołaja 120

Na zaproszenie Ambasady Finlandii, w podwójnej roli - dziennikarza i blogera - miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu ze Świętym Mikołajem, które odbyło się w rezydencji JE Ambasador Hanny

Cztery Fajery
Kotlety z włoszczyzny po bulionie 93

przygotowuje z warzyw sałatkę jarzynową, 20% pasztet, 5% przygotowuje coś innego i niestety aż 35% wyrzuca! Już ja Wam znajdę super przepisy, aby ich nie marnować Swoją drogą zapraszam do obserwacji mojego profilu na Instagramie @wegeprzepis ! Zobacz także inne pomysły na wykorzystanie włoszczyzny: pasztet jaglano-soczewicowy z włoszczyzną oraz keto sałatkę jarzynową . Przepis na rosół wegański znajdziecie tutaj(...)wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi Zobacz więcej przepisów na wegetariańskie słodkości ! Przepisy sezonowe Kotlety z buraka (wegańskie) Zupa dyniowa (wegańska) Burgery z buraka Puree z dyni Sałatka z buraków Chłodnik litewski z burakami Buraki pieczone Pierogi z dynią piżmową Kremowy sos dyniowy Szakszuka z dynią piżmową Zobacz więcej

WegePrzepis
Rosół wołowy Magdy Gessler 317

  Dziś rosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler znaleziony na stronie Smaki Życia. Pyszny, klarowany, jak u Mamy:) Zazwyczaj gotuję go popołudniu, najlepiej smakuje na drugi dzień

Zasmakuj Kuchni
Hummus – pasta z ciecierzycy 168

Hummus to nic innego jak pasata z ciecierzycy, która jest bardzo popularna w kuchni wegańskiej i niestety niedoceniana. Cieciorka może zastępować mięso gdyż bogata jest w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler 380

Dziś rosół wołowo-drobiowy Magdy Gessler znaleziony na stronie Smaki Życia. Pyszny, klarowany, jak u Mamy Zazwyczaj gotuję go popołudniu, najlepiej smakuje na drugi dzień z

Zasmakuj Kuchni
Śledzie z jajem, czyli 5 propozycji rybnych dań wielkanocnych 47

W krainie wielkanocnych smaków, gdzie tradycja przeplata się z nowoczesnością, możesz odkryć tajemnice wspaniałych dań rybnych. Zanurz się w atmosferze świątecznej radości, podczas której doświadczysz wyjątkowego

Kuchnia MagdaLeny
Proste ciasto marchewkowe, marchewkowiec bez miksera 138

była w cieście widoczna, zetrzyjcie ją na drobnych oczkach tarki. Ja nie mam takiej potrzeby a i za bardzo leniwa chyba jestem, bo marchewka starta na zwykłej tarce jarzynowej W przepisie jest spora ilość cukru, następnym razem użyję połowę i dorzucę trochę daktyli lub żurawiny. Marchewkowiec przełożony dżemem lub solo, może robić nam za ciasto piernikowate. Przełożone kremem, trąci(...)miseczce - wystarczy wymieszać za pomocą rózgi lub widelca 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/proste-ciasto-marchewkowe-marchewkowiec-bez-miksera/ MieszamWGarnku Artykuł Proste ciasto marchewkowe, marchewkowiec bez miksera pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Bulion drobiowo-warzywny 194

smacznie, ale bulion trzeba było trochę rozcieńczyć, bo jednak był trochę zbyt intensywny w smaku (i w kolorze), by jeść go w normalnej postaci. Jeśli chcecie wzbogacić smak swoich zup, sosów i potrawek, zachęcam do wypróbowania przepisu :) Składniki na ok 1-1,5l bulionu: 1 udo indyka (w całości, nie sama "pałka") 2 średnie pietruszki 2 małe lub 1 średnia(...)warzywnej, bo tak przygotowany wywar jest już wystarczająco aromatyczny i intensywnie żółty. Bulion przelewamy przez sitko. Mięso oraz warzywa możemy wykorzystać do zrobienia np. potrawki z indyka lub sałatki jarzynowej

Zawsze głodna!