zupa jarzynowa - 1321 przepisów (strona:57/89)

ROSÓŁ WOŁOWY / BEEF BROTH 77

ROSÓŁ WOŁOWY / BEEF BROTH Z przepisem na rosół jest tak samo jak z przepisem na sałatkę jarzynową – każdy ma swój. Dzisiaj zrobimy wołowy, który

Martyna Cooks
Zupa grzybowa z kaszą krakowską 115

Zupa grzybowa z kaszą krakowską lub kaszą jęczmienną Zupa grzybowa z kaszą to mega rozgrzewająca potrawa na jesienne i zimowe dni. Przygotowana z suszonych prawdziwków lub podgrzybków jest pełna leśnego aromatu, a dodatek kaszy sprawia, że jest naprawdę sycąca. Do przygotowania tej pysznej zupy można dodać także świeże grzyby, które jeszcze bardziej podkręcą jej smak. Serdecznie polecam ten przepis :) Składniki(...)wywar jarzynowy z liściem laurowym i zielem angielskim. Jak będzie gotowy dodajemy przepłukaną kaszę i wywar grzybowy wraz z ugotowanymi grzybami. Ważne, jeżeli suszone grzyby po ugotowaniu są bardzo duże, warto przed dodaniem do wywaru odcedzić je i pokroić w drobną kosteczkę. Jeżeli dysponujemy świeżymi prawdziwkami, kroimy je w dość duże paski tak, aby były wyczuwalne w zupie. Grzyby przesmażamy

Korniszonki
Zupa grzybowa z kaszą krakowską 113

Zupa grzybowa z kaszą krakowską lub kaszą jęczmienną Zupa grzybowa z kaszą to mega rozgrzewająca potrawa na jesienne i zimowe dni. Przygotowana z suszonych prawdziwków lub podgrzybków jest pełna leśnego aromatu, a dodatek kaszy sprawia, że jest naprawdę sycąca. Do przygotowania tej pysznej zupy można dodać także świeże grzyby, które jeszcze bardziej podkręcą jej smak. Serdecznie polecam ten przepis :) Składniki(...)wywar jarzynowy z liściem laurowym i zielem angielskim. Jak będzie gotowy dodajemy przepłukaną kaszę i wywar grzybowy wraz z ugotowanymi grzybami. Ważne, jeżeli suszone grzyby po ugotowaniu są bardzo duże, warto przed dodaniem do wywaru odcedzić je i pokroić w drobną kosteczkę. Jeżeli dysponujemy świeżymi prawdziwkami, kroimy je w dość duże paski tak, aby były wyczuwalne w zupie. Grzyby przesmażamy

Gotujemy i jemy
Zupa krem z czerwonej soczewicy i pomidorów 151

mojego entuzjazmu , cóż jakoś muszę z tym żyć " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Więcej dla mnie ! Zupa jest bardzo , ale to bardzo prosta i szybka w wykonaniu , nie ma problemu z odgrzewaniem , też się dobrze sprawdza drugiego dnia , nawet smak jest jeszcze lepszy . Polecam wszystkim zupojadom , takim(...)wody 3 kostki rosołowe jarzynowe lub bulion łyżka klarowanego masła sól do smaku Gęsty jogurt do dekoracji , ewentualnie parę listków kolendry Cebulę, chilli , marchew i ziemniaki , obieramy , kroimy , podsmażamy na klarowanym maśle z wszystkimi przyprawami , tak , żeby złapały złoty kolor, ale absolutnie nie mogą się przypalić bo zupa będzie gorzka . Zalewamy wodą , dodajemy kostki rosołowe , czerwoną soczewicę i pomidory

Ogrodnik w podróży
Zupa z bobem 223

krótki, korzystajmy z niego póki trwa!;) Dzisiaj proponuję zupę z bobem i ziemniakami . Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 0,25 selera, 0,5 pora, liść kapusty, 1 duża cebula, 0,5 kg bobu, 0,5kg ziemniaków, łyżka masła, 2 ząbki czosnku, koperek, 100g śmietany 12% lub 18%, 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego, sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy bulion. Marchewkę, pietruszkę(...)łyżką masła. Dodajemy bób. Kiedy delikatnie się zeszli dodajemy do bulionu. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, a następnie dodajemy do zupy. Śmietanę umieszczamy w kubeczku z letnią wodą, po trochu dodając do zupy.  Koperek drobno kroimy, dodajemy do bulionu.  Smacznego!;) ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą zawartość białka

Kuchnia Pełna Pasji
Zupa z zielonej soczewicy 121

Można powiedzieć, że to taka zupa eksperymentalna wymyślona naprędce :) Dałam do niej co miał am pod ręką i wyszło pysznie, pożywnie i zdrowo :) Składniki: 2,5 litra dowolnego wywaru - u mnie tradycyjnie ze skrzydełek 150 g zielonej soczewicy 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera pół szklanki suchego makaronu duża garść pokrojonej w kostkę papryki (u mnie mr ożona(...)selera ścieramy na tarce jarzynowej. 2. Cebulę i pora dowolnie siekamy. Na patelni rumienimy cebulę, następnie dodajemy tarte warzywa i chwilę dusimy. 3. Do wywaru dodajemy warzywa z patelni i soczewicę. Dorzucamy też liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości. 4. Makaron gotujemy osobno w osolonym wrzątku, dodajemy do zupy. Całość dopraw iamy solą, koncentratem

Kuchnia domowa Ani
Zupa brokułowa 62

Fantastyczna szybka zupa. Nie raz jeszcze pojawi się na naszym stole. Przepis podaję z moimi zmianami. Składniki: 1 brokuł 1 cebula 1 marchewka 3 duże ziemniaki 100 g serka topionego (śmietankowego lub ziołowego) 2 łyżki oleju 1 łyżeczka masła 1/4 szklanki śmietanki 30% 2-2,5 litra gorącego bulionu lub wody (u mnie woda) sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie(...)startą na tarce jarzynowej i razem chwilkę dusić. Dorzucić ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i łyżkę masła, wymieszać, poddusić. Wlać gorący bulion (lub wodę), dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. 2. W międzyczasie brokuł podzielić na różyczki, opłukać pod bieżącą wodą. Dodać do gotującej się zupy. Gotować ok 5 minut

Kuchnia domowa Ani
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków bez mięsa 62

talerze. Robię mizerię do obiadów, robię koktajle na bazie kefiru, czy gotuję zupy! Zapraszam na pyszną zupę ogórkową ze świeżych ogórków. Jeśli nigdy nie jedliście, to gwarantuję, że zostaniecie jej fanami! Każdego roku w lecie chociaż raz gotuję zupę z ogórków gruntowych, albo z małosolnych. Ta zupa ogórkowa ze świeżych ogórków wygląda jak tradycyjna ogórkowa. Ale w smaku jest różnica(...)oknem, lato na talerzu, jedzmy sezonowo. Łapcie przepisy pełnymi łyżkami! Bo zupa ogórkowa nie jedno ma imię! Koniecznie zobaczcie przepis na ogórkową ze świeżych ogórków z boczkiem i przepis na najlepszą zupę ogórkową z klopsikami. Bezmięsna zupa ogórkowa ze świeżych ogórków , składniki na 4 porcje zupy: 1 mały por 2 łyżki masła 1 młoda marchew 1 mała pietruszka kawałek korzenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ZUPKA SEROWA 91

gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Następnie cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę i cebulę dodać do wywaru i gotować ok. 20 minut od czas do czasu mieszając. Do gotującej się zupy dodać serek topiony i całość gotować do jego rozpuszczenia. Doprawić do smaku pieprzem

Ciastka - domowe słodkości
Potrawka z indyka 173

sól pieprz przyprawa do kurczaka czosnek staropolski kmin rzymski 1 łyżka sosu do zup i sosów lub sojowego 3-4 łyżki oleju roślinny do smażenia ½ szklanki wody Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej (duże oczka). Mięso myjemy i drobno kroimy (kawałki ok 1x1 cm). Na rozgrzanym oleju

peggiwkuchni
Zupa gołąbkowa 1086

miska pożywnej ciepłej zupy. Taką robiłam pierwszy raz, mąż nie mógł się nachwalić :* Tak więc z pewnością zrobimy ją nie raz :) Składniki: 1/2 lub 1/3 niedużej główki kapusty włoskiej 300-400 g mięsa mielonego (łopatka) 1 duża marchewka 1 cebula 1 mały seler ziele angielskie liść laurowy 1 łyżka słodkiej mielonej papryki koncentrat pomidorowy 1/2 filiżanki ryżu sól, pieprz(...)grubą kostkę, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach, selera pokroić w kosteczkę. 3. Marchew i seler zalać 2 litrami wody, zagotować, dodać ziele angielskie, liść laurowy, mięso i kapustę. Gotować ok 15 minut. Po tym czasie dodać suchy ryż, ewentualnie uzupełnić wodę. Gotować ok 15 minut. 4. Na koniec do zupy dodać słodką mieloną paprykę, koncentrat pomidorowy

Kuchnia domowa Ani
Botwinkowy chłodnik z kiełkami 112

pieczony opcjonalnie Botwinę kroję. Buraczki ścieram na tarce jarzynowej. Do garnka wlewam szklankę wody, dodaję pokrojona botwinę ale bez liści, oraz starty burak pieczony. Gotuję na wolnym ogniu około 15 minut. Na końcu dodaję liście i gotuję jeszcze dwie minuty. Ogórka i rzodkiewki kroję w kostkę. Dodaję do przestudzonej zupy, dolewam mleko  kwaśne, jogurt, ocet winny, zakwas. Doprawiam

wesoła kuchnia
Zupa z porów 119

zupę z porów.     Składniki: - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 2litry) - puszka mleka kokosowego 400ml - 3 dorodne pory - 2 marchewki - mały kawałek korzenia selera - ziemniaki (małe-sałatkowe) - sól morska - świeżo mielony pieprz - chilli w płatkach - olej kokosowy Dodatkowo - grzanki z chleba wieloziarnistego   Pory bardzo dokładnie myjemy, kroimy na plasterki. Obrane marchewki – w półkrążki, seler ścieramy na tarce jarzynowej(...)gorący bullion, gotujemy do chwili, aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i chilli (dałam sporo, ma być ostro), zagotowujemy. Podajemy z grzankami z chleba wieloziarnistego. Zupa z porów zaskakuje całym bogactwem smaków. Początkowo wydaje się łagodna, nawet słodka, a to za sprawą mleka kokosowego. Jednak po kolejnych łyżkach gaśnie uwielbienie słodkości. Zaczyna być pikantnie, a nawet

mojewypiekiinietylko
Zupa z fasoli i szczawiu 31

Klasyczną zupę fasolową znają wszyscy. Podobnie zupę szczawiową - kto w dzieciństwie nie jadł jej u babci czy w szkole? A co, gdyby połączyć obie te zupy? U mnie w domu takie połączenie zasmakowało wszystkim 😄 Zupa z fasoli i szczawiu - przepis na 6 porcji Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne: 660g białej fasoli (3 puszki), słoik przecieru szczawiowego, 3 marchewki(...)sałatki jarzynowej). 3. Przecedź wywar, aby usunąć przyprawy. 4. Fasolę z puszek przełóż na sito, przelej zimną wodą, po czym przełóż do blendera, dodaj szklankę wywaru u zblenduj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. 5. Zblendowaną fasolę dodaj do garnka z wywarem, zagotuj, po czym wlej przecier ze szczawiu, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. 6. Na koniec zupę dopraw

Z notatnika dietetyka
Zupa pomidorowa z szarymi kluskami 169

wlaniem do zupy powinniśmy zahartować wlewając odrobinę zupy. Gotujemy jeszcze 5 minut.  Zupę podajemy z kluchami szarymi, posypaną zieloną pietruszką. Szare kluchy Składniki: 2 kg ziemniaków 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej 1 jajka Wykonanie: Ziemniaki obieramy i z ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ziemniaki przekładamy na durszlak, podkładamy miseczkę aby ściekł nadmiar wody

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania