zupa jarzynowa - 1321 przepisów (strona:50/89)

Zupa gołąbkowa 1132

miska pożywnej ciepłej zupy. Taką robiłam pierwszy raz, mąż nie mógł się nachwalić :* Tak więc z pewnością zrobimy ją nie raz :) Składniki: 1/2 lub 1/3 niedużej główki kapusty włoskiej 300-400 g mięsa mielonego (łopatka) 1 duża marchewka 1 cebula 1 mały seler ziele angielskie liść laurowy 1 łyżka słodkiej mielonej papryki koncentrat pomidorowy 1/2 filiżanki ryżu sól, pieprz(...)grubą kostkę, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach, selera pokroić w kosteczkę. 3. Marchew i seler zalać 2 litrami wody, zagotować, dodać ziele angielskie, liść laurowy, mięso i kapustę. Gotować ok 15 minut. Po tym czasie dodać suchy ryż, ewentualnie uzupełnić wodę. Gotować ok 15 minut. 4. Na koniec do zupy dodać słodką mieloną paprykę, koncentrat pomidorowy

Kuchnia domowa Ani
Botwinkowy chłodnik z kiełkami 162

pieczony opcjonalnie Botwinę kroję. Buraczki ścieram na tarce jarzynowej. Do garnka wlewam szklankę wody, dodaję pokrojona botwinę ale bez liści, oraz starty burak pieczony. Gotuję na wolnym ogniu około 15 minut. Na końcu dodaję liście i gotuję jeszcze dwie minuty. Ogórka i rzodkiewki kroję w kostkę. Dodaję do przestudzonej zupy, dolewam mleko  kwaśne, jogurt, ocet winny, zakwas. Doprawiam

wesoła kuchnia
Zupa z porów 184

zupę z porów.     Składniki: - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 2litry) - puszka mleka kokosowego 400ml - 3 dorodne pory - 2 marchewki - mały kawałek korzenia selera - ziemniaki (małe-sałatkowe) - sól morska - świeżo mielony pieprz - chilli w płatkach - olej kokosowy Dodatkowo - grzanki z chleba wieloziarnistego   Pory bardzo dokładnie myjemy, kroimy na plasterki. Obrane marchewki – w półkrążki, seler ścieramy na tarce jarzynowej(...)gorący bullion, gotujemy do chwili, aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i chilli (dałam sporo, ma być ostro), zagotowujemy. Podajemy z grzankami z chleba wieloziarnistego. Zupa z porów zaskakuje całym bogactwem smaków. Początkowo wydaje się łagodna, nawet słodka, a to za sprawą mleka kokosowego. Jednak po kolejnych łyżkach gaśnie uwielbienie słodkości. Zaczyna być pikantnie, a nawet

mojewypiekiinietylko
Zupa z fasoli i szczawiu 87

Klasyczną zupę fasolową znają wszyscy. Podobnie zupę szczawiową - kto w dzieciństwie nie jadł jej u babci czy w szkole? A co, gdyby połączyć obie te zupy? U mnie w domu takie połączenie zasmakowało wszystkim 😄 Zupa z fasoli i szczawiu - przepis na 6 porcji Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne: 660g białej fasoli (3 puszki), słoik przecieru szczawiowego, 3 marchewki(...)sałatki jarzynowej). 3. Przecedź wywar, aby usunąć przyprawy. 4. Fasolę z puszek przełóż na sito, przelej zimną wodą, po czym przełóż do blendera, dodaj szklankę wywaru u zblenduj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. 5. Zblendowaną fasolę dodaj do garnka z wywarem, zagotuj, po czym wlej przecier ze szczawiu, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. 6. Na koniec zupę dopraw

Z notatnika dietetyka
Zupa pomidorowa z szarymi kluskami 218

wlaniem do zupy powinniśmy zahartować wlewając odrobinę zupy. Gotujemy jeszcze 5 minut.  Zupę podajemy z kluchami szarymi, posypaną zieloną pietruszką. Szare kluchy Składniki: 2 kg ziemniaków 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej 1 jajka Wykonanie: Ziemniaki obieramy i z ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ziemniaki przekładamy na durszlak, podkładamy miseczkę aby ściekł nadmiar wody

kgwjanczewo
Zupa krem z dyni i pieczonej papryki z serkiem śmietankowym 121

Wykonanie: Na podudziu kurczęcym ugotować bulion jarzynowy (marchewka, pietruszka, seler). Paprykę przepołowić, wydrążyć z nasion, ułożyć na blasze, piec w 180C ok.15minut. Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka z bulionem. Dodać upieczoną paprykę, gotować całość na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie,dodać serek i zmiksować, następnie doprawić do smaku. Smacznego! Artykuł Zupa krem z dyni i pieczonej papryki

Raj dla Podniebienia
Pikantna zupa rybna z selerem i fasolką 177

Pikantna rozgrzewająca zupa którą zrobicie tak naprawdę w 25 minut. Jest lekka, pożywna i do tego zdrowa. Wykorzystałam fasolką szparagową mrożoną bo bardzo ja lubię. Polecam posiłkować się warzywami mrożonymi o tej porze roku. Zupa ma orientalny smak. Zrobiłam ją z krewetkami i dorszem. 25 dkg krewetek 1 marchewka 4 gałązki selera naciowego 25 dkg fasolki szparagowej żółtej mrożonej(...)tarce jarzynowej. Por kroję w krążki. Seler naciowy kroję na kawałki. W garnku rozgrzewam olej, dodaję por, seler, marchewkę i przesmażam chwilę. Wlewam przecier pomidorowy i dalej chwilę przesmażam. Wlewam bulion warzywny, dodaję seler naciowy, fasolkę, pokrojoną chili, i gotuję 15  minut. Dodaję kurkumę, paprykę wędzoną, sól, pieprz czarny i czerwony, krewetki, pokrojony filet z dorsza. Zupę zagotowuję

wesoła kuchnia
Zupa ziemniaczana z grzybami i wędzonym boczkiem 84

Zupa ziemniaczana. Zupa ziemniaczana      Łatwa, domowa zupa ziemniaczana ze świeżymi grzybami leśnymi, wędzonym boczkiem, czosnkiem i dużą ilością warzyw: ziemniaków, marchewką, pietruszką, selerem i porem. Zupa jest pikantna, gęsta i pyszna o każdej porze roku! ugotowanie zajmuje mniej niż 30 minut jedna miska tej wspaniale sycącej zupy ziemniaczanej rozgrzeje Cię w najzimniejsze dni ta zupa jest prosta(...)swoich upodobań. Dodaj swoją ulubioną mieszankę przypraw, szczyptę chili lub ostrej papryki, aby uzyskać więcej smaku. Zupa ziemniaczana       Ta zupa ziemniaczana wykonana jest z prostych i łatwo dostępnych składników, które zazwyczaj mamy po ręką. Aby uzyskać dodatkowy smak, zupę możesz posypać startym parmezanem i świeżymi ziołami.  Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania kartoflanki: mały korzeń

Moja Książka Kucharska
Krem ze szparagów 127

Bulion jarzynowy postawić na gazie i wrzucić do niego szparagi pokrojone w kawałki. Szparagi ugotować do miękkości, gdy zaczną się rozpadać zmiksować na gładki krem ( jeśli blender nie poradzi sobie z włóknami, trzeba przetrzeć przez sito). Dodać serek mascarpone, wymieszać i zdjąć z ognia. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem , gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Odlać odrobinę zupy do małej

Aromatyczne Podróże
Wigilijna rybna z łososiem 139

pływa dużo warzyw i ma ostry akcent więc dlatego taką robię. Jest bardzo dobra, rozgrzewająca i pachnie nieziemsko. W tym roku podam potrawy wigilijne na zastawie  Ambition Grace. Zupę przygotuję w garnku Ambition Magnat . składniki: 40 dkg filetu z łososia 1 cebula 1 papryka czerwona 1 korzeń pietruszki 1 papryka żółta 1 batat 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki(...)ścieram na tarce jarzynowej. W garnku przesmażam cebule na oleju, dodaję korzeń pietruszki, papryki i smażę. Na końcu dodaję bataty, koncentrat pomidorowy, wlewam 700 ml wody, dodaję kurkumę, papryki słodką, wędzoną, ostrą, i gotuję około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Na końcu wlewam mleczko kokosowe, dodaje sól, pieprz, wrzucam kawałki ryby i zagotowuje zupę. Potem wyłączam

wesoła kuchnia
Zupa marchewkowo – kokosowa 119

oryginalne połączenia. Zachecam! Moim gościom zupa bardzo, bardzo smakowała i każdy wyszedł z przepisem! A na pytanie, czy nie boję sie zdradzać innym swoich receptur, zawsze odpowiadam, że nie, bo każdy wykorzysta do przygotowania potrawy ten sam składnik, ale każdy włoży w to swoją część serca… Składniki 600 g marchewki 2 litry bulionu jarzynowego (marchewka, pietruszka, por, seler, natka(...)kawałek kapusty włoskiej i dużą cebulę. Po ugotowaniu usuwamy jarzyny. Do gotowego bulionu wkładamy pieczoną marchew, wiórki kokosowe, doprawiamy kolendrą, imbirem, gałką, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu. Zupę miksujemy. Teraz dodajemy mleczko kokosowe oraz śmietankę. Chwilę gotujemy całość. Podajemy z podpieczoną bagietką lub małymi grzaneczkami udekorowane prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego! Artykuł Zupa marchewkowo – kokosowa pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
Klopsy w bułce – z piwem Guinness i warzywami 174

kojarzą Wam się tylko z buraczkami i ziemniaczanym puree albo z makaronem czy zupą – zmieńcie tok myślenia. Klopsy to mielone, a mielone to burger. Od hamburgera tą drogą blisko do hot-doga, prawda? Miękkie, pysznie soczyste klopsy z mieszanego mięsa, skąpane w gęstym, piwno-jarzynowym sosie. I to wszystko w bułce do hot-dogów. Żyć nie umierać! KLOPSY Rozgrzewamy

Karo in the Kitchen
ROSÓŁ WOŁOWY / BEEF BROTH 138

ROSÓŁ WOŁOWY / BEEF BROTH Z przepisem na rosół jest tak samo jak z przepisem na sałatkę jarzynową – każdy ma swój. Dzisiaj zrobimy wołowy, który

Martyna Cooks
Kalafiorowa z kluseczkami 153

zupa jest lepsza. 1/2 kalafiora 2 marchewki 1 kawałek selera por biała część 750 ml bulionu warzywnego 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz koper, natka pietruszki. 1/2 szklanki śmietany 18 % kluski: 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki wody sól Kalafiora dzielę na małe różyczki. Marchew obieram kroję na talarki, seler ścieram na tarce jarzynowej(...)lejące. W drugim garnku zagotowuję wodę, i wlewam do gotującej się ciasto cienkim strumieniem przez widelec i energicznie mieszam. Kluski gotuję 2-3 minuty. Odcedzam je i dodaję do zupy. Można bezpośrednio lać kluski do zupy i gotować. Zupę doprawiam solą, pieprzem, wlewam śmietanę. Posypuje koperkiem, natką.pietruszki

wesoła kuchnia
Zupa grzybowa ze świeżych leśnych grzybów 176

Ostatni weekend był udany pod względem grzybobrania. Z części moich ostatnich zbiorów zrobiłam zupę. Żałuję, że tak późno ją poznałam. Rewelacja! Naprawdę pyszna zupka :-) Składniki: 300-400 g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kurki, turki) 2 ziemniaki 1 marchewka kawałek selera garść suchego makaronu np. pełnoziarnistego świderki 1 cebula 1,5 litra dowolnego bulionu siekana natka selera sól(...)zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodać do grzybów i chwilę dusić. 4. Do gorącego bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok 10 minut. Po tym czasie dodać suchy makaron i grzyby z warzywami z patelni i nadal gotować 10 minut. 5. Do śmietany dodać chochelkę gorącej zupy, dokładnie wymieszać

Kuchnia domowa Ani