każda jest inna. Dzisiaj mam dla Was najbardziej prostą w wykonaniu, ale niebanalną w smaku zupę z pieczarkami, z dodatkiem warzyw i ziemniaków, których nie dodawałam do innych moich zup pieczarkowych Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 500 g pieczarek 700 g ziemniaków 3 marchewki 1 por 1 pietruszka 1 listek laurowy 6 ziarenek ziela angielskiego 1 pełna łyżka(...)krążki. Marchewkę, pietruszkę i seler starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Do garnka z filetem dodałam marchewkę, pietruszkę, seler i por. Wsypałam Vegetę i zostawiłam na gazie na około 15 minut do gotowania. Dodałam ziemniaki i pieczarki. Kiedy warzywa były już miękkie, przyprawiłam zupę solą i pieprzem, wsypałam posiekaną natkę i koperek. Smaczna zupa
Kuchnia u Krysiścieramy na tarce jarzynowej. 3. Kiedy wa rzywa będą miękkie dorzucamy tarte buraki i pokrojoną botwinę. Chwilkę gotujemy. (Jeśli buraczki były bardzo malutkie i barszcz jest mało czerwony, to można dodać odrobinkę koncentratu buraczanego). 4. W osob nym naczyniu mieszamy śmietanę i 1 chochlę gotującego się bar szczu, a następnie przelewa my do garnka z zupą. Doprawiamy octem, solą
Kuchnia domowa Aniczęsto, przygotować zupę. A szkoda, bo zupka wyszła meeega, bardzo delikatna, aromatyczna i przepyszna. Można ją przygotować także w wersji wegetariańskiej (wówczas pomijamy boczek), ale można tak jak ja z dodatkiem wędzonego boczku, który podkręcił smak zupki. Polecam bardzo gorąco, u nas wchodzi na stałe do letniego menu... :-) Składniki: - 250g oczyszczonych* kurek - 1,5 litra wywaru jarzynowego (lub dowolnego innego(...)bulionem jarzynowym (swój gotowałam specjalnie w tym celu na bazie młodych warzyw: 2 marchewki, pietruszka, por, łodygi selera, nać pietruszki, sól himalajska i źródlana woda). Można dodać dowolny inny bulion, rosół, itp. Doprawiłam całość solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Gotowałam ok.15 minut (do miękkości ziemniaków). Na samym końcu dodałam śmietanę. Do śmietany wlałam kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszałam
Smaczne Zdrowetarce jarzynowej, por kroję. Do rondla wlewam olej i przesmażam na nim cebulę, dodaję por, marchewkę i przesmażam chwilę, na końcu dodaję grzyby i smażę. Kilka grzybów przesmażonych wykładam do dekoracji. Wlewam bulion, wodę i gotuję na wolnym ogniu około pięć minut. Na końcu dodaję serki i mieszam aż się rozpuszczą. Doprawiam według uznania. Zupę miksuję i podaję
wesoła kuchniaDzisiaj piątek, więc czas na jakąś dobrą i pożywną zupkę. Ja wpadłam na pomysł, aby ugotować pomidorówkę, choć zastanawiałam się między tą a jarzynową. Jest to mój jedyny przepis na pomidorówkę, tylko taką przyrządzała moja mama, a teraz ja. Życzę smacznego i miłego weekendu :) Składniki dla 5 osób: 2 litry wody kostka rosołowa 2 marchewki pietruszka mały kawałek selera(...)wrzenia. Jak się zagotuje, dodać kostkę rosołową, liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać i podsmażyć na maśle do zarumienienia. Dodać do zupy. Gotować zupę na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Gdy już będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Wyjąć zieloną część pora. Mąkę rozrobić w pół szklance wody, aby nie było grudek
Wołowina od rekinaogórki odkładam na bok, a resztę ścieram na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Na patelni rozpuszczam margarynę, wrzucam starte ogórki i duszę kilka minut. Do miękkich warzyw dodaję podduszone ogórki i wszystko razem gotuję przez kilka minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki, a jeżeli zupa jest zbyt mało kwaśna ścieram odłożone wcześniej ogórki i wrzucam bezpośrednio
Bea(u)ty kitchenPyszny, idealny na lato chłodnik, z dodatkiem rzodkiewki. Co nam trzeba? Pęczek młodej botwinki 1 litr bulionu jarzynowego 500ml soku z buraka łyżeczka octu winnego
LatosiowydomSzczawiowa zupa jak dla mnie najlepsza ze wszystkich które robiłam. Z warzywami, na bulionie , z koperkiem i jajkiem w koszulce. Zupa którą zrobimy w 30 minut, i jest sycąca do tego. 2 garście szczawiu 750 ml bulionu warzywnego 2 ziemniaki 2 marchewki 1 kawałek selera 1 por biała część 150 ml śmietany 30 % 2 ziela angielskie 2 liście(...)ścieram na tarce jarzynowej. Por kroję w krążki. Do garnka wlewam bulion, przekładam marchew, ziemniaki, seler, dodaję liście, ziele angielskie i gotuję aż warzywa będą miękkie. Na patelni na maśle przesmażam por na wolnym ogniu, dodaję umyty i pokrojony szczaw i przesmażam dwie minuty razem. Do ugotowanych warzyw dodaję szczaw. Śmietanę hartuję kilkoma łyżkami zupy. Wlewam do zupy
wesoła kuchniaprzyprawami stanowią świetny pomysł na posiłek. Dzisiaj postanowiłam przygotować zupę, która chyba na dobre zagości w naszym jadłospisie. Brokuł, por, cebulka i kiełki rzodkiewki w połączeniu z delikatnym kremowym serkiem dają posiłek idealny. Szybka w przygotowaniu, zdrowa i co najważniejsze bardzo smaczna. Czego chcieć więcej? Składniki: 500 ml czystego wywaru jarzynowego 1 średni por, pokrojony w półpasterki 1 mały brokuł(...)pół miękki. Do wywaru z brokułem dodajemy serek i mieszamy aby się rozpuścił. Dodajemy por z cebulką oraz czosnek i chwilę wszystko gotujemy. Przyprawiamy do smaku i blendujemy. Do zupy dodajemy kiełki rzodkiewki i mieszamy. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego
Życie ze smakiemsłyszałem o szczawiowej z kaszą jęczmienną (w sumie z żadną inną kaszą też nie). Ale to był strzał w 10. Specyficzny smak szczawiowej został zachowany, a jednocześnie taka zupa może stanowić pełnoprawny obiad. Zdecydowanie polecam. Pamiętać należy, że szczawiową obowiązkowo należy podawać z jajkiem. To ze względu na pewne składniki zawarte w szczawiu, które niezbyt korzystnie wpływają na organizm(...)wrzucić ponownie. Resztę warzyw możemy wykorzystać na przykład od sałatki jarzynowej, aby nie marnować jedzenia. Dodajemy do bulionu kaszę jęczmienną, przepłukaną wcześniej zimną wodą, solimy i pieprzymy. Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy po tym czasie szczaw i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy kolejne 10 minut. Po tym czasie zupę zaprawiamy jogurtem. Podajemy obowiązkowo z jajkiem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy
Marder&Marder ManufactureLubię lato, bo oferuje nam mnóstwo sezonowych owoców i warzyw. Np. kalafiory🙂 Ostatnio zrobiłam zupę, a zamiast zabielić ją śmietaną, użyłam do tego serka topionego. Wyszło naprawdę pysznie. Składniki: 1 kalafior 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego (u mnie na skrzydełkach) 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej(...)zetrzeć na tarce jarzynowej. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić. Następnie dodać warzywa tarte na tarce oraz ziemniaki, całość dusić przez około 5 minut często mieszając. Całość zalać gorącym bulionem, dorzucić listek laurowy i ziele angielskie. Gotować przez kwadrans. 2. W międzyczasie podzielić kalafior na różyczki. Dorzucić do zupy. Gotować, aż kalafior zmięknie
Kuchnia domowa AniMój obiad na dziś to zupa z czerwonych buraków z jajkiem na twardo i z ziemniakami z wody. Pamiętam, ze moja babcia dość często ją gotowała i była przepyszna. Tylko kolor miała jasny różowy, a nie czerwony:) Składniki: 2 duże buraczki czerwone 1 duża cebula lub dwie małe 2-3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera sól cukier ziele angielskie liść(...)ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wrzucam do garnuszka, zalewam wodą by je przykryć i gotuję do miękkości. Cebulę obieram i kroję na pół, nabijam na widelec do mięsa, opalam nad gazem i dodaję do warzyw. Wszystko razem gotuję kilkanaście minut. Gdy warzywa są już miękkie zakwaszam zupę, by nie straciła koloru. Potem dodaję
Bea(u)ty kitchenROSÓŁ WOŁOWY / BEEF BROTH Z przepisem na rosół jest tak samo jak z przepisem na sałatkę jarzynową – każdy ma swój. Dzisiaj zrobimy wołowy, który
Martyna CooksZupa grzybowa z kaszą krakowską lub kaszą jęczmienną Zupa grzybowa z kaszą to mega rozgrzewająca potrawa na jesienne i zimowe dni. Przygotowana z suszonych prawdziwków lub podgrzybków jest pełna leśnego aromatu, a dodatek kaszy sprawia, że jest naprawdę sycąca. Do przygotowania tej pysznej zupy można dodać także świeże grzyby, które jeszcze bardziej podkręcą jej smak. Serdecznie polecam ten przepis :) Składniki(...)wywar jarzynowy z liściem laurowym i zielem angielskim. Jak będzie gotowy dodajemy przepłukaną kaszę i wywar grzybowy wraz z ugotowanymi grzybami. Ważne, jeżeli suszone grzyby po ugotowaniu są bardzo duże, warto przed dodaniem do wywaru odcedzić je i pokroić w drobną kosteczkę. Jeżeli dysponujemy świeżymi prawdziwkami, kroimy je w dość duże paski tak, aby były wyczuwalne w zupie. Grzyby przesmażamy
KorniszonkiZupa grzybowa z kaszą krakowską lub kaszą jęczmienną Zupa grzybowa z kaszą to mega rozgrzewająca potrawa na jesienne i zimowe dni. Przygotowana z suszonych prawdziwków lub podgrzybków jest pełna leśnego aromatu, a dodatek kaszy sprawia, że jest naprawdę sycąca. Do przygotowania tej pysznej zupy można dodać także świeże grzyby, które jeszcze bardziej podkręcą jej smak. Serdecznie polecam ten przepis :) Składniki(...)wywar jarzynowy z liściem laurowym i zielem angielskim. Jak będzie gotowy dodajemy przepłukaną kaszę i wywar grzybowy wraz z ugotowanymi grzybami. Ważne, jeżeli suszone grzyby po ugotowaniu są bardzo duże, warto przed dodaniem do wywaru odcedzić je i pokroić w drobną kosteczkę. Jeżeli dysponujemy świeżymi prawdziwkami, kroimy je w dość duże paski tak, aby były wyczuwalne w zupie. Grzyby przesmażamy
Gotujemy i jemy