Zupa krem z kalafiora – to pyszna kremowa zupa, którą możecie zrobić na bazie bulionu warzywnego lub mięsnego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W naszym domu często gotujemy większą ilość bulionu jarzynowego , czy też rosołu , a potem dzielimy go na mniejsze porcje, a następnie mrozimy, by w razie potrzeby mieć go zawsze pod ręką, gdy najdzie nas ochota na zupę na bazie
Kulinarne Przebojeskładniki: ok. 2500 ml rosołu lub wywaru jarzynowego 300 g kurek 1 ugotowana marchewka (z rosołu lub wywaru) koperek 1 łyżka masła sól, pieprz dodatkowo: omlecik
Domowy Smak Jedzeniarękawów. Kroję, siekam, ważę, spisuję przepis i aaargh… (i tu nastąpił klasyczny facepalm) marchewka! No cóż, nie kupiłam. W lodówce, w pojemniku jarzynowym błąkała się ostatnia, samotna, fioletowa. Ok, obrałam, pokroiłam… Pamiętacie Bridget Jones gotującą zupę, która finalnie wyglądała jak krem ze Smerfów? No, to jesteśmy w domu Obieramy marchew, cebulę, czosnek i ziemniaki. Czosnek drobniutko siekamy, grubiej siekamy
Karo in the Kitchenokresie zimowym kiedy brakuje witamin, warto sięgać częściej po owoce, warzywa. Ku mojej uciesze moje dzieciaki bardzo lubią różne zupki jarzynowe. Często je więc przyrządzam i lubię patrzeć jak pałaszują ze smakiem do pustego talerzyka :) Dziś u mnie zupa kalafiorowa dla odmiany z makaronem. Składniki: 3 litry wody 2 udka kurze szklanka marchewki kostka - ja użyłam mrożonej 1/2 kalafiora
Z Majeczką w kuchniJarzynowy krupnik przygotowuje się w tempie ekspresowym Nie mam w zwyczaju gotować zup z torebki. W ogóle zupy goszczą na moim stole zbyt rzadko i choć staram się jak mogę, nie zawsze mam czas albo ochotę. Prawda jest taka, że przez cały miesiąc zdarza się, że nie ugotuję ani jednej :) Tym bardziej przyznam szczerze, nie byłam zbyt szczęśliwa
Kraina Tysiąca Smakówporcji. Dzięki wodzie, w której gotowały się grzyby, zupa ma intensywny kolor i aromat. Jeśli nie zrobiłabym zupy grzybowej, to pewnie zamroziłabym ten wywar po grzybach i na jego bazie powstałby sos do świątecznej pieczeni. Tak przynajmniej robiłam co roku. A w tym pieczeni nie będzie, ale była za to pyszna zupa grzybowa na grudniowy przedświąteczny obiad. Składniki: na wywar(...)jarzyn z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Kiedy jarzyny będą miękkie, wyławiamy je i możemy użyć do przygotowania np. sałatki jarzynowej. Do wywaru przelewamy ugotowane grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Do zupy dodajemy śmietankę (możemy ją wcześniej połączyć w kubku z kilkoma łyżkami gorącej zupy). Wlewamy do zupy, mieszamy i doprawiamy do smaku
bistro mamakuchni tak bogatej w różnego rodzaju zupy. Każda pora roku, region czy okoliczność ma swoją charakterystyczną polewkę. Dziś pokażę Wam krok po kroku jak przygotować zupę ogórkową. Najlepsza możliwa receptura opisana w kilku prostych krokach. Zapraszam!!! Składniki: 4 skrzydełka z kurczaka 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 l wody(...)Warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka, seler obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej. Ja osobiście wolę kostkę, warzywa mają wtedy odpowiednią strukturę i nie znikają w zupie, ale to zależy od osobistych preferencji. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Krok
kuron.com.plZupa z czerwoną fasolą i ryżem Dziś na pierwsze danie poleca się zupa z czerwoną fasolą i ryżem . Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a jej składniki możecie dowolnie modyfikować. To idealne danie na chłodne dni. Zupa z czerwoną fasolą z puszki to ekspresowe danie, bo nie musimy moczyć i gotować fasoli samodzielnie. Jeśli nie przepadacie za produktami(...)się też słodka papryka wędzona. Zupa z czerwoną fasolą jest zdrowa, pożywna i rozgrzewająca - idealna na zimę i nie tylko. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na zupy Polecam również gulasz z kurczaka z fasolką szparagową : Zupa z czerwoną fasolą i ryżem, składniki: ok. 1.5 - 2 l domowego wywaru drobiowego lub jarzynowego, puszka czerwonej fasoli, duża cebula lub mały
Lekcje w kuchniZapraszam na pyszną włoską zupę - MINESTRONE. To zupa głownie na bazie warzyw. Więc zapewne w każdym domu smakuje inaczej. To taka nasza jarzynowa ;-) Kto nie zna, zapraszam! Składniki; bulion drobiowy lub warzywny około 2 litry 1 marchew 1 pietruszka 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 4 pomidory 2 ząbki czosnku 1 szklanka passaty pomidorowej puszka groszku konserwowego sól(...)pietruszkę obrać a następnie pokroić w plasterki i wrzucić do bulionu. Gotować na małym ogniu. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Paprykę oczyścić z nasion i także pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gotować do miękkości warzyw. W tym czasie cukinię pokroić w kostkę, a fasolkę na 2 cm kawałki. Kiedy
Radość kipiąca uśmiechem.zrobić z ziemniaków. Ziemniaki to nasze dobro narodowe, z którego można przygotować całą masę potraw, nie tylko chipsy i frytki , ale i kluski, knedle, pierogi, pyzy, placki, zapiekanki, zupy itp.Dzisiaj trzecia część cyklu przepisów na trudne czasy, w którym, staramy się udzielić trochę kulinarnych porad na miarę obecnych czasów z ograniczeniami produktowymi, z ograniczeniami finansowymi, czy innymi brakami związanymi(...)można zrobić bulion warzywny, który posłuży jako baza do zup i sosów, Można też przygotować domowe kostki rosołowe tzw. bulionetki, które można zamrozić. Z ziemniaków można ugotować zalewajkę , a z batatów, czyli słodkich ziemniaków można ugotować pyszną zupę. Z gotowanych warzyw z rosołu i ziemniaków proponuję też przygotować pyszną sałatkę jarzynową . Z ziemniaków można przygotować całą masę potraw, kartofle
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBulion warzywny – czyli po prostu wywar z jarzyn, zwany też bulionem jarzynowym – sam w sobie szału może nie robi, jednak stanowi świetną bazę do zup, sosów itp. ;-) Przepis na niego pojawił się już 5 lat temu na blogu, na samym początku The post Bulion warzywny appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeBulion warzywny – czyli po prostu wywar z jarzyn, zwany też bulionem jarzynowym – sam w sobie szału może nie robi, jednak stanowi świetną bazę do zup, sosów itp. ;-) Przepis na niego pojawił się już 5 lat temu na blogu, na samym początku jego istnienia, aczkolwiek zdjęcia nie grzeszyły jakością, a sam bulion zły nie był, ale postanowiłam
Kulinarne Przebojekubkiem do kolekcji, by mąż jeszcze bardziej osiwiał :D Zachciało mi się czegoś nowego. Coś innego niż tradycyjna pomidorowa czy oklepana jarzynowa. Troszkę poszperałam w starej prasie i znalazłam ten oto przepis. Ta aromatyczna i gorąca zupa na pewno rozgrzeje Was w te chłodne, jesienne wieczory. Źródło: archiwalny numer magazynu "Moje Gotowanie" (z moimi małymi zmianami). Składniki
My simple kitchennieziemski zapach jabłek i cynamonu. I bynajmniej nie tęsknię (jeszcze) za jesienią, ale nadmiar papierówek wypadałoby zużyć, prawda? :) Zwykła, letnia zupa, która dzięki przewadze fasolki szparagowej i szczypty kurkumy nabiera nieco innej formy niż tradycyjna jarzynowa. Kolor również kojarzy się z latem więc korzystajcie póki można ze świeżych i młodych warzyw :) Składniki: 3 skrzydełka 1 pietruszka kawałek selera(...)selera i pietruszkę. Gotować kilka minut na średnim ogniu po czym dodać ziemniaki i fasolkę. Całość gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia i wyjąć skrzydełka. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, kurkumą i vegetą. Skrzydełka obrać a mięso pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy. Na koniec zabielić ją śmietaną. Posypać posiekaną pietruszką
My simple kitchen