chleb, opłatek, uszka do barszczu, kiszone ogórki, sól i napoje, więc nie jest tak źle. Na pewno musi być zupa (barszcz na zakwasie lub grzybowa), pierogi z kapustą i grzybami, bigos wigilijny czyli bezmięsny, sałata jarzynowa, śledzie (mogą być różne rodzaje), deser z makiem (np. makowiec lub kutia), coś piernikowego (np. pierniczki na choince lub piernik), coś z bakaliami
Ugotowane pozamiataneprzetwory, których nie może zabraknąć w moim domu. Zjadamy ich sporo, bo wykorzystujemy ogórki kiszone jako dodatek do mięs, czy też obowiązkowy składnik sałatek jarzynowych . Piotrek uwielbia je na kanapkach. Rafał lubi zupę ogórkową przygotowaną z ogórków kiszonych. Kupne nie smakują jak te przygotowane własnoręcznie, mają zupełnie inny smak. Zwykle robię takie ilości ogórków kiszonych na zimę, że starczają
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzez wiele lat nie przepadałam za pietruszką ( ani za natką, ani za korzeniem) . Używałam no bo jak gotować wywar na zupę bez pietruszki, ale po za tym pojawiała się tylko w sałatce jarzynowej. Musiałam dopiero popróbować niedocenionej kuchni angielskiej by pokochać pietruszkę ( najpierw był to pasternak). Okazało się , że wcale nie musi to być wygotowane w zupie białe coś
Buniabaje w kuchnizrobić suszoną włoszczyznę do zup? Suszone warzywa. Domowa jarzynka. Przyprawa warzywna do zup, sosów i potraw gotowanych. Najkorzystniej jest wykorzystywać do gotowania warzywa surowe, ale w okresie jesienno zimowym można wykorzystywać warzywa suszone. Suszone warzywa można przygotowywać przez cały rok, ale teraz warzywa są dostępne i tanie, można więc przedłużyć ich trwałość robiąc domową jarzynkę, to ogromna zaleta suszenia warzyw(...)duża cebula natka pietruszki nać z selera opcjonalnie kilka liści lubczyku Jak zrobić suszoną włoszczyznę do zup? Wszystkie warzywa korzeniowe obieramy ze skórki, płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w drobną kostkę, w plasterki lub ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach . Nać pietruszki, selera i lubczyk drobno siekamy. Możecie też wykorzystać czosnek, ale pokrójcie go w plasterki. Wszystkie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka jarzynowa , nazywana także sałatką warzywną to jedna z najpopularniejszych w naszym kraju sałatek. Składa się ona, jak sama nazwa mówi z
Przepiski.plSałatka ziemniaczana albo sałatka jarzynowa. Ze względu na ziemniaki moja sałatka jest właśnie nazywana ziemniaczaną, chociaż spotkałam się z wersją, gdzie ziemniaków nie było. To
Kawa z mlekiemKasza jaglana jest zdrowa i o tym wie większość z nas :-) Stała się ostatnio bardzo "modna" i ... dobrze. Zawiera dużo białka oraz witamin. Zalecana jest
Walijskie Pichceniezupy 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej masło klarowane kiełki mix Wszystkie warzywa obieram. Ziemniaki kroję w kostkę. Seler i korzeń pietruszki ścieram na tarce jarzynowej. Marchewkę kroję w talarki. Ogórki ścieram na tarce jarzynowej. Na głębokiej patelni przesmażam na maśle por, dodaję seler, korzeń pietruszki, marchewkę, ziemniaki i dalej przesmażam chwilę. Do garnka wlewam wodę zimną około(...)ziele, liść laurowy serca i gotuję 30 minut. Po tym czasie dodaję warzywa, wsypuję kaszę i gotuję kolejne 20 minut. Ogórki przesmażam na patelni na maśle. Dodaje je do zupy na końcu. Gotuję zupę kolejne 10 minut. Na końcu wlewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem. Zupę podaję z kiełkami
wesoła kuchniaWitajcie :) Po tłustym czwartku polecam lekką zupkę ogórkową na masełku.Uwielbiam takie lekkie zupy bez mięsa. Do zupy użyłam przepysznych suszonych warzyw od firmy Becla. Składniki: 1 łyżka suszonego korzenia lubczyku 1 łyżka mieszanki warzywnej 1 łyżka suszonego koperku 2 łyżki masła 2 litry wody 2 marchewki kawałek selera i pora malutka(...)seler, porę i natkę pietruszki, zalać wodą. Gdy woda się zagotuje zmniejszyć ogień, dodać, ziemniaki , starte na tarce jarzynowej ogórki, masło,resztę przypraw i czosnek. Gotować aż wszystko zmięknie, na końcu przyprawić do smaku vegetą i pieprzem, Gdy zupa przestygnie lekko zabielić śmietanką.Jeśli chcecie bardziej rzadszą zupę dolejcie więcej wody, jeśli gęściejszą dodajcie więcej warzyw. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilidoskonale podkręcił smak chłodnika, Ser Kozi Bielec z chili i oregano wytwarzany jest metodą rzemieślniczą z ekologicznego mleka koziego, bez ulepszaczy i konserwantów. Jego smak jest rewelacyjny. Zupa nie wymaga wiele pracy a jej zrobienie zajmie Wam troszkę więcej niż pół godziny. Jest zdrowa i na letnie dni idealna. Składniki na 4 porcje : 150 g serka koziego(...)pieprzu do smaku. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie włożyć na 2 godziny do lodówki. Ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej , tak samo rzodkiewkę , listki z buraczków drobno posiekać. Maślankę zmiksować z serkiem ogórkami i rzodkiewką i dodać do zupy, doprawić do smaku. Rozlać na talerze, udekorować resztą gotowanych buraczków i posypać pokrojonym kozim serkiem. Smacznego
Wanilia i KardamonLekka warzywna zupa z kalafiorem i fasolką w roli głównej. Pamiętam z dzieciństwa jak moja babcia takie zupy zaciągała zasmażką. Chciałam sobie przypomnieć smaki dzieciństwa. Zupę tak naprawdę ugotujecie w 30 minut. Kurczaka i kalafior dodaje na końcu bo one szybko dojdą, a kalafior lubię jak jest chrupiący a nie rozgotowany. zupa: 1 cebula 1 kawałek selera korzeń(...)trzy części. Marchewkę na plastry. Seler i korzeń pietruszki ścieram na tarce jarzynowej. Ziemniaki kroję w kostkę. Cebulę drobno. W garnku na oleju przesmażam cebule, dodaję seler, korzeń pietruszki, marchewkę, ziemniaki i dalej chwile przesmażam. Wlewam wodę,dodaję fasolkę,pęczak liść laurowy, ziele angielskie. Zupę gotuję na wolnym ogniu około 25 minut. Pod koniec dodaję kalafior, mięso i zagotowuję
wesoła kuchniasalasz potraw, lub sól jesz w znikomych ilościach, na święta, królują dania bogate w sól: żurek czy rosół to zupy, które mocno się dosala, aby je doprawić, biała kiełbasa, wędliny czy pieczone mięsa - mnóstwo soli, sałatka jarzynowa, faszerowane jajka - mnóstwo soli, sosy chrzanowe, musztardy, majonez - znów mamy mnóstwo soli, a może jeszcze były inne sałatki na stole, w których
SMYKWKUCHNIBardzo lubię zupy tzw. rosołowe czyli gotowane na bulionie lub rosole w przeciwieństwie do ich oryginałów. Tak robię krupnik, jarzynową, kapuśniak z białej kapusty. Tym razem wzbogaciłam go ( kapuśniak) o małe pulpeciki z mielonego drobiowego. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki na zupę: 50-60 dag ugotowanych lub upieczonych buraków, 5 łyżek oliwy, średniej wielkości cebula, 2 ząbki czosnku, tymianek, sól, pieprz, sok z 1/2 pomarańczy, 750 ml bulionu jarzynowego. Dodatkowo: 50 g fety, duża garść posiekanego koperku. Przygotowanie: Cebulę i czosnek siekam, szklę
JejKuchnia