Z przepisem na rosół jest tak samo jak z przepisem na sałatkę jarzynową – każdy ma swój. Dzisiaj zrobimy wołowy, który poza kilkoma szczegółami nie
Martyna Cookspizzy, stać się wartościowym dodatkiem do makaronu stir fry, farszu do pierogów lub ravioli. Wołowina z zupy może być podstawą do pysznego mięsno-krewetkowego farszu w azjatyckich pierożkach, a gotowane warzywa bazą sosu w zapiekance pasterskiej (zamiast nudnej sałatki jarzynowej). Krok 6. Zacznij mrozić Mrożenie domowych obiadów to najlepszy sposób by zdrowo jeść i jak najmniej czasu spędzać
Niedzielny kucharzBardzo prosta i szybka zupa, o zaskakującym smaku i aromacie. Na randkę jej nie polecam, ze zrozumiałych względów ;) Jednak na obiad, podana z pszennymi grzankami ze zrumienionym serem jest wyśmienita. Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej. Składniki: ok. półtora litra rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego, 10-12 sporych ząbków czosnku , 3 łyżki masła , mielony biały(...)rosołu (pietruszkę i seler) zmiksować lub zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Masło roztopić w garnku, zeszklić na nim czosnek - nie powinien się zrumienić. Dodać starte warzywa i chwilę poddusić razem. Wszystko zalać rosołem i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Do zupy dodać śmietanę, którą możemy przed dodaniem zaparzyć gorącą zupą, żeby nam się
Codzienna kuchnia niecodziennadoskonale znana potrawa. Moczka bowiem jest tradycyjnym śląskim wigilijnym deserem. Jest to rodzaj zupy bakaliowej z dodatkiem piernika. I w zależności od regionu, pojawiają się różne wersje moczki i różne dodatki do niej. Dawniej moczkę gotowano na wywarze z głów karpia lub wywarze jarzynowym i obowiązkowo zamiast pietruszki używano pasternaku. Przyznacie, że to dosyć niecodzienne i dziwne połączenie. Jeśli(...)odczarowałam mój koszmar z dzieciństwa, bowiem w takiej wersji jest pyszna! :) Co dom to inny przepis na moczkę. Dotyczy to również konsystencji potrawy. Jedni wolą nieco rzadszą, przypominającą gęstą zupę a inni bardziej gęstą, niczym budyń. Mojej moczce bliżej do gęstego deseru, co mi akurat bardzo odpowiada. Składniki: 200 g suszonych moreli 200 g suszonych śliwek 100 g rodzynek
My simple kitchenZupa kurkowa w kolorze zielonym za sprawą cukinii. Jest to kolejna moja zupa kurkowa i rodzina orzekła że najlepsza. Zupa ma konsystencję częściową kremu ale z kawałkami warzyw i grzybów. 20 dkg kurek 1 cukinia 1 cebula 3 marchewki 1/2 por biała część 1 kawałek selera 1 pietruszka 4 parówki cielęce 1 gałązka selera liście natka pietruszki sól, pieprz(...)obieram, marchewkę kroję w paski, seler i pietruszkę ścieram na tarce jarzynowej, por kroję w krążki. Do bulionu wkładam seler, pietruszkę, marchewkę i gotuję na pół miękko, na końcu dodaję por, cebulę z parówkami. i chwile gotuję. Kurki myję dokładnie i też przesmażam na patelni, dodaję do zupy. Cukinię kroję w plastry 0,5 cm grubości i przesmażam delikatnie
wesoła kuchniawyjmujemy zamrożone szparagi, kroimy jeszcze zmrożone na kawałki i wrzucamy do zupy. Smakuje prawie jak ze świeżych. Składniki: - 0,5kg szparag - 250g mrożonej włoszczyzny w słupki (lub świeża marchew, pietruszka, seler i por, pokrojone na kawałki lub starte na tarce) - ok.0,5l bulionu ( rosołu domowego ), może być jarzynowy lub wody - 1 pęczek koperku - sól do smaku - kluski lane z jednego(...)słupki i całość podgotować. Następnie dodajemy obrane i pokrojone na kawałki szparagi, dolewamy wrzącą wodę (do pożądanej konsystencji), doprawiamy solą i gotujemy ok.10 minut. Przed końcem gotowania dodajemy do zupy makaron (u mnie muszelki z mąki orkiszowej) lub kluski przygotowane z jednego jajka z dodatkiem 1-2 łyżek wody i kilku łyżek mąki orkiszowej (lub pszennej). Makaron lub kluski gotujemy
Smaczne Zdrowerodzinnym przyjmowało się, że kiedy Mama robiła ogórkową w dniu skoków narciarskich to wygrywał Adam Małysz (wiem, że to śmieszne, ale byłyśmy o tym jako dzieci święcie przekonane :P ). Zupa ogórkowa w moim przeświadczeniu powinna być gęsta i sycąca i zawsze z ziemniakami i ryżem. Tego zabiegu nie rozumiał mój Mąż, który z czasem przekonał się do tego zabiegu. Czasem(...)pietruszkę i ziemniaki. Pietruszkę wkładamy do wywaru w całości, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, a ziemniaki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wraz z ryżem, gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania ogórki myjemy i ścieramy tarce na grubych oczkach. Odciskamy sok i wkładamy do zupy. W miseczce delikatnie mieszamy śmietanę z odrobina zupy i łączymy z całością, mieszając. Doprawiamy
ChilliJemyTakie jakieś niezbyt udane zdjęcie..kiedyś gdzieś czytałam, że zupy są ciężkie do robienia zdjęć i to jest prawda...starasz się jak możesz, a tu i tak nie wychodzi tak jak trzeba..ale cóż, jest jak jest i przepis podam..Niby zwykła zupka jarzynowa, ale z dodatkiem kluseczek z dodatkiem dyni. bulion 2 marchewki 1 pietruszka(...)dyni wymieszać z jajkiem i mąką i solą .[Ilość mąki wg uznania, zależy jakie chcemy mieć kluski ] .Jak ziemniaki będą prawie miękkie wlewać masę dyniową na gotującą zupę, mieszając by powstały kluseczk i i gotować kilka minut.Na koniec dodać śmietanę, koperek, doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzenieMamy dla Was pyszną propyzję na zupę z młodymi ziemniakami, bobem oraz świeżym koperkiem. Idealna na początek lata. Wyśmienita w smaku i bogota w warzywa. Polecamy. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 500ml bulionu jarzynowego 6 młodych większych ziemniaków ¾ szklanki ugotowanego bobu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka(...)minuty. Dolewamy gorący bulion, gotujemy około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dorzucamy ugotowany, obrany bób. Po dwóch minutach wyłączamy gaz i dorzucamy koperek wraz ze szczypiorkiem. Nakładamy gorącą zupę na talerze i podajemy z kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany. Smacznego
Kolizje Smakówsposób przygotowuję wywar do zup. Jest przepyszny i o wiele smaczniejszy, niż klasycznie ugotowane warzywa z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych oraz soli. Więcej przepisów na zupy, jak również do czego można wykorzystać rosół wegański, znajdziecie tutaj . I pamiętajcie, warzyw z rosołu nigdy nie wyrzucajcie! Możecie z nich przygotować pyszną sałatkę jarzynową lub pasztet jaglany . Przepis na rosół
WegePrzepisZupa dyniowa jest moją propozycją na listopadową akcję pod nazwą Wyzwanie Blogerek". W tym miesiącu, własnie dlatego, że to taki ponury i chłodny miesiąc, proponujemy Wam rozgrzewające dania :) Składniki: 2 spore cebule , 4-5 większych ząbków czosnku , ok. 5 cm świeżego imbiru , około 3-4 szklanki drobno startej dyni (nie na miazgę, lecz na drobnej jarzynowej tarce), bulion(...)zetrzeć na tarce jarzynowej - dodać do garnka. Podlać bulionem lub rosołem w takiej ilości, żeby wyszła odpowiednia dla nas konsystencja. Dodać sól, paprykę i mielony imbir - do smaku. Całość gotować przez około 10-15 minut. W tym czasie przygotować kluseczki, które są najzwyklejszymi kopytkami uformowanymi w kuleczki i ugotowanymi w zupie :) Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo smaczna, lekka i pożywna zupa do zrobienia dosłownie w kilka chwil. Prażone orzechy i starty ser nadają jej wyjątkowego smaku. Gwarantuję, że na jednej miseczce się nie skończy ;) 2 duże selery (ok 700 g) 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku oliwa 1,5-2 l wywaru jarzynowego sól świeżo zmielony pieprz maggi 2 łyżki śmietany 18% 1/2 szkl(...)kilka minut. Zalać wywarem, w zależności od pożądanej konsystencji wlać go mniej lub więcej (ewentualnie wodą i dodać kostkę warzywną). Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy, doprawić do smaku. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać zahartowaną w zupie śmietanę. Zupę zmiksować na gładki krem. Orzechy podprażyć na patelni, przesypać na czystą ściereczkę i pocierając usunąć
Smakołyki Asibyli zdumieni jej smakiem., bo jak może smakować zupa z sałaty.Polecam gorąco.Fajne danie dla gości,bo po podaniu bardzo ładnie wygląda i naprawdę jest bardzo smaczna.Moi znajomi byli bardzo zachwyceni tylko niestety było za mało...:( 2 łyżki masła 1 cebula 1 główka sałaty 1/2 szkl.białego wina 2 szkl.bulionu jarzynowego sól pieprz 4 łyżki kremówki starta gałka muszkatołowa(...)wymieszać.Wlać bulion,przykryć garnek,gotować 10 min.Miksujemy,dodajemy śmietankę.Przyprawiamy solą,pieprzem,gałką,sokiem z cytryny i sosem worcester.Przed podaniem podgrzewamy.Odłożoną sałatę kroimy w paski,i ozdabiamy zupę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimyję i ścieram na tarce jarzynowej. Paprykę kroję w paski. Cebule drobno kroję i przesmażam na maśle klarowanym. Dodaję warzywa i dalej chwilę przesmażam, dolewam bulion, dodaję ,liść laurowy, ziele i gotuję do miękkości warzyw ale nie za długo. Kanie myję delikatnie kroję w paski i przesmażam na osobnej patelni. Dodaję do zupy, gotuję dwie minuty, doprawiam solą, pieprzem
wesoła kuchniaSałatka jarzynowa to królowa wśród sałatek. Nie ma chyba osoby, która by jej nie lubiła. Oczywiście każdy kucharz, każda gospodyni ma swój sekretny przepis na to danie. Zdradzę Wam w dalszej części wpisu, bez jakiego składniku ta sałatka nie byłaby tak dobra. Sałatkę przygotuję na bazie warzyw ugotowanych do zupy pomidorowej. Uda się połączyć jedno z drugim. Składniki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!