małych dzieci. Buraki zawierają dużo łatwo przyswajalnego żelaza, więc polecane są zwłaszcza osobom zagrożonym anemią. ziemniaki 1 kg mieszanka warzyw na barszcz (lub świeże: 3 buraki, 2 marchewki, fasolka szparagowa) filet z kurczaka lub indyka około 200 g czosnek (niekoniecznie) 2 ząbki liść laurowy majeranek świeży koperek kleik ryżowy (lub mąka ryżowa) 5 łyżek (2 łyżeczki) sinlac(...)świeżego soku z buraków i jabłek (lub ewentualnie soku/barszczu z kartonu, o ile nie występuje alergia na zawarte w nim składniki). Dodać majeranek, kleik ryżowy (można wsypać bezpośrednio do zupy, rozmieszać aby nie było grudek) lub mąkę ryżową (rozmieszać najpierw w z malą ilością zimnej wody). Jeśli wolimy barszcz zabielany to dodajemy kilka łyżeczek kaszki typu Sinlac, lub mleko sojowe
głodny alergikMała fasolka o wspaniałym smaku i delikatnej skórce. Strączkowe poprawiają kondycję, pamięć i koncentrację, świetnie zastępują mięso i łagodzą objawy menopauzy. Składniki 250 g fasoli czarne oczko u mnie od Skworcu Karahi Chicken Masala/przyprawa bez chemii/ od Skworcu sól himalajska różowa majeranek czosnek marchewka seler- korzeń cebula sok pomidorowy- u mnie do picia -bez konserwantów, bez chemii. Zupa jest łatwa
Z Kuchni Do Kuchnibez śmietany Ile kuchni tyle jest pewnie i wersji na barszcz czerwony. Kolor niewątpliwie zachęca do jedzenia. Podpowiem co ja robię, aby taki kolor pozostał
Kuchcik gotujefasolka, szparagi, groszek, bób i zioła do przygotowania dań obiadowych. Fajnie jest mieć zapasy ( działka robi swoje), ale przed Świętami trzeba zrobić trochę miejsca, więc zaczęłam od grztbów. Zresztą danie pasuje też na Wigilę. Składniki: około 1 kg grzybów leśnych ( u mnie mrożone podgrzybki ) 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 150 ml śmietany słodkiej 18% ( takiej do zup
Gosia gotujekiedyś w chińskim barze, zjadłam, była OK, ale apogeum osiągnęłam, gdy moja psiapsióła wróciła z wielkiej podróży z Tajlandii i zrobiła wielką tajską ucztę zupną! Potem myślałam o tej zupie codziennie!!! :) Aż nadeszła chwila, gdy zamówiłam wszystkie orientalne składniki, które wcześniej nie gościły w mojej kuchni, i zrobiłam sama ową pyszność. Teraz każdemu chciałabym ją zaserwować. Na razie dostaje same(...)łyżki cukru trzcinowego2 łyżki sosu rybnego3-4 liści kaffiru czyli liści limonki1 puszka mleka kokosowego1 pomidor1 łyżeczka pasty chilli1 papryczka chilli2 piersi z kurczaka lub 6 krewetek tygrysichwarzywa opcjonalnie( fasolka szparagowa, marchewka,groszek)1 i 1/2 szkl bulionusok z limonkikolendraolejTrawę cytrynową kroimy na mniejsze kawałki ( 1-2 cm). Galangal lub imbir ścieramy na tarce lub drobno siekamy.W garnku rozgrzewamy olej
Olikowa kuchniaPikantna, bardzo rozgrzewająca zupa pomidorowa. Pełna warzyw i mięsa doskonale nadaje się na jednodaniowy obiad. Szybka do zrobienia i naprawdę smaczna. Z prawdziwym, węgierskim aromatem mielonej papryki, wędzonego boczku i pikantnej kiełbaski. Zróbcie sobie koniecznie w jakiś zimny dzień! :) Przy tej jesiennej okazji polecam Wam piosenkę, którą znajdziecie pod etykietami. I trzymajcie się ciepło! :) Składniki: 0,5 litra(...)dowolnego bulionu 100 g pieczonej fasolki chili w pomidorach (można wziąć zwykłą) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 nieduża papryka zielona 2 kiełbaski debreczyńskie (lub inne małe węgierskie) lub chili lub frankfurterek 50 g wędzonego surowego boczku 2 pomidory świeże lub z puszki (połowa zawartości wraz z sokiem), ale można też nie dawać 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
Kuchnia Prezydentowejspecjalnie wiele wspólnego poza tym, że równie nadaje się na bardzo apetyczną przekąskę, która z pewnością zachwyciłaby niejedno podniebienie! Za tartami przepadamy równie mocno jak za zupami krem, ponieważ na kruchym cieście można zapiec naprawdę niemal wszystko i to zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej, słonej. Danie nie należy do pracochłonnych i to jest chyba jego największy(...)mniejszych) 2 pełne łyżki stołowe śmietany 18% 130g zimnego masła pokrojonego w cienkie plasterki odrobina świeżo zmielonej soli lub ulubionych suszonych ziół mąka do podsypywania dodatki: 300 g fasolki szparagowej 100g sera feta (pół kostki) ok. 10 sztuk pomidorków daktylowych lub koktajlowych garść świeżych listków kolendry śmietanowo-jajeczna pierzynka: 2 całe jaja 200g śmietany 18% 100ml śmietanki
Symfonia SmakówOstatnio przeglądając prasę kulinarną ( To jest pyszne) natknąłem się na świetną ,rozgrzewającą w chłodne dni i szybką w przygotowaniu zupę. Składniki cebula 2 ząbki czosnku łyżka oleju 2 puszki krojonych pomidorów puszka fasoli czerwonej puszka kukurydzy ser gouda 100 g chipsów tortilla 500 ml bulionu warzywnego papryczka pepperoni cukier sól ,pieprz Przygotowanie Cebulę i czosnek kroimy w kostkę(...)szklimy na oleju. Zalewamy bulionem ,dodajemy pomidory wraz z zalewą. Doprawiamy solą ,pieprzem ,cukrem i posiekane pepperoni. Zagotowujemy ,dodajemy przepłukaną i osączoną na sicie fasolkę i osączoną kukurydzę. Gotujemy całość jeszcze 5 min. Chipsy rozkładamy na blaszce ,na wierzch każdego kładziemy ser ,zapiekamy
R'n'G KitchenPrzepis na tę pyszną zupę fasolową dostałam od mojej przyjaciółki Florki :-) Syta, bardzo aromatyczna, pożywna - tak najprościej można ją opisać. Po prostu mniam! Składniki: - 30cm wędzonych żeberek - koncentrat pomidorowy - włoszczyzna (może być w słupkach mrożona) - puszka czerwonej fasoli konserwowej - 4 ziemniaki - przyprawy: majeranek, sól, pieprz, ewentualnie kostka rosołowa dla smaku W 3 litrach wody gotujemy wędzone żeberka, ok. 30 minut(...)dodajemy włoszczyznę, gotujemy ok 15 minut. Dodajemy całą fasolkę z puszki wraz z miąższem oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, gotujemy przez chwilę i gotowe
upichconapysznych, świeżo wyciskanych sokach i szejkach owocowych. Porcja owoców na plaży Owoce kupione na lokalnym targu Świeżo wyciskane soki sprzedawane na ulicy W Tajlandii nawet na śniadania jada się zupy i dania obiadowe. W żadnym sklepie nie udało nam się znaleźć „normalnego” pieczywa. Jedyną namiastką był chleb tostowy, ewentualnie słodkie wypieki typu croissanty, babeczki bananowe (pyszne!) czy wypieki przypominające ciasto(...)oraz niektóre hotele oferują turystom „europejskie” śniadania, w skład których wchodzą jajka (sadzone lub jajecznica), kiełbaski, tosty, dżem i owoce. W bardziej wypasionej wersji znajdziemy również smażony bekon i fasolkę po bretońsku. Popularne są tu również omlety z warzywami lub z żółtym serem. Czasem znajdzie się też musli z jogurtem. Śniadanie w restauracji na plaży Hotelowe śniadanie
Zawsze głodna!grubo zmielony pieprz, sól Warzywa na parze (lub dowolna mieszanka warzywna) 5 różyczek brokuła 5 różyczek kalafiora garść marchewki Baby Carrots z Tesko garść żółtej fasolki szparagowej garść zielonej fasolki szparagowej 6 średnich pieczarek czerwona cebula Dodatki Pietruszkowe pesto Sos jogurtowo ziołowy 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazyli sól, pieprz sok z cytryny (opcjonalnie) Dorsza przekrawamy(...)tych tackach wygląda na grubą rybę i faktycznie tak jest ale posiada taki cienki płat zawinięty pod spód, ja tą część odcinam i dodaje do wywaru pod zupę rybną lub też mój zwierzyniec ma rybę na obiad). W misce mieszamy składniki marynaty, wkładamy do niej rybę, dokładnie nacieramy marynatą tak żeby pokryła ona całą rybę. Zostawiamy skórą do góry
Piekielna Kuchnia Patipoczątku co powoduje, że brakuje jej aromatu i smaku. Sól nie pozwoli uwolnić jarzynom i innym składnikom całego swojego aromatu. 15. Gotujemy warzywa o różnym pH- przykład to gotowanie zupy ogórkowej: kwaśne ogórki dodaje się dopiero, gdy ziemniaki w pełni się ugotują. W przeciwnym razie będą twarde, bo różnica odczynu uniemożliwi ziemniakom ugotowanie się do miękkości. 16. Otwieramy drzwiczki piekarnika(...)Odchodząca panierka z mięsa- aby temu zapobiec należy obtoczyć mięso najpierw w mące albo wysuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie moczyć w jajku i w panierce 18. Gorzka fasolka po bretońsku powstaje gdy zbyt wcześnie dodamy majeranek, dlatego najlepiej dodawać go pod koniec gotowania
Tradycyjna Kuchniajeszcze do swojej torebki i idziemy na plac zabaw. Klamotów mam tyle, że mogłabym na przedszkolnym podwórku otworzyć stragan i nieźle na tym zarobić. Hania w szkole je zupę, Franek w przedszkolu ma pełne wyżywienie. W domu zawsze musi być drugie danie, głównie ze względu na głodną Haneczkę, głodnego męża i regularnie spożywającą posiłki mnie samą. I tak wracając(...)Albo buchty. Na takie obiady jest czas w piątek, a w pozostałe dni robocze ma być szybko, smacznie i z warzywami. Często, kiedy brakuje czasu i pomysłu, jest to fasolka szparagowa z sadzonym jajkiem ale kiedy jest trochę czasu w zapasie, a zapasów w lodówce, można pokombinować i wtedy często wychodzi tzw. smaczne „coś z niczego”. Kiedy Franek zobaczył dynię
bistro mamaserce i działa antyrakowo. Wspaniale smakuje. Może zastąpić np.zielony groszek w sałatce i porcję mięsa. Fasola mung jest tzw. Superfoods. Jest bogatym źródłem błonnika (100 g gotowanej bez soli fasolki zaspokaja 61 proc. dziennego zapotrzebowania), łatwo przyswajalnego białka (28 proc.), witaminy B9 (80 proc.), manganu (30 proc.) i magnezu (24 proc.). Zawiera też szereg witamin (B1, B2, B5, B6, czyli(...)Zawiera vitexin i isovitexin, dwa składniki o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Wyobraźcie sobie, że w Azji skąd pochodzi, robią z niej nawet lody i lizaki! Ma wszechstronne zastosowanie, w zupach, pastach, kotletach, pulpecikach. U mnie dziś prosta zupa z fasoli mung. Moje dzieci ją uwielbiają za smak i prostotę. Nie ukrywam, że robię ją właśnie wtedy, kiedy jesteśmy przeładowani stresem
Z Kuchni Do Kuchni