zupa fasolka - 658 przepisów (strona:28/44)

Zupa z pieczonych pomidorów i ciecierzycy 146

kalafiora i fasolkę szparagową, a co innego ja :) Tym bardziej obecność w naszej biblioteczce "The Green Kitchen. Zielono & zdrowo" autorstwa szwedzko - duńskiej pary - odżywiającego się niezdrowo wegetarianina Davida Frenkiel i nie stroniącej od mięsa, ale preferującej zdrową kuchnią Luise Vindahl może być zaskoczeniem. Zwłaszcza, że nie znajdziecie w niej przepisów na pyszną wołowinę czy pożywne zupy na mięsnym wywarze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa meksykańska 208

meksykańską, ale ona trochę ostra jest, a niestety moje dziecko ostrego nie lubi. Zrobiłam, pozmieniałam kilka składników, nie dawałam ostrej papryki, tylko słodką i wędzoną, mięso zamieniłam na indyka . Zupa wyszła bardzo smaczna, w sam raz dla dzieci, moje zadowolone, że pyszna zupka była :-) Zupkę można podać bez dodatków, z serem lub nachosami. Porcja duża, wychodzi spory garnek, może być(...)wrzucamy odsączoną kukurydzę i fasolkę czerwoną, którą przelewamy ciepłą wodą, przed wrzuceniem do garnka. Mieszamy, dodajemy pokrojone pomidory z puszki, ja miałam passatę z kawałkami pomidorów, mieszamy, całość zalewamy litrem wody i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.  Jeśli chcemy wersję z żółtym serem/ mozzarella, to zupę nabieramy do miseczki i dodajemy

kruche babeczki
Letnia zupa z odrobiną pikanterii 186

zupa jest bardzo orzeźwiająca, lekka, a dzięki papryczce chili wyrazista i delikatnie pikantna.  Składniki: 4 marchewki, 4 pietruszki korzeń, 3 gałązki selera naciowego, 10 ziaren obranego bobu, 1 duża czerwona cebula, 1 garść ziaren zielonego groszku, 10 zielonej fasolki szparagowej, ½ papryczki chili, 5 młodych ziemniaków, liście selera, zielona pietruszka, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku

Moniki Smakołyki
Zupa jarzynowa z jaglanką 202

lepszego na obiad niż miska pysznej zdrowej zupy, takie jarzynowe są chętnie przez nas jadane, żeby była zdrowsza i pożywniejsza wzbogaciłam ją kaszą jaglaną.  Doskonale poprawi odporność organizmu. Jeszcze lepsza na drugi dzień, po odgrzaniu.  Polecam tę wersję jarzynowej. Składniki: 1 skrzydełko z kurczaka 20 dag mostka wołowego ½ szklanki kaszy jaglanej 7 dużych  ziemniaków 3 marchewki(...)pietruszka 20 dag mrożonej brukselki ½ pora Kilka różyczek kalafiora Garść fasolki szparagowej zielonej ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% Jarzynka lub sól do smaku 1 łyżeczka suszonego cząbru 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe Sposób wykonania: Kaszę jaglaną wsypujemy do rondla z grubym dnem, prażymy na sucho aż zacznie uwalniać swój aromat, dzieki tej czynnosci pozbędziemy sie charakterystycznej goryczki, zestawiamy

Wanilia i Kardamon
Legumi 185

We Włoszech legumi, czyli fasolkowate, je sie wtedy kiedy...pada, jesienną porą, zimową. Dzisiaj pada. Od wczoraj. Ale...fasolka fasolce nierówna. Porozmawiajmy o strączkowych. Niektóre z

Z Kuchni Do Kuchni
Fasolka po bretońsku. 186

można dodać pokrojoną kiełbaskę, lub podsmażony na cebulce boczek. Dodatek ziół sprawia, że smak ma niesamowitą głębię, co podkreśla mój mąż dojadając resztki prosto z gara :-) Polecam!!! Składniki na fasolkę po bretońsku 0,5 kg suchej fasoli Jaś (ja używam fasoli Jaś Tyczny- czyli najgrubszej) 0,5 kg wieprzowiny np. szynki 2 cebule pokrojone w kosteczkę 1 łyżka majeranku(...)sprawdza) 1 łyżka papryki słodkiej 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 4-5 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry przyprawa uniwersalna typu vegeta śmietana 18% do zup i sosów- około 1/3 szklanki mąka do zagęszczenia 3-4 łyżki oleju      Fasolę wsypujemy do garnka i zalewamy wodą (tak by była ciągle zanurzona). Zostawiamy by namokła

Rozpustne gotowanie
Waniliowo - kardamonowa zupa z truskawek i czereśni! 218

dzień jest najdłuższy, ranki słoneczne, długie i ciepłe wieczory, za całą tą gamę kolorów, za soczyste i słodkie owoce, za truskawki, za czereśnie, za świeżą zieleninę, za młodą fasolkę szparagową, za to że mogę przemieszczać się po mieście rowerem, że mogę o każdej porze dnia wyjść pobiegać, ach mogłabym wyliczać w nieskończoność. Zdecydowanie to mój czas! Jedyny taki i wyjątkowy(...)chwilę aby usiąść z lampką wina ciepłym wieczorem z bliskimi i pogapić się w niebo. O tej porze roku jest jakieś takie magiczne, wyjątkowe. Dzisiaj na moim talerzu gości zupa owocowa, powiem Wam, że mistrzem w tej dziedzinie jest moja mama, i nie ma co, ona to robi najlepiej, ale prawie, prawie ją dogoniłam, a jak będą świeże jagody

SMYKWKUCHNI
Duszona pręga wołowa z warzywami 167

Zalać wodą. Kolejno dorzucić do misy brukselkę i fasolkę. Doprawić. Dodać tez kość ze szpikiem. To właśnie z niej powstanie przepyszny i aromatyczny sos. Zamknąć urządzenie i nastawić program STEW i czas 60 minut.   Pręgę można podawać do dań duszonych, pieczonych oraz smażonych. Stosuje się ją również na wywary, zupy, buliony, rosół, gulasz oraz na masy i rolady mięsne

ClauditteMissCooking
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 155

tzatziki.Gigantes plaki to w skrócie taka grecka fasolka po bretońsku, a na poważnie, jest to wegetariańskie meze na bazie specjalnej odmiany wielkiej fasoli (grecka fasolia gigandes). Uwielbiam je, szczególnie odpowiada mi smak liści winogron. Przywiozłam sobie z Grecji słoiczek takich liści, abym mogła w domu przygotować własne dolmades:) Zupa rybna i placuszki z ciecierzycy z anyżemPoniższe dania zamówiłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasolowa na żołądkach indyczych 168

czasu nawet chętnie się nimi zajadają , szczególnie jeśli chodzi o zupy na żołądkach lub serduszkach ..mniam , sama je uwielbiam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 6 żołądków indyczych 3 l wody niepełna szklanka ,suszonej, drobnej, fasolki białej 1 duża marchewka kawałek pora kawałek korzenia pietruszki 1 łyżka

Ogrodnik w podróży
CIECIORKA PO BRETOŃSKU 167

Cieciorka po bretońsku to danie powstałe z wymienienia fasoli na cieciorkę, w przepisie na "Fasolkę po bretońsku". Smak "Fasolki po bretońsku" uwielbiam, natomiast nie lubię białej

Kuchnia MagdaLeny
Curry z warzywami i ryżowe kotlety :) 180

ziołami, aż się zeszkli i dodajemy ziemniaki, i fasolkę. Wlewamy wodę tak, żeby przykryła warzywa. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę dusimy, ok. 5 min. Teraz dodajemy cukinię, paprykę, przeciśnięty czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili. Wszystko razem gotujemy delikatnie podlewając wodą, jeśli będzie za mało. Pamiętajcie jednak, że to nie zupa, więc nie przesadzajcie z ilością wody

vegetanie
Zupa fasolowa 183

taką o to aromatyczną zupką ...  Zupa fasolowa SKŁADNIKI: 2 szklanki fasoli jaś 1 marchewka 1/2 pietruszki 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 150 g boczku parzonego  100 g kiełbasy śląskiej olej sól i pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego   PRZYGOTOWANIE: Fasolkę wsypujemy do garnka, płuczemy i zalewamy świeżą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki