dobry znak, bo mogłam choć na chwilę się zdrzemnąć razem z Frankiem. I tak leżąc zaczęłam myśleć... jak wrócą, to odgrzeję im rosół. Mam rybę, ryż i fasolkę szparagową, ale nie wiem czy wystarczy dla wszystkich. A jutro poniedziałek, nie lubię jak w poniedziałek nie mam obiadu (najlepiej jak zostaje coś z niedzieli). I do pracy muszę coś zaplanować(...)brzegi. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180 st. oraz: 200 ml gęstej, ale nie kwaśnej śmietany (używam Piątnicy 18% do zup) 3 jajka 1 brokuł lub 3/4 opakowania mrożonki sól, pieprz czubrica Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki. Krótko obgotowujemy w osolonej wodzie, lub lepiej - na parze. Jajka i śmietanę
bistro mamaGdy przychodzą ciepłe dni, a na miejscowym targu stragany zapełniają się młodymi warzywami zawsze nachodzi mnie ochota na botwinkę. Przygotowuję ją wedle przepisu mojej kochanej Babci
Kuchnia po mojemumarchewki nie znosiłem i do dziś nie toleruję jej w talerzu rosołu (w rosole - tak, ale nie na talerzu). Uważam, że to kiepski pomysł, żeby dodawać ją do wielu zup (na przykład ogórkowej, grochowej czy pomidorowej), bo wtedy robią się nieprzyjemnie słodkawe. Ale sok! Parę lat temu oszalałem na jego punkcie i teraz prawie każdy dzień zaczynam od wysokiej(...)pozostałymi dodatkami. Doprawić do smaku wg uznania. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do wyłożonej pergaminem formy na tartę. Ułożyć na wierzchu kawałek pergaminu i obciążyć z góry fasolkami lub specjalnymi kuleczkami do pieczenia, aby ciasto równo się upiekło, nie tworząc wybrzuszeń. Wstawić na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Po tym czasie usunąć pergamin
KUCHARNIAjuż masz w lodówce – jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj pierogów z kapustą. Wykorzystaj włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej pospolitej potrawki z kurczaka). 2. Zakupy z listą! Gdy już będziesz mieć zaplanowane poszczególne posiłki(...)przecier pomidorowy czy domowy ketchup , papryka, z której można przyrządzić smaczny przecier, świetnie nadaje się również do marynowania czy sałatek, buraki – tarte buraczki to doskonały dodatek do zimowych obiadów, fasolka szparagowa – świetnie nadaje się jako składnik sałatek do słoików, jabłka, z których można przygotować mus idealny do razowych naleśników, truskawki, maliny, jagody, borówki, śliwki i inne letnie owoce możemy przerabiać
moj przepis naprzewodnią zasadą każdej gospodyni. Tak np. zimą ograniczamy się przeważnie strączkowemi roślinami i kaszą, co nie jest potrzebne latem, gdy jest dość młodej jarzynki, to możemy przyrządzić bardziej pożywną zupę, a do mięsa dać sałatę. Stół świąteczny urozmaicamy leguminą, tortem, etc. Główną jednak zasadą, jak to było już parę razy nadmieniane, pozostanie stosowny rozkład i kolejna zmiana różnych potraw(...)porcje/ 1 łyżka oliwy 1 duża cebula 3 średniej wielkości cukinie 150 ml wytrawnego białego wina 2 puszki pomidorów 140 g czarnych oliwek 2 puszki białej fasolki flageolet 2 łyżki świeżego rozmaryny 50 g masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki siekanej pietruszki sól, pieprz 1 bagietka Cebulę i cukinie pokroić na plasterki. W garnku rozgrzać oliwę
KUCHARNIARycerskie zwyczaje, średniowieczna kultura, gotyckie kościoły i zamki, królowie, królewny. Wyraźny podział społeczny na podmiejski plebs i zamożnych dworzan. Życie w chałupie zapchanej słomą ze zwierzętami
Moja Mama Gotuje