kulinarne ludzi, których pierwszy raz na oczy widzę. Niektórzy są naprawdę kiepscy (nazwisk wymieniać nie będę, bo jeszcze się z tego zrobi afera). Wegetuję. Uratować mnie może tylko zupa. ZUPA BURACZKOWA Składniki: - 3 litry wody - 300 gram mięsa - według uznania lub posiadania ;) - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 cebula - 5 ziemniaków - średnich - starte buraczki (przepis na te przetwory pojawi(...)kostkę. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy starte buraczki - 1 słoik (550 gram) oraz wypłukaną białą fasolkę z puszki. Zagotowujemy, doprawiamy. Jeżeli uznamy, że smak jest za mało intensywny, możemy dodać koncentrat barszczu buraczanego lub sok z cytryny. Zbyt długie gotowanie zupy buraczkowej może doprowadzić do utraty jej intensywnego koloru, ale nie zmienia to waloru smakowego. Zupę podawajemy z gęstą
Życie zamknięte w smakuzobaczyłam, że Sylwia prowadząca blog Mała Łyżeczka proponuje malutkie wyzwanie na najbliższy.. rok to postanowiłam wziąść w nim udział :) Podczas następnych 12 miesięcy Sylwia będzie nam proponowała zupę hasło do przygotowania na najbliższy miesiąc. Styczeń to hasło: Barszcz. Tradycyjny barszcz robiłam wiele razy, więc tym razem postanowiłam spróbować czegoś nowego i przyrządzić Barszcz Ukraiński. Robiłam go kilka(...)można ją opalić przed wrzuceniem), warzywa (bez buraków) i doprawiamy solą, pieprzem oraz dorzucamy liść laurowy. Dorzucamy również fasolkę wraz z zalewą. Po koło 10 minutach dodajemy buraki i przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dodajemy cytrynę. Odlewamy nieco zupy do szklanki i dodajemy mąkę. Rozrabiamy widelcem i wlewamy do zupy. Całość mieszamy i ponownie zagotowujemy. Próbujemy i ewentualnie
Kolizje Smakówmelonem. Smaku dopełniają słone pesto i serek. Składniki na zupę: cebula, obrana i zeszklona na patelni pomidor, sparzony wrzątkiem i obrany za skórki marchewka pokrojona w talarki 3 ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki mała cukinia pokrojona na kawałki garść białej fasoli namoczonej przez noc 500 g fasolki szparagowej 2 litry wody szczypta soli i tymianku 2 łyżki
Ugotowane pozamiataneLekka i apetyczna zupa z młodymi warzywami w sam raz na letnie upały. Samku dodają również paprykowe grzanki i paski boczku. 3 l wody 300 g udek z kurczaka Pęczek włoszczyzny (por + natka pietruszki) 2 marchewki 3 młode ziemniaki 1 kalarepa 1 kalafior 1 brokuł 300 żółtej fasolki szparagowej 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta 2 łyżeczki posiekanego koperku(...)kalarepę w kosteczkę. Kalafiora oraz brokuł dzielimy na małe różyczki. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną, posiekanym koperkiem, liściem lubczyku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy zahartowaną w zupie śmietanę. Grzanki: Chleb tostowy kroimy w kosteczkę. Mieszamy go z ostrą
VioletoweKucharzeniechodziła za mną ta zupa :) Barszcz ukraiński SKŁADNIKI: szklanka fasoli białej ( ja niestety byłam zmuszona do użycia czerwonej z puszki- to nie to samo) 4-5 buraków włoszczyzna cebula kilka ziemniaków natka pietruszki 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku bulion na mięsie wołowym ( nie z kostki!) śmietana- ewentualnie sól, pieprz szczypiorek do posypania Jeśli używamy białej(...)dodać posiekaną w drobną kosteczkę zeszkloną cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy). Do zupy ewentualnie wg uznania wlać śmietanę wymieszaną z mąką . Doprawić solą oraz
MarciochaKucharzyNaszła mnie ochota na jakąś ciepłą szybką zupę, która w takie pogody jak ostatnio trochę by mnie rozgrzała. Składniki 2 garści mrożonej marchewki z groszkiem 2 garści zielonej fasolki ciętej 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 3/4 szklanki białego wina 1 kostka rosołowa 1,5 szklanki wody ok 375- 400 ml świeżo mielony pieprz sól
Piekielna Kuchnia PatiSałatka z pomidorów, ogórka i cebuli (100g) Herbata zielona II śniadanie : Jogurt naturalny (150g) Jabłko (150g) Obiad : Zupa ogórkowa (200g) Pulpet z dorsza (70g) Ziemniaki (150g) Starta marchew z jabłkiem (100g) Sok pomarańczowy (100g) rozcieńczony Podwieczorek : Pomarańcza Kolacja : Fasolka szparagowa z wody (150g) Chleb razowy (40g) z margaryną niskotłuszczową (3g) lub pastą kanapkową Herbata owocowa bez cukru Rozłożenie
IzaGotujeSkładniki: serca drobiowe 60 dag, woda 4 litry, włoszczyzna 1 pęczek, kalafior 1 mniejszy, fasolka szparagowa 25 dag, ziemniaki młode 8 sztuk, kucharek SMAK WIOSNY 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka serca kurczaka zagotować w niedużej ilości wody i po zagotowaniu wylać na sito i opłukać serca teraz wlać 4 litry wody do garnka, dodać(...)słupki kolorowe fasole szparagowe, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew w plasterkach i gotować z 20 minut pod koniec przyprawić kucharkiem, pieprzem, koperkiem - dla amatorów podrobów jest to smaczna zupa...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępytaniach, wynikach wyszukiwania itp. postanowiłam, to zmienić. Dziś zapraszam Was na zupę pełną moich ukochanych jarzyn (zupę warzywną), która będzie stanowić idealny, ciepły i zdrowy posiłek dla całej rodziny. Zupa warzywna (jarzynowa) 2016-05-10 14:32:08 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)gorącego wywaru mięsnego (u mnie świeżo przygotowany) dodajemy przygotowane warzywa: kalafior, marchewki, dwie garście mrożonej zielonej fasolki oraz ziemniaki. Całość gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy suszoną pietruszkę i przyprawy. Gotujemy jeszcze około 5 minut (próbujemy). Zupę podajemy samą lub w towarzystwie pieczywa. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs
Słodkie okruszkiśmietany nigdy by nie tknął… O ja biedna, nie świadoma…. Teraz już na stałe zupa przedszkolaka jest wpisana w nasze menu. Polecam. Składniki: dwa udka z kurczaka pietruszka seler por 4-5 marchewek 3-4 ziemniaki pół główki kalafiora 20 dkg fasolki szparagowej lub mała cukinia (Jaśkowi z cukinią smakuje lepiej) 100 ml śmietanki słodkiej(...)Wrzucić do garnka. Gotować ok. 20 minut. 3. Umyć i rozdrobnić kalafior. Wrzucić do garnka i gotować ok. 15 minut. Gdy wszystko już zmięknie – dodać przyprawy. 4. Rozlać zupę do talerzy i lekko zabielić śmietanką. Gotowe
Mama z miastabardzo małym ogniu, co pozwala uzyskać fenomenalną bazę smakową. Ta włoska zupa, dostarczy nam dużo warzyw a co za tym idzie bombę witaminową. Składniki: 500 ml / 1 l bulionu warzywnego kawałek dyni 1 szt. cukinii 2 szt.marchewki 2 szt.pietruszki 2 szt.ziemniaków garść świeżej zielonej fasolki szparagowej 2 łodygi selera naciowego 1 szt.cebuli 1 ząbek czosnku kawałek białej części(...)mniejsze części. Do szerokiego, rozgrzanego rondla wlałam oliwę. Wrzuciłam cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę. Dodałam gałązki ziół i listek laurowy. Następnie seler naciowy. Dodałam fasolkę szparagową. Kolej na dynię. Następnie powędrowały do rondelka ziemniaki. Dorzuciłam plasterki pora. Warzywa powinny być miękkie ale nie przyrumienione. Można podlewać je stopniowo bulionem. Dusiłam na małym ogniu
potrawyregionalnezielonych warzyw: brokuł, szpinak, fasolka szparagowa 2 duże ziemniaki 1 pietruszka bulion warzywny- ilość do zakrycia warzyw- nalewamy ok 3 cm ponad warzywa sól,pieprz ostra papryka, zioła prowansalskie- ew. inne ulubione zioła Wykonanie: Do garnka wkładamy wszystkie obrane, pokrojone na kawałki warzywa, zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy, gotujemy ok 40 minut. Po tym czasie zupę dokładnie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem
Z Majeczką w kuchnichciałam wierzyć w to, że coś miękkiego, co lubię dosypać do zupy albo innych dań jednogarnkowych, da się tak upiec i że będzie to chrupiące. A jednak! Od razu mam chęć upiec podobnie fasolkę, groszek i kukurydzę. Tylko jeszcze nie wiem z jakim efektem ;) Wieczorne przekąski to moja zmora. W pracy trzymam się doskonale, albo prawie doskonale, dopóki żadna
bistro mamaklimatów daleko wschodnich. Okra, znacie ją ? To bardzo smaczna i zdrowa roślinka :) Smakiem przypomina mieszankę bakłażana i fasolki szparagowej. Najwięcej potraw z okrą jest w kuchniach azjatyckich i z południa USA. W USA często pojawia się w gumbo, gęstej zupie z warzywami i mięsem. W Polsce najczęściej możecie kupić ją w zalewie w puszkach, mrożoną lub w lepszych sklepach
vegetanie