Uwielbiam dania jednogarnkowe! A zresztą kto ich nie lubi, skoro są smaczne? Ugotowałam więc pożywną zupę fasolową z warzywami, kiełbasą i wędzonymi żeberkami
To co kochamniej wpisały się na stałe w nasze menu. Taka wersja bardzo posmakowała też naszej córci i teraz chętniej zjada zupę fasolową. SKŁADNIKI: (na 3-4 osoby) 1 l bulionu/rosołu 2-3 marchewki 2-3 ziemniaki 1 puszka białej fasolki 3 parówki 1 łyżka przypraw do dań z fasoli - mieszanka naturalna bez soli(...)natka pietruszki 1. Marchewkę i ziemniaki ugotować w bulionie na półmiękko, dodać fasolkę i gotować do miękkości warzyw. 1-2 łyżki wazowe warzyw (głównie fasolki) przełożyć do kubka blendera i zmiksować. Przelać z powrotem do zupy. 2. Parówki pokroić w plasterki i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać do zupy. 3. Dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku. Można dolać troszkę
Kto ugości moich gości?Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę i czosnek siekamy. Szklimy na rozgrzanym maśle, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Zalewamy wrzątkiem (1,2 l) i gotujemy na dużym ogniu 30 min. Studzimy. Do zupy dodajemy śmietanę, blendujemy na gładko. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Natkę siekamy, wrzucamy do kremu, podgrzewamy. Podajemy na gorąco
R'n'G Kitchenzrobił. Dodaje po ugotowaniu. Nie znałem smaku szczawiu i zaskoczyła mnie intensywność jego kwaskowego smaku. Dlatego dodałem cukru, śmietanki słodkiej i słodkiej fasolki szparagowej. To idealnie zbalansowało smak i mogę stwierdzić, że to jedna z moich ulubionych zup jest od dziś. Czego użyłem? Do bulionu: -kawałek wołowiny (antrykot) -szyja indycza -skrzydełko indycze -4 marchewki -3 pietruszki -pół dużego selera(...)gotującego się bulionu odlewamy dwie chochle i gotujemy w nich fasolkę do miękkości. Odcedzamy i podsmażamy na patelni z łyżeczką cukru. Do mniejszego garnka wrzucamy szczaw, zalewamy odcedzonym bulionem i gotujemy 15 minut. Jajko roztrzepujemy dodajemy łyżkę mąki i łączymy w jedną masę, można dodać kapkę mleka. Zupę mieszamy, tak by powstał wir, słodzimy i wlewamy ciurkiem masę z jajka
BaRepasjest z kalafiorem romanesco to w ogóle luksus i rozpusta. Więc zdecydowanie polecam. Ale ja każdą zupę polecam więc mogę być niewiarygodny. Nie mniej jednak polecam. W końcu zupa nie może być zła :) A w ogóle to skompletowałem już wszystko czego potrzebuję na miodową nalewkę. Niedługo będę robił. Zapowiada się naprawdę nieźle. Jak wyjdzie tak jak ją sobie wyobrażam(...)sól, pieprz Bulion zagotowujemy, dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy przez 5-10 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojoną na kawałki fasolkę, różyczki kalafiora i groszek. Jak warzywa zmiękną zupę zaprawiamy śmietaną i wrzucamy pokrojoną drobno natkę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres
Marder&Marder Manufactureprzygotować lekki obiad. Na końcu dzisiejszego wpisu są dwa zdjęcia ogródka warzywnego zrobione w zeszłym tygodniu :) Letnia zupa z ogrodu z kaszą jaglaną 1 cebula 5 średnich pomidorów 1 cukinia 20 cm 1 marchewka 5 małych młodych ziemniaków 1 garść fasolki szparagowej 0,5 pęczka botwinki z małymi buraczkami 3 szkl. wody 2 łyżki oleju 5 łyżek kaszy jaglanej(...)Dodać marchewkę startą na dużych oczkach, fasolkę pokrojoną na kawałki, buraczki i łodyżki od botwinki i młode ziemniaki ze skórką pokrojone w kostkę, wodę i sól do smaku. Wsypać też kaszę jaglaną. Gotować 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z palnika. Liście botwinki pokroić na mniejsze części, dodać do gorącej zupy, przykryć pokrywką. Odstawić na 5 minut. Wlać
Posadzone i zjedzoneZupa pełna kawałków warzyw- jedna z moich ulubionych. U mnie w domu nazywana była "śmieciówką". Koniecznie z dużą ilością koperku. składniki: 3 marchewki 1 duża cebula 500 g kalafiora 300 g zielonej fasolki szparagowej 5 dużych ziemniaków 2,5 l bulionu 2 listki laurowe mały pęczek natki pietruszki pęczek koperku Marchewki obrać i pokroić w plastry(...)bardzo duża marchew to w półplastry. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Kalafiora podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Fasolkę szparagową można pokroić na mniejsze kawałki, ja lubię w zupie całe długie strączki. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz listki laurowe. Gotować aż warzywa będą miękkie. Mąkę wymieszać ze śmietaną
Monia miesza i gotujeKiedy fasola będzie już ugotowana , odkładamy ok. 1/4 , a pozostałość wraz z wywarem spod niej dodajemy do gotującego się mięsa wraz z warzywami. Pozostałą fasolkę miksujemy na gładką masę , a następnie dodajemy do gotującej się zupy. Dokładnie wszystko mieszamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę , rumienimy na patelni na jednej łyżeczce masła , kiedy cebula będzie złota , dodajemy łyżkę
Aromatyczne Podróżewiadrze pod kuchennym blatem. Jak na Polkę przystało, dodawała do niej na ziemniaki oraz w zależności od pory roku warzywa sezonowe. Najczęściej kalafiora i fasolkę szparagową – jeśli mieliśmy szczęście, aby je „dostać”. Doprawiała zupę sporą ilością śmietany kremówki, a następnie obficie posypywała świeżym, posiekanym koperkiem (lub suszonym w zimie). Był to tzw. „zastrzyk witamin”. Tak i oto powstawała warzywna
Jem więc JestemZupa fasolowa z warzywami Składniki: 150 g białej fasolki 100 g czerwonej fasolki 3 marchewki 4 ziemniaki 1 pasternak seler naciowy por 2 ząbki czosnku natka pietruszki koperek sól kminek ziele angielskie 2 liście laurowe 100 ml oliwy z oliwek Namoczoną fasolę (najlepiej przez całą noc) przełożyłam do garnka. Warzywa obrałam, pokroiłam w kostkę i dodałam do fasoli. Dodałam oliwę
nietadietaSkładniki: włoszczyzna (por, marchewka, pietruszka, seler) 4 ziemniaki garść fasolki zielonej 1 ząbek czosnku 2 cebule dymki 2 ziela angielskie 2 listki laurowe 1 łyżka masła
Moja Galeria Smakuburaków i zakwasić ją cytryną ale zapewniam, daleko jej będzie do barszczu z kiszonką. Zacznijcie od ukiszenia buraków ( przepis ), po 7 dniach możecie już gotować zupę. Naprawdę warto :). Trzymając się stylu azjatyckiego zamiast fasolki wspięga wężowata, krewniaczka bobu. Urocze małe nasionka z czarną plamką, ugotowane w zalewie (do kupienia w np. Lidlu) i grzyby shitake. Czas przygotowania
SzczyptaSmaQgram, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony - do smaku, natka pietruszki 1 pęczek w garnku gotować fasolkę szparagową żółtą i zieloną z ziemniakami z 15 minut w tym czasie na maśle podsmażyć pokrojone: cebule, pieczarki, papryki, cukinię i dodać wszystko do zupy, włożyć kostkę serka topionego, do smaku doprawić kucharkiem , pieprzem mielonym, gotować z 10 minut na średnim ogniu
W Mojej Kuchni LubięZupa z cyklu gotuję z tego co mam. Puszki z wszelkiego rodzaju fasolkami w sosie własnym lub pomidorowym mam w domu zawsze .Przydają się gdy chcę zrobić coś na szybko. A to błyskawiczną fasolkę po bretońsku ( bo w lodówce jest kawałek kiełbasy), albo jakąś sałatkę bo z obiadu został ziemniak . A jak zostanie mi trochę jakiegoś wywaru to robię zupę
Buniabaje w kuchniZapowiadałam, że fasolka gości często na naszym stole. Po sezonowej wersji z grzybami i wołowiną dziś wersja zimowa - na wędzonym żeberku. Bretoński kociołek czyli fasolka na
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała