zupa fasolka - 658 przepisów (strona:11/44)

Zupa jarzynowa z melisą cytrynową 167

Tradycyjnie w polskiej kuchni gotując rosół w kolejny dzień robimy pomidorową, no co niektórzy – ogórkową. Odbiegając od tradycji, proponuję zupę jarzynową z melisą cytrynową.    Składniki: - rosół drobiowy lub bulion warzywny (ok.2,5-3 l)- 250g świeżej zielonej fasolki- ziemniaki (baby potatoes) albo młode- kawałek ugotowanego kalafiora- 3 papryki ramiro- 2 ząbki czosnku- kawałek pora- 2 marchewki (u mnie(...)kroimy na ćwiartki. Dodajemy do bulionu. Od tej chwili czas gotowania zupy nie może przekroczyć 15 minut. Ziemniaki są właśnie takim „wyznacznikiem” czasu dla tej zupy. W kolejności dodajemy przekrojoną na połówki zieloną fasolkę, pokrojone w większą kostkę papryki. Tuż przed końcem gotowania dodajemy ugotowane różyczki kalafiora, por pokrojony w półtalarki, drobno pokrojony czosnek (nie przeciśnięty przez praskę) i pokrojoną

mojewypiekiinietylko
Zimowa zupa fasolowa 208

zewnątrz robi się coraz chłodniej a co za tym idzie, mamy coraz większą ochotę aby po przyjściu do domu zjeść coś ciepłego. Jeśli lubicie fasolkę po bretońsku to ta zupa będzie idealna dla Was, ponieważ w smaku nieco ją przypomina. Jest bardzo sycąca i nieco kaloryczna, ale za to doskonale rozgrzewa. Polecam na zimowy obiad :) Składniki: 2 skrzydełka lub żeberko

My simple kitchen
ognista jarzynowa z gwiazdkami... 146

Składniki: 1 sztuka skrzydło indyka, 4 litry woda, 6 sztuk ziemniaki, 1 pęczek włoszczyzna, 50 dag fasolka żółta, 2 małe papryczka chili, 1 łyżka vegeta, - do smaku maggi, 2 szklanki makaron gwiazdki, - ile potrzeba koperek, 4 sztuki ziele angielskie całe, 2 sztuki liście laurowe skrzydło indyka dość duże zagotować w niewielkiej ilości wody(...)wodę wylać teraz wlać 4 litry wody, dodać ziele i laurowe, gotować do miękkości mięsa i skrzydło wyjąć, ostudzone obrać z mięsa i dodać do zupy do wywaru dać kawałeczki kalafiora, pokrojoną fasolkę świeżą lub paczkę mrożonej, włoszczyznę w kostkę i ziemniaki dodać vegetę, pokrojoną chilli razem z pestkami gotować na średnim ogniu z 20 minut do smaku dodać maggi

W Mojej Kuchni Lubię
Fasolka po bretońsku 136

Fasolka po bretońsku jest dobrą propozycją nie tylko na zimowe dni ale również na chłodniejsze wiosenne, które ostatnio nadeszły . Fasolka po bretońsku Składniki: - 500

Kulinarne życie
Zupa z fasolki szparagowej po Senatorsku 157

Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, włożyć do wywaru razem z fasolką, ugotować. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, dodać do zupy pod koniec gotowania razem ze zmieloną papryką . tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć, lekko rumieniąc, połączyć z zupą, chwile pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać

Camilla w kuchni
Fasolka po bretońsku 160

Coraz zimniejsze te jesienne dni. W kuchni teraz zamiast chłodników robimy ciepłe zupy i potrawki. Dzisiaj u mnie fasolka po bretońsku. Polecam na jesienne wieczory. Z kromką wiejskiego chleba.    Składniki : * paczka fasoli Jaś * kawałek surowego wędzonego boczku * kiełbasa podsuszana  * 2 cebule * koncentrat pomidorowy * olej rzepakowy  * majeranek , ziele angielskie , liść laurowy , sól , pieprz cayenne  Przygotowanie : Fasolę

Magiczne Życie Marty
Zupa fasolowa z warzywami 198

Jakiś czas temu dostałam od mamy fasolę Jaś z domowego ogródka. Postanowaiłam z niej zrobić prostą zupę. Zupa fasolowa z warzywami Myślałam jeszcze o fasolce po bretońsku, a ją już jakiś czas temu gotowałam. Pierwszy raz robiłam zupę fasolową, do której nie dodałam boczku. Zazwyczaj kiedy robię zupę z fasoli bądź grochu używam kilku podstawowych warzyw, dodaję boczek i robię

mecooks
Fasolka po bretońsku na żeberkach 186

Ostatnio miałam ogromną ochotę na fasolkę po bretońsku. Moja w odróżnieniu od tradycyjnej nie jest zagęszczana, chyba dlatego, że ja z reguły wolę zupy "lekkie". Jej smak i aromat  pamiętam jeszcze z kuchni mojej mamy i w moim domu gości bardzo często.    Fasolka po bretońsku na żeberkach SKŁADNIKI: 500 g fasoli około 400 g wędzonych żeberek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa parobka – kuchnia podkarpacka 182

świat (w tym ja), tymczasem w naszej podkarpackiej kuchni również nie brakuje sytych zup, bogatych w składniki dostępne w każdym domu i o każdej porze roku. Zupa parobka jest doskonałym tego przykładem. Fasolka, suszone grzyby, ziemniaki, marchewka, cebula, boczek i czerstwy chleb to składniki, które tworzą niezwykle pożywną i bogatą w smaki zupę parobka, podawaną przez bieszczadzkie gospodynie od Leska

Trzeci talerz
Fasolka po bretońsku 142

dowolnie manipulować. Jeśli lubicie wersję łagodniejszą, nie dodawajcie zbyt dużej ilości przypraw. Jeśli lubicie ostre smaki, możecie dodać paprykę czy chilli. Podobnie z konsystencją, w niektórych domach fasolka po bretońsku przypomina bardziej zupę w innych jest bardziej gęsta. W sezonie ja dodaję do niej świeże pomidory, teraz zwycięża domowy koncentrat lub pulpa pomidorowa. Generalnie, nie bójcie się eksperymentowania w kuchni(...)konkretna przyprawa czy rzecz wpływa na smak dania. Wszystko po to, aby ugotować danie dla Was idealne, które podchodzi kubkom smakowym wszystkim członkom Waszej rodziny. Są tacy, którzy zagęszczają fasolkę mąką czy też rozcierają trochę fasoli na puree i dodają ją do całej potrawy. Ja nie lubię takich udziwnień i nam najbardziej smakuje najprostsza fasolka. Oczywiście, podajemy fasolkę z bułką

Mieszam w Garnku
Zupa krem z zielonych warzyw 195

korzenia selera; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1 mała cebula; 1 ząbek czosnku; 3 średnie ziemniaki; 250 g mrożonych różyczek brokuła; 200 g mrożonej, zielonej fasolki; 1 puszka groszku konserwowego (waga netto, po odcedzeniu 240 g); 2 ziarna ziela angielskiego; 3 ziarna pieprzu; 2 liście laurowe; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1,5 l zimnej(...)angielskiego, ziarna pieprzu, czosnek, cebulę i por. (wyrzucić lub wykorzystać w inny sposób - do tej zupy nie będą już potrzebne). Do gotującej się zupy wrzucić pokrojone ziemniaki, chwilę pogotować (około 5 minut) i dodać brokuły, fasolkę szparagową i odcedzony groszek konserwowy. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (około 25 minut). Ugotowaną zupę zestawić z ognia i zblendować

Gospodyni Miejska
ZUPA KALAFIOROWO-FASOLKOWA 126

wróciłam do domu. Uwierzcie takie słowa z jej ust pod kątem zup, nie padają często Zapraszam na zupę z kategorii: pyszne jak u mamy :) SKŁADNIKI: . 2 piersi z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera 1/2 pora 3-4 ziemniaki kalafior fasolka szparagowa sól, pieprz ziarenka smaku suszony lubczyk A jak to zrobić: Marchewki i pietruszkę obrać ze skórki(...)wywar, używając do smaku przypraw. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w dość grubą kostkę i dodać do wywaru. Kiedy ziemniaki będą półtwarde, dodać różyczki kalafiora i fasolkę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Całej zupy nie zabielać, podawać z łyżką naturalnego jogurtu

Kuchnia w opałach
Barszcz ukraiński 194

angielskie , pieprz czarny ziarnisty  * 4 ugotowane buraki * 6 dużych ziemniaków * fasola biała * gęsta śmietana  Przygotowanie : Ugotować bulion. Wyciągnąć mięso. Wrzucić fasolkę i ziemniaki . Gdy będą miękkie dodać starte buraczki. Pogotować. Wlać rozrobioną z ciepłą zupą śmietanę. Wymieszać. Zagotować. Posypać koperkiem. Jeszcze mała informacja dla Was. Mam już zaplanowany urlop od 16 sierpnia. Wyjeżdżam na 2 tygodnie do Gdyni

Magiczne Życie Marty