już jest, że jak grypa nie odpuszcza i nie ma nic w lodówce oprócz echa, to trzeba gotować ze składników, które akurat są pod ręką. Tak powstała zupa z fasolki szparagowej żółtej, 4 ziemniaków i dosłownie 5 cm (!) marchewki :) Składniki: 450 gramów (1 opakowanie) mrożonej fasolki szparagowej żółtej 1 marchewka 4 ziemniaki 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżeczka lubczyku(...)łyżeczka kurkumy 1 łyżka śmietany do zabielenia zupy 4 ziarenka ziela angielskiego 4 listki laurowe sól i pieprz do smaku Fasolkę przekładamy do garnka (całe opakowanie) Marchewka obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę Warzywa przekładamy do garnka z fasolką, dodajemy kostkę rosołową i przyprawiamy Wstawiamy na duży ognień, a od momentu zagotowania wody
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKrem z kukurydzy z chipsami z boczku Zupa z fasolki szparagowej Kapuśniak i placki ziemniaczane dla zabieganych Zupa z cukinii z serkiem topionym Kluski kukurydziane Krem z białych szparagów Krem z barszczu ukraińskiego Krem z pieczarek Zupa gulaszowa Barszcz świąteczny czysty Kapuśniak na żeberkach wędzonych Krem z kalafiora z chipsami Zupa z cukini z jabłkiem Zupa czosnkowa Zupa grzybowa
Ala piecze i gotujekuchni warto „grać w zielone”, wiadomo nie od... Artykuł LETNIA ZUPA Z BOBEM I FASOLKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEzwiązku z tym proponuję na pożegnanie lata zupę fasolkową, która niedługo będzie wspomnieniem i ustąpi miejsca cięższym, rozgrzewającym i sycącym jesienno-zimowym zupom. Składniki: • 500 g fasolki szparagowej • 5 ziemniaków • 3 marchewki • 1 pietruszka • kawałek korzenia selera • 1 cebula • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 3 liście laurowe • 5 ziaren ziela(...)litra, dodać przyprawy, sól, pieprz. • Po zagotowaniu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. • Po 10 minutach wrzucić fasolkę pokrojoną na 2 cm kawałki i gotować do miękkości warzyw. • Do ugotowanej zupy wlać śmietankę. • Posypać posiekaną natką pietruszki
To co kochamfasoli. Myślę, że pochodzenie tej potrawy nie ma większego znaczenia, przynajmniej dla mnie. Ważne jest to, że my fasolkę po prostu uwielbiamy, zarówno w sosie pomidorowym jak i zupę fasolową . Fasolka po bretońsku to sycące, pyszne danie. Gotuję je zwykle w większej ilości i część pakuję w słoiki. Nakładam wrzące danie w wyparzone słoiki, zakręcam i odstawiam do góry dnem
Smaczna PyzaJest to letnia zupka z zielonymi warzywami. Główne składniki to fasolka szparagowa i zielony groszek w strąkach, który dobrze ugotowany jest mięciutki i pyszny. Charakterystycznego akcentu zupie nadaje żółta marchew. Dodatek świeżego kopru i natki pietruszki sprawia, że zupa jest bardziej aromatyczna i smaczniejsza. Polecam :) Składniki: bulion warzywny 2 i 1/2 l. kość schabowa 1 szt. ziemniaki(...)kość. Groszek i fasolkę myjemy i dodajemy do bulionu wraz z solą. Wstawiamy na mały gaz. 2. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy tak długo, aż fasolką będzie mięciutka i mięso ugotowane. Usuwamy szumowiny z zupy. Kiedy mięso ugotuje się, wyciągamy i skubiemy. Wrzucamy do zupy. 3. Doprawiamy do smaku maggi i pieprzem. Zagęszczamy
Kuchnia Pauletteszamiennik mięsa w daniach wegańskich ( wszelkie kotlety, pasztety itd.) , a po za tym jak każdy groch czy fasolka. Mnie ze względu na swoją delikatność pasuje we wszelkiego rodzaju zupach ,odmianach fasolki po bretońsku i sałatkach. Tym bardziej , że kupuję ją konserwową w puszkach w zalewie - jest gotowa do spożycia - wystarczy odsączyć lub nie ( w skład wchodzi ciecierzyca, woda, sól). Czytaj
Buniabaje w kuchnibotwinki z dzieciństwa. Nie lubiłam jej, bo rodzice podawali ją zwykle dość ciepłą, gonili mnie do jej przygotowania, a to był prawdziwy rytuał. U mnie wersja tej zupy uproszczona. Fasolkę szparagową z wersji oryginalnej zamieniłam na zwykła fasolkę. Jeśli nie macie czasu na jej namaczanie, użyjcie tej z puszki. Dla mnie w tego rodzaju zupie liście to mus. Ale jeśli(...)Zupa z botwinki – młodych buraczków window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Pęczek botwinki 2 młode buraki (opcjonalnie o ile pęczek był niewielki) 1 pietruszka 2 marchewki 2 ziemniaki garść fasoli 1,5 l wody 1/2 łyżeczki octu/soku z cytryny 2 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 2 ziarenka pieprzu, 2 ząbki czosnku (dla tych co lubią ostre) Wykonanie Jeśli nie używamy fasolki
Mieszam w Garnkuzupełnie nie jadam konserwowych warzyw ze względu na ich specyficzny smak, chociaż są wyjątki. Stąd moja propozycja na dziś- zupa idealna! Banalnie prosta a do tego przepyszna zupa pomidorowa z kurczakiem, fasolką szparagową, groszkiem i pieczarkami, która nasyci niejeden pusty żołądek. Bardzo treściwa i gęsta, gdyż przygotowana na bazie soku pomidorowego. Delikatnie pikantna, dobrze przyprawiona a przy tym słodko- kwaśna(...)smażę jeszcze 2- 3 minuty. Wlewam sok jabłkowy, sok pomidorowy oraz bulion i gotuję całość 6-7 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaję mrożony groszek oraz fasolkę i gotuję zupę jeszcze 5 minut. Doprawiam solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny, Podaję z posiekaną bazylią. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaprzepisu na minestrone - robi się ją z takich składników, jakie są w sezonie, zawsze jednak jest gęsta, sycąca i pyszna. Dziś przedstawiam Wam szybką wiosenną wersję tej zupy pełną zielonych warzyw - fasolki, szparagów, groszku i cukinii, z dodatkiem ziołowego pesto. Jeżeli macie gotowy bulion warzywny (lub użyjecie ekologicznej kostki), zrobienie tego dania zajmie Wam naprawdę tylko kilka chwil(...)ulubione zielone warzywa . W czerwcu wybór jest przeogromny - szparagi, botwinka, młoda kapusta czy szczaw powoli się kończą, jednak na salony wkraczają już zielona fasolka, cukinia, bób i zielony groszek. Być może dziwi Was dodatek ziemniaków w zupie z makaronem, jednak uważam, że te małe, młode ziemniaczki są lekkimi warzywami. Zresztą Włosi nie traktują ziemniaków jak my, nie podają ich jako
Chilli Czosnek i Oliwatylko. Składniki: 5 – 6 średnich ziemniaków 500 gram mięsa mielonego ( z łopatki ) 2 cebule 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej Kawałek korzenia selera 2 marchewki ( spore ) 2 pomidory Ser żółty 2 ząbki czosnku Olej Sól 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej ( w proszku ) Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z 1 łyżką oleju. Po chwili dodajemy mięso mielone i przesmażamy(...)bardzo cienkie plasterki ( około 3 mm ), układamy w naczyniu i lekko solimy. Na ziemniaki wykładamy podsmażone mięso, następnie podobnie cienko pokrojony selera i marchewki. W dalszej kolejności wykładamy fasolkę szparagową. Zupę cebulową rozpuszczamy w 1 kubku gorącej wody. Wymieszaną zupą zalewamy zapiekankę. Następnie wykładamy ser i pokrojone w plastry pomidory. Pomidory przyprawiamy 2 ząbkami. Zapiekamy w piekarniku przez 1 godzinę
Smaki EwyZupa jarzynowa letnia z kalafiorem, fasolką szparagową, młodą białą kapustą, marchewką, selerem i koperkiem. Lekka, warzywna, idealna na lato. Świetna dla wegetarian, lubiana przez dzieci. Łatwa do przygotowania. Składniki: (4-6 porcji) 2 małe marchewki 1 mały seler 6 szklanek wrzącej wody 250 g fasolki szparagowej (białej lub zielonej) lub szklanka zielonego groszku 1 średni kalafior 250 g kapusty białej(...)szklanka mleka 2 łyżki masła pęczek koperku sól morska i świeżo mielony pieprz Przygotowanie zupy jarzynowej: Marchewki i seler obierz, umyj, pokrój w małą kostkę. Wrzuć do garnka, zalej wrzącą wodą. Przykryj i gotuj 10 minut. W tym czasie umyj fasolkę szparagową, odkrój końcówki i pokrój w 1 cm kawałki. Kapustę białą poszatkuj w kostkę. Kalafior umyj, podziel
Moja Delicjagorącej zupy, wlewamy go garnka, mieszamy i gotowe. Krajanka buraczkowa: Do jej przygotowania potrzebujemy tylko 2 litry bulionu, 500g ziemniaków i 50 ml śmietany. Możemy także urozmaicić zupę dodając fasolkę z puszki, i przygotować barszcz ukraiński. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do gorącego wywaru i gotujemy do miękkości, dodajemy zawartość opakowania i gotujemy 2-3 minuty. Śmietanę łączymy
kulinarnyswiatdomiSezon szparagowy w pełni więc warto korzystać z tych pysznych warzyw. Tym razem proponujemy Wam smaczną i szybką w przygotowaniu wiosenną zupę ze szparagami :)
Kuchenne Wariacje