Nie wiem jak Wy, ale ja pokochałam gotowanie w wolnowarze (slow cooker). Mięso jest zawsze soczyste i aromatyczne. Dzięki wolnemu gotowaniu przyprawy wyczujemy w całym mięsie
kuchnia doskiPada u mnie rzadko ,ale jeśli już zacznie to nie przestaje za szybko .Więc leje od trzech dni ,wreszcie , a ja piekę pomidory i podaję pachnący
Ladylaura.nigdy nie próbowałam tej kuchni, dlatego chętnie skosztowaliśmy serwowanych dań. Widoki z ogródka restauracji na miejską starówkę Żydowski kapuśniak z migdałami i rodzynkami Czosnkowa zupa z pokruszoną macą Obydwie zupy bardzo ciekawe w smaku i słowo "ciekawe" absolutnie nie jest w tym przypadku eufemizmem :) Wyraziste i smaczne w cenie 9 zł każda. Uważam, że jest to absolutnie rozsądna cena. Żydowski(...)podawane z chałką. W karcie jest to przystawka, jednak dla mnie zupełnie wystarczająca :) Cena 12 zł. Wątróbka na miodzie i winie Wątróbka na miodzie to specjalność restauracji. Wątróbka drobiowa smażona na miodzie i winie z grzybami podana z chałką. Bardzo, bardzo smaczna! Cena 22 zł Z czystym sumieniem polecamy to miejsce zarówno ze względu na smak dań, miłą obsługę
Taste Of My DayMakaron ze szpinakiem i piersią z kurczaka to pomysł na prosty, szybki i pyszny obiad:) Mam nadzieję, że po spróbowaniu tego przepisu również podzielicie moje zdanie
Kuchnia Pełna Pasjiszukać pomysłów na świąteczne potrawy. Dzisiaj zaprezentuję Wam mój pasztet drobiowy. Wyszedł kremowy, delikatny i pachnący - świetna propozycja na Wielkanocny stół. Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka 500 g wątróbki drobiowej 3 pokrojone w kostkę cebule 2 obrane i pokrojone na kawałki pietruszki 4 obrane i pokrojone na kawałki marchewki 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3 jajka 2 namoczone(...)łyżeczki suszonej) sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: 1. Ćwiartki ugotowałam z marchewką i pietruszką, ostudziłam. 2. Mięso oddzieliłam od kości (wywar można wykorzystać jako bazę do zupy). 3. Wątróbkę z cebulką podsmażyłam na oleju rzepakowym, ostudziłam. 4. Kurczaka, wątróbkę z cebulką, marchewkę, pietruszkę i odciśnięte bułki zmieliłam dwukrotnie w maszynce do mięsa. 5. Do masy dodałam jajka, czosnek
Kulinarny Pamiętnikkaloryczna a przy tym bardzo sycąca. Możemy zrobić z niej wszystko wykorzystując jej każdy cenny centymetr. Placki, serniki, muffiny, kotlety, przeciery,racuchy i oczywiście Zupę. Dzisiejszy wpis będzie poświęcony zupie, gdyż to właśnie dynia w takiej postaci najczęściej króluję na moim stole. Dynia dynia ale którą wybrać…? Dobrą dynię poznamy już na pierwszy rzut oka po skórce, otóż pamiętaj(...)teraz do rzeczy… Mój przepis na pyszny krem z dyni. Potrzebujesz 1. dynia – 2 kg 2. cebula – 2 szt 3. czosnek – 3 ząbki 4. bulion warzywny lub drobiowy – ok. 500 ml 5. oliwa – 2 łyżki 6. sól, pieprz, 7. ulubione przyprawy np. baylia, oregano, chilli dodatki wg uznania szczypiorekser żółtyśmietanagrzanki Blender i ostry nóż !! I Etap
Wylizany Rondelziemniakami lub makaronem. Jeśli dani będzie podawane z makaronem, to można je już na talerzu posypać utartym żółtym serem (najlepiej parmezanem, grana podano albo cheddarem). 500 g kg wątróbki drobiowej 250 g mrożonych grzybów (pokrojonych w grubą kostkę) 1 średni brokuł 1 cebula łyżka śmietany mąka sól, pieprz, kostka rosołowa olej do smażenia 1. Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody(...)Umytą i oczyszczoną z błon wątróbkę obtoczyć w mące. Podsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Dodać grzyby i cebulę. Zalać wywarem z grzybów (tak, żeby nie było zupy, ale sos). Chwilę razem dusić, doprawić wg smaku solą i pieprzem, a następnie zabielić łyżką śmietany. Na koniec dodać brokuł
Trzeci talerzSkładniki: pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mąka pszenna 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka, papryka 2 większe/kolorowe, czosnek 4 ząbki, kucharek
W Mojej Kuchni LubięMocno pomidorowa zupka krem z pieczonych pomidorów z dodatkiem bazylii i mozzarelli. Zupka wyszła trochę mało fotogeniaczna i nie chciała współpracować z moim aparatem ale jest
Monia miesza i gotujeDużo groszku w zamrażarce dzięki Agnes "zmusił mnie" do zrobienia kolejnej potrawy z groszkiem.... i nauczył jeszcze jednego...nie fotografujemy gorących (parujących) potraw, bo
Humanistka w kuchniViolaPassion Inność, prostota i smak . Tak tą zupę opiszę . Tak, wiem już mamy dość zupy - krem. Ale nie mogłam się oprzeć!!! Składniki: 4 osoby 0,5kg marchwi granatowej "Dragon" 2 średnie cebule pokrojone w większą kostkę 2 łyżki masła klarowanego 1 kostka rosołowa ,może być wołowa około 750 ml wody przegotowanej świeżo mielony pieprz wedle uznania do smaku 1 płaska(...)skrobiemy. Kroimy w grube krążki W garnku z podwójnym dnem rozpuszczamy masło ,dodajemy cebule i szklimy przez chwilę. Następnie dodajemy naszą wspaniała marchew. Mieszamy często dodając kostkę drobiową albo wołową i gałkę muszkatołową Mieszamy energicznie chcemy by kostka i gałka otuliła nasze warzywa. Wzmacniając smak Podlewamy stopniowo wodą - 3x po szklance w odstępach 5-7 minutowych. Dodajemy pieprz
Viola cooks with passionskładników w przeciętnej kostce rosołowej - bez wskazania konkretnego producenta - jest ich nawet 22 , a stricte warzywnych mamy suszone warzywa w ilości 4, czyli 4,1% na całą kostkę), tłuszcz drobiowy 2,3% lub mięso kurze suszone 0,8%. Pozostałe, najciekawsze składniki to: 5'-rybonukleotydy disodowe, maltodekstryna, hydrolizat białka pszennego. U innych producentów często gęsto pojawia się karmel amoniakalny, inozynian disodowy(...)czasami ale tej trójwymiarowości nie ogarniam jeszcze. My, Polacy, łapiemy na potęgę to, co zawitało do nas z zachodu. Tak też zapewne było z kostkami rosołowymi . No bo jak zupa, pieczeń, sos nie jest "dosmaczony", to dorzućmy kostkę, lub tą przyprawę w proszku albo i w płynie. Na pewno będzie smaczniej bo przecież ktoś to wymyślił aby w życiu było
Right Behind The KitchenSkładniki: mięso gulaszowe z indyka 70 dag, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 10 łyżek, mąka pszenna 3 łyżki, marchew 1 sztuka, seler
W Mojej Kuchni LubięPyszny, gęsty, baardzo sycący krem z bobu i zielonego groszku, podany z pokruszonym pumperniklem, listkami mięty i natki pietruszki. Mniam <3 Przepis pochodzi z lipcowego
My Culinary ArtTo już dziś! Kolejny mecz naszej reprezentacji na Euro2016. Okazując im wsparcie, jem na obiad rosół – tak, jak oni robią to codziennie (jeśli wierzyć słowom
WiszniówkaRosół z domowej kury -brzmi dziwnie ale smakuje najlepiej pod słońcem. Zaczął się mój urlop a wraz z nim pobyt na wsi. Nic mnie tak nie
pieprzny smaczek