Witam serdecznie Propozycja na prosty w przygotowaniu pasztet z pieczarkami . Jest bardzo smaczny i warto wypróbować przepis . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego 300 g wątróbek drobiowych lub wieprzowych 200 g boczku gotowanego 300 g pieczarek 200 g cebuli 2 jajka 50 g bułki tartej kawałek korzenia selera (80 g) 2 marchewki (150 g) 1 korzeń pietruszki (100 g) przyprawy(...)około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem . Po ugotowaniu mięsa przecedzam i odstawiam do wystudzenia . Do przygotowania pasztetu użyje tylko mięsa i warzyw a wywar wykorzystam do przygotowania zupy (bo szkoda wylewać ) . Mięso się gotuje w tym czasie przygotuję pozostałe składniki pasztetu : Cebulę kroję w kostkę . Umyte i odsączone pieczarki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cebuli . Cebulę
Uwaga Babcia Gotujegrzyby leśne (dowolna ilość) 250 g ryżu do risotto np.Arborio białe wytrawne wino ( ja dałam sporo bo do dużej ilości grzybów około 400 ml ) 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego 5 łyżek masła 1-2 cebule 1 ząbek czosnku garść koperku lub natki pietruszki około 6-7 łyżek tartego parmezanu sól świeżo zmielony czarny pieprz Oto część moich leśnych zbiorów(...)pachnące grzybami risotto jest powalające. Pozostało jeszcze przed podaniem posypać parmezanem i życzyć Wam smacznego! Jeśli nazbieraliście za dużo grzybów możecie zamrozić uduszone grzybki i przygotować z nich ZUPĘ KREM Z KLUSECZKAMI KŁADZIONYMI Polecam również risotto: RISOTTO Z BAKŁAŻANEM RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI
potrawyregionalneCompanion Obieramy ziemniaki, cebulę, marchew, buraczki i czosnek. Wrzucamy do misy z ostrzem do siekania, zamykamy pokrywkę i ustawiamy prędkość 8 oraz czas 20 sekund. Wyciągamy ostrze, dodajemy bulion drobiowy. Manualnie ustawiamy temperaturę 90⁰C oraz czas 25 minut. Kolejnym krokiem jest dodanie do botwinki 1 pęczka posiekanych liści buraka oraz soku z cytryny. Włączamy urządzenie nadal(...)czosnek. Wszystko drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu ok 35 minut. Pęczek liści botwinki siekamy drobno i dodajemy do zupy wraz z sokiem z cytryny. Na wolnym ogniu gotujemy ok 20 minut, tak by łodyżki odpowiednio zmiękły. Odmierzamy 1 chochlę i łączymy ze śmietaną, by ją zahartować. Dodajemy do całości
Kuchnia w czekoladziechleb: sztuk1 250 g mąki pszennej typ 650 1 dkg drożdży 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 1 łyżka oleju 130 ml wody letniej przepis na żur: 1/2 litra bulionu drobiowego 1 garść suszonych grzybów 2 białe kiełbasy 10 dkg boczku wędzonego 10 dkg szynki surowej wędzonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki majeranku(...)czasie zmniejszam na 170 stopni i piekę jeszcze 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika spryskuję go wodą i przykrywam ściereczką. Jak przestygnie wydrążam środek i nalewam zupę. Żur: Grzyby namaczam przez noc i gotuję do miękkości około godzinę. Cebulę, obieram i przesmażam na oleju, Do garnka wlewam bulion, dodaję cebulę, boczek, szynkę pokrojoną, kiełbasę, grzyby, ziele, liść laurowy
wesoła kuchniaPrzyszła pora na pora a tak właściwie na zaprezentowanie produktów Sonko, które przed świętami otrzymałam do testowania. Dziś pyszna i chrupiąca maca jako dodatek
Monia miesza i gotujeZuppa toscana! Lepsza niż romana ;) Przepis toskański, ale smak swojski. Bardzo! Może to dlatego, że użyłem polskiej kiełbasy? Tzn. polskiej kiełbasy o nazwie polska. Uważam, że
zadanie-gotowaniedopiero w wakacje. Pamiętam, że wtedy zaczynałam przekonywać się do cukinii... a z czasem dodawałam ją do wielu innych potraw. ;) Placuszki są naprawdę pyszne. Zjadłam w towarzystwie ryżu i pomidorków. Drobiowe klopsiki Klopsiki to także świetny pomysł! Nie muszą być w sosie pomidorowym. Same w sobie sprawdzą się idealnie jako białkowy dodatek do posiłków. Ja uwielbiam w połączeniu z kaszą(...)pudełek po dwu i trzykomorowe. Takie są idealne na dania obiadowe, bo umożliwiają umieszczenie wszystkiego w oddzielnych komorach. W sprzedaży są także specjalne pojemniki na płatki z jogurtem, czy zupy. Przy wyborze warto sprawdzić, czy pojemniki mają możliwość podgrzewania w mikrofalówce
Kuchnia Elliemiałam okazję jeść w Krynicy - niebo w gębie! :) Będąc w Krynicy miałam okazję wymienić się przepisami z moją Ciocią, ja przygotowałam kotlety włoskie i szaszłyki, a ciocia pyszne mięsko, zupy i niesamowicie pyszny sos rydzowy. Nie jestem fanką grzybów, toleruję jedynie pieczarki i kurki, ale za rydze dałabym się pokroić! Smakują po prostu niesamowicie! A po przepysznym sosie mojej Cioci(...)pozwalamy mu puścić wody. Przekładamy do ponownie do miski i odstawiamy na bok. Sos śmietanowo-pieczarkowy: 1 cebula 500 g pieczarek 2 łyżki masła 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 400 ml śmietany kremówki (30 %) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz 1-2 łyżki mąki Na patelni
Cooking MonsterSkładniki 2 kg mięsa ( u mnie ok 0,5 kg piersi z kurczaka, 0,5 kg wołowiny, 1 kg karkówki) 0,5 kg surowego boczku 0,3 kg wątróbki drobiowej 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 1/2 selera 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula ok. 500 ml wywaru z mięsa Do przyprawienia: sól, pieprz(...)Jeśli nie masz kajzerki, zastąp ją 1/2 szklanki bułki tartej. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/przepis-na-pasztet/ MieszamWGarnku Artykuł Przepis na pasztet pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumielonych, które moja rodzina uwielbia! Jeśli zrobicie je dokładnie zgodnie z przepisem, jestem pewna, że je pokochacie tak jak my :) Do tych kotletów używam mięsa z szynki. Mięso mielone drobiowe zostawiam do gotowanych klopsików . Dodaję do nich na patelnię jabłka - usmażone w tłuszczu z kotletów smakują niesamowicie! Na naszą trzyosobową rodzinę jest to obiad na dwa dni. Z przygotowanej masy(...)pokroić na ósemki i każdy kawałek na dwie lub trzy części. Jabłka odłożyć do miseczki. Na talerz wsypać kilka łyżek bułki tartej (mi jest bardzo wygodnie używać talerza od zupy). Łyżką nabierać mięso mielone i wkładać do bułki tartej. Rękami obtoczyć w bułce, uformować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju. Gdy jedna strona kotletów się zrumieni, przełożyć na drugą stronę
Posadzone i zjedzoneCieciorka po bretońsku to danie powstałe z wymienienia fasoli na cieciorkę, w przepisie na "Fasolkę po bretońsku". Smak "Fasolki po bretońsku" uwielbiam, natomiast nie lubię białej
Kuchnia MagdaLenyNic nie powiem tylko tyle, że są pyszne. Trochę z nimi pracy, ale warto. Przygotowanie farszu – Do garnka wrzucić mięso i wlać wodę, tyle żeby
Kuchnia PokoleńSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 1,5 łyżeczki sól wędzona Royal Brand, 1 łyżeczka papryka chilli suszona Royal Brand, 2 sztuki
W Mojej Kuchni LubięTestuje smaki i konsystencję wielu szyneczek tym razem padło na szynkę z indyka i kurczaka. Szynka jest miękka idealna dla dzieci. Kiełbaskę sobie przygotowałam w barierkach
Basia w kuchniDziś zapraszam na zdrowy zamiennik popularnych sklepowych kostek rosołowych z mięsem. Wprawdzie tego co przygotowałam nie można nazwać kostką, tylko raczej pastą, ale
Kulinarne przygody Gatity