przeważnie jest to wersja odmienna od tych, które serwują nasze mamy. Nie powiem, że ich nie lubię, bo w dzieciństwie rządziła pomidorowa. Natomiast teraz jestem zwolennikiem nowości w zakresie zup. Ta dzisiejsza jest niezwykle aromatyczna za sprawą przypraw, które odgrywają tu bardzo ważną rolę. Inspiracja pochodzi z bloga Every Cake You Bake Składniki na 4 porcje:1 większe podudzie(...)puszkę cieciorki½ łyżeczki imbiruopcjonalnie łyżeczka kuminu1 płaska łyżeczka kolendry1/2 łyżeczki kurkumy1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku1/2 łyżeczki cynamonu2 płaskie łyżki mąki2 łyżki soku z cytryny 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnegosól i pieprz1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju Przygotowanie: Gdy używamy kurczaka to należy go obrać z kości i drobno pokroić. Olej rozgrzać w garnku. Wrzucić mięso (kurczak
Fabryka pomysłówProsty przepis na barszcz czerwony zakwaszany octem. Idealny do uszek, pierogów, krokietów i pasztecików. Barszcz ma bardzo intensywny kolor i wyrazisty smak
KuchniaWeDwoje.plSkładniki: 3 buraki marchewka korzeń pietruszki kawałek pora kilka ząbków czosnku łyżka soli liść laurowy Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Upychamy do dużego słoika i
prawdziwe jedzenieidzie - obniża ciśnienie krwi. Warzywa te to również istna bomba witaminy C i błonnika. A co najważniejsze - mają tylko 18 kcal w 100 g produktu. SKŁADNIKI: 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego (może być to przecedzony rosół) 1 puszka pomidorów 200 ml przecieru lub pasaty pomidorowej (ewentualnie 1 łyżka koncentratu) 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku oliwa 1/2 łyżeczki mielonego(...)oliwy i przesmażyć na niej przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Nie można doprowadzić do zbrązowienia, bo czosnek stanie się gorzki. Razem z oliwą wlać do garnka z zupą. Dodajemy chilli. Na gazie opalić paprykę, tak aby skórka stała się czarna. Następnie zawinąć w folię aluminiową. Pamiętajmy, aby błyszcząca strona szła do... Zostawić na 10 min. Po tym czasie
Kuchnia od dwojgaprzybrania . Jeśli mamy gotowy bulion oraz pokrojone i podgrzane przybranie, zrobienie najważniejszego, czyli pasty bazy i całej zupy zajmie nam ok. 15 minut. I jeszcze jedna uwaga do laksy : zupie tej tak naprawdę smak nadają dwie rzeczy. Pierwsza to roślina, uznawana w krajach Azji Środkowo-Wschodniej za warzywo, o polskiej nazwie wilec wodny lub szpinak wodny, zwana też zielem laksa(...)szalotka drobno pokrojona Poza tym potrzebujemy: 1 duży pęczek Morning Glory, czyli szpinaku wodnego 100-150 g makaronu azjatyckiego pszennego lub ryżowego 500 ml azjatyckiego bulionu lub bulionu drobiowego oraz gotowane mięso kurczaka np. z tegoż bulionu, ewentualnie bulionu warzywnego (opcja wegańska) 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Kuchnia PrezydentowejSkładniki: udka z kaczki 4 sztuki, olej rzepakowy 4 łyżki, czosnek niedźwiedzi 4 łyżki, wędzona papryka w proszku Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz
W Mojej Kuchni Lubiędomu uwielbiamy zupy, a ja już w szczególności uwielbiam eksperymentować z nowymi smakami. Przyszła i nie chciała odejść, ochota na coś z grzybami. Pomyślałem krem z pieczarek, patrzę mam. Ale to taki zwykły krem być nie może, więc postanowiłem dodać borowików, które miałem w słoiku usmażone na maśle ze śliwką z łyżką przecieru pomidorowego. Ale od początku. Czego użyłem(...)łyżka masła klarowanego -sól, pieprz -cebula -5 śliwek suszonych -0,5kg pieczarek posiekanych -łyżka sosu sojowego -por część biała i przechodząca w zieloną -łyżka masła -1,5 l bulionu drobiowego Na maśle klarowanym szklimy cebulę posiekaną w wiórki, solimy i pieprzymy, wrzucamy borowiki podsmażamy 7-8 minut, dodajemy śliwki posiekane i podsmażamy jeszcze ze dwie minuty. Dodajemy łyżkę przecieru
BaRepasDzisiaj chciałyśmy zaprosić Was na klasyczny krem z pomidorów, jednak podany już mniej klasycznie. Mianowicie, połączyłyśmy prażone migdały z serem camembert. Pierwszy raz
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZupki kremy są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Można w nich przemycić różne warzywa bo po zmiksowaniu zupka ma jednolitą konsystencję i kolor. Tym razem
Monia miesza i gotujePrzepisów na rosół jest wiele. W każdym domu gotuje się go trochę inaczej. Ja z dzieciństwa pamiętam przepyszny rosół mojej Babci. Zawsze gotowała go z wiejskiej
Smakołyki AsiPyszny kapuśniak z sezonowych warzyw. Z młodą kapustą, ziemniaczkami, marchewką i pietruszką. Ugotowany na domowym rosole, z dodatkiem passaty pomidorowej. Wyrazisty w smaku, szybki i
cool and mintyUwielbiam kremy! Dzisiaj podzielę się swoim przepisem na krem z pora. Niebo w gębie :) składniki: 1 litr bulionu (drobiowy lub warzywny) 3 Pory 1 cebula pół marchewki śmietana 18% masło przyprawy sól, pieprz, gałka muszkatołowa grzanki lub groszek ptysiowy Przygotowanie Kroimy białą część pora w plastry, to samo robimy(...)łyżki.Wszystko dalej miksując. Na sam koniec zagotowujemy, doprawiamy pieprzem, solą oraz gałka muszkatołową. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jeśli chcecie uzyskać gęściejszą zupę, dolejcie mniej bulionu. Smacznego :) IQKA
Kukuleczkizaliczamy Shio-ramen , Tonkotsu – ramen, Shōyu-ramen i Miso-ramen. Ja dziś mam dla Was swoją ulubioną wersję! Niesamowicie aromatyczną, sycącą, rozgrzewającą i co najważniejsze – zdrową! Taka zupa jest idealnym pomysłem na chłodne jesienne dni – moją rodzinę zachwyciła! Mam nadzieję, że zachwyci również #Ambition. Polecam! SKŁADNIKI: * schab z kością – 150 g * nóżki i skrzydełka z kurczaka(...)DODATKOWO: * grzyby shimeji – 1 garstka * jajko -3 szt * cebula dymka, szczypiorek * makaron SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, obsmażamy mięso wieprzowe z każdej strony. Dodajemy mięso drobiowe, kilka ziarenek pieprzu, płatki bonito, pokrojoną grubo cebulę, pokrojony w plasterki imbir, glony kombu, pokrojone chili – zalewamy wodą, doprowadzam do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy
Ostra na Słodkotrwało baaardzo długo. Nie ma się co dziwić, bo po 40 dniach postu chętnie świętowano. Na szlacheckim stole jako pierwszy serwowano barszcz... czerwony (barszcz biały, czy żurek były zupą gotowaną przez biedotę i dopiero później zaczęto serwować je na każdym wielkanocnym stole), po barszczu zaczynała się prawdziwa uczta. Stoły zastawiano wszelakim mięsiwem, począwszy od ptactwa, przez prosięta, a skończywszy(...)mięsiwo, o prosiak to by było coś! Tylko skąd wziąć prosiaka i jak go upiec? Na szczęście z pomocą przyszła znajoma, która podsunęła mi pomysł na przygotowanie takiej oto drobiowej w kształcie pieczonej świni. Ja przygotowałam galaretę z kurczaka, ale również dobrze sprawdzi się galaretka z nóżek wieprzowych. Jeśli macie ochotę uświetnić kolejną Waszą imprezę podaniem prosiaka z galarety
Rozpustne gotowanieInspiracją do tego dania był sos bolonese. Z racji, że ostatnio dosć czesto u nas w domu był makaron postanowilam troszkę zmodernizować moj tradycyjny przepis na
Kuchnia Pełna Pasji