zupa drobiowa - 1500 przepisów (strona:75/100)

Meksykańska zupa z kurczaka. 187

pikantnie i słodko. Lekko kwaśno i słono. Kremowo i chrupiąco. Smacznie i pożywnie. Polecam! :) Składniki: 500 g udek kurczaka 1l wody 1 listek laurowy kilka ziaren pieprzu bulionetka drobiowa (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku 1 mała czerwona lub zielona papryka 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka fasolki (czarnej lub pinto) 1 puszka kukurydzy (lub mieszanki meksykańskiej) 2 łyżki pasty paprykowej(...)każdej porcji kawałki kurczaka, posiekane chili i natkę kolendry oraz awokado pokrojone w kostkę. Tortillę pokroić w paski i podsmażyć na suchej patelni - również dodać do talerza z zupą

zadanie-gotowanie
Zupa cebulowo-porowa z grzanką serową 207

zupki :) Składniki: 500 g cebuli, 300 g pora, 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 2 łyżki masła,  2 łyżki oleju rzepakowego, 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz czarny, kilka kromek bagietki, 50 g startego ser cheddar, 1/2 łyżeczki suszonego oregano.  Przygotowanie:  Na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę(...)mięso mielone. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 10 minut. Jeśli wolicie bardziej kremowe zupy to można bulion z cebulką i porem zmiksować, a później dodać mięso mielone- nam jednak smakowała bez miksowania. Bagietkę kroimy na kromki, posypujemy startym serem i oregano. Pieczemy w piekarniku

Aga w kuchni
Zupa kalafiorowa z pulpetami drobiowymi 294

SKŁADNIKI:  ( 4 porcje po 300g )              1 porcja = 197 kcal łyżka oliwy z oliwek cebulka pietruszka 2 marchewki 1/4

Atlas Smaków
Zupa z porów 153

pierwsza zupa jaką kiedykolwiek ugotowałam. Pamiętam, że byłam bardzo dumna z siebie. Zupa z porów jest bardzo kremowa dzięki użyciu serka topionego, a dodatek chili przyjemnie rozgrzewa. Jak już pewnie zauważyliście, używam chili wszędzie gdzie mogę :) Uwielbiam dodawać moim potrawom pikanterii, lubię gdy ich smak jest wyraźny.  Zupka idealna na tę porę roku - jest bardzo sycąca i dostarcza mnóstwa(...)jęczmienną można zastąpić makaronem -  będzie równie smacznie. Potrzebne nam: - 1 duży lub 2 mniejsze pory (białe części) - serek topiony (200g) - 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej - litr bulionu warzywnego lub drobiowego - chili - pieprz czarny mielony - sól - gałka muszkatołowa - 2 łyżki oliwy czosnkowej - łyżka masła Przygotowanie:  Pory kroimy na talarki i podsmażamy na oliwie z masłem. Zalewamy bulionem, dodajemy kaszę

W poszukiwaniu inspiracji
Krem z dyni 191

obejrzenia go w internecie na stronie player.pl https://www.facebook.com/MasterChefTvn/photos/a.257978250983283.56746.254204168027358/818871754893927/?type=1&theater A teraz klasycznie i jak to tu zwykle bywa, jako że jesień zbliża się wielkimi krokami sezon za zupy z dyni, ciasta z dynią i tak jak u mnie krem z dyni uważam oficjalnie za otwarty. Dyniowatość w swej pełnej okazałości pachnąca imbirem i podana ze słodko-słoną bitą śmietaną(...)potrzebne będą nam: dynia (moja miała około 1,1 kg) imbir (świeży lub suszony) kardamon mielony suszona papryka słodka i ostra  1,5 szklanki mleka 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego 2 papryki czerwone śmietanka 36% 10 dkg pestek dyni 1 szalotka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier Na początku obieramy naszą dynię ze skórki, postarajcie się zrobić

Kuba Gotuje
Drobiowa szynka z szynkowara 160

już kolejny przepis z użyciem szynkowara. Dzisiaj wersja drobiowa. Jeżeli chodzi o szynkowary, to w ostatnim czasie pojawiły się w wielu sklepach. Warto więc zaopatrzyć się w to proste urządzenie a zapomnimy o kupowanych w sklepach wędlinach. W moim szynkowarze mieści się 1 kg i 200 gram mięsa. Składniki: 1 kurczak 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka białego pieprzu(...)płaska łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: Z kurczaka odkrawamy całe mięso ze skórą. Nie musimy robić tego bardzo dokładnie, pozostałą część zużyjemy do zupy. Niecałą połowę piersi kroimy w kostkę 1 ½ cm, dodajemy odrobinę soli. Do pozostałego mięsa dodajemy 2 łyżeczki soli, pieprz, gałkę muszkatołową i żelatynę. Mieszamy i pozostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie mięso mielimy

Smaki Ewy
Rosół / Broth 214

Składniki / Ingredients: 1 szklanka bulionu warzywnego / 1 cup of vegetable broth1 szklanka bulionu drobiowego / 1 cup of chicken broth makaron / pastakurczak / chicken włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, cebula, seler) / mix vegetables (carrot, parsley, leek, onion, celery)8 ziaren ziela angielskiego / 8 grains of pimento5 listki liścia laurowego / 5 leaves of bay leafszczypta koperku / pinch of dill1 łyżeczka majeranku / 1 teaspoon(...)marjoram1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon of parsley  Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, gotowanie: 30 godz., ilość porcji: ok. 6 Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy kurczaka (ja użyłam piersi i uda z kurczaka) i makaron. Gotujemy makaron, a kurczaka dokładnie myjemy. Wlewamy buliony do garnka (najpierw zagotować bulion) z wodą i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie

Projekty ze smakiem
Flaczki drobiowo- sojowe 168

Niektórych zniechęca już sama nazwa, a inni krzywią się od samej myśli o składzie tej potrawy. Ja mimo wszystko jestem ich zwolenniczką- co potwierdzają dietetycy, ponieważ

Tradycyjna Kuchnia
Krupniczek 164

druga połowa zajada żołądki . Role podzielone więc można zabrać się za gotowanie i żadna kropla krupniczku się nie zmarnuje. Składniki            1 kg żołądków drobiowych            2 marchewki           1 pietruszka            pół dużego selera(...)żołądki są miękkie jeżeli tak  dodaje starte warzywa na tarce o drobnych oczkach ,posiekaną porę ,pietruszkę i koper . Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i dodaje do zupy ,wszystko gotuje do miękkości ziemniaków , kiedy ziemniaki będą już miękkie dodaje kaszę jęczmienną i gotuje wszystko razem na małym ogniu często mieszając aby kasza nam się nie przypaliła do spodu garnka

Mój Smak
Pikantna zupa Thai z kewetką i polędwiczką kurczęcą 171

ViolaPassion Kolejna odsłona zupy Tajskiej tym razem z polędwiczką kurczeca i krewetką. Składniki:( 8 osób) Składniki: 300g krewetek królewskich 8 polędwiczek kurczęcych podsmażonych bez dodatku tłuszczu zalanych sokiem z limonki 3 łyżki masła 2 łyżki pokrojonej Okry sok z jednej limonki 6 łyżek kiełków bambusa 1 kapusta Pak Choi opalona na patelni 1 szczypiorek drobno posiekany 2 laski trawy cytrynowej(...)drobno pokrojonej 2 zielone papryczki chilli 1/2 korzenia imbiru 2 butelki sosu Sweet Chilli małe 1 saszetka sweet chilli z imbrem Bulion drobiowy 1.5 L. 2 łyżki pasty czosnkowej 2 łyżki pasty imbirowej 2 malutkie słodkie  papryki drobno pokrojona Sposób: Sokiem z limonki zalewamy krewetki W garnuszku rozpuszczamy masło ,dodajemy trawę cytrynowa, imir korzeń,pastę imbirowa i czosnkową

Viola cooks with passion
Roladki drobiowe z jarmużem, botwinką i twarożkiem. 183

niepryskanych, sezonowych warzyw i to na wyciągnięcie ręki. Dzięki temu moje gotowanie uzależnione jest od rytmu jaki panuje w przyrodzie. I tak, gdy przerywam buraczki, na stole ląduje zupa botwinkowa, pierogi z botwinką ,  botwinka w śmietanie ,  tarta z botwinką  lub inne podobne dania, które znajdziecie  tu . Podobnie jest z marchewką, groszkiem, fasolką itp. Nie ukrywam(...)listków młodego jarmużu, dwie gałązki świeżego majeranku i nadziałam nimi kotlety z kurczaka. W rezultacie otrzymałam pyszne danie. Goście i mąż byli zachwyceni, więc polecam szczególnie! Składniki na roladki drobiowe z jarmużem, botwinką i twarożkiem:  na 1 roladkę 1 rozbity, pojedynczy filet z kurczaka kilka listków świeżego majeranku (lub innych świeżych ziół) ewentualnie 1/3 łyżeczki suszonego 2-3 listki

Rozpustne gotowanie
Sos borowikowo - ziołowy do mięsiwa z chrzcin 182

się stało bo obiecywałam sobie, że umieszczę na blogu całe menu z chrzcin. Czas mija, chrzciny przeszły do historii, a jeśli chodzi o wpisy - opisy, do tej pory na zupach się skończyło. Otóż proszę sobie wyobrazić, że przygotowałam dla gości także drugie danie ;) Były to pieczone polędwiczki wieprzowe z marynaty, na które przepis znajdziesz tu . Aby każdy z gości miał(...)przepis na sos borowikowo - ziołowy, który doskonale nadaje się do różnego rodzaju mięs pieczonych. Składniki (na ok 0,7 litra sosu): 10-15 dag suszonego borowika 1/2 kostki rosołowej drobiowej 1/2 kostki rosołowej wołowej 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka posiekanego szczypioru 2-3 łyżki śmietany 18% 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka masła 1 mały ząbek czosnku

Kuchnia po mojemu
ZUPA KREM Z CUKINII 211

wielbicieli cukinii mam pyszną zupę-krem. Lekkie, rozgrzewające danie na chłodne , jesienne dni. Moja rodzinka uwielbia zupy , dlatego od jakiegoś czasu , a konkretnie to od czasu gdy przestałam używać kostek bulionowych, Veget, Kucharków itp. nadwyżki rosołu, który bywa u nas dość często pakuję do słoików i zamrażam. Zawsze mam w zapasie co najmniej 2-3 ok. 0,5l słoje(...)potrzeby bulionik jest zawsze pod ręką. Przepis znaleziony w gazecie, z moimi małymi modyfikacjami. Składniki:-1kg cukinii-2 łyżki oliwy z oliwek-3 ząbki czosnku-500 ml bulionu drobiowego-100ml kremówki lub 150ml śmietanki 18%-pęczek bazylii-120g parmezanuDodatkowo:sól, świeżo mielony pieprz,szczypta gałki muszkatołowej, szczypta chili, łyżeczka oleju kokosowego zapachowego ( opcjonalnie). Prażone płatki migdałów lub pestki dyni.Cukini

Smaczne Zdrowe
Kurczak z octem balsamicznym z wolnowaru 190

Nie wiem jak Wy, ale ja pokochałam gotowanie w wolnowarze (slow cooker). Mięso jest zawsze soczyste i aromatyczne. Dzięki wolnemu gotowaniu przyprawy wyczujemy w całym mięsie

kuchnia doski