Kurczak 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, listek laurowy, ząbek czosnku, 250 g wątróbki drobiowej, tłuszcz do smażenia, 100 ml sherry, 100 ml gęstej śmietany, łyżka świeżych listków tymianku, sól, pieprz, Ja użyłam wątróbkę z gęsi, ale może być z kurczaka lub kaczki. Smażyłam na smalcu z gęsi(...)Zostawić tak do ostudzenia. Galantynę wyjąć, schłodzić i podawać krojoną w plastry. Ja podałam z galaretkami z żurawiny i z tymianku na białym winie. Resztę bulionu zużyć do przygotowania zupy. Jeżeli zostanie nam nadmiar farszu, należy włożyć go do naczynka do zapiekania i piec podobnie jak galantynę. zastawa
królestwo garówznaleźć te NAJ. A oto moi ulubieńcy ! Bazylia , ma słodko -pikantny smak z lekką korzenną nutą. Dodaje się ją głównie do potraw pomidorowych, z bakłażanem, szpinakiem oraz drobiowych. Świeże liście idealnie komponują się w sałatkach, pastach kanapkowych oraz pesto. Najlepiej dodawać pod koniec gotowania bądź bezpośrednio na talerzu, ponieważ wysoka temperatura niszczy smak, a suszona w ogóle(...)oraz braku apetytu. Goździki również należą do grupy przypraw korzennych, mają bardzo intensywny i palący smak. Posiada różnorodne zastosowania w kuchni, idealnie nadaje się do deserów, potraw egzotycznych, zup warzywnych, kompotów a także marynat do wieprzowiny i dziczyzny. W postaci zmielonej jest składnikiem przyprawy piernikowej. Goździki są pomocne
Życie na widelcuSkładniki na ok 4 porcje: po 1 szyi z indyka i z kaczki lub inne mięso drobiowe na rosół, np. duże udko (wg upodobania) ok 2 litry wody 3 marchewki 2 pietruszki korzeń 1 średni seler 1 większy por 2 malutkie cebule lub 1 średnia 2-3 ząbki czosnku 3 ziemniaki 2 małe filety z kurczaka 3-4 łyżki kukurydzy(...)brokułów wrzuć z powrotem ugotowane jasne warzywa: pietruszkę korzeń, seler, por i ziemniaki. Zblenduj na gładką masę. Marchewkę pokrój w półplasterki i razem z kukurydzą dorzuć do zmiksowanej zupy. Na patelni rozgrzej porządną łyżkę masła z łyżką oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzucaj pojedynczo kawałki mięsa i smaż na mocnym ogniu na rumiano, obróć najlepiej też pojedynczo. Smaż jeszcze kilka
Anioszek w kuchnipilnować czasu gotowania, a potrawa i tak nie przywiera do dna. Co tydzień gotuję w nim rosół i gulasz, przynajmniej raz w miesiącu golonkę po bawarsku, oraz wieprzowe lub drobiowe galarety, kilka razy w roku bigos, a w sezonie letnim musy, konfitury i powidła. Wolnowar mam od kilku lat, ale mój dotychczasowy model był mały (3 litry), nie można było(...)plastikowe nie nadaje się do zapiekania w piekarniku), która umożliwia podglądanie procesu przygotowania potrawy. Do urządzenia dołączona jest też instrukcja w języku polskim oraz książeczka z 29 przepisami na zupy, dania główne, pieczenie i desery. Ustawienia wolnowara : – LOW ( 170 W- ok 80 st C ) – podgrzewanie następuje w niższej temperaturze, ale wydłużony jest czas gotowania do 10 godzin, funkcja
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjedzenia jakichkolwiek produktów przetworzonych – nie używamy soli i cukru, rezygnujemy z nabiału i porannej kawy. Posiłki składające się na dzienne menu – śniadanie, drugie śniadanie, lunch, deser/przekąskę i ‘zupę’ – z astępujemy świeżo wyciśniętymi sokami w odpowiedniej ilości i kombinacji składników. Ostatnim posiłkiem dnia jest lekka, ciepła lub zimna kolacja – składająca się np. z pieczonych lub gotowanych warzyw z ryżem(...)Dzień zaczynamy od szklanki ciepłej wody z imbirem i cytryną, zwiększamy ilość warzyw i owoców w posiłkach, odstawiamy węglowodany. Jeśli jecie mięso – zamieniamy steki, schabowego i kotlety na mięso drobiowe lub mięso ryb – łatwo przyswajalne, niskotłuszczowe, bogate w białko. Pozwoli to układowi trawiennemu na krótki wstęp do tego, co go za chwilę czeka i pozwoli na szybsze oczyszczanie
Karo in the KitchenUśmiechniesz się, kiedy zobaczysz jakie to proste! Wystarczy 10 minut i tylko 3 składniki. Jak Zrobić Pyszne Lody Czekoladowe. 3 Składniki. 5 minut.
IzaGotujePrzepyszne, pikantne paszteciki to doskonała przekąska zarówno na zimno, jak i na ciepło. Pasują nie tylko do czerwonego barszczu, ale też do niemal wszelkich czystych zup np. rosołu czy grzybowej. Musiałam więc wypróbować nowy przepis z książki Tadeusza Borowicza "Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne" Do wyboru miałam co prawda kilka różnych przedstawionych przez Autora wariantów pasztecików (m.in. paszteciki ziemniaczane(...)piecz w srednio nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Składniki - wg mojej modyfikacji Ciasto - przygotowałam wg przepisu powyżej Nadzienie 45 dag mięsa z rosołu (tym razem użyłam tylko mięsa drobiowego) 2-3 łyżki rosołu 1 duża cebula 2 łyżki oleju pieprz, chili, garam masala i sól do smaku Dodatkowo 1/2 jajka tłuszcz do formy mąka do podsypania Przygotowanie Przygotuj
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataIdą święta, idą prezenty, idzie Mikołaj, idą również suto zastawione stoły. Wędlinki, paszteciki, sałateczki, pierożki, kutia? Chętnie! No to jeszcze do tego parę ciast, coś na
Moja Mama Gotujekontekście jego naturalnego i bezpiecznego dla późniejszych konsumentów chowu. Zgodnie z obowiązującym prawem, drób powinien być „wolny” od antybiotyków i hormonów. Tylko taki jest zdrowy dla konsumentów. Mięso drobiowe dostarcza ludzkiemu organizmowi cenne białko, witaminy i składniki mineralne, a przy tym zawiera małe ilości tłuszczu. Warto więc włączać je do swojej diety? Dlaczego Zagrodowy? Wszystkie dostępne na polskim rynku kurczaki(...)obiadu. Ważne jest, aby wybierać przepisy na potrawy z kurczakiem, które pozwolą wydobyć jego walory smakowe i odżywcze. Wiele z nich (nie tylko na dania główne, ale i na zupy czy sałatki) znaleźć można właśnie na stronie „Zagrodowego z Podlasia”. Szczególnie polecić należy kurczaka grillowanego z racji beztłuszczowej obróbki termicznej. Dzięki nowoczesnym urządzeniom można go przygotować także na grillu elektrycznym
Tradycyjna Kuchniapowinno być pokryte cienką warstewką tłuszczu) i podsmażać razem przez krótką chwilę (około 1 minuty). Zmniejszyć ogień do minimum i na patelnię z cebulą i ryżem wlać szklankę bulionu drobiowego i wymieszać. Gotować na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wypije większość wlanego bulionu, dodać jego kolejną szklankę i postępować w ten sposób, aż do wykorzystania(...)szklanek bulionu. Szklanka = 1 cup = 240 ml, łyżka = 15 ml, łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: The Pioneer Woman . Pozostałą połowę dyni piżmowej możesz wykorzystać do przygotowania Tajskiej zupy krem z dyni piżmowej. Tajska zupa krem z dyni piżmowej
Gospodyni Miejskaźródła donoszą, że tak chciano ugościć cara Mikołaja I, inne że to biedny francuski podróżnik, który nie miał czym zapłacić Pożarskim za nocleg, miał im zdradzić przepis na kotlet drobiowy, który uczyni z nich bogaczy. Fakt, kotlet przeszedł do historii, jednak jakoś ta historia mi nie pasuje, taki biedny był, a posiadał tak znakomite pomysły? 😖 Nie wiemy do końca(...)zachwyty na temat kurzego cycka są nieuzasadnione. Udka, mają więcej walorów smakowych. Mają tylko taką małą wadę, trzeba się pobawić z łuskaniem kości, ale z nich można zrobić zupę i nic się nie zmarnuje
Dieta moja pasjaKluczem do przygotowania smacznego wywaru warzywnego jest zastosowanie dużej ilości warzyw, ziół i przypraw. Warzywa, podsmażone tuż przed gotowaniem, uwalniają swoje
Szybko Szybkowarzmielenie lub też samodzielnie zmielić mięso. Wiemy, co jemy Ja wybieram zwykle mięso wołowo-wieprzowe lub mięso z szynki. Możecie użyć również mięsa drobiowego i zrobić kotlety mielone ale drobiowe. Bułka Używamy do związania mięsa suchej bułki kajzerki. Namaczamy ją w wodzie lub mleku. Bułka nam wypłynie na powierzchnię, więc aby w całości nasiąkła wodą, obciążamy ją miseczką napełnioną wodą(...)bułce tartej. Smażymy na złoto po każdej ze stron. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/zrobic-kotlety-mielone/ BosowKuchni Artykuł Jak zrobić kotlety mielone pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSałatki to jest to co lubię najbardziej. I przygotowywać, i jeść. To danie, które jest kompozycją smaków, barw i aromatów. Większość z nich podawana jest na
mojewypiekiinietylkoGdy przychodzą ciepłe dni, a na miejscowym targu stragany zapełniają się młodymi warzywami zawsze nachodzi mnie ochota na botwinkę. Przygotowuję ją wedle przepisu mojej kochanej Babci
Kuchnia po mojemu