zupa brokułowa - przepisów 868

  1. Zupa brokułowa
    Zupa brokułowa

    Brokuły uwielbiam i często jadam głównie w sałatkach. Robiłam już zupę krem z brokuła a teraz dla odmiany normalna zupka z kawałkami warzyw. Do zupy dodałam serek topiony, który bardzo dobrze smakuje z brokułem. składniki: 2 l bulionu drobiowego 4 duże ziemniaki 3 średnie marchewki 1 średni brokuł 200 g serka topionego ( ja dałam emmentaler) Bulion wlać do garnka(...)Dalej gotować. Serek topiony pokroić na małe kawałki też wrzucić do garnka. Wszystko gotować aż warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu przemieszać aby serek dobrze się rozpuścił w zupie

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

  2. Brokuły, szpinak i gorgonzola
    Brokuły, szpinak i gorgonzola

    studentów trwają  właśnie przygotowania do akcji pt. „rozmrażamy lodówkę na święta”. I mnie nie ominęło czyszczenie zawartości lodówki/zamrażarki. Dlatego dzisiaj przygotowałam zupę z tego, co akurat miałam pod ręka, tj. z brokułów, szpinaku i sera pleśniowego. K ocham sery(...)gorgonzolę, ale nie każdemu musi smakować ten specyficzny smak, dlatego radzę nie przesadzać z jej ilością J  Zupy nie polecam kobietom w ciąży – sery pleśniowe, takie jak wspomniana gorgonzola, są wówczas zabronione. Wiodącą rolę w mojej zupie pełnił brokuł – tzw. „zielony kalafior”. Jest on bogaty w składniki mineralne – wapń, żelazo, fosfor, magnez, siarka i potas  oraz witaminy

    Przepis pochodzi z bloga Powiedz dietom nie, prowadzonego przez Daria Waś.

  3. Zupa krem z brokuła z serem blue stilton.
    Zupa krem z brokuła z serem blue stilton.

    mamy albo szczawiowa :) Dziś mam dla Was przepis na niezwyczajną zupę krem z brokuła... Dodatek sera sprawia, że zupa nabiera wyjątkowego smaku. Musicie spróbować !  Składniki:  * 1 marchewka,  * 1 pietruszka,  * 1 łodyga selera naciowego,  * 1 mały  brokuł ( około 250 g ),  * 1 pierś z kurczaka,  * 1 kostka rosołowa, ( ja użyłam domowej ),  * 1 ziele(...)wody, dodaj  kurczaka, warzywa, przyprawy  i kostkę rosołową. Gotuj  około  30 - 40  minut do czasu  aż warzywa będą miękkie. Z zupy  wyjmij liść laurowy, ziele i pieprz, dodaj ser. Zupę przelej  do blendera z dzbankiem ( jeżeli  Twój dzbanek nie jest  żaroodporny poczekaj  aż zupa przestygnie ) i zmiksuj - możesz użyć

    Przepis pochodzi z bloga Jusia gotuje, prowadzonego przez Jusia gotuje.

  4. Zielona, wiosenna zupa
    Zielona, wiosenna zupa

    Zupy to nasze dobro narodowe :) a ja jestem wierną ich fanką! Dlatego dzisiaj prosty przepis na szybką i smaczną zupę z zielonych warzyw. Składniki: 200 g zielonych warzyw (np. cukinia, fasolka, brokuły, szpinak) 100 g mięsa, u mnie filet z kurczaka świeży imbir papryczka chilli 30 g kaszy / ryżu / ziemniaków (ja użyłam kaszy jaglanej) Wykonanie: Do garnka wkładamy pokrojone(...)chętnych chilli. zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy ok 30 minut na średnim płomieniu palnika. Doprawiamy solą lub zamiennie curry/ / maggi, pieprzem i ulubionymi ziołami. Jeśli uznacie, że zupa jest za gęsta, należy rozrzedzić ją wrzątkiem. I gotowe

    Przepis pochodzi z bloga Taste Of My Day, prowadzonego przez Tasteofmyday.

  5. Wegańska zupa tajska
    Wegańska zupa tajska

    przygotować na bulionie drobiowym, a zamiast sosu sojowego dodać sos rybny. Zapraszam do gotowania! Składniki na dwie porcje wegańskiej zupy Tom Yum: 2 łodygi trawy cytrynowej 3 liście limonki 5 plastrów galangalu 1/3 cukinii 5 malutkich słodkich marchewek kawałek brokułu 2 papryczki chilli sok z 1/2 limonki garść liści szpinaku 100 g tofu kilka grzybków słomianych z puszki (opcjonalnie(...)Marchewki i cukinię kroimy w plastry, brokuł dzielimy na małe kawałki, papryczki chilli kroimy  w krążki i wyrzucamy pestki, a tofu kroimy w drobną kostkę. Do zupy dodajemy brokuł, marchewkę, cukinię i grzybki słomiane. Gotujemy ok. 5 minut. 3. Do zupy dodajemy garść liści szpinaku, gotujemy jeszcze przez minutę. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy sosem sojowym i cukrem, wrzucamy papryczki

    Przepis pochodzi z bloga Tajskie smaki, prowadzonego przez dagooshya.

  6. Zupa kalafiorowo-brokułowa
    Zupa kalafiorowo-brokułowa

    lodówce znajdowało się kilka różyczek kalafiora i brokuł. Z połączenia tych dwóch warzyw, kilku ziemniaków i dodatków, które „potencjalnie mogą pasować”, stworzyłam tą niepowtarzalną zupę. Kremowa zupa kalafiorowo-brokułowa jest naprawdę łatwa... Tryb czytania Artykuł Zupa kalafiorowo-brokułowa pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

    Przepis pochodzi z bloga PysiaGotuje.pl, prowadzonego przez KurkaNielotka.

  7. Brokuły pieczone
    Brokuły pieczone

    Dzisiaj propozycja prosta, która świetnie pasuje do wielu dań obiadowych. Jedliście kiedyś pieczone brokuły? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie. Smakują inaczej i cała moja rodzina

    Przepis pochodzi z bloga Polska Zupa, prowadzonego przez Polska Zupa.

  8. Zupa krem z brokuła
    Zupa krem z brokuła

    Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny krem z brokułów z dodatkiem chrupiących grzanek. Jest bardzo zdrowy i prosty w wykonaniu, który przygotujecie w zaledwie pół godziny. Można zrobić go z świeżego bądź mrożonego brokuła. Post Zupa krem z brokuła pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

    Przepis pochodzi z bloga Marta Gotuje, prowadzonego przez Mgotuje.

  9. Tajska zupa curry z warzywami
    Tajska zupa curry z warzywami

    łyżki wody. Za pomocą blendera zmiksować dokładnie na papkę. Do garnka wlać olej i obsmażyć pokrojoną w plasterki cebulkę. Jak będzie lekko złotawa dodać połamany na małe kawałki kalafior, brokuł, grzyby suszone i łodyżki szparag. Górę szparag odstawić na później. Dodać sos sojowy ciemny, pastę curry i smażyć mieszając co jakiś czas.Wlać wywar warzywny lub 1 litr wody plus(...)będą już miękkie dodać końcówki szparag. Gotować minutkę. Wlać mleczko kokosowe, dodać makaron ryżowy, wymieszać i gotować następne kilka minut na bardzo małym ogniu. Posypać posiekaną kolendrą lub pietruszką. Zupa była super

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Pokoleń, prowadzonego przez kuchniapokolen.

  10. ZUPA KREM Z BROKUŁA I KALAFIORA
    ZUPA KREM Z BROKUŁA I KALAFIORA

    mało kalorii, a zawiera wszystko co jest potrzebne dla naszego organizmu, czyli same cenne witaminy, które są zawarte w brokule i kalafiorze oraz natce pietruszki. Dodatkowo jest ugotowana na skrzydełkach, które wnoszą tłuszcze, jednak nasz organizm też potrzebuje tłuszczy. Zupa nie ma ziemniaków, bo przecież nie każda zupa musi mieć ziemniaki, bez nich też jest smaczna !  Zupę można wzbogacić(...)łyżki suszonych warzyw sól do smaku pieprz ziołowy do smaku Metoda: Skrzydełka gotujemy w bulionie warzywnym na małym ogniu. Dodajemy suszone warzywa. Kiedy mięso zmięknie wyciągamy, a do zupy dodajemy brokuł, kalafior i natkę pietruszki. Skrzydełka obskubujemy i mięso wrzucamy do zupy. Gotujemy 15 min. Po tym czasie zupę miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Paulettes, prowadzonego przez Paulina Ż..

  11. ZUPA KREM Z BROKUŁA Z GRZANKAMI
    ZUPA KREM Z BROKUŁA Z GRZANKAMI

    ZUPA KREM Z BROKUŁA Z GRZANKAMI przepis autorstwa Mamy ;) // 2 porcje ~300g brokuła ~duży ziemniak (ok. 160g po obraniu) ~2 szklanki wody ~kostka bulionowa ~przyprawy do

    Przepis pochodzi z bloga chili & sugar, prowadzonego przez martines.

  12. Zupa jarzynowa
    Zupa jarzynowa

    postanowiłam ugotować zupę jarzynową. Moja mała córeczka jest wielkim łasuchem i ta zupka niezwykle jej zasmakowała. Na szczęście nie tylko jej. Tym razem przygotowałam ją z ziemniakami, ale równie smacznie będzie z makaronem czy lanymi kluskami. Składniki: - 3 skrzydełka kurczaka; - 3 młode marchewki; - 2 ziemniaki; - 1 pietruszka; - 2 łodygi selera naciowego; - 1 mały por; - 1/2 brokułu; - 2 ząbki czosnku; - garść(...)Łodygi selera oczyścić i posiekać. Warzywa wrzucić do garnka i gotować 20 minut na małym ogniu. Por oczyścić, poszatkować. Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Por, brokuły i fasolkę wrzucić do zupy i gotować jeszcze 10 minut. Czosnek posiekać, przesmażyć na maśle, dodać do zupy. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Smacznego function load(url, callback

    Przepis pochodzi z bloga dom-agi.pl, prowadzonego przez Dom Agi.

  13. Zupa rybno-warzywna
    Zupa rybno-warzywna

    wkładamy rybę. Smażymy dość intensywnie po 2 do kilku minut na stronę, zależnie od tego jak grube/duże są kawałki. Obsmażoną rybę dzielimy na mniejsze części i wkładamy do zupy pod sam koniec gotowania. Podgrzewamy jeszcze chwilę, aby lekko się zagotowała, po czym pozostawiamy na jakiś czas do odstania. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-218 {margin: auto;} #gallery-218 .gallery(...)border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-218 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Najpierw gotujemy marchewkę, pomidory i paprykę... ...potem dodajemy kalafior i brokuł... ...a na koniec podsmażoną rybę Zupa rybno-warzywna Post Zupa rybno-warzywna pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarna Pokusa, prowadzonego przez Kulinarna Pokusa.

  14. Wegetariański krem z brokułów pełen zdrowia
    Wegetariański krem z brokułów pełen zdrowia

    Często najprostsze przepisy są najsmaczniejsze. Według mnie nie warto szukać wyrafinowanych dań składających się z mnóstwa składników. Dlatego zaproponuje wam dziś pyszną, tanią, prostą i zdrową zupę krem z brokułów. Czas przygotowania i ilość porcji 15 minut + 45 minut gotowania, około 5 porcji. Produkty 1,5 litr wody, 1 x brokuł, 4 x marchewki, 5 x ziemniaki(...)gotuj. Do garnka dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Brokułu umyj i pokrój. Gdy warzywa się ugotują dodaj do garnka pokrojone brokuły i gotuj jeszcze przez około 20 minut. Po tym czasie zupę odstaw do ostygnięcia, wyjmij z niej liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zmiksuj blenderem. Krem można podawać z odrobiną jogurtu greckiego i posiekaną

    Przepis pochodzi z bloga Fit&Fast Kitchen, prowadzonego przez fitandfastkitchen.

  15. Zupa serowa w chlebie
    Zupa serowa w chlebie

    mąki. Mieszać zupę od czasu do czasu aby nie przypalić. W międzyczasie wyciąć w chlebkach otwory i ręką lub z pomocą widelca wydrążyć środki wybierając miąższ. Dodać do zupy różyczki brokułów i startą marchewkę. Gotować do miękkości brokułów. Zdjąć z ognia. Z zupy usunąć liście laurowe i całą zupę zemleć blenderem na puree. Do zupy dodać ser, wstawić

    Przepis pochodzi z bloga Sztuka gotowania w/g Samiry, prowadzonego przez Samira.nl.