zupa brokułowa - przepisów 887

  1. Tajska zupa curry z warzywami
    Tajska zupa curry z warzywami

    łyżki wody. Za pomocą blendera zmiksować dokładnie na papkę. Do garnka wlać olej i obsmażyć pokrojoną w plasterki cebulkę. Jak będzie lekko złotawa dodać połamany na małe kawałki kalafior, brokuł, grzyby suszone i łodyżki szparag. Górę szparag odstawić na później. Dodać sos sojowy ciemny, pastę curry i smażyć mieszając co jakiś czas.Wlać wywar warzywny lub 1 litr wody plus(...)będą już miękkie dodać końcówki szparag. Gotować minutkę. Wlać mleczko kokosowe, dodać makaron ryżowy, wymieszać i gotować następne kilka minut na bardzo małym ogniu. Posypać posiekaną kolendrą lub pietruszką. Zupa była super

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Pokoleń, prowadzonego przez kuchniapokolen.

  2. ZUPA KREM Z BROKUŁA I KALAFIORA
    ZUPA KREM Z BROKUŁA I KALAFIORA

    mało kalorii, a zawiera wszystko co jest potrzebne dla naszego organizmu, czyli same cenne witaminy, które są zawarte w brokule i kalafiorze oraz natce pietruszki. Dodatkowo jest ugotowana na skrzydełkach, które wnoszą tłuszcze, jednak nasz organizm też potrzebuje tłuszczy. Zupa nie ma ziemniaków, bo przecież nie każda zupa musi mieć ziemniaki, bez nich też jest smaczna !  Zupę można wzbogacić(...)łyżki suszonych warzyw sól do smaku pieprz ziołowy do smaku Metoda: Skrzydełka gotujemy w bulionie warzywnym na małym ogniu. Dodajemy suszone warzywa. Kiedy mięso zmięknie wyciągamy, a do zupy dodajemy brokuł, kalafior i natkę pietruszki. Skrzydełka obskubujemy i mięso wrzucamy do zupy. Gotujemy 15 min. Po tym czasie zupę miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Paulettes, prowadzonego przez Paulina Ż..

  3. ZUPA KREM Z BROKUŁA Z GRZANKAMI
    ZUPA KREM Z BROKUŁA Z GRZANKAMI

    ZUPA KREM Z BROKUŁA Z GRZANKAMI przepis autorstwa Mamy ;) // 2 porcje ~300g brokuła ~duży ziemniak (ok. 160g po obraniu) ~2 szklanki wody ~kostka bulionowa ~przyprawy do

    Przepis pochodzi z bloga chili & sugar, prowadzonego przez martines.

  4. Zupa jarzynowa
    Zupa jarzynowa

    postanowiłam ugotować zupę jarzynową. Moja mała córeczka jest wielkim łasuchem i ta zupka niezwykle jej zasmakowała. Na szczęście nie tylko jej. Tym razem przygotowałam ją z ziemniakami, ale równie smacznie będzie z makaronem czy lanymi kluskami. Składniki: - 3 skrzydełka kurczaka; - 3 młode marchewki; - 2 ziemniaki; - 1 pietruszka; - 2 łodygi selera naciowego; - 1 mały por; - 1/2 brokułu; - 2 ząbki czosnku; - garść(...)Łodygi selera oczyścić i posiekać. Warzywa wrzucić do garnka i gotować 20 minut na małym ogniu. Por oczyścić, poszatkować. Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Por, brokuły i fasolkę wrzucić do zupy i gotować jeszcze 10 minut. Czosnek posiekać, przesmażyć na maśle, dodać do zupy. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Smacznego function load(url, callback

    Przepis pochodzi z bloga dom-agi.pl, prowadzonego przez Dom Agi.

  5. Środa: Krem ze smażonych brokułów
    Środa: Krem ze smażonych brokułów

    zupełnie inny krem brokułowy niż dotąd jedliście. Prosty kulinarny trick zmienia tę zupę w coś wyjątkowego i odświętnego. Czas : 25 minut Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji : 2 Świat dzieli się na tych co preferują zupy kremy i na tych co wolą, kiedy w misce pływają rozmiate, przyjmne dla oka składniki zupy(...)Tymczasem, co do zasady, zupy można podzielić na smaczne i takie sobie. Krem brokułowy, jaki prezentujemy dzisiaj, zdecydowanie zalicza się do kategorii pierwszej. Niezależnie, czy ktoś lubi brokułową, czy nie, powinien tej zupy spróbować, gdyż w niczym nie przypomina klasycznego, brokułowego kremu, który, co tu dużo mówić, jest daniem dość nudnym i nielatwo z niego wydobyć jakiś sensowny smak, nawet

    Przepis pochodzi z bloga Niedzielny kucharz, prowadzonego przez Agnieszka Jablonska-Twaróg.

  6. Zupa rybno-warzywna
    Zupa rybno-warzywna

    wkładamy rybę. Smażymy dość intensywnie po 2 do kilku minut na stronę, zależnie od tego jak grube/duże są kawałki. Obsmażoną rybę dzielimy na mniejsze części i wkładamy do zupy pod sam koniec gotowania. Podgrzewamy jeszcze chwilę, aby lekko się zagotowała, po czym pozostawiamy na jakiś czas do odstania. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-218 {margin: auto;} #gallery-218 .gallery(...)border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-218 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Najpierw gotujemy marchewkę, pomidory i paprykę... ...potem dodajemy kalafior i brokuł... ...a na koniec podsmażoną rybę Zupa rybno-warzywna Post Zupa rybno-warzywna pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarna Pokusa, prowadzonego przez Kulinarna Pokusa.

  7. Wegetariański krem z brokułów pełen zdrowia
    Wegetariański krem z brokułów pełen zdrowia

    Często najprostsze przepisy są najsmaczniejsze. Według mnie nie warto szukać wyrafinowanych dań składających się z mnóstwa składników. Dlatego zaproponuje wam dziś pyszną, tanią, prostą i zdrową zupę krem z brokułów. Czas przygotowania i ilość porcji 15 minut + 45 minut gotowania, około 5 porcji. Produkty 1,5 litr wody, 1 x brokuł, 4 x marchewki, 5 x ziemniaki(...)gotuj. Do garnka dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Brokułu umyj i pokrój. Gdy warzywa się ugotują dodaj do garnka pokrojone brokuły i gotuj jeszcze przez około 20 minut. Po tym czasie zupę odstaw do ostygnięcia, wyjmij z niej liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zmiksuj blenderem. Krem można podawać z odrobiną jogurtu greckiego i posiekaną

    Przepis pochodzi z bloga Fit&Fast Kitchen, prowadzonego przez fitandfastkitchen.

  8. Zupa serowa w chlebie
    Zupa serowa w chlebie

    mąki. Mieszać zupę od czasu do czasu aby nie przypalić. W międzyczasie wyciąć w chlebkach otwory i ręką lub z pomocą widelca wydrążyć środki wybierając miąższ. Dodać do zupy różyczki brokułów i startą marchewkę. Gotować do miękkości brokułów. Zdjąć z ognia. Z zupy usunąć liście laurowe i całą zupę zemleć blenderem na puree. Do zupy dodać ser, wstawić

    Przepis pochodzi z bloga Sztuka gotowania w/g Samiry, prowadzonego przez Samira.nl.

  9. Zupa serowa z brokulami
    Zupa serowa z brokulami

    znudziły, mamy dość rosołu, pomidorowej, ogórkowej i zastanawiamy się co jeszcze można wymyślić to polecam zupę serowa. Zupa jest prosta, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Zupa serowa z brokułami się poleca na obiad. Czytaj więcej

    Przepis pochodzi z bloga Bernika - moj kulinarny pamietnik, prowadzonego przez Bernika.

  10. Brokułowa zupa krem
    Brokułowa zupa krem

    nudne? Nie! Kremowa zupa to dobry start, aby zaprzyjaźnić się z tym warzywem na dłużej. Składniki 1 brokuł 4 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 300 ml jogurtu naturalnego sól pieprz garść płatków migdałowych Płatki migdałowe prażymy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Odcinamy różyczki brokuła od łodygi. Następnie płuczemy. Bulion gotujemy i na wrzątek wrzucamy brokuły. Gotujemy(...)czosnek oraz przyprawy. Przez parę minut jeszcze raz wszystko dokładnie blendujemy. Gotowy krem delikatnie podgrzewamy cały czas mieszając. Po nałożeniu zupy na głęboki talerz lub do miseczki nakładamy prażone płatki migdałowe i tak podajemy zupę.  Świat zna brokuły od 2 000 lat. Są cennym źródłem witaminy C, A, PP i z grupy B. Brokuły są bogate

    Przepis pochodzi z bloga My Chcemy Jeść, prowadzonego przez My Chcemy Jeść.

  11. Zupa jarzynowa
    Zupa jarzynowa

    Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio zrobiłam pyszną zupę z dużą ilością warzyw. Wykorzystałam do niej mrożoną mieszankę warzyw w której znajdowały się: kalafior, brokuł oraz mała marchewka (można użyć również świeżych warzyw). Dodatkowo dodałam do niej zieloną fasolkę szparagową i ziemniaki. Wyszła bardzo smaczna. Nadaje się zarówno na obiad jak i kolację

    Przepis pochodzi z bloga Marta Gotuje, prowadzonego przez Mgotuje.

  12. Zupa krem z cukinii
    Zupa krem z cukinii

    Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, zdejmujemy z gazu, blendujemy i doprawiamy pieprzem oraz solą. Podajemy zupę krem polaną śmietaną, ozdobioną miętą w towarzystwie ptysiowego groszku. Inne zupy krem: Zupa krem brokułowy z grzankami i serkiem topionym Zupa krem z buraków Zupa krem cebulowa

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Bazylii, prowadzonego przez Kasia Nowakowska.

  13. Zupa-krem z brokułów
    Zupa-krem z brokułów

    Brokuły - to warzywo uwielbiane przeze mnie w każdej postaci. Są doskonałe gdy mamy ograniczony czas na przygotowanie pyszności w kuchni. Ponadto są świetnym źródłem rozmaitych

    Przepis pochodzi z bloga psgotujemy, prowadzonego przez psgotujemy.

  14. Zimowa zupa soczewicowa
    Zimowa zupa soczewicowa

    takie dni najłatwiej chyba jest ugotować jakąś nieskomplikowaną zupę, koniecznie z dużą ilością warzyw. W mojej dzisiejszej, zimowej wersji zupy soczewicowej – obok zielonej soczewicy aż gęsto od różnych warzyw – znajdziecie w niej m.in. marchew, pietruszkę, jarmuż, brokuły – tak naprawdę użyłam po trochu wszystkiego, co miałam pod ręką – chodziło o to, żeby było treściwie. Dla zaostrzenia(...)suszone warzywa). Garnek przykryć pokrywką i gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodać brokuły pokrojone na mniejsze cząstki, jarmuż i gotować kilka minut. Na koniec wlać passatę pomidorową/koncentrat pomidorowy, wymieszać, pogotować jeszcze 2 minuty. Gotową zupę rozlać na talerze, doprawić swieżo mielonym pieprzem oraz polać odrobiną oliwy. Udekorować listkami świeżej bazylii. Artykuł Zimowa zupa

    Przepis pochodzi z bloga Los Wege, prowadzonego przez Los Wege.

  15. Zimowa zupa soczewicowa
    Zimowa zupa soczewicowa

    takie dni najłatwiej chyba jest ugotować jakąś nieskomplikowaną zupę, koniecznie z dużą ilością warzyw. W mojej dzisiejszej, zimowej wersji zupy soczewicowej – obok zielonej soczewicy aż gęsto od różnych warzyw – znajdziecie w niej m.in. marchew, pietruszkę, jarmuż, brokuły – tak naprawdę użyłam po trochu wszystkiego, co miałam pod ręką – chodziło o to, żeby było treściwie. Dla zaostrzenia(...)suszone warzywa). Garnek przykryć pokrywką i gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodać brokuły pokrojone na mniejsze cząstki, jarmuż i gotować kilka minut. Na koniec wlać passatę pomidorową/koncentrat pomidorowy, wymieszać, pogotować jeszcze 2 minuty. Gotową zupę rozlać na talerze, doprawić swieżo mielonym pieprzem oraz polać odrobiną oliwy. Udekorować listkami świeżej bazylii. Artykuł Zimowa zupa

    Przepis pochodzi z bloga Los Wege, prowadzonego przez Los Wege.