ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:84/181)

JAK ZROBIĆ JAJKO W KOSZULCE? TOSTY Z AWOKADO I JAJKIEM W KOSZULCE! 77

chilli i kolendrą. Jeśli jesteś miłośnikiem śniadań wypróbuj również: 1.  AMERYKAŃSKIE PANCAKES WEDŁUG GWYNETH PALTROW 2.  ZAPIEKANE OWOCE POD MIGDAŁOWYM CIASTEM! 3.  OMLET ZE SZPINAKIEM I ŻÓŁTYM SEREM 4.  GOFRY Z WARZYW: MARCHEWKI, PIETRUSZKI I ZIEMNIAKA! 5.  PANCAKES Z BATATÓW I DYNI, PODANE Z ORZECHAMI NERKOWCA I ANANASEM

SMYKWKUCHNI
Cukinia zapiekana z jajkiem i serem 268

grillowanym kurczakiem – tak zapieczoną cukinią z pewnością możecie zastąpić ziemniaki. Na pewno moja propozycja będzie miała mniej kalorii, a będzie równie sycąca. Zapraszam Was serdecznie na przepis. Jeżeli poszukujecie innych dań z użyciem cukinii, koniecznie sprawdźcie ten wpis: 9 pomysłów na cukinię – proste przepisy Przepis na cukinię zapiekaną z jajkiem Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania

Kuchnia Bazylii
NAJLEPSZY KARCZEK Z ZIEMNIAKAMI Z GRILLA + FILMIK 92

Karkówka wieprzowa marynowana i do tego pyszne ziemniaczki zapiekane z czosnkiem i masłem, danie idealne na grilla. Pyszne, polecam.  SKŁADNIKI :  1-2 kg karkówki wieprzowej 0.5 kg ziemniaków  sól, pieprz, jarzynka do smaku  6 ząbków czosnku naturalne masło

Kulinarne Fantazje Marioli
Łatwa zapiekanka ziemniaczana 108

rozgrzewam olej następnie przekładam warzywa, doprawiam solą i pieprzem oraz suszoną bazylią. Całość mieszam. W misce łącze podduszone warzywa i ziemniaki. Dodaję jogurt, majonez, musztardę i przyprawy. Całość mieszam. Na koniec posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem. PrzekŁadam do formy do zapiekania. Piekę w piekarniku ok 30 min w 200 stopniach. Podaję od razu

Gotowanie Patki
Żeberka pieczone na kiszonej kapuście 117

tarce o grubych oczkach. Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na paski, lekko oprószamy solą. Do miski przekładamy grzyby, ziemniaki, marchew, groszek, mięso, kapustę kiszoną, sos madziarów, wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do brytfanny, podlewamy bulionem. W pierwszej fazie zapiekamy pod przykryciem, w temperaturze 180°C przez 35 min, następnie bez przykrycia, w tej samej temperaturze, przez 20 min, oraz

R'n'G Kitchen
Kotlety ziemniaczane z cukinią 113

Sezon na cukinię wre ! To warzywo po prostu uwielbiam . Czy to leczo, czy zapiekane. Po prostu kocham ! Pyszne, puszyste kotleciki z cukinią.  Niebo w gębie :) z czystym sumieniem polecam :) Składniki : 5 dużych ziemniaków 1 duża cukinia lub dwie małe Pęczek koperku 1 jajko Sól, pieprz Mąka do obtaczania kotletów Olej Przygotowanie : Ziemniaki obieram, płuczę i gotuje w osolonej

Domowa Kuchnia u Mamy
BŁYSKAWICZNA ZAPIEKANKA WARZYWNA Z DWOMA SERAMI 140

przykryciem, 5 minut bez. Co jakiś czas mieszam. Ziemniaki kroję w grubsze plasterki, układam na dnie brytfanny, posypuję przyprawą do ziemniaków, wiórkami masła i serem żółtym. Następnie wykładam mieszankę warzywną. Na wierzchu układam pokrojoną mozzarellę. Całość posypuję natką pietruszki. Zapiekam 20 minut w 180 stopniach

JejKuchnia
Zapiekanka z polędwiczek, ziemniaków i brokułów 146

ugotować na pół twardo. Mięso pociąć w grube plastry i podsmażyć na patelni W naczyniu żaroodpornym układać plastry mięsa i ziemniaków na przemian. U mnie była to tylko jedna warstwa. Na wierzch poutykać różyczki podgotowanych brokułów. Całość posypać serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20-30 minut

Szybko Tanio Smacznie
Babka ziemniaczana - kugiel, gugel, 134

kostkę. Boczek podsmażyć wytapiając tłuszcz, ale uważając aby nie zrobiły się twarde skwarki. Dodać cebulę i dusić do miękkości. Do ziemniaków dodać cebulę z boczkiem i jajka. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem. Włożyć do niej masę ziemniaczaną, wyrównać i posmarować tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec

królestwo garów
Zapiekanka ziemniaczana z makrelą 165

brytfance układamy warstwowo najpierw plasterki ziemniaków, następnie ziemniaki polewamy sosem, dodajemy trochę marchewki z groszkiem i układamy kolejną warstwę ziemniaków itd. do wyczerpania składników. Wierzch zapiekanki można posypać startym serem, ja ser pominęłam bo akurat nie miałam. Całość zapiekamy przez 30 min w piekarniku rozgrzanym

W kuchennej krainie
Polędwiczki po góralsku 163

polędwiczki układamy w naczyniu żaroodpornym, oscypka kroimy w plastry i układamy na każdym kawałku polędwiczki. Wstawiamy do piekarnika i zapiekany do momentu aż oscypek się roztopi. Na każdą kawałek nakładamy niewielką ilość konfitury żurawinowej.   Polędwiczki podajemy z opiekanymi ziemniakami i ulubioną surówką

Bajeczna Kuchnia
Wiejska zapiekanka z młodymi ziemniakami i kiełbasą 206

obieram i kroję w piórka. Kiełbasę kroję w plasterki. Koperek drobno siekam. Na dno naczynia żaroodpornego wrzucam masło. Nakładam porcję ziemniaków, cebulę, kiełbasę i koperek. Czynność powtarzam, aż do wyczerpania składników. Całość oprószam solą i pieprzem. Naczynie przykrywam i zapiekam około 40 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami (Bacalhau com natas) 173

delikatnie mieszamy i obsypujemy mąką. Podlewamy mlekiem z gotowania. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając aż całość zgęstnie. Następnie dodajemy ziemniaki z warzywami z patelni i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku przez 25 minut

VioletoweKucharzenie
Pieczarki z ryżem i chipsy domowe:) 178

ziemniaków to gotujemy kilka na pół twardo, kroimy w cienkie plasterki i posypujemy ostrą papryką lub jakąś fajną mieszanką do ziemniaków (bez konserwantów i cudacznych dodatków). Na wysmarowaną oliwą blaszkę układamy plasterki i chop do piekarnika poniżej pieczarek. Wszystko zapiekamy ok. 15 min. Całość ma fajnie się zapiec. Jak na zdjęciach powyżej. No to piecze nam się danie główne, teraz

vegetanie
Zapiekanka z polędwiczek, ziemniaków i brokułów 185

ugotować na pół twardo. Mięso pociąć w grube plastry i podsmażyć na patelni W naczyniu żaroodpornym układać plastry mięsa i ziemniaków na przemian. U mnie była to tylko jedna warstwa. Na wierzch poutykać różyczki podgotowanych brokułów. Całość posypać serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20-30 minut

Szybko Tanio Smacznie
Zapiekanka ziemniaczana 128

plastry. Brokuły również gotujemy na parze lub w wodzie. Ziemniaki przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Dorzucamy brokuły i posypujemy bazylią, ziołami prowansalskimi i pieprzem.   Pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach.  W czasie zapiekania warzyw kroimy fetę w kostkę , posypujemy ostrą papryką , ziołami prowansalskimi i zalewamy oliwą z oliwek. Upieczone warzywa polewamy fetą

Cukier&Puder
Kotlety mielone z pieczarkami 192

marchewkę i przykrywamy niewielkim krążkiem z mięsa kotletowego.    Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku przez ok. 25 minut w temp. 180 st. C.    Kotlety bardzo dobrze komponują się z gotowanymi ziemniakami i czerwonymi buraczkami. Smacznego

Maminek kulinarny
Flądra w gniazdku 164

pieczarki przyprawa do ryb sól tymianek pieprz 1 jajko 50 ml śmietana 36% masło olej do smażenia Wykonanie. Ziemniak obrać, pokroić w cienkie plasterki, krótko przesmażyć na oleju i położyć  na spód w formie w której będziemy zapiekać. Użyłem foremki do muffinek , żeby nie mieć trudności z wyjęciem położyłem na spód pasek papieru  do pieczenia. Cukinię i marchew

Kulinarny karnet Christophera
Faszerowany bakłażan z mozzarellą 130

zapragnie. Tak naprawdę, to w tej kwestii ogranicza Was tylko Wasza kulinarna wyobraźnia! Jakie są najpopularniejsze zapiekane warzywa? Na pewno powinniśmy zacząć od kabaczków i cukinii. Bardzo lubimy też różnokolorowe papryki, które pięknie się prezentują na naszych talerzach. Pyszne są też ziemniaki, czy też coraz bardziej popularne ostatnio pomarańczowe bataty. Doskonale smakują również faszerowane odmiany mięsistych i dojrzałych pomidorów(...)Szczególnie fajne są jej małe odmiany – w sezonie znajdziemy ich naprawdę sporo -, natomiast duże okazy możemy wykorzystać jako swoistą wazę na zupę. Bardzo ciekawą propozycją są też faszerowane i zapiekanie zielone ogórki albo kalarepa. Kiedy mamy już wybrane jakieś fajne i apetyczne warzywo przeznaczone do wypełnienia, teraz nadchodzi czas na to, aby przygotować do niego odpowiedni farsz. Pierwsze i podstawowe

Kulinarne przygody Gatity
Ryba zapiekana z jajkami 112

Ryba delikatna pieczona o cytrynowym smaku i aromacie, zapiekana z jajkami. Danie szybkie, nie wymagające dużego nakładu pracy. Do takiej ryby podałam ryż, ale równie dobrze smakuje ze świeżym pieczywem, ziemniakami  czy makaronem. Ja przygotowałam z mintaja, ale może to być każdy filet z ryby. Jeśli macie ochotę na tak przygotowaną rybkę to zapraszam po przepis. Polecam również(...)wszystko wymieszać, po czym wlać na rybę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C i piec około 30 minut. Przed podaniem posypać koperkiem i pokrojoną w paski czerwoną papryką. ryba zapiekana z jajkami

O kuchni z uczuciem
Pieczone podudzia z kurczaka z selerem naciowym i marchewką 90

pęczek) 4 marchewki średniej wielkości 1 duża cebula lub dwie mniejsze cebule olej masło sól pieprz            DO PODANIA ziemniaki ugotowane w mundurkach surówka, mizeria PRZYGOTOWANIE: ·        Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. ·        Podudzia umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć(...)olejem i ewentualnie doprawić odrobiną soli i pieprzu. ·        Zapiekać do miękkości, ok. 1 – 1,5 h. W trakcie pieczenia, od czasu do czasu mieszać warzywa z mięsem ·        Danie podawać przykładowo z ugotowanymi ziemniakami w mundurkach oraz surówką (choć to można pominąć) Smacznego! Podobał Ci się przepis? Podziel się

Calzonella.com
Roladki z piersi indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą 137

boczek, w razie potrzeby spiąć wykałaczkami. 5. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek, ułożyć w nim rolady i zapiekać przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C. 6. Podawać roladki z indyka z serem mozzarella bezpośrednio po upieczeniu z dodatkiem ziemniaków i wybranych gotowanych warzyw. Roladki z indyka pieczone z serem mozzarella podawane na zimno Smakowite roladki z indyka idealne(...)części. Wybrany farsz ułożyć na filetach. 4. Zwinąć roladki z indyka i w razie potrzeby spiąć wykałaczkami. 5. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek, ułożyć w nim rolady i zapiekać przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C. 6. Wyjąć roladki z piekarnika, odczekać kilka minut i pokroić każdą roladę na 5-6 plastrów. Ułożyć je na talerzu

Kuchcik gotuje
Placki ziemniaczane ze szpinakiem + film 114

Placki ziemniaczane zapiekane ze szpinakiem to uczta dla podniebienia dla wszystkich kochających szpinak. Podane na obiad lub gorącą kolację z pewnością zadowolą nawet wymagające podniebienia . składniki na 4 porcje                          6-7 średnich ziemniaków jajko cebula(...)miksujemy . Do startych ziemniaków dodajemy pokrojoną cebulę, jajko oraz mąkę, całość doprawiamy solą i czarnym pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placki z obu stron na rumiano. Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placki przekładamy do formy do pieczenia, na każdy placek nakładamy warstwę szpinaku i przykrywamy go drugim plackiem . Placki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym

Smakowite Dania
Zupa krem z grillowanej papryki 131

pokrój na ćwiartki, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i zapiekaj ok. 30 min. Po wyjęciu z piekarnika od razu owiń je folią aluminiową lub przełóż do szczelnego pojemnika i poczekaj, aż wystygną. Dzięki temu łatwo usuniesz skórkę. Cebulę posiekaj, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, po chwili także przeciśnięte

Roślinna - blog wegański
Pieczone ziemniaki z pieczarkami 118

Nadziewamy farszem ziemniaczane łódeczki, posypujemy po wierzchu startym  serem i zapiekamy w dobrze nagrzanym piekarniku 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Ser dobrze ucieramy ze śmietaną, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i posiekaną natkę pietruszki. Nie solimy ze względu na dość słony ser. Upieczone ziemniaki wykładamy na talerz i podajemy z serowym sosem. Zamiast sosu można zaserwować

Kulinarne przemyslenia
Zapiekanka teksaska na rozgrzewkę dla Islandii 163

innego dania więcej puree ziemniaczanego. Potrzebujemy: - puree z 6-8 ziemniaków średniej wielkości - ok. 700 g mielonego mięsa, najlepiej wołowego - 3 duże łyżki bułki tartej - pół szklanki gorącego mleka - 1 cebula - 2 jajka - ok. 100g twardego żółtego sera - sól, pieprz, słodka papryka - trochę tłuszczu do nasmarowania naczynia do zapiekania Zaczynam od wymieszania bułki z mlekiem i ostudzenia. Kiedy bułka ostygnie(...)całym dnie masę mięsną. Wkładam do piekarnika i zapiekam 30 minut w 180-190 stopniach. Wyjmuję mięso i teraz rozkładam równą warstwę puree ziemniaczanego. Może być bez żadnych dodatkami albo z. Zależy, co tam sobie dzień wcześniej robiliście. Moje jest najczęściej z masłem, śmietaną i koperkiem. Jednak kiedy robię ziemniaki specjalnie do tej zapiekanki często poza posoleniem puree nie daję

I tu będę miała takie te
PULPETY Z INDYKA ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 118

pewno jeszcze przed obiadem a ja mam pyszną propozycję  ;) Pulpety z indyka w sosie pomidorowym zapiekane w piekarniku ;) 🍝 🍝 🍝 🍝 Robi się je na prawdę bardzo szybko . Nie używam jajka,mąki ,bułki ;) Podaję z kaszą jęczmienną ale również świetnie się sprawdzą z ziemniakami ,makaronem czy ryżem ;) Polecam ;)   Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB  https://www.facebook.com/gotowaniepatki/(...)przecieru pomidorowego  Przygotowanie: 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 1. Do miski przekładam ser,mięso,natkę,cebulę,przyprawy, sosy, płatki. Mieszam ręką dokładnie. 2. Z mięsa formujemy pulpeciki. 3.pulpeciki przekładam do naczynia do zapiekania . 4. Gotowe pulpeciki zalewam przecierem pomidorowym , siłę i pieprzę,na wierzch posypuję serem żółtym. 5.pieke ok 35 min w 200 stopniach ,nie przykrywam. Smacznego

Gotowanie Patki
Zapiekanka ziemniaczano-cukiniowa z boczkiem 131

posypana parmezanem. Ale tak naprawdę można użyć do niej innego sera, może wędzonego lub zrobić wersję wege i stworzyć coś równie pysznego. Składniki (na 2-3 porcje): 1kg ziemniaków 2 średnie cukinie 1 duża cebula 150g wędzonego boczku sól i pieprz do smaku pół szklanki tartego parmezanu   Cebulę obieramy i drobno siekamy. Boczek kroimy w małą kostkę. Na patelnię(...)około 5 minut, często mieszając. Składanki z patelni przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać, może to być duże, płaskie naczynie żaroodporne lub jak u mnie forma na tartę. Wszystko równomiernie rozkładamy, doprawiamy odrobiną pieprzu.   W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 200°.   Ziemniaki obieramy, myjemy i szatkujemy w bardzo cieniutkie paski na tarce warzywnej lub mandolinie. Cukinie myjemy, odcinamy

Smaczna Strona