polać resztą marynaty. Całość obłożyć plastrami cebuli i wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 190 - 200 st. i piec godzinę. Golonki zapiekane w piwie z miodem cudownie smakują z dodatkiem chrzanu i musztardy podawane z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem. Doskonałym dodatkiem będzie także kapusta zasmażana
Korniszonkiziemniaków, na ziemniaki, indyka, brokuła, cukinię i kukurydzę. Kolejna warstwa tak samo - ziemniaki, indyk, brokuł, cukinia i kukurydza i kończymy na ziemniakach. Całą zapiekanką polewamy sosem (jajko, ser, śmietanka). 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy całość 30 minut. Smacznego
kruche babeczkiFrytki, fryteczki, frytunie.... Kto nie lubi klasycznych frytek z ziemniaków? No właśnie, ja nie przepadam za klasycznymi frytkami z ziemniaków. Ziemniaki, owszem, ale ćwiartki zapieczone w
Blondynka Gotujenich układamy cebulę, 1 łyżkę sosu, następnie powtarzamy układanie warstw: boczek,ziemniaki,cebula, wlewamy resztę sosu. Na wierzchu układamy plasterki ziemniaków bez sosu i smarujemy je oliwą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok. 45 minut
Bon appetit mon amieświetnie się komponuje z gruszką, orzechami i rukolą – z tych składników można wyczarować szybką i pyszną sałatkę. Z pozostałych po obiedzie ziemniaków warto zrobić kopytka lub kluski śląskie. Czerstwe bagietki, chleb lub bułki są idealne do zapiekanych puddingów na słodko z bakaliami, czekoladą, karmelem lub na wytrawnie z serem, boczkiem i warzywami. Poniżej znajdziecie przepis na zapiekankę
Obiad gotowySzukając inspiracji na dania z wykorzystaniem słodkich ziemniaków, trafiłam na stronę minimalistbaker.com i od razu oczarował mnie podany tam przepis. Połączenie batatów ze słodkimi sosami oraz
Kasia Sarnapodsmażamy na patelni. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę ziemniaków, następnie por i boczek, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem, na to reszta ziemniaków. Śmietanę mieszamy z mlekiem i zalewamy taką masą zapiekankę. Całość posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C bez przykrycia przez około
e-PrzepisyKulinarnekroimy w cienkie plasterki. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wykładamy: połowę ziemniaków połowę brukselki pokrojonej w plastry kiełbasę z cebulą połowę brukselki połowę ziemniaków Mleko roztrzepujemy z jajkiem i przyprawami i wylewamy na zapiekankę. Posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy ok 1 godz pod przykryciem w temp
e-PrzepisyKulinarneniedzielę przystało i mięso się przygotowało. No dobra, nie samo, ale za pomocą moich rąk. :) Możecie je podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kluseczkami i z czym tylko macie ochotę... Jeśli wolicie karkówkę to zapraszam na sznycle zapiekane w sosie (przepis) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 2 łyżki tartej bułki 4 łyżki mleka 1 łyżka majeranku
O kuchni z uczuciempieprz , suszony rozmaryn , kilka łyżek oleju . Ziemniaki obrać i opłukać. Ponacinać je wzdłuż do połowy i osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem. Każdy ziemniak natłuścić olejem i układać na blasze wyłożonej papierem. Posypać solą, pieprzem i rozmarynem. Można zapiekać razem z rybą, gdyż pieką się w tym samym czasie. Lubicie tak przygotowywane ryby
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: (na 2 porcje) 1 cała pierś z kurczaka 500 g ziemniaków 1 mały bakłażan 1 łyżeczka soku z cytryny odrobinka miodu 2 łyżeczki whisky 2
KreatywnePinydodać ząbki czosnku w łupinkach. Wstawić do pieca żeby olej był gorący ( wtedy ziemniaki nie przykleją się do dna ) . Pokroić ziemniaki w ćwiartki, umieścić w gorącym naczyniu ( wymieszać z przyprawionym olej em , opcjonalnie lekko posolić ). Zapiekać pod grilem ok 10 min, aż się ładnie zarumienią..... Smacznego
Gaździnka warzypatelni. 4. W miseczce mieszamy śmietankę z 1/2 szklanki wody i mieszamy z przyprawami. 5. Dno naczynia żaroodpornego smarujmy olejem, wykładamy ziemniaki, boczek z cebulą, brokuł. Zalewamy śmietanką z przyprawami i posypujemy startym żółtym serem. 6. Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 30 stopni. 7. Około 5 minut przed końcem zapiekania na rozgrzanej patelni smażymy jajka sadzone. Na każdą
Szefowa kuchninastępujące warstwy: Ziemniaki, kiełbasa, brokuły, sos beszamelowy, przyprawy. Ziemniaki, kiełbasa, całość pozostałego brokuła, sos beszamelowy, przyprawy. Ziemniaki, kiełbasa, por, sos beszamelowy, przyprawy. Ziemniaki (nie za gęsto), sos beszamelowy, ser, przyprawy (najwięcej oregano). Na naczynie nałożyć pokrywę i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 40 minut. W moim zestawie przypraw miałam oregano, majeranek i zioła prowansalskie. Na każdą warstwę sypałam ich bardzo
Passions hobbies lifeJako dziecko uwielbiałam wyjadać por z rosołu. Żałowałam wtedy, że mama tak mało go ugotowała ;) Kiedy poznałam smak porów zapiekanych w sosie beszamelowym, byłam zachwycona. Skusicie się? :) Potrzebujemy: pory (białe ich części, gdyż zielone są łykowate) - ilość wedle uznania ;) 3 łyżki masła, 1 czubata łyżka mąki około 1,5 - 2 szklanki mleka , sól , świeżo zmielony pieprz(...)wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Polewamy sosem beszamelowym: . ..i posypujemy utartym żółtym serem. Ważne, żeby to był ser, a nie coś seropodobnego, bo nie zrumieni się, a utworzy mało apetyczną paćkę ;) Wstawiamy do piecyka nagrzanego do 180-190 stopni i zapiekamy, aż ser zrumieni się tak, jak lubimy. Zapieczone pory najbardziej smakują mi z najzwyklejszymi ziemniakami z wody :) Choć
Codzienna kuchnia niecodzienna