Jeśli nie macie pomysłu co przygotować na dzisiejszy obiad, to polecam pyszne drobiowe filety zapiekane z serem i warzywami. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Filety można podać z ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka, 1 jajko, 1 i ½ szklanki bułki tartej, 2 marchewki, 1 mały seler, 1 cebula, ½ szklanki wody, 50 g sera(...)bułce tartej. Na oliwie smażę filety na rumiano w każdej strony. 3. Na usmażone filety kładę porcję przygotowanych warzyw. Wierzch posypuję startym żółtym serem. Filety układam na blaszce i zapiekam około 15 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiprzypadły mi śledzie curry . Kiedy jednak przeczytałam, jak ważne jest spożywanie ryby dla naszego organizmu to postanowiłam nieco nadrobić zaległości. Ryba zapiekana z warzywami okazała się strzałem w "10-tkę". Kiedyś robiłam podobną rybę , tyle że z ziemniakami i warzywami z mrożonki- będę do niej wracać w sezonie zimowym, kiedy o dobre warzywa raczej ciężko. Wszyscy obiadem byli zachwyceni(...)curry. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką masła. Wkładamy rybę. Przykrywamy warzywami. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20 minut. Posypujemy serem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. źródło: przepis własny Ilość porcji: 4 Czas przygotowania
Pobite gary BarbaryPrzyznaję szczerze, że nie przepadam za fotografowaniem zapiekanek. W moich oczach są mało fotogeniczne a do tego nie lubię poświęcać zbyt dużo czasu na sesję obiadów
Mienta blogmięciutki, zapiekany placek drożdżowy z mocno serowym nadzieniem przypominającym farsz do pierogów ruskich. Przepis znalazłam na stronie ' Moje Pyszności '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka 2 pełne szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka roztopionego masła Składniki na farsz: 200 g obranych ziemniaków
My Culinary Artzapiekane z ciecierzycą i brokułami Jajka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi Jajka zapiekane z soczewicą i grana padano Jajka zapiekane ze szpinakiem i grana padano Jajka zapiekane z pieczarkami i szpinakiem Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami(...)Pieczone portobello z mozzarellą i gremolatą Pieczona ricotta z gremolatą Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pieczone warzywa śródziemnomorskie Pieczone ziemniaki Pieczony bakłażan faszerowany kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, soczewicą i dwoma serami Zapiekany omlet z cukinią i czosnkiem Zapiekany omlet z pak choi Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Pizza
Moja smaczna kuchniaruszali na biesiadę. W innych krajach, Niemczech, czy na Wyspach Brytyjskich, ziemniak traktowano jako warzywo biedoty. Do Europy ziemniak trafił w XVI w. jednak upowszechnił się dopiero dwa wieki później. Pierwsze wzmianki o cottage pie pochodzą z 1791 r. Zapiekana ziemniaczana było daniem ludzi poddanych, którzy z pańskiego stołu zbierali resztki mięsa, dodawali warzyw, przykrywali warstwą utłuczonych ziemiaków(...)bazie włoszczyzny z bulionu zrobiliśmy zapiekany lancz. W przepisie poniżej opisaliśmy procedurę przygotowywania zapiekanki z surowych warzyw. Jeśli macie już ugotowane warzywa postępujcie tak samo z tą różnicą, że włoszczyzny nie trzeba smażyć aż 10 minut. 2-3 minuty wystarczą. Reszta procedury jest taka sama. W stosunku do klasycznego cottage zmieniliśmy jeszcze jedno: ziemniaki upiekliśmy w piekarniku
Niedzielny kucharzsól, pieprz skórka z jednej cytryny sok z 1/2 cytryny 2 łyżki octu winnego 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 gałązki natki pietruszki 6 goździków warzywa: 1 batat 3 ziemniaki sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy greckiej 4 łyżki oliwy Udka z kurczaka kroję na pół, przekładam do miski ze skrzydełkami, dodaję pokrojoną drobno cebulę, czosnek sprasowany, sól, pieprz, kurkumę , jogurt(...)zmiażdżone w moździerzu. Całość dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień przekładam kurczaka do naczynia do zapiekania, przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika temp 180 na 45 minut. Batata obieram i kroję w paski, ziemniaki obieram i kroję na cząstki. Przekładam do miski, polewam oliwą, solę, pieprzę, posypuję przyprawą grecką i mieszam dokładnie. Przekładam
wesoła kuchniasoczyste i aromatyczne. Warzywa idealnie się upiekły i doskonale smakowały z mięsem. Taką pierś kurczaka z warzywami podać można z pieczonymi ziemniakami, ryżem, kaszą kuskus lub jaglaną, pyszny i szybki obiad gotowy. Zapraszam! PIERSI KURCZAKA Z WARZYWAMI ZAPIEKANE W FOLII. Składniki: 2 piersi z kurczaka (500 g) 1 duża marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki(...)warzywami. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 25 - 30 minut. Danie podawać z ryżem, kaszą kuskus lub jaglaną albo pieczonymi ziemniakami. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychjego dnie położyć 1/2 ziemniaków, na ziemniaki całe, podsmażone z cebulą mięso, a na to pozostałą część ziemniaków. Całość zalać sosem beszamelowym. Zapiekankę wstawić bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startą mozzarellą. Gotową zapiekankę posypać drobno posiekaną natką pietruszki
Gospodyni Miejskapół plasterki, paprykę w paski, układamy na mięsie. 6. Wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczach serem i zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera 180 ° C. 7. Danie podajemy z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. 8. Smacznego
Kulinarna Chwilaminut. 6. Masło rozpuszczamy, zagęszczamy mąką pszenną i łączymy z kapustą. 7. Farsz nakładamy w środek ziemniaków i posypujemy wierzch startym na tarce o dużych oczach żółtym serem oraz szczypiorkiem. 8. Zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera. 9. Ziemniaczki gotowe
Kulinarna Chwilaczasem zapraszam na pieczone bataty. Składniki 2 bataty 100 g pieczarek 1 cebula 200 g sera tartego mozzarella bazylia mieszanka przypraw do ziemniaków pieprz, sól tarty parmezan olej Bataty umyć, przekroić na pół. Ułożyć na blaszce i zapiekać 45 minut w piekarniku, nagrzanym do 200 stopni. W tym czasie cebulę i pieczarki drobno posiekać. Rozgrzać olej na patelni zeszklić cebulę
gotuj ze mnąpolać resztą marynaty. Całość obłożyć plastrami cebuli i wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 190 - 200 st. i piec godzinę. Golonki zapiekane w piwie z miodem cudownie smakują z dodatkiem chrzanu i musztardy podawane z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem. Doskonałym dodatkiem będzie także kapusta zasmażana
Gotujemy i jemyDorada jest to gatunek małoostnej, okoniokształtnej ryby, występującej głównie w Grecji, Turcji Włoszech i Hiszpanii. Spożywana najczęściej w postaci ryby patroszonej, zapiekanej i grillowanej. SKŁADNIKI: - 2 dorady morskie lub inne duże ryby - 2 pomidory - 2 duże ziemniaki - 1 cebula - 2 cytryny - 5 gałązek świeżego tymianku - 150 ml. oliwy z oliwek - 100 ml. białego wina - pieprz - sól * foremka o wymiarach
RITA food channelstron. Następnie przełożyłem dorsza do żaroodpornego naczynia, posypałem pokrojoną papryką. Zrobiłem sos ze śmietany przyprawionej sola i słodką papryką. Polałem ryby. Zapiekałem w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut. Podałem z pieczonymi młodymi ziemniakami
R'n'G Kitchen