ziemniaki zapiekane - 2707 przepisów (strona:71/181)

Ryba w sosie śmietanowym ze szpinakiem 145

piec przez ok. 5-6 minut, do czasu aż sos zgęstnieje. Podawać danie np. z ryżem, kaszą lub ziemniakami z wody. Smacznego! Jeśli macie dość dużą patelnię, to możecie pominąć etap zapiekania ryby w piekarniku i całość podusić przez kilkanaście minut właśnie na patelni, do czasu aż sos odpowiednio zgęstnieje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Ryba w sosie śmietanowym

Kulinarne Przeboje
Zapiekanka cygańska z ziemniakami i kiełbasą 580

zarumienienia. Dodajemy pokrojone warzywa, smażymy jeszcze kilka minut. Wlewamy passatę, dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku papryką, solą i pieprzem.  3. Ziemniaki mieszamy z kiełbasą i warzywami oraz startym serem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut. Na wierzch układamy pokrojone korniszony

Szefowa kuchni
Puree ziemniaczane z mięsem -zapiekanka 122

Zapiekanka z ziemniaczanego puree z mięsem mielonym to moja propozycja na smaczny syty obiad. Można wykorzystać ziemniaki ugotowane z dnia poprzedniego, które zostały z obiadu. Po upieczeniu można polać ketchupem lub sosem czosnkowym. Na blogu w dziale Zapiekanki znajdziecie mnóstwo pomysłów na zapiekane dania z piekarnika. Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią(...)komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków 2 łyżki płaskie śmietany (dałam 18%) 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki bulionu mięsnego 6 pieczarek 2 łyżki ketchupu pikantnego szczypta gałki muszkatołowej 3 łyzki oleju koperek 1 łyzeczka słodkiej papryki sól pieprz Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać czosnek

O kuchni z uczuciem
Zapiekanka pasterska 379

dokładnie wymieszać.    Do gotowego farszu wsypać groszek, wymieszać. Farsz przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu delikatnie porozkładać warstwę z ziemniaków i sera. Zapiekankę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i zapiekać ok. 40 minut (ostatnie 10-15 minut z termoobiegiem), aż wierzch delikatnie się zarumieni. Podawać na ciepło posypaną posiekanym koperkiem

Simply Food
Polędwiczka wieprzowa zapiekana z puree ziemniaczano serowym 182

Przełożyć ziemniaki do garnka w którym smażyliśmy mięso  (lub do innego naczynie, które wstawimy do piekarnika), rozłożyć równomiernie, posypać resztą sera. Na ziemniakach ułożyć mięso. Tak przygotowane danie wstawić do piekarnika pod rozgrzany grill i zapiekać ok 10 minut. W połowie pieczenia przewrócić mięso. Po 10 minutach dodać kawałki podsuszanej szynki, posypać wszystko szałwią i wstawić pod grill jeszcze

Stare Gary
Wieprzowina zapiekana w kiszonej kapuście 358

mięso jest wyłożone dodajemy pozostałą kapustę, smalec i utartą marchewkę. Jeżeli mamy pieczarki lub jakieś inne dodatki, to dokładamy na wierzch . Całość zapiekamy w 200 st.C 60-70 minut. Serwujemy na gorąco, z pieczywem lub ziemniakami. Smacznego

chleba naszego
Shepherd`s pie czyli zapiekanka pasterza 140

Lubicie shepherd`s pie. Jest to przepyszna zapiekanka , do której można wykorzystać resztki ziemniaków lub inne warzywa jak bataty czy kalafior. Tradycyjny shepherd`pie to jagnięcina zapiekana pod ziemniaczanym puree, stąd nazwa potrawy, zapiekanka pasterza . Polecam Wam dzisiaj kolejną wersję tej smacznej potrawy z sosem z mielonego mięsa i kalafiorowego puree. Jest to pyszny i szybki obiad dla całej

codojedzenia
Roladki drobiowe z camembert i suszoną śliwką 124

naczynia żaroodpornego przełożyć roladki, zalać 1/2 szkl śmietany, dodać resztę sera - pokrojonego w kostkę, kilka śliwek oraz pomidorki, na koniec posypać pietruszką . Zapiekać ok 40 minut, w połowie przewrócić roladki na drugą stronę. Podawać z ziemniakami i sałatą. Smacznego

Trufelkowo
Karkówka pieczona w kiszonej kapuście 177

przykryciem przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika. Na wierzch potrawy układamy plastry wędzonego boczku i zapiekamy przez kolejne 20 minut, tym razem bez przykrycia. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami

Qchnia po prostu
Pizza z młodymi ziemniakami i dymką 300

szczyptą soli. Na ciasto wykładamy kilka łyżek kwaśnej śmietany 18 %, układamy plasterki cebulki dymki a na wierzchu układamy cieniutko pokrojone plasterki młodych ziemniaków. Całość możemy posypać startym serem typu bursztyn. Pizzę posypujemy pieprzem i solą. Zapiekamy w piecu nagrzanym do 250 st.C ok 10-12 minut. Przed podaniem posypujemy szczypiorem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Schab z serem korycińskim i pomidorami 146

Dziś niedziela więc na obiad było cos smacznego ale i szybkiego do przygotowania. A co to było ? A był to schab zapiekany z serem korycińskim z chia i pomidorkami koktajlowymi. Schab podałam z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i fasolką szparagową polaną masłem z bułką tartą. Ser jaki wykorzystałam to ser z wytwórni Agnieszki i Marcina Bielec . Rozwiń i czytaj

Ewa w kuchni
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 30.09.2016r. 165

przepisów.  Arek Tagliatelle z pistacj owym pesto     Małgosia Zupa z pora i zielonego groszku   Justyna Zapiekana cukinia z pieczarkami     Małgorzata Kurki i żurawina na kanapki     Joanna  Pizza z ziemniakami , su sz onymi pomidorami z bazylią i mozzarellą   Monika  Kotlety z k aszy jaglanej ze szpinakiem i pieczarkami

Magiczne Życie Marty
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i fetą 295

ceramicznej, rozkładamy połowę pokrojonych na grube plastry ziemniaków, oprószamy je lekko rozmarynem. Na ziemniaki wykładamy masę z mięsem i szpinakiem, przykrywamy resztą pokrojonych ziemniaków, zalewamy masą jajeczną z fetą. Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, zapiekamy do momentu aż wierzch się przyrumieni. Podajemy gorącą

Wanilia i Kardamon
,,Pieczone ziemniaki w koszulce z szynką parmeńską ’’ 202

wodzie. Następnie ziemniaki dokładnie odcedzamy i ostudzamy. Przygotowujemy zioła – rozmaryn, oregano. Na plastrach szynki układamy zioła i tak przygotowaną szynką owijamy każdego ziemniaczka. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i zapiekamy ok 30 minut w temperaturze 180°C aż szynka się zarumieni, będzie chrupiąca, a ziemniaczki miękkie

Podróż w kulinaria
Schab duszony w młodej kapuście 165

dodatkiem pomidorów malinowych i koperku to pomysł na szybki do przygotowania i jednogarnkowy obiad. Poniższe danie świetnie smakuje podane z młodymi ziemniakami jak i świeżym pieczywem. Jeżeli lubicie młodą kapustę to zachęcam do przygotowania   zapiekanych piersi z kurczaka . Pycha :) Składniki na 4 porcje: około 0,4-0,5 kg schabu pokrojonego w plasterki 1/2 główki młodej kapusty

Ugotować
Zapiekanka z ryby w sosie koperkowym 133

wrzenia. Następnie wlewamy powoli śmietanę i wsypujemy drobno posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem. Układamy na dnie naczynia ziemniaki, następnie kawałki ryby, a na koniec brokuła i zalewamy wszystko sosem koperkowym. Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego

kuchnia doski
ZAPIEKANKA Z PUREE ZIEMNIACZANO-KALAFIOROWYM 193

marchewką, następnie dodajemy mięso - smażymy do miękkości. Dodajemy pomidory, fasolę i ketchup, przyprawiamy przyprawami do smaku. Dusimy 15 min.  3.Nadzienie wykładamy na ziemniaki. Wyrównujemy powierzchnię. Pozostałe purre przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy różyczki. Całość zapiekamy 25 min w 180 stopniach

słodki bratek
Wegetariańska musaka 153

wodę, w tym czasie podsmażam na maślę/oleju cebulę, czosnek i szpinak, kiedy bakłażan puści sok podsmażam go razem z pomidorami. 4. Na ziemniaki z sosem jogurtowym układam bakłażany, na to szpinak i posypuję pokrojoną mozzarellą, zapiekam ok 30-40 minut w temperaturze 200 stopni, ser można położyć pod koniec, żeby nie był przypieczony  Trochę roboty jest :) ale naprawdę

zdrowa vege kuchnia
Schab W Ryżwo- Maślankowej Panierce z Zapiekanymi Ziemniaczakami 200

plasterki wyjmujemy kotlety z lodówki, obtaczamy w mące ryżowej, moczymy w rozmąconych żółtkach i ponownie oprószamy mąką smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym ugotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy ementaler, camembert i oprószamy parmezanem, zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200"C Podajemy z sałatką z rukoli lub buraczków, SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Zapiekanka ziemniaczano-makaronowa z kiełbasą i warzywami 159

półmiękko. Kiełbasę kroimy w półplasterki a paprykę w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Układamy w kolejności: ziemniaki, kiełbasa, makaron i warzywa. Zapiekankę zalewamy sosem i posypujemy startym serem. Całość zapiekamy ok. 30 min. w 180 stopniach. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Bacalhau à Brás 166

dodać jajka i ziemniaki. Smażyć delikatnie mieszając około 2 minut. Podawać z oliwkami. Bacalhau à Brás to dosyć treściwe danie:  są ziemniaki, jest jajko, mięsisty w swojej naturze dorsz, a to wszystko jeszcze razem zapiekane, zintegrowane. Do tego dania szukałabym w pierwszej kolejności wina portugalskiego, bo lokalne zawsze najlepiej smakuje z lokalnym. Można do tego wyboru podejść

królestwo garów
Ryba morska zapiekana pod szpinakową pierzynką. Przepis bez filozofii. 165

Dziś bez zbędnych przemyśleń i rozważań. Czysto kulinarna historia. Znudziła Wam się ryba smażona w panierce, pieczona z cytryną czy pomidorem? Szukacie nowego pomysłu na piątkowy obiad? Oto on - ryba zapiekana pod śmietanowym szpinakiem. Wymaga kulinarnych umiejętności na poziomie podstawowym, niewiele zachodu i małych zakupów, a przy tym jest smaczna i zdrowa - czyli dla każdego coś miłego. Składniki(...)odparować część płynu. Po ok 20 minutach pieczenia ryby wykładamy na nią szpinak i pieczemy kolejne 10 minut. Wystawiamy, posypujemy startym serem. Zapiekamy bez przykrycia do rozpuszczenia sera. Gotowe. Doskonale smakuje z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Mojemu Synowi bardzo smakuje to danie, choć może nie warto się tym sugerować - to w końcu mój mały Ewenement, który lubi zarówno szpinak

Kuchnia po mojemu
Zapiekanka ziemniaczana. 155

naczyniu żaroodpornym układamy kolejno ziemniaki –parówki z cebulą-ziemniaki-parówki z cebulą i na górę znów ziemniaki przy czym każdą warstwę ziemniaków doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Wierzch polewamy sosem i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach. Smacznego

Symfonia smakowa
TRADYCYJNE GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM 266

pomidorowym tak, żeby gołąbki były przykryte. Od góry przykrywamy gołąbki liśćmi kapusty. Brytfankę z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i zapiekamy przez ok. 2 godziny. Całość sosu po wyjęciu posypujemy koperkiem.   Podajemy z ziemniakami

Walijskie Pichcenie
Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym 236

przepadamy za knedlami nie tylko z śliwkami ale również z truskawkami. Te podałam z śmietanowym sosem który po raz pierwszy zrobiłam do zapiekanego ryżu z jabłkami klik . Sos jest obłędnie pyszny. Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 1,5 szkl mąki ziemniaczanej 0,5 szkl mąki pszennej EKO typ 500 Młyn Kopytowa  1 jajko sól

Ala piecze i gotuje
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i porami 114

sól, pieprz 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 łyżeczki masła Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki (najlepiej mandoliną). W duzym garnku zagotować ok 3 litry wody, dodać ½ łyżeczki soli i dodać ziemniaki. Czekać aż się woda ponownie zagotuje i gotować ok 3 minuty. Przełożyć na durszlak. Boczek posiekać w drobną kostkę Pora pokroić w półplasterki. 2 ząbki czosnku posiekać a 1 ząbek(...)boczek – chwilę razem przesmażyć. Do miski przełożyć śmietanę, jajka, mleko, rozmaryn i trochę soli i pieprzu. Wszystko dobrze wymieszać widelcem. Naczynie do zapiekania wysmarować 1 łyżeczką masła, wyłożyć na dno czosnek w plasterkach. Na dno wyłożyć 1/3 ziemniaków i połowę porów, zalać ½ przygotowanej mieszanki z mleka i jajek. Następnie znów ziemniaki, pora, pozostałą część płynu i na wierzch wyłożyć

Smaczny zeszyt
RYBA W PANIERCE ZAPIEKANA Z SEREM I PRAŻONĄ CEBULKĄ, Z TZATZIKAMI I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI 107

sobie poprawę, bo ryby uwielbiam, moje Dzieci również za nimi przepadają, a zawsze jedliśmy ich sporo.   Zaserwowałam zatem rybę panierowaną (na dwa sposoby, ale o tym zaraz) i zapiekaną z odrobiną majonezu, serem oraz prażoną cebulką... Do tego najlepsze tzatziki z ogórkiem kiszonym i młode ziemniaczki z koperkiem. Chyba już dawno tak szybko nie zrobiłam zdjęć... miałam taką(...)łyżeczką majonezu, a następnie posyp tartym serem, odrobiną ostrej papryki i wierzch posyp cebulką prażoną. Zapiekaj rybę około 4- 5 minut do rozpuszczenia się sera.  Wyłóż rybę na talerz, skrop sokiem z cytryny, dodaj tzatziki, wyłóż ziemniaki i posyp je koperkiem. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i cykorią pod beszamelem 207

Ziemniaki i łosoś to baza klasycznego dania obiadowego. Cykoria występuje jako ‘zielony’ zdrowy dodatek i dodaje charakteru. Beszamel łączy ze sobą wszystkie smaki – to, co zapieczone pod kremowym, gęstym sosem, zyskuje nowych barw. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Cykorie myjemy, kroimy na pół, wycinamy im gorzkiego głąba, a następnie kroimy je w grubsze półplasterki. Zaraz po skrojeniu cykorię mocno skrapiamy(...)wszędzie. Piekarnik ustawiamy na 180⁰C, grzanie góra-dół. Zapiekamy całość w zamkniętym naczyniu około godziny, na kolejne 20 do 30 minut zdejmujemy pokrywkę, żeby wierzch apetycznie się przyrumienił. Ta porcja wystarczyła na dwa obiady dla dwóch dorosłych osób. Można ją z powodzeniem odgrzać na drugi dzień. SKŁADNIKI 800g ziemniaków (waga po obraniu) 400-500g surowego świeżego filetu

Karo in the Kitchen
Wielkanocne menu - 15 przepisów na słone dania 138

szynką oraz całość zalać mięsnym wywarem wraz z dodatkiem żelatyny.  5. Jajka faszerowane awokado i czosnkiem . 6. Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym . Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne! Świetnie smakuje podane z ziemniakami jak i świeżym pieczywem. 7. Piersi z kurczaka w cieście francuskim nadziane pieczarkami i cebulką to pomysł na wykwintny obiad. Pięknie się prezentują(...)bardziej syta. 13. Pasztet z pieczonych wątróbek z dodatkiem surowego, wędzonego boczku to pomysł na idealny dodatek do pieczywa. Poniższy pasztet przygotowuje się w odwrotny sposób, tzn. najpierw składniki zapieka się, a następnie mieli.  14. Różowe jajka będą hitem na moim wielkanocnym stole :) Możecie przygotować je na dwa sposoby: marynować obrane, bez skorupek lub w lekko obtłuczonej skorupce

Ugotować
Kurczak z pieczonymi batatami i cebulką 143

context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Upolowa\u0142am ostatnio s\u0142odkie ziemniaki i zastanawia\u0142am si\u0119 co by tu z nimi zrobi\u0107. Niemal od razu moim oczom ukaza\u0142 si\u0119 obraz pieczonego, lekko ma\u015blanego kurczaka i s\u0142odkiej czerwonej cebulki zapiekanej z batatami. Brzmi smacznie prawda? I takie w\u0142a\u015bnie jest! Jak zawsze(...)u0142eczki mas\u0142a. Ca\u0142o\u015b\u0107 pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Gotowe!"]} Upolowałam ostatnio słodkie ziemniaki i zastanawiałam się co by tu z nimi zrobić. Niemal od razu moim oczom ukazał się obraz pieczonego, lekko maślanego kurczaka i słodkiej czerwonej cebulki zapiekanej z batatami. Brzmi smacznie prawda? I takie właśnie jest! Jak zawsze mam dla Was prosty przepis

Mostek w kuchni
Roladki z gorgonzolą w szynce szwarcwaldzkiej 107

utrzymała formę. Każdą z roladek delikatnie posmarować olejem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.   Całość zalać śmietanką do połowy wysokości mięsa, zapiekać w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach przez 30 minut. Roladki można podawać z ziemniakami lub ryżem w towarzystwie ulubionych surówek

W garach u Gosi
Roladki z gorgonzolą w szynce szwarcwaldzkiej 173

utrzymała formę. Każdą z roladek delikatnie posmarować olejem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.   Całość zalać śmietanką do połowy wysokości mięsa, zapiekać w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach przez 30 minut. Roladki można podawać z ziemniakami lub ryżem w towarzystwie ulubionych surówek

W garach u Gosi
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM 150

Mięso mielone smażę na rumiano. Dodaję świeży szpinak. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Mieszam. Szczypiorek myję a następnie drobno siekamy. Do ziemniaków dodaję mięso ze szpinakiem, mieszam. Dodaję składniki sosu mieszam. Przekładam do formy do zapiekania. Posypuję serem tartym. Piekę ok 25 min w 200 stopniach. Podaję na ciepło

Gotowanie Patki
Kotlety mielone zapiekane w piekarniku 141

Znudziły się Wam tradycyjne mielone? Jeśli tak, to z przyjemnością oddaję w Wasze ręce przepis na kotlety, faszerowane pieczarkami i serem, a następnie zapiekane w piekarniku. Sprawdzą się na obiad w dzień powszedni, jak i na niedzielę. Roboty przy nich nie ma wiele, więc i narzekać nie powinniście, że trudne, drogie czy też skomplikowane :) Normal 0 21 false false(...)pieprzem. Formujemy okrągłe kotleciki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i robimy wgłębienie. Nadziewamy przygotowanym farszem i posypujemy startym serem. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170⁰C przez 30 minut. Podajemy na ciepło z ziemniakami i surówką

Kuchnia w czekoladzie
KARKÓWKA Z ZIEMNIAKAMI I CEBULĄ - Z PIEKARNIKA 13855

karkówki 😊  Danie proste, jednogarnkowe, nie wymagające od nas długich minut stania przy kuchence. Po prostu pakujemy wszystko do jednego naczynia i zapiekamy. Potem tylko jakaś suróweczka i obiad gotowy 😉 Składniki: 1 kg karkówki 5-6 ziemniaków 2 czerwone cebule 3 ząbki czosnku sól pieprz papryka słodka i ostra majeranek przyprawa do ziemniaków olej Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry. Posypujemy

Walijskie Pichcenie
WARZYWA ZAPIEKANE Z DWOMA SERAMI 406

oleju (pod przykryciem przez 10 minut, co jakiś czas mieszam) z dodatkiem przypraw - natki pietruszki, soli i czosnku. Układam warstwy zapiekanki - ziemniaki (oprószam papryką i curry), ser żółty, warzywa, półplasterki mozzarelli. Całość posypuję słodką papryką. Zapiekam w 180 stopniach przez 15 minut

JejKuchnia
Bakłażany faszerowane mięsem i warzywami w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem 147

przez 15 minut skropione sokiem z cytryny i lekko popieprzone. Po tym czasie wyjmujemy i faszerujemy: na dno układamy śmietanowo-szczypiorkowe ziemniaki, na to mięsny farsz, tarty ser mozzarella. I tak postępujemy z każdym bakłażanem. Zapiekamy 20-30 minut w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika najpierw przykryte papierem do pieczenia / folią następnie bez. Po serze i zarumienionych

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka pasterska z soczewicą i bryndzą (wegetariańska) 116

kostkę pomidory. Dusimy około 5 minut po czym doprawiamy przyprawami i ziołami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nadzienie przelewamy do żaroodpornej formy. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem wraz z bryndzą i doprawiamy do smaku. Przekladamy je na nadzienie. Zapiekamy około 30 minut w 200 stopniach. Smacznego :) Artykuł Zapiekanka pasterska z soczewicą i bryndzą (wegetariańska) pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Faszerowne bataty 166

każdej strony. 3. Farsz połączyć z fetą, czosnkiem  przeciśniętym przez praskę, zioła i przyprawy. 4. Całość wymieszać i napełnić łupiny ziemniaków, wcześniej "wyścieloną" żółtym serem. 5. Na wierzchu ułożyć oliwki, wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 15min. Smacznego

FITBUuK
Bakłażany faszerowane mięsem i warzywami w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem 161

przez 15 minut skropione sokiem z cytryny i lekko popieprzone. Po tym czasie wyjmujemy i faszerujemy: na dno układamy śmietanowo-szczypiorkowe ziemniaki, na to mięsny farsz, tarty ser mozzarella. I tak postępujemy z każdym bakłażanem. Zapiekamy 20-30 minut w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika najpierw przykryte papierem do pieczenia / folią następnie bez. Po serze

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka chłopska 403

cebulę i kiełbasę i na końcu brokuła (ja podzieliłam go na drobne różyczki), kolejna warstwa: ziemniaki, kiełbasa i cebule, brokuł i ostatnia ziemniaki. 5. W miseczce mieszamy jajko ze śmietaną i startym serem, polewamy zapiekankę.  6. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 30 minut. Po wyjęciu możemy posypać pokrojonym szczypiorkiem :-). Smacznego

kruche babeczki
"Kuchnia Polska" Ewa Aszkiewicz 119

tylko kilka z 32 propozycji :-) Staropolskie potrawy na dni postne i nie tylko - zakwas na żurek, postny żurek, zupa mleczna "dziadówka", duszone ziemniaki z "oszukaną" jajecznicą Jarzyny, surówki i sałatki - np. seler w sosie śliwkowym, pory zapiekane, surówka z dyni wykwintna, jarzynka z kabaczka i inne. Dania codzienne - np. kluski zbójnickie, grzyby na boczku, pomidory zasmażane z kurczakiem, naleśniki

kruche babeczki
Zapiekane grillowane papryki z mięsnym farszem 132

Papryki faszerujemy przygotowaną masą. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i układamy w nim papryki. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku przez około 1 ½ godz. W temp. 190 o C. Podajemy w ziemniakami lub kaszą. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Kurczak zapiekany z warzywami i mozzarellą 148

nich położyć odsączone oliwki i mozzarellę (kulkę pokroić w kostkę). Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory i posiekany czosnek. Posypać ziołami. Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze ok. 200 o C (środkowa półka). Podawać z ziemniakami lub ryżem i dowolną surówką

Czerwień i błękit
Węgierska zapiekanka ziemniaczana. Rakott krumpli. 274

jajka, kiełbasę i śmietanę na dwie. Układać w formie w kolejności: ziemniaki - jajka - kiełbasa - śmietana. Powtórzyć i na końcu ułożyć trzecią porcję ziemniaków. Całość przykryć warstwą startego sera. Wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni i zapiekać 45 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 20 minut. Pozwolić zapiekance ostygnąć, a przed podaniem odgrzać

zadanie-gotowanie
Ryba po indiańsku 185

jest mrożona, dzięki czemu nie płacę za wodę zamrożoną. Na blogu znajdziecie również inne przepisy z rybami takie jak zapiekane, smażone, itp (tutaj) Inspiracja: prl-kuchniadanusi.blogspot.com Składniki 800 g filetów z dorsza 5 średnich ziemniaków 1 czerwona papryka 1 papryka chilli 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 puszka pomidorów bez skóry 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 ząbki czosnku

O kuchni z uczuciem
Kalafior z jajkami 181

kucharskie. Mam kilka takich, które znalazłam u mojej babci. Parę przepisów z udziałem kalafiora znajdziecie na moim blogu. Szczególnie polecam kalafior zapiekany w sosie serowym  , który jest moim numerem 1. To kwiatowe warzywo podałam z ziemniakami i kotlecikami drobiowymi. Proponuję i Wam tak pyszny obiadek. Składniki 1 dorodny kalafior 3 jajka ugotowane na twardo 2 czubate łyżki masła

O kuchni z uczuciem
Omlet ziemniaczany z pieca 118

miksujemy ze śmietanką, dodajemy połowę startego żółtego sera i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym lub formie silikonowej układamy plasterki ziemniaków, na wierzch wykładamy smażoną cebulkę. Zalewamy całość masą jajeczną, posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy w temperaturze 170st przez około 20-25 minut

Gotowanie moimi oczami
KARKÓWKA ZAPIEKANA Z WARZYWAMI 108

Polecam Wam dzisiaj przepis na pyszną,soczystą i aromatyczną karkówkę zapiekaną z warzywami. Składniki:   80 dag kakrkówki 3-4 marchweki 2 cebule 1/2 kg ziemniaków główka czosnku 2 łyżki musztardy rosyjskiej sól,pieprz przyprawa do karkówki Karkówkę pokroić w grube plastry,przyprawić według uznania i ostawić co najmniej  na 2 godziny(u mnie mięso marynowało się całą

Niespełnione zdolności kulinarne
Roladki z polędwiczki ze śliwkami i orzechami zapiekane w kremowych batatach z jarmużem 214

ktoś dla nas przygotuje i poda do stołu. Ooch! :) Aromatyczne i apetyczne roladki z polędwiczki ze świeżymi śliwkami i orzechami włoskimi zapiekane w kremowych batatach z jarmużem, to potrawa zdrowa i prosta w przygotowaniu. Słodkie ziemniaki, które z ziemniakami nie mają nic wspólnego, już wieki temu jadali Inkowie, do tego równie zdrowy jarmuż, intensywnie zielony dzięki blanszowaniu, soczysta chuda

SzczyptaSmaQ
Jadło gospodarskie z piekarnika 146

odkrojonym wcześniej wieczkiem. Kwiaty cukinii nadziać resztką nadzienia i również ułożyć w brytfance. Całość skropić oliwą i posypać niewielką ilością sera żółtego. Zapiekać w temp 180 st przez ok 30 min.  Podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami

Gotowanie jest łatwe
Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i porem 130

miedzyczasie ziemniaki pokrojc na niezbyt grube kawalki (wielkosci kesa) i ogotowac okolo 10 minut. W kubku roztrzepac jedno jajko ze smietana. Ziemniaki odcedzic, a nastepnie wymieszac z miesem i porami. Przelozyc do zaroodpornego naczynia do zapiekania i polac smietana. Zapiekac przez okolo 40 w temperaturze 180 stopni. Plastry bekonu zgrilowac, pokroic w kostke i pod koniec pieczenia posypac nimi zapiekanke

Codzienne Gotowanie
Pomysł na pieczone ziemniaki 3 358

piekarnika do 220 stopni C na godzinę ( czas jest bardzo różny, w zależności od ziemniaków - dziś mi się dopiekały ponad godzinę) Miękkość ziemniaków najlepiej sprawdzać wykałaczką. Pod koniec pieczenia ściągnąć folię aluminiową i posypać serem żółtym. Zapiekać do momentu rozpuszczenia się sera. Smacznego

W kuchni u Moniki
Tortilki ziemniaczane z boczkiem i pieczarkami 393

równo z brzegiem, ziemniaki nie powinny wystawać poza powierzchnię formy. 4. Jajka mieszamy z solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem lub rozmarynem, polewamy ziemniaki całą jajeczną mieszaniną - każdą tortilkę osobno, po łyżce. Wstawiamy od razu do piekarnika, zapiekamy przez 10-15 minut, posypujemy serem, zapiekamy dalsze 5 minut. 5. Podajemy gorące, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby

Kuchnia Prezydentowej
Schab i karczek z brzoskwinią zapiekany pod serem 211

oleju z obu stron. Następnie na każdym kawałku mięsa układamy po 2 połówki brzoskwini i przykrywamy po 1 plastrze sera żółtego. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 200- 220 stopni C. Dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z ziołami (tymianek, rozmaryn, estragon, przyprawa do ziemniaków i czosnkiem) i np. mizerią. Schab i karczek z brzoskwinią i serem Na mięso układamy brzoskwinie

Bon Appetit Małgorzaty
Dorsz zapiekany pod jarmużem i mozzarellą 186

Kolejne danie w którym wykorzystałam jarmuż. Apetyczny dorsz zapiekany pod chrupiącą pierzynką z jarmużu i mozzarelli świetnie smakuje i całkiem fajnie się prezentuje. składniki: 500 g filetu z dorsza majeranek 100 g jarmużu 1 kulka mozzarelli masło klarowane do smażenia olej Jarmuż przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość i zmiękł. Filet z dorsza podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć majerankiem(...)trochę przesmażonego na maśle jarmużu. Mozzarellę pokroić w plastry i ułożyć na jarmużu. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i zapiekać ok 30 minut, az mozzarella sie lekko zarumieni. Tak przygotowaną rybkę podałam z ziemniakami z koperkiem i  buraczkami

Monia miesza i gotuje
Ziemniaczany specjał. 238

Specjał, dlatego ,że ziemniaczki są delikatne, ziołowe ,ze śmietanką i w kołderce. Właśnie ta kołderka z kruchego ,chrupiącego ciasta ,dla niektórych jest ważniejsza niż środek. Składniki. 1 kg ziemniaków 1 pęczek świeżych ziół sól pieprz gałka muszkatołowa 50g masła 100 ml śmietana kremówka 36% Ciasto. 30 dag mąki 15 dag masła 1 jajo 1 żółtko sól szczypta 1 łyżeczka sezamu(...)Następnie z części ciasta formujemy wałeczki, spirale, warkoczyki lub inne ozdoby, a resztą wylepiamy dno i boki naczynia do zapiekania o średnicy do 20cm.Brzegi ciasta muszą wystawać sporo poza rant naczynia ,abyśmy mogli założyć je środka. Obrane ziemniaki gotować 15 min, przestudzić i pokroić w plasterki . Układać je warstwami na cieście, posypując solą, pieprzem, gałką muszkatołową ,posiekanymi ziołami i rozpuszczonym

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania