piekarnika do 220 stopni C na godzinę ( czas jest bardzo różny, w zależności od ziemniaków - dziś mi się dopiekały ponad godzinę) Miękkość ziemniaków najlepiej sprawdzać wykałaczką. Pod koniec pieczenia ściągnąć folię aluminiową i posypać serem żółtym. Zapiekać do momentu rozpuszczenia się sera. Smacznego
W kuchni u Monikirówno z brzegiem, ziemniaki nie powinny wystawać poza powierzchnię formy. 4. Jajka mieszamy z solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem lub rozmarynem, polewamy ziemniaki całą jajeczną mieszaniną - każdą tortilkę osobno, po łyżce. Wstawiamy od razu do piekarnika, zapiekamy przez 10-15 minut, posypujemy serem, zapiekamy dalsze 5 minut. 5. Podajemy gorące, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby
Kuchnia Prezydentowejoleju z obu stron. Następnie na każdym kawałku mięsa układamy po 2 połówki brzoskwini i przykrywamy po 1 plastrze sera żółtego. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 200- 220 stopni C. Dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z ziołami (tymianek, rozmaryn, estragon, przyprawa do ziemniaków i czosnkiem) i np. mizerią. Schab i karczek z brzoskwinią i serem Na mięso układamy brzoskwinie
Bon Appetit MałgorzatyKolejne danie w którym wykorzystałam jarmuż. Apetyczny dorsz zapiekany pod chrupiącą pierzynką z jarmużu i mozzarelli świetnie smakuje i całkiem fajnie się prezentuje. składniki: 500 g filetu z dorsza majeranek 100 g jarmużu 1 kulka mozzarelli masło klarowane do smażenia olej Jarmuż przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość i zmiękł. Filet z dorsza podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć majerankiem(...)trochę przesmażonego na maśle jarmużu. Mozzarellę pokroić w plastry i ułożyć na jarmużu. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i zapiekać ok 30 minut, az mozzarella sie lekko zarumieni. Tak przygotowaną rybkę podałam z ziemniakami z koperkiem i buraczkami
Monia miesza i gotujeSpecjał, dlatego ,że ziemniaczki są delikatne, ziołowe ,ze śmietanką i w kołderce. Właśnie ta kołderka z kruchego ,chrupiącego ciasta ,dla niektórych jest ważniejsza niż środek. Składniki. 1 kg ziemniaków 1 pęczek świeżych ziół sól pieprz gałka muszkatołowa 50g masła 100 ml śmietana kremówka 36% Ciasto. 30 dag mąki 15 dag masła 1 jajo 1 żółtko sól szczypta 1 łyżeczka sezamu(...)Następnie z części ciasta formujemy wałeczki, spirale, warkoczyki lub inne ozdoby, a resztą wylepiamy dno i boki naczynia do zapiekania o średnicy do 20cm.Brzegi ciasta muszą wystawać sporo poza rant naczynia ,abyśmy mogli założyć je środka. Obrane ziemniaki gotować 15 min, przestudzić i pokroić w plasterki . Układać je warstwami na cieście, posypując solą, pieprzem, gałką muszkatołową ,posiekanymi ziołami i rozpuszczonym
Kulinarny karnet Christopherakroimy w talarki. Przekładamy je do osobnej brytfanki wysmarowanej olejem i doprawiamy np. oregano, bazylią, solą i pieprzem. Paprykę kroimy w grube plastry i układamy obok ziemniaków, tak samo postępujemy z bakłażanem. Warzywa zapiekamy przez 25 minut w otwartej brytfance. Marynata pikantna nadaje ciekawego posmaku i pięknego koloru po upieczeniu. W sam raz dla osób, które nie mają czasu
Emcia Pichcipieprz W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy plasterki ziemniaków, oprószamy solą, układamy startą cukinię wymieszaną z jajkiem i doprawioną solą i pieprzem, ponownie układamy plasterki z ziemniaków, skrapiamy oliwą z oliwek posypujemy solą. Zapiekamy w piekarniku około 50 minut. Doradę układamy w drugim naczyniu, wysmarowanym oliwą z oliwek, posypujemy przyprawą do ryb, skrapiamy cytryna i oliwą, zapiekamy około
SMYKWKUCHNIbolońskiego użyć pomidorów z puszki. Pyszny obiad mięsny, który z łatwością odgrzejecie w piekarniku i podacie z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do tak podanego dania polecam warzywa z wody/patelni, surówkę z pora , sałatę ze śmietaną lub winegretem. Można prościej – kotlety mielone zapiekane w sosie bolońskim smakują także z posiekanym świeżym ogórkiem, marynowanymi warzywami lub ogórkami małosolnymi. SKŁADNIKI(...)plus dół, bez termoobiegu. Naczynie z mięsem wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę 35 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam mięso w zamkniętym piekarniku przez 10 minut. Podaję z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz surówką, warzywami z wody/patelni lub świeżymi posiekanymi ogórkami.. Smacznego
Zasmakuj Kuchnikurczaka, po 15 minutach dodajemy obrane w talarki ziemniaki. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy kawałek słoniny lub boczku skrojonego w kostkę oraz zmiażdżone 3 ząbki czosnku. Podsmażone składniki wrzucamy do ugotowanego wywaru. Podgotowujemy 15 minut. Wlewamy porcję zupy do miseczki, na górę kładziemy porcję chleba i posypujemy startym serem żółtym, zapiekamy 15 minut. Po zapieczeniu dekorujemy szczypiorkiem i koperkiem
upichconaJeśli nie macie pomysłu co przygotować na dzisiejszy obiad, to polecam pyszne drobiowe filety zapiekane z serem i warzywami. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Filety można podać z ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka, 1 jajko, 1 i ½ szklanki bułki tartej, 2 marchewki, 1 mały seler, 1 cebula, ½ szklanki wody, 50 g sera(...)bułce tartej. Na oliwie smażę filety na rumiano w każdej strony. 3. Na usmażone filety kładę porcję przygotowanych warzyw. Wierzch posypuję startym żółtym serem. Filety układam na blaszce i zapiekam około 15 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiprzypadły mi śledzie curry . Kiedy jednak przeczytałam, jak ważne jest spożywanie ryby dla naszego organizmu to postanowiłam nieco nadrobić zaległości. Ryba zapiekana z warzywami okazała się strzałem w "10-tkę". Kiedyś robiłam podobną rybę , tyle że z ziemniakami i warzywami z mrożonki- będę do niej wracać w sezonie zimowym, kiedy o dobre warzywa raczej ciężko. Wszyscy obiadem byli zachwyceni(...)curry. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką masła. Wkładamy rybę. Przykrywamy warzywami. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20 minut. Posypujemy serem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. źródło: przepis własny Ilość porcji: 4 Czas przygotowania
Pobite gary BarbaryPrzyznaję szczerze, że nie przepadam za fotografowaniem zapiekanek. W moich oczach są mało fotogeniczne a do tego nie lubię poświęcać zbyt dużo czasu na sesję obiadów
Mienta blogmięciutki, zapiekany placek drożdżowy z mocno serowym nadzieniem przypominającym farsz do pierogów ruskich. Przepis znalazłam na stronie ' Moje Pyszności '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka 2 pełne szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka roztopionego masła Składniki na farsz: 200 g obranych ziemniaków
My Culinary Artzapiekane z ciecierzycą i brokułami Jajka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi Jajka zapiekane z soczewicą i grana padano Jajka zapiekane ze szpinakiem i grana padano Jajka zapiekane z pieczarkami i szpinakiem Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami(...)Pieczone portobello z mozzarellą i gremolatą Pieczona ricotta z gremolatą Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pieczone warzywa śródziemnomorskie Pieczone ziemniaki Pieczony bakłażan faszerowany kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, soczewicą i dwoma serami Zapiekany omlet z cukinią i czosnkiem Zapiekany omlet z pak choi Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Pizza
Moja smaczna kuchniaruszali na biesiadę. W innych krajach, Niemczech, czy na Wyspach Brytyjskich, ziemniak traktowano jako warzywo biedoty. Do Europy ziemniak trafił w XVI w. jednak upowszechnił się dopiero dwa wieki później. Pierwsze wzmianki o cottage pie pochodzą z 1791 r. Zapiekana ziemniaczana było daniem ludzi poddanych, którzy z pańskiego stołu zbierali resztki mięsa, dodawali warzyw, przykrywali warstwą utłuczonych ziemiaków(...)bazie włoszczyzny z bulionu zrobiliśmy zapiekany lancz. W przepisie poniżej opisaliśmy procedurę przygotowywania zapiekanki z surowych warzyw. Jeśli macie już ugotowane warzywa postępujcie tak samo z tą różnicą, że włoszczyzny nie trzeba smażyć aż 10 minut. 2-3 minuty wystarczą. Reszta procedury jest taka sama. W stosunku do klasycznego cottage zmieniliśmy jeszcze jedno: ziemniaki upiekliśmy w piekarniku
Niedzielny kucharz