ziemniaki z mielonym - 1000 przepisów (strona:36/67)

POTRAWKA Z FRANKFURTERKAMI 148

mnie podawana jest ona z pieczywem, ale równie dobrze będzie smakowała z makaronem czy gotowanymi ziemniakami. Składniki: 2 cebule 2 papryki czerwone 300 g pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych 10 szt. frankfurterek Duda natka pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka ketchupu łagodnego olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy

Kuchnia MagdaLeny
Kapusta pekińska zasmażana z cebulką. Pekinka na ciepło. 175

przegotowanej wody i zasmażam aż do miękkości kapusty. Kiedy kapusta juz jest miękka dodaję przyprawy: kminek mielony, roztarty majeranek, czosnek, szczyptę lubczyku, kilka kropel sosu sojowego. Na koniec dodaje sporo koperku. Podaję na ciepło.Taka kapustka pasuje świetnie do każdego obiadu typu ziemniaki i mięso. U mnie dziś podana z ziemniakami purre i pieczonym udźcem z indyka Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Poniedziałkowy "fit" - paprykowo - ziołowe frytki z selera 143

być nie musi. Postanowiłyśmy przygotować frytki w wersji "fit". Pierwszym warzywem na które zamieniłyśmy ziemniaki był seler. Paprykowo - ziołowe frytki z selera wyszły bardzo smaczne.  Polecamy :-)  Paprykowo - ziołowe frytki z selera SKŁADNIKI: 1 duży seler 3 łyżki oleju rzepakowego papryka mielona słodka - około 3-4 łyżeczek sól ziołowa młynek do smaku  PRZYGOTOWANIE: Wybieramy duży seler, obieramy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
fasolka żółta na sercach kurczaka i szyjkach kaczych... 121

serc - gotowe szyje wyjąc z garnka i obrać z nich mięso do wywaru wsypać zmiksowaną włoszczyznę, ziemniaki pokrojone w kostkę, fasolkę pokrojoną na mniejsze słupki dodać obrane mięso i gotować z 30 minut na mniejszym ogniu do smaku doprawić maggi, papryką ostrą mieloną, na talerzu dodać śmietanę12% do smaku.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa słoneczna - krem z warzyw z tymiankiem (bez glutenu, mleka i jajek) 169

Kremowa zupa z bukietu warzyw, z nutką tymianku i szczyptą kurkumy. Składniki: ziemniaki 4 duże szt marchew 2 szt kalafior kilka "różyczek" brokuł kilka "różyczek" groszek zielony 0,5 szklanki filet z kurczka lub indyka 200 g woda 1 l olej lub oliwa z oliwek 1 łyżka sól, pieprz, kurkuma tymianek świeży (ew suszony) kleik ryżowy (lub mąka ryżowa(...)cm.Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę, dodać resztę warzyw i mięso. Zalać wodą tak, aby przykryć składniki.  Ugotować warzywa do miękkości. Dodać olej, sól, mielony pieprz i kurkumę  oraz tymianek. Zmiksować w blenderze do gładkiej konsystencji.Przelać do garnka, dodać kleik ryżowy (można wsypać bezpośrednio do zupy, rozmieszać aby nie było grudek) lub mąkę

głodny alergik
Nieprzepisowo #3 Powiedz mi co jesz, a powiem Ci czy spać będziesz 195

ryby, akurat łosoś należy do tych "bezpiecznych", żaden problem podmienić go na plaster wędliny.Obiadowo Młode ziemniaki umyte i wyszczotkowane, ugotowane w mundurkach (oczywiście zjedzone bez łupinek). Surówka z zielonego ogórka, pomidora (oczywiście bez skóry) i kiełków rzodkiewki. Gotowane pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem.Wszystko w akompaniamencie koperkowego sosu na bazie jogurtu. Kolacyjnie Hicior ostatnich dni: sałatka

bastalena
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 226

pieprzem. Śledziowa wieża. Składniki: 1 ugotowany ziemniak w łupinie, 1 łyżka majonezu 1 śledź matias w oleju pokrojony w paski ½ cebulki drobno pokrojone Świeżo zmielony pieprz 1 mały ogórek kiszony pokrojony w kostkę 1 mała papryka konserwowa Wykonanie:  Ziemniak obrać, pokroić w talarki, rozłożyć ściśle w ausztycherze ( obręczy). Docisnąć łyżką i na ziemniakach rozsmarować majonez. Następnie go góry, warstwami(...)usuwać. Na denku małej tortownicy ,lekko natłuszczonej, ułożyć rybki w kształcie rozety, posolić. Tak przygotowane rybki piec w temp.200 stop.10-15 min. Wcześniej zacząć gotować ziemniaki. Przygotować puree z łyżką masła i śmietany. Kiedy gotują się ziemniaki i pieką rybki przygotować masę pomidorową. Posiekaną cebulę zeszklić ,dodać posiekane pomidory z ziołami ,posiekane oliwki, doprawić do smaku i trochę zredukować. Dodać oliwkę

Kulinarny karnet Christophera
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym 169

nadają się na codzienny obiad. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg ziemniaków,  2 jajek, 2 łyżek mąki ziemniaczanej, 300 gram pieczarek, 200 ml słodkiej śmietany 30%, 2 cebul, 2 ząbków czosnku, pęczka natki pietruszki, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oleju do smażenia. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosu pieczarkowego. Cebulę(...)całość podgrzewałem na wolnym ogniu, aż połowa płynu odparowała. Wówczas dodałem pół pęczka drobno posiekanego pęczka natki pietruszki oraz doprawiłem całość solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Obrane ziemniaki starłem na tarce o średnich oczkach i odcisnąłem z nich wydzieloną wodę. Na tej samej tarce starłem jedną cebulę i dodałem do ziemniaków. Dodałem do nich również dwa jajka, dwie łyżki

Wyprawy kulinarne
Gulasz pasterski 184

cielęciny ½ kg łopatki  wieprzowej 6 średnich  pieczarek 4-5 ziemniaków 1 marchewka 2 czerwone papryki 1 papryka żółta 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki smalcu lub masła klarowanego ½ szklanki suchej zacierki 2 łyżki koncentratu pomidorowego jarzynka lub sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki słodkiej papryki 3 liście(...)tyle aby mięso było przykryte, dodać liście  laurowe i ziele  angielskie.  Gotować na wolnym ogniu około 30 minut, po tym czasie dołożyć pokrojone w kostkę  ziemniaki, marchewkę, paprykę oraz pokrojone na ćwiartki pieczarki, doprawić do smaku majerankiem, jarzynką lub solą , szczyptą chili i kminku, dodać koncentrat pomidorowy,  gotować 30-40 minut, pod przykryciem na wolnym

Wanilia i Kardamon
Placki ziemniaczane z kurczakiem w ziołowym sosie 145

gotowy Jeśli nie lubicie placków ziemniaczanych tak przygotowane piersi z kurczaka możecie podać np. z ziemniakami. Spróbujcie. Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 mała cebula 3 płaskie łyżki masła Ghee (klarowane) około 3 łyżki Przyprawy Kurczak Ziołowy Skworcu 1/3 łyżeczki mielonych liści laurowych Skworcu 1 łyżeczka suszonej bazylii Skworcu 3-4 kulki ziela angielskiego Skworcu sól himalajska

Słodkie okruszki
Pulpety w sosie pomidorowo-śmietanowym 155

danie idealnie pasuje do makaronu, ale myślę, że równie smacznie można zjeść je z ziemniakami. Dodatek koperku nadaje ciekawy smak i aromat, który uzupełniony jest pietruszką. Na dodatek obiad robi się bardzo szybko i równie szybko znika. Składniki: - 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki; - 1 op. passaty pomidorowej (400g); - 3 łyżki oleju; -2 łyżki mąki; - 2 jajka; - 2 łyżki

dom-agi.pl
schabowy w pomidorowej marynacie czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – mięso 151

Składniki: MARYNATA: koncentrat pomidorowy Pudliszki 1 łyżka, kucharek 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 1 łyżka DODATKI: kotlety schabowe 4 sztuki, bułka tarta 3/4 szklanki, mąka pszenna 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, buraczki konserwowe 1 słoik 300ml, natka pietruszki - ile potrzeba wszystkie składniki marynaty dobrze rozmieszać widelcem kotlety

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie marynowane w oleju lnianym 168

olej lniany. Śledzie w oleju lnianym podaję jako przystawkę lub dodatek do ugotowanych, gorących ziemniaków, posypanych szczypiorkiem z dymki lub koperkiem. Składniki: 40 dkg płatów śledziowych (lekko solonych) 1 duża, biała cebula  6 liści laurowych 12 ziarenek ziela angielskiego pieprz czarny grubo mielony olej lniany (użyłam oleju lnianego budwigowego) Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i lekko posolić pozostawić

Codziennik Kuchenny
Sałatka wielowarzywna ze świeżych warzyw. 159

Składniki : 8 szt. dużych marchewek 4 szt. dużej pietruszki 1 szt. średniego selera 3 ziemniaki 2 jabłka 1 puszka groszku konserwowego  1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej 3-4 łyżki śmietany 18 % 3-4 łyżki majonezu sól pieprz czarny mielony zielona natka pietruszki Sposób wykonania :  Nadchodzi jesień, warto więc wykorzystać ten czas i zrobić

Przepisy i porady kulinarne
Gnocchi z masłem szałwiowym 201

ładniki:1 kg ziemniaków100g mąki pszennej1 łyżka soliświeżo zmielony pieprz1 roztrzepane jajkoDodatkowo:masłoodrobina oliwylistki szałwiiPrzygotowanie:Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, około 30-40 minut. Gdy będą miękkie odcedzamy i obieramy gdy są jeszcze gorące. Natychmiast rozgniatamy je praską lub mielimy maszynką. Jeszcze ciepłe wykładamy na stolnicę lub blat dodajemy sól, pieprz, przesianą mąkę, na środku

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania