zagęszczają zupę. Tym razem ziemniaki pominęłam i dodałam jedynie śmietankę kremówkę, ona też powoduje, że zupa staje się bardziej kremowa. Lekka zupa kalafiorowa z resztek kalafiora. Składniki na ok 1 litr zupy: liście, łodygi i głąb z 1 kalafiora po 2 gałązki świeżego lubczyku i natki pietruszki 100 ml śmietanki 30% sól morska i świeżo mielony biały pieprz(...)wszystkie składniki będą miękkie. Wszystko przekładamy do blendera kielichowego, wlewamy śmietankę i miksujemy całość na gładki krem. Można zupę zmiksować blenderem ręcznym. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym białym pieprzem. Zupę kalafiorową rozlewamy do talerzy, posypujemy pestkami dyni i natką pietruszki. Smacznego! The post Zupa kalafiorowa z liści i głąba appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobiad, z młodymi ziemniakami smakuje wyśmienicie. Jednym słowem...mniam! Danie podałam na półmisku Bogucice-Julia Gold Składniki: 5 pojedynczych filetów z kurczaka 15 dag sera żółtego Morskiego 1/2 papryki 1/2 małego pora 6 suszonych pomidorów 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki oleju majonez sól do smaku przyprawa do kurczaka gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Wanilia i Kardamonsamodzielnie, albo z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g serc indyczych 1 średnia czerwona papryka (250g) 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (100g) kawałek najlepiej środkowej części pora 200ml bulionu drobiowego (może być z kostki) 1/2 średniej cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2-3 liście laurowe
Kulinarna Pokusabiałym świeżo mielonym pieprzem. Formuję kotleciki płaskie, aby lepiej się usmażyły w środku i nie pozostały surowe. Jajko roztrzepuję, mąkę mieszam z bułką tartą w stosunku 1:1. Uformowane kotleciki panieruję jak kotlety schabowe. Smażę na złoto z obu stron. Podałam z domowym puree ziemniaczanym. PUREE ZIEMNIACZANE /wg Karmel-itki/ 500g ugotowanych ziemniaków szklanka mleka sól, pieprz, posiekany
W kuchni Karmel-itkibył za obiad! Przepyszna pieczeń w sosie ciemnym uniwersalnym Łowicz podana z musem śliwkowym, do tego tłuczone ziemniaki polane sosem i pyszna sałatka z buraków, a to wszystko ze świeżymi figami. To była istna uczta kulinarna. Na dworze ciągle pada i jest mega pochmurno, więc brakowało mi zdecydowanie dziennego światła do stworzenia idealnych zdjęć. Musicie mi więc uwierzyć na słowo(...)kości mąka pszenna olej rzepakowy 1 słoik sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Mięso umyć i pokroić w kotlety. Przyprawić z obu stron świeżo mielonym pieprzem kolorowym i solą, po czym obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i ułożyć na nim mięso. Smażyć
Passions hobbies lifemiski przełożyć mielone mięso, wsypać bułkę tartą i przyprawy (sól, pieprz oraz ostrą paprykę). Dokładnie wymieszać mięso. Z przygotowanej masy formować niewielkie kulki, które należy obtoczyć w mące. Do gotującego się sosu przełożyć pulpeciki. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu (około 30 minut, aż do zmiany koloru mięsa). Przygotowane pulpeciki podawać, np. z gotowanymi ziemniakami bądź ryżem
Ugotowaćużyć czerwoną mieloną paprykę bądź czosnek czy zioła prowansalskie. Pasuje do wszystkiego. Składniki : * 4 pojedyncze filety z kurczaka * kulka mozzarelli * ulubione przyprawy * jajko * bułka tarta Przygotowanie : Rozbijamy filety. Przyprawiamy sole i pieprzem. Układamy na każdym po plasterki mozzarelli. Zwijamy w roladkę. Panierujemy i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Można podawać z ryżem, ziemniakami czy z frytkami
Magiczne Życie Martypieczonych ziołowych ziemniaków lub puree. Jest delikatna i słodka. Śmietanę możemy zastąpić samym jogurtem naturalnym, np. gęstym albo podawać ze słodką śmietanką 18%. Sałatę przygotowuję w naszym domu także na bardziej wytrawnie, czyli z dodatkiem soli i pieprzu, wtedy nie dodaję cukru pudru. Za to świetnie pasuje drobno posiekany szczypior. Śmiało podaję ją wtedy do kotletów mielonych lub drobiowych
Zasmakuj Kuchnimnie ziemniaki gotowane w kaczym tłuszczu, ale najbardziej smakował mi klasyk – burrito. Chyba dlatego, że uwielbiam tex-mex. Podzielę się wami przepisem Sławomira Wojtysiaka z The Plate na burrito z mięsem z indyka, winem, awokado i sosem jogurtowym. Składniki na 4 burritos: 4 szalotki drobno posiekane ząbki czosnku przetarte przez praskę pół kilo mięsa mielonego np. z indyka
Ugotowane pozamiataneziemniaków, bo zostały na przykład od obiadu , to wywar z gotowanych warzyw wykorzystuję jako bulion warzywny ( ostatnio pozamrażałam w słoikach. Mam zawsze kilka do wykorzystania gdy potrzebuję bulionu- kupnych nie używam).Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać.Wszystkie warzywa gotowane, jajka, ogórki oraz por kroimy w kostkę ( wielkość dowolna) . Dodajemy musztardy, majonez, świeżo mielony pieprz oraz sól
Smaczne Zdrowemielonego Prymat* łyżeczka pieprzu cytrynowego Prymat* szczypta lubczyku Prymat* sól do smaku* bułka tarta * olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie :Cebulę i pieczarki posiekać w drobna kostkę. Przesmażyć na oliwie, dodać do mięsa. Całość wymieszać z jajkiem, bułką oraz przyprawami. Można kotlety obtoczyć w bułce tartej. Obsmażyć na złoty kolor. U mnie podawane były z ziemniakami
Magiczne Życie Martyangielsku, co uważam za przecudowny fakt! Do Kopenhagi pojechaliśmy samochodem, co z Hamburga zajęło nam ok 5h. Nocowaliśmy w hotelu w centrum miasta – doszliśmy do wniosku, że będziemy mieli wszędzie blisko i tak rzeczywiście było. Śniadanie w hotelu było jakieś koszmarnie drogie, co dodatkowo zachęciło nas do odrywania kulinarnej strony duńskiej stolicy. A nam to pasowało bo mieliśmy możliwość(...)poptarzcie: Zjecie je z najprzeróżniejszymi dodatkami – od tak klasycznych jak jajko i krewetki, pasztet i szynka (tak razem, mięso 2) , ryby (śledzie, łosoś wędzony), ale też np z ziemniakami. My nasze zjedliśmy w Krystal Sandwich przy Krystalgade 5. Obiad Tu zaczęło być problematycznie. Nie chcieliśmy wydać fortuny, ale jednocześnie zjeść coś dobrego a najlepiej lokalnego. Chodząc po Kopenhadze miałam
Szybko Tanio Smacznieziemniaków, do obiadu do mięsa podaję ryż, ewentualnie kaszę. Jaglaną, gryczaną, perłową. Bo są zdrowe, bo zawierają mnóstwo cennych minerałów i witam. Dzisiaj mam dla Was przepis na kaszę bulgur. Jest bardzo popularna w kuchni orientalnej. Jest to kasza gruboziarnista, którą pozyskuje się z ziaren pszenicy durum. Najpierw jest parzona a następnie suszona i delikatnie mielona
Kuchnia u Krysipapryką mieloną. 2. Cebulę kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Wodę mieszam z mąką. Wlewam do mięsa. Wsypuję przyprawę uniwersalną i duszę na małym ogniu do miękkości. 3. Musztardę mieszam ze śmietaną. Dodaję do mięsa. Duszę jeszcze około 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z kaszą, ryżem lub ziemniakami
Tradycyjna kuchnia Kasimielonym ostropestem i tahini naturalnym ; kawa bananowa ~ Od czasu opublikowania pierwszej serii obiadowych inspiracji dostałam parę próśb o kolejne, więc udało mi się nazbierać kilka zdjęć moich obiadów i je Wam pokazać :) Nie proście o przepisy, bo pewnie ich już nie pamiętam, potraktujcie je po prostu jako inspiracje :) Wszystkie obiady są wegańskie. fasolka szparagowa, cukinia, ziemniaki, dynia
breakfast of dreamskasz czy ziemniaków. Podawane są na wiele sposobów, od prostych bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie- ze śmietaną, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, solonym i marynowanym śledziem, rybnymi pastami i sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem. Można też je podawać w wersji na słodko z konfiturami.Składniki:150 g serka Almette z chrzanem1/2 pęczka posiekanego koperkuświeżo mielony pieprz200 g śledzi
Smakowity Blog Kulinarny