ziemniaki z mielonym - 1000 przepisów (strona:51/67)

Zrazy ze schabu wg Buni 326

Układać na środku każdego płata kawałek boczku, ćwiartkę kiszonego ogórka, pasek cebuli, skórki od chleba , grzybek suszony . Zwinąć zrazy . Obwiązać nicią  jak roladę . Posypać  z wierzchu papryka mieloną , majerankiem .Skropić sosem Teriyaki i sosem sojowym . Na patelni rozgrzać smalec z masłem . Smażyć zrazy na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka  razem z tłuszczem od smażenia(...)się zgotował i był gęsty ). Wyjąć zrazy - usunąć nici - przełożyć mięso z powrotem do garnka , doprawić sos do smaku użytymi przyprawami . Podawać z kaszą jęczmienną ( gryczaną , ziemniakami ) i surówką z buraczków lub  kiszonych ogórków . Oczywiście można użyć jednego rodzaju cebuli ale przekonałam się że jak jest jej kilka rodzajów to sos jest smaczniejszy. To samo dotyczy kostek pieczeniowych .Można

Buniabaje w kuchni
kapusta czerwona na gęsim tłuszczu... 129

Składniki: gęsi tłuszcz 20 dag, cebula 1 średnia, kapusta czerwona 1 średnia, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka, mąka pszenna 1 łyżka kapustę drobno pokroić lub poszatkować, zalać wrzącą wodą i z 10 minut odczekać, wodę z kapusty odlaćkapustę drobno pokroić lub poszatkować, zalać wrzącą wodą i z 10 minut(...)przykryciem dusić do miękkości kapusty wsypać mąkę i mieszać szybko do zagęszczenia kapusty kapusta smakuje doskonale jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie np. z kluskami, kaszą, ziemniakami.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
gołąbki cielęce w sosie pomidorowym... 198

Składniki: 1/2 kg cielęcina mielona, 2 szklanki ryż ugotowany, 1 sztuka jajka, 1 łyżka vegeta, 2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 większa kapusta młoda biała, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 6 szklanek woda, 10 sztuk pomidory do zmiksowania, 1 szklanka śmietana, 4 łyżki mąka pszenna, 3 łyżki koperek siekanymieloną cielęcinę dobrze wyrobić z gotowanym ryżem bez soli, jajkiem, przyprawami(...)mniejszym ogniu z garnka wyjąć sito razem z gołąbkami śmietanę 18% wymieszać z mąką i zagęścić sos do smaku doprawić maggi i koperkiem smaczne gołąbki z sosem podać z ziemniakami.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kugel, kugl, a może rejbak. 167

wysypania, tak dla pewności, że ładnie się wyślizgnie po upieczeniu. Oraz: łyżka masła 20 dkg pieczarek szczypta soli 2 łyżki tartego żółtego sera natka pietruszki surówka  Jak widać ziemniaki state na grube wiórki, dzięki temu babka nie jest tak zwarta i zbita. Pominęłam  pianę z białek, tradycyjnie ( u mnie) uważam, że taka masa jest zbyt ciężka, aby piana(...)gorącego jeszcze piekarnika. Gdy się ser rozpuści wyjmujemy, posypujemy natką i można podawać. Potrawa jest dość pracochłonna,  dlatego była zazwyczaj serwowana w święta lub zimą gdy ludzie mieli mniej pracy w polu czy to obejściu

Dieta moja pasja
Gołąbeczki w kapuście pekińskiej z sosem pomidorowym 144

mięsa mielonego pół cebuli 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy kapusta pekińska na sos 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki oregano sól pieprz 2-3 ząbki czosnku 200 ml wody 1 łyżka oliwy Z kapusty zdjąć liście ostrożnie by były całe, w garnku zagotować trochę wody i partiami sparzyć liście, nie gotować. Mięso wymieszać z przyprawami(...)łyżeczce nadzienia i układać rzędami. Składniki na sos wymieszać  wodą. Oblać gołąbki w brytfance i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 180 st piec ok 40 min Podać z ziemniakami z wody

Gotowanie jest łatwe
Kolety z kaszy jaglanej 323

średniej wielkości pieczarek pół czerwonej papryki  pół pęczka kolendry 2 łyżki płatków owsianych 1 duży ząbek czosnku 20 gram masła sól, czarny pieprz.  papryka mielona ostra tarta bułka  oliwa Wykonanie: Kaszę prażymy na suchej, gorącej patelni, następnie opłukujemy dobrze wrzątkiem na sicie by pozbawić kaszę ewentualnej goryczki. W ten sposób przygotowaną kaszę przekładamy do garnka zalewamy(...)trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Smażymy jeszcze krótką chwilę mieszając dodajemy starty czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę, mieszamy studzimy. Ugotowane jajka przepuszczamy przez prasę do ziemniaków. Wszystkie składniki wraz z przyprawami oraz drobno posiekaną kolendrą mieszamy w misce na jednolitą masę. Formować kotleciki mocno ugniatając, panierujemy w tartej bułce smażymy po obu stronach na dobrze rozgrzanym

kgwjanczewo
Kotleciki z warzyw z rosołu 209

tylko na następny dzień na jej bazie przygotowuję np. sos do kaszy lub makaronu. Gdy ugotuję za dużo kaszy, dodaję ją potem do sałatek lub nawet koktajli. Pozostałe ziemniaki dodaję do…ciasta drożdżowego :) A gdy gotuję bulion lub rosół, nie lubię pozbywać się ugotowanych warzyw. Zawsze staram się jakoś je wykorzystać. Sałatka warzywna jest najprostszym rozwiązaniem, ale unikamy spożywania(...)szklanka kaszy jaglanej puszka ciecierzycy gotowanej na parze duża cebula 3 łyżki oleju 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego łyżeczka majeranku 0/5 łyżeczki lubczyku 0/5 łyżeczki pikantnej papryki mielonej szczypta kurkumy sól i pieprz do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy

Mienta blog
KARTOFLE Z KAPUSTĄ w odsłonie wegańskiej 177

kostkę cebulę - i gotujemy tyle, ile w drugim garnku gotują się kartofle (osobiście nie cierpię rozgotowanego niczego, kapusty też!). Ugotowane kartofle odcedzamy i gnieciemy porządnie (takim przyrządem do gniecenia ziemniaków a z jego braku - zwykłym widelcem). Ugotowaną kapustę odcedzamy, natłuszczamy olejem, doprawiamy maggi (tak, tak, czasem używam :P) i mieszamy z kartoflami.  Teraz staramy się nie wyjeść połowy obiadu(...)tarta), obrumieniamy z obu stron na patelni; LUB - głowami pieczarek bez panierki - obieramy, suche oprószamy pieprzem, solimy, obsmażamy na patelni z cebulką; LUB - wegańskimi "karminadlami" (coś a'la kotlety mielone) - szklankę kaszy gryczanej i szklankę soczewicy czerwonej gotujemy razem w jednym garnku (ok. 15-20 minut), odsączamy na sicie z ewentualnej reszty wody, solimy, pieprzymy, mieszamy z pokrojoną

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pulpeciki miesne z fetą - Montignac 185

To danie to alternatywa na szybkie pulpeciki tylko z 3 składników. W dodatku te pulpeciki są dietetyczne wiec każdemu, kto się odchudza myślę że przypadną do

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Przepyszny obiad ze schabu, inaczej 178

pory mięsa. W ten sposób nie będzie suche. Nie musi być brązowe, tylko lekko przyrumienione. Zdjąć z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Doprawić dopiero teraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni roztopić pozostałe masło i obsmażyć cebulkę. Tylko musi stracić kolor surowizny. Doprawić solą i odrobiną pieprzu. Rozłożyć cebulkę(...)piec 1 godzinę i 30 minut. Naczynie musi być przykryte. Czas pieczenia zależy od rodzaju schabu, czasami trzeba lekko przedłużyć czas. Zawsze radzę sprawdzić i posmakować. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Udekorować pozostałym koperkiem. Jak macie elektryczny garnek do wolnego gotowania to ułożyć wszystko w ten sam sposób. Nastawić na wolne gotowanie i gotować 2 godziny. Pycha polecam

Kuchnia Pokoleń
Gulasz 153

pieprz, oregano, kucharek (vegeta lub inna tego typu przyprawa), ostra mielona papryka); - mąka, woda Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Przyprawiamy łyżeczką kucharka, szczyptą oregano, ostrą mieloną papryką, solą i pieprzem. Każdy przyprawia wg swojego smaku, odstawiamy na 15 min. Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni i wrzucamy mięso. Smażymy, aż ładnie się zrumieni. W połowie smażenia(...)mięso pod przykryciem do miękkości, ok 30-45 min, po czym wyjmujemy cebulę. Na koniec zwiększamy ogień i zagęszczamy sos wodą rozbełtaną z mąką. My najczęściej jemy gulasz z ziemniakami oraz podsmażonymi buraczkami z cebulką. Polecam, bo danie łatwe i niezwykle smaczne function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Pulpety drobiowe w sosie śmietanowym. 88

Składniki: 400 g mielonej piersi z kurczaka natka pietruszki 1,5 łyżki bułki tartej 500 ml bulionu drobiowego 1/2 dużej cebuli sól, pieprz, czosnek granulowany 200 g śmietany 18% Cebulę kroimy w kosteczkę, natkę pietruszki szatkujemy - dodajemy do mięsa wraz z bułką tartą, przyprawami i dokładnie ze sobą mieszamy, formujemy pulpety i podsmażamy chwilkę na patelni z każdej strony(...)dodajemy zahartowaną śmietanę. Aby zagęścić nasz sos robimy zasmażkę z mąki pszennej(około 2 łyżki i 30 g masła). Gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy z kaszą jaglaną lub ziemniakami. Smacznego :) #Ambition

Moje-pitraszenie
Sałatka z pieczonej dyni i brukselki 134

dowolnych warzyw, wystarczy je krótko podpiec w piekarniku, następnie zalać niewielką ilością wody, podgotować i zmiksować. Jest to ,,przepis" na przygotowanie zupy z pieczonych warzyw: marchew, pasternak, seler, kalafior, ziemniaki, brukselka, kapusta, cebula, czosnek, bataty, pietruszka, dynia. Wracając do sałatki będącej tematem wpisu, to jest dobra propozycją na kolację, obiad lub II śniadanie. Smakuje równie dobrze na ciepło(...)cytrynowo-miodowy 2 łyżki soku z cytryny + ewentualnie skórka otarta z 1/2 cytryny 1 łyżka płynnego miodu 5 łyżek oliwy z oliwek 1-2 szczypty soli 1 szczypta mielonego pieprzu (czerwonego lub czarnego) Przygotowanie: Brukselkę umyć i obrać z zewnętrznych listków. Przełożyć do blaszki do pieczenia i skropić olejem. Z dyni odkroić skórkę i usunąć pestki. Następnie pokroić

Codziennik Kuchenny
Pieczeń rzymska z jajkami 277

Odstawić do przestygnięcia.Natkę pietruszki drobno posiekać.Jajka ugotowane na twardo obrać i poodkrawać końcówki tak, aby żółtko było widoczne z obu stron.W dużej misce wymieszać ze sobą mięso mielone, surowe jajo, natkę pietruszki, bułkę tartą, zimne mleko, podsmażoną cebulę i dokładnie wyrobić masę. Dodać sól i pieprz do smaku.Keksówkę wysmarować margaryną i na jej spód wyłożyć połowę(...)stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 1 godzinę.Po upieczeniu odlać wytopiony tłuszcz i odtawić do lekkiego ostygnięcia na minimum 10 minut.Podawać na ciepło (z ziemniakami lub kaszą) lub na zimno jako dodatek do kanapek.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x34 cm (pojemnośc 2 litry), ale można też użyć mniejszej keksówki

Gospodyni Miejska
Karkówka pieczona w kapuście kiszonej z pieczarkami. 2758

pokrojone w plasterki pieczarki, całość smażę aż z pieczarek odparuje woda. Kapustę kiszona kroję drobno,odciskam z soku i przekładam do cebuli i pieczarek, doprawiam roztartym majerankiem, kminkiem mielonym i papryką. Dodaję łyżkę przecieru pomidorowego, podlewam około pół szklanki wody i chwilkę jeszcze duszę do połączenia składników. Naczynie do zapiekania smaruję delikatnie olejem, na dno wykładam warstwę kapusty(...)polewam mięso wytworzonym sosem z kapusty, jeśli go braknie to dolewam po trochu gorącej wody. Kiedy mięso jest miękkie, kroję go na plastry w/g nacięć. Doskonale pasuje podane z ziemniakami purre. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO 161

dzielimy sobie nożem na kwadraty. Każdy kwadrat smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem i układamy na nim paseczki boczku, ogórka i wiórki cebuli. Zawijamy tak, jak klasyczne roladki. Mięso mielone jest elastyczne, więc ja nie miałam żadnego problemu ze zwinięciem go w roladkę. Tak uformowane roladki wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Po wyjęciu panierujemy każdą w bułce(...)aluminiową i wsunęłam do piekarnika nagrzanego do 190st na ok 20 minut. Po tym czasie miałam już gwarancję, że są pięknie usmażone także i w środku.Podałam roladki z ziemniakami w mundurkach, które polałam roztopionym masłem i posypałam tymiankiem oraz surówką z białej kapusty

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania