natomiast do środka wkładam ser żółty. Składniki: 2 piersi z kurczaka 4 plasterki żółtego sera (u mnie gouda) 1 jajko 2 łyżki mąki bułka tarta sól pieprz mielona słodka papryka Mięso umyć i oczyścić delikatnie z ewentualnych błonek Każdą pierś rozbić tłuczkiem dosyć cienko (lepiej się usmaży w środku) Ser pokroić w paski: dwa plasterki na jedną pierś(...)przypraw, a na końcu w bułce tartej (ja panieruję dwa razy, pomijając za drugim mąkę) Kotlety smażyć na małym ogniu z czterech stron Dzisiaj podałam z brokułami oraz ziemniakami posypanymi szczypiorkiem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compisać, trzeba spróbować. Składniki: 500 gram mielonego mięsa z szynki 1 opakowanie kremowej zupy z kurek ( do gotowania ) Łyżka suszonych warzyw vegeta Sól Pieprz woda Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy 3 łyżeczki zupy kurkowej, mieszamy. Dodatkowo doprawiamy vegetą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy ok 500 ml wody, dodajemy łyżkę suszonych warzywa. Bardzo lekko solimy ( zupa(...)wlewamy do pulpetów. Całość również mieszamy. I gotujemy jeszcze około 5 minut. Pamiętajmy, że gdyby okazało się, że wyszło zbyt gęste, zawsze możemy dolać wody. Podajemy typowo z ziemniakami lub makaronem. SMACZNEGO
Smaki Ewyzjeść porządny obiad i przy okazji my też się najadamy. Lekkie pulpeciki w jarzynkowym sosie z ziemnaczkami i surówką to idealny obiad na ciepłe dni. Składniki: - 40 dag mięsa mielonego z indyka; - 1 jajko; - 2 łyżki bułki tartej; - sól; - gałka muszkatołowa; - 2 łyżki śmietany 30 %; - 2 łyżki mąki; - 0,5 l bulionu jarzynowego; - młode marchewki; - garść mrożonego groszku Wykonanie(...)cedzakową, nie odlewając bulionu. Rozprowadzić śmietaną mąkę, dodać wody dla odpowiedniej konsystencji. Dodać do bulionu, tak, żeby powstał sos. Do sosu dodać warzywa i pulpety, razem zagotować. Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.pllżejszy i przede wszystkim bardzo smaczny. Zapraszam. Składniki: 2 udka wykrojone ze świeżego kurczaka 2 cytryny 2 ząbki czosnku 4 gałązki suszonego tymianku sól i pieprz 2 szczypty suszonej mielonej słodkiej papryki 2 szczypty suszonego estragonu 40 g masła 1 łyżka uprażonych płatków migdałów Wykonanie: Przygotowane, wykrojone części kurczaka opłukane i osuszone umieścić w naczyniu żaroodpornym, oprószyć(...)minutach udka skropić sokiem z cytryny, piec kolejne 20-30 minut do chrupiącej i rumianej skórki. Przed podaniem przyozdobić prażonymi płatkami migdałów. Podawać z frytkami, albo zapiekanymi ziemniakami w doborowym towarzystwie ulubionych sałat oraz surówek. Smacznego
Wino Francja KuchniaWszystkim wielbicielom kaszy jaglanej polecam pyszne wegetariańskie kotlety. Zajadaliśmy się kotletami z kaszy jaglanej z ziemniakami dzisiaj kolejna wersja kotletów na bazie uwielbianej przez nas kaszy. Ta wersja jest zupełnie inna, ale równie smaczna jak poprzednia, albo i nawet bardziej. Pyszne chrupiące kotleciki, mniam... My po prostu lubimy kaszę jaglaną pod każdą postacią. Z podanych składników wyszło mi ok.12(...)ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 jajka - 2-3 łyżki bułki tartej (dałam bułkę ze złocistym siemieniem lnianym) - sól (dałam ok.3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej) - świeżo mielony pieprz - gałka muszkatołowa (na czubku łyżeczki) - garść świeżych ziół: bazylii i tymianku - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki (nie trzeba) - olej kokosowy bezzapachowy lub rzepakowy do smażenia Składniki
Smaczne ZdroweNie będzie to post wnętrzarski i na pewno nie oprowadzę Was po mojej kuchni. Nic z tych rzeczy. Będzie z zupełnie innej beczki, a
bastalenawyobraźni, wy też możecie. Na początek kwestia zasadnicza – co to jest bryndza? Bryndzę robi się z bundzu owczego, który to lekko skwaśniał, lub jak kto woli – dojrzał. Bundz się mieli i taką zmieloną masę miesza z masłem i solą. Jeśli widzicie coś, co jest paskudnie żółte, to znaczy, że jakiś geniusz chcący się szybko dorobić, zmieszał zmielony bundz z margaryną(...)marchewka, cebula, lubczyk świeży) 30 dkg boczku wędzonego 0,5 kg bryndzy owczej 400 ml kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek kilka pokrojonych w kostkę i ugotowanych ziemniaków jedną pokrojoną marchewkę ugotowaną z ziemniakami. Podgrzewamy bardzo mocno bulion. Do gorącego bulionu dodajemy bryndzę. Bryndza się szybko rozpuszcza. Zmniejszamy ogień i wrzucamy kolejno: przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkę
ladykitchenKotlety z kalafiora Super alternatywa dla pospolitych mielonych kotletów i bezmięsny obiad. Chrupiące, kalafiorowe kotlety, które są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno, więc mogą stanowić i danie główne i przekąskę. Składniki: mały kalafior (bądź połowa dużego) 2 jajka 4 łyżki tartej bułki 3 łyżki kaszy manny duża cebula 3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny(...)umyć i podzielić na małe różyczki. Zagotować wodę z solą, wrzucić kalafior na wrzątek i gotować jakieś 3-4 minuty. Kalafior nie może być rozgotowany. Odcedzić i tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć(nie za mocno, pojedyncze małe różyczki muszą być widoczne). Cebulę i czosnek drobno pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni na łyżce oliwy. Do kalafiora dodać przesmażoną cebulkę, wbić jajka
na moim stole...jest bardzo delikatne, a w smaku ... hmm każdy musi ocenić sam, bo jak dla mnie są nawet lepsze od tradycyjnych kopytek. Gnocchi to rodzaj małych klusek, których zazwyczaj bazujących na ziemniakach, nie rzadko też z twarogu. Jak dla mnie pyszne, lekko kwaskowate i idealnie komponujące się z wszelkimi owocami sezonowymi. U mnie podane z gęstym sosem jagodowym, i przybrane nektarynką oraz(...)łyżeczka skrobi ziemniaczanej 125 ml zimnej wody 1 łyżka cukru waniliowego 1 nektarynka 1 łyżeczka ciemnego Muscovado świeża melisa do przybrania Wykonanie : 1. Twaróg mielimy na gładką masę. Dodajemy jajka i miksujemy do połączenia. Dosypujemy mąkę. 2. Wyrabiamy ciasto w razie potrzeby dodając nieco więcej mąki. Ciasto ma być miękkie i dość luźne
vaniliowoczekoladowarobi się zupę krem, ale bez blendera też można przygotować z niej pyszną zupę, na dodatek o orientalnym smaku. Jeśli ma mieć bardziej jednolitą konsystencję, wystarczy użyć tłuczka do ziemniaków. Do ugotowania tej zupy użyłem odmiany dyni piżmowej 'Muscat de Provance' o intensywnie pomarańczowym kolorze miąższu. W jej przypadku skórkę trzeba obrać. Spośród warzyw i owoców uprawianych w Polsce dynie(...)porcji): 1,5 kg dyni 'Muscat de Provence' 200 ml mleka kokosowego 1 cebula cukrowa świeży lub suszony imbir 3 goździki 1/2 łyżki kurkumy 1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka cukru sól i pieprz do smaku ewentualnie natka pietruszki Sposób przygotowania: Z dyni usunąć nasiona, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Zalać taką
W SMAKpiekarniku pod imbirowym sosem beszamelowym. Składniki (dla 2-3 osób): 2 brokuły 2 łyżki klarowanego masła 3 łyżki mąki ok. 400 ml mleka sól pieprz 1,5 łyżki mielonego imbiru Sposób przygotowania: Brokuły umyć, podzielić na mniejsze różyczki i osuszyć na sicie. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i lekko posolić. Przygotować beszamel: w rondlu stopić masło, zmieszać z mąką(...)wylać na wierzch brokułów. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 30 minut. Brokuła pod beszamelem można podawać jako dodatek do obiadu, np. zamiast ziemniaków, ale sprawdzi się też jako osobne danie
W SMAKSkładniki: udka kurczaka 4 duże papryka ostra mielona 2 łyżeczki kucharek 1 łyżeczka olej rzepakowy 6 łyżek jabłka 2 duże przyprawa w płynie maggi - do smaku majeranek 1 łyżka rosół 1 szklanka uda kurczaka podgotować w rosole z włoszczyzną z połową kurczaka, podgotowane uda ale nie za bardzo wyjąć na ręcznik papierowy na oleju podsmażyć uda, posypać je papryką(...)maga kucharka, wlać rosół i pod przykryciem dusić z 20 minut wsypać majeranek i z 5 minut jeszcze dusić z jabłek zrobił się fajny sos i uda podać z ziemniakami tłuczonymi i np. buraczkami..........SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA
W Mojej Kuchni Lubiękurczaka łyżeczka przyprawy do drobiu Sos: 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka skórki otartej z cytryny 3 łyżki płynnego miodu płaska łyżeczka mielonego imbiru szklanka śmietany kremówki Wykonanie:Opłukane, osuszone piersi z kurczaka nacieramy dość obficie przyprawą do drobiu z mieszaną z dużą szczyptą soli i pieprzu i odkładamy(...)zapiekania, polewamy pozostałym ze smażenia tłuszczem, zalewamy sosem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 150 st.). Wyjmujemy, gdy wierzch się lekko zarumieni a boki będą odstawały od formy. Podajemy z ziemniakami puree lub chrupiącymi frytkami
Gorący kąsekpomidorowej koncentratu z przyprawami Winiary 2 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego papryka słodka mielona sól pieprz czarny mielony Plastry schabu lekko rozbić i zalać zimnym mlekiem. Odstawić na parę godzin lub najlepiej na całą noc. Wyjąć z mleka i oprószyć przyprawami. Obtoczyć w mące kukurydzianej i smażyć(...)smażyć. Przełożyć do obsmażonych kotletów, wlać bulion i koncentrat do zup. Doprawić i dusić około godziny, wlewając pod koniec śmietankę. Kiedy sos uzyska odpowiednią gęstość można podawać np z ziemniakami lub kaszą. Smacznego :) Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania z grzybami , Dania z patelni , Mięsa , Obiad
https:KKuchniaMniamostrej papryki Fasolę wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej na noc. Namoczoną ugotować do miękkości i wystudzić. Zmiksować blenderem lub zmielić przez maszynkę. Można także potłuc tłuczkiem do ziemniaków, ale wtedy pasta nie wyjdzie aż taka gładka. Do zmielonej fasoli dolać tyle wody z gotowania, aby nie była za bardzo zbita i dawała się później łatwo rozsmarować. Cebulę obrać(...)czosnek i jabłko. Wszystko razem wymieszać i smażyć przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać do zmielonej fasoli. Wszystko razem wymieszać, przyprawić lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Przechowywać w lodówce
Codzienna kuchnia niecodzienna