ziemniaki z mielonym - 1000 przepisów (strona:41/67)

Gulasz z pieczarkami 215

indywidualną, najczęściej jest podawany z ziemniakami, ale u mnie w domu bardzo lubimy go z kaszami. Świetnie smakuje z kaszą gryczaną, jęczmienną lub pęczakiem. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1/2 kg pieczarek 2 średnie marchewki 1 mały korzeń selera 1 średnia papryka 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka

Kuchcik gotuje
Poldal, Pretzels (Seinfeld) 213

podawać  z ryżem, ziemniakami lub kopytkami. Składniki: włoszczyzna  (1-2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały kawałek selera, 1 kawałek pora ,  3-4 liście kapusty włoskiej lub zwykłej ) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce 250 g brązowej lub zielonej soczewicy 1-2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka mąki kukurydzianej mielony kminek, majeranek, czarny pieprz, ziołowy

Qlinarnie i Qlinarnie
Kurczak z dynią i jabłkami / Chicken with pumpkin and apples 226

skórą sól i pieprz mielony 2 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 220 g pieczarek i boczniaków, pokrojone w plasterki 3 grubsze plastry boczku, pokrojone w 0,5 cm kostkę 2 duże gałązki rozmarynu, plus do podania ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina 250 g słodkich lub zwykłych ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kawałki

karmelowy
Domowe pampuchy z pieczarkowym gulaszem 263

fajną odmianą od makaronów , ziemniaków itp zapychaczy Składniki ; 0,5 kg mąki 3 łyżki masła 2 jajka pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru torebka suszonych drożdży gulasz : 8-10 średnich pieczarek 1 mała cebulka 1/2 małej cukinii 100 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka mąki 2 szklanki wody 1 łyżka masła szczypta mielonej gałki muszkatołowej 1 ząbek czosnku sól , pieprz

Ogrodnik w podróży
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym 194

polędwiczki. Do nich podałam zapiekane ziemniaki z ziołami i warzywa: surówkę z marchewki z jabłkiem, mizerię i kalafior. Składniki: 1 polędwica (ok. 1/2 kg) 250 gramów pieczarek (to jest ok. 1/2 opakowania, jeśli kupujemy pieczarki w "koszyczku") 1/2 litra wywaru warzywnego (może być bulion z kostki) oliwa z oliwek pieprz rozmaryn słodka, mielona papryka ok. 2-3 łyżki mąki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kotlety mielone z marchewką 174

wodzie,odcisnąć ,dodać do mięsa mielonego. Wbić jajko,dodać cebulę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Marchewkę osączyć z rosołu pokroić na kawałki. Z masy mięsnej formować owalne kotleciki,lekko spłaszczyć,na środek mięsa kłaść po kawałku marchewki,dobrze skleić kotleta,smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i buraczkami

Kuchnia Danusi
KOTLETY Z BURAKÓW 275

cayenne, sól i świeżo mielony kolorowy pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz jest dobry moment, aby posmakować czy wystarczająco dobrze doprawiliśmy nasze danie. Następnie dodajemy jajko, bułkę tartą i otręby gryczane. Ponownie dokładnie mieszamy. Z kleistej masy formujemy kulki. Rozgrzewamy oliwę z pestek winogron i smażymy na niej kotleciki.  Proponuję podać je z ziemniakami ugniecionymi z dodatkiem masła, soli

wege i kropka
Pomysł na obiad 2 217

podać możemy z ryżem, z ziemniakami, lub z kaszą, oczywiście w towarzystwie ulubionej surówki Składniki na obiad: mięso z udek kurczaka bez kości ( 10 sztuk ) 500g kapusty kiszonej 10 plastrów sera żółtego 20 plastrów boczku surowego wędzonego 300ml śmietanki 30% 2 szklanki wody 4 ząbki czosnku 2 garście posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, mielona papryka słodka Przygotowanie obiadu: Mięso

NiePieprz.pl
Sałatka jarzynowa 144

skórki oraz wystudzone ziemniaki i marchewkę. Jajka obieramy ze skorupki. Wszystkie produkty kroimy w kosteczkę przekładamy do miski. Seler obieramy trzemy na tarce jarzynowej, mieszamy z musztardą.  Por kroimy w cieniutkie paseczki. Pietruszkę siekamy drobniutko, wszystko dodajemy do pokrojonych warzyw w misce, łącznie z groszkiem.   Przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem świeżo mielonym. Na koniec dodajemy majonez

kgwjanczewo
TRADYCYJNE KOTLETY MIELONE 228

Chyba wszyscy lubimy kotlety mielone- klopsy-sznycle-karminadle...w różnych rejonach, różnie nazywane. To chyba zaraz po schaboszczaku jedno z najpopularniejszych polskich dań.Najczęściej serwuję je z buraczkami, tym razem dla odmiany  podałam z surówką z pekinki :)Składniki:1kg mięsa wieprzowego (ja miałam karkówkę) cebula sól, pieprz, majeranekząbek czosnku (jeśli lubimy)1 namoczona w mleku kajzerkabułka(...)zmielić w maszynce do mielenia wraz z cebulą i odciśnietą bułką . Wymieszać z  jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Dodać roztarty ząbek czosnku. Z mięsa uformować kotleciki, obtoczyć  je w bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor.Podawać polane tłuszczem lub z sosem śmietanowym...Serwować z kaszą lub ziemniakami i z dowolnym dodatkiem

Walijskie Pichcenie
Placek po węgiersku 197

siebie). Jeśli jeszcze nie próbowaliście zrobić placków po węgiersku w domu to gorąco Was do tego zachęcam :) Składniki (na ok. 6 porcji): Placki (ok. 5-6 sztuk): 1 kg ziemniaków (może być troszkę więcej) 2 cebule 1 duże jajko ok. 3-4 czubate łyżki mąki pszennej sól pieprz Sos/gulasz do placków: 700 g wołowiny (np. udziec) lub wieprzowiny (np. szynka(...)cebule 1 czerwona papryka 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku ok. 150-200 g koncentratu pomidorowego olej/oliwa 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 czubata łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1-2 łyżki sosu sojowego pieprz sól Dodatkowo: kilka łyżek gęstej, kwaśnej śmietany papryka słodka Wykonanie: Sos do placków: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (może być większa

MyCookBook.pl
Klopsiki wieprzowe w sosie koperkowo - warzywnym 180

obiad miały być mielone. Ale tak sobie pomyślałam, że dawno nie było żadnych klopsików. No i jak pomyślałam to postanowiłam zrobić. Oczywiście zapomniałam, że wczoraj na kolację chłopaki zażyczyli sobie kanapki z jajkiem i rano będą na zakupach zapomniałam kupić kolejne. Dobrze, że sklep blisko. Klopsiki ach wiadomo, domowe najlepsze. Do tego ziemniaki i suróweczka i danie jak marzenie

Ewa w kuchni
GULASZ CIELĘCY Z TYMIANKIEM, W DELIKATNYM ŚMIETANOWYM SOSIE 215

mięso doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem, dodajemy tymianek, podlewamy częścią wina, przykrywamy i dusimy na małym palniku.W trakcie duszenia dodajemy resztę wina i ewentualnie wodę. Dusimy ok.1h. Po tym czasie dodajemy słodką śmietankę, trochę wody i całość zagotowujemy.Sprawdzamy czy mięso jest miękkie i dobrze przyprawione. Podajemy z dowolną kaszą, ryżem lub ziemniakami. U mnie z kaszą pęczak

Smaczne Zdrowe
KACZKA DUSZONA Z PAPRYKĄ 177

smalcu pieprz mielony 3 dkg cytryny usiekana natka pietruszki Sposób przygotowania: Kaczkę oczyścić, umyć, wyporcjować, natrzeć czosnkiem i solą, oprószyć mąką wymieszaną z papryką, obrumienić na tłuszczu. Przełożyć do rondla, udusić w powstałym sosie.  Pod koniec duszenia dodać pieprz i sok z cytryny. Porcje kaczki posypywać drobno usiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami i surówkami sezonowymi

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Rozmarynowy kurczak na kominie – pieczony w formie do babki 184

/lub tyle samo drobnych ziemniaków, przeciętych na pół/ 150-170g malutkich szalotek 100g masła 82% tłuszczu 3 średnie ząbki czosnku 1 średnia soczysta i dojrzała cytryna 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka kaparów drobnych z zalewy 2 gałązki świeżego rozmarynu – same listki 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ¼ łyżeczki pieprzu mielonego

Karo in the Kitchen
Krem z topinamburu na mleczku kokosowym z prażonym słonecznikiem 188

Zupę krem z topinamburu bardzo szybko się przygotowuje,  a połączenie składników smakiem czaruje.  Sam topinambur lekko słodkawy, ciekawie smakuje, orzechy, karczoch, ziemniaki jednocześnie się czuje. Cebula, czosnek zupie dodały wyrazistości, a mleczko kokosowe delikatności.  Olej dodał smaku orzechowego, a przyprawy ostrego. Krem smakował niebanalnie, a prażony słonecznik pasował idealnie. Składniki 3-4 porcje: 500 g świeżego topinamburu(...)orzechów włoskich, ½ łyżeczka cukru, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu, 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka), 500 ml wody, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeżo mielona papryczka chili, łuskany słonecznik. Przygotow anie: Obrany czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Topinambur szorujemy, płuczemy, kroimy na połowę, a następnie w plasterki. Rada: w topinamburze najwięcej związków

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania