ziemniaki, więc tym razem postanowiłem, że będzie to mój ulubiony ryż jaśminowy.Dodatkowo klopsiki ziołowe i surówka z białej rzodkwi, którą bardzo lubię, a czasami ciężko kupić małą. W sklepie, gdzie najczęściej kupuje spożywkę, biała rzodkiew jest często wielkości bardzo dużego pora, wczoraj byłem w innym hipermarkecie i udało mi się zdobyć normalnej wielkości :) Składniki :300g mięsa mielonego
Parowar Facetakostki masła- 3 duże ziemniaki- 4 łyżki cukru- 5 łyżek octu winnego- 3l bulionu wołowego- 5 ziaren ziela angielskiego- 3 liście laurowe- 3 ziarna owoców jałowca- 3 ząbki czosnku- 2 łyżki koperku poszatkowanego- 1 łyżeczka lubczyku otartego- 1 łyżeczka soli- 2 łyżki soku z cytryny- 1 łyżeczka bazylii- śmietana 18%- pieprz czarny mielony- przyprawa "Kucharek"- przyprawa "Maggi"Sposób przygotowania(...)cebulą i jabłkiem. Całość dusimy około 5 minut i dodajemy ocet winny, 1 łyżeczkę przyprawy "Kucharek" i szczyptę pieprzu. Podduszamy 10 minut, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, następnie zalewamy bulionem wołowym dodając pozostałe przyprawy tj. ziele angielskie, liście laurowe, owoce jałowca, koperek, lubczyk i pozostały cukier. Wyciskamy praską czosnek dodając bezpośrednio do garnka, dodajemy sól, bazylię oraz
Mentor SmakuSKŁADNIKI Na MIELONE: 500 g mięsa mielonego z indyka 250 g boczniaków 1 spora garść posiekanego lubczyku 1 drobno posiekana cebula 3 ząbki czosnku- przeciśnięte przez praskę sól i pieprz do smaku POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 500 g ziemniaków młodych 1 łyżka masła szczypta nasion chilli prażone płatki czosnku PRZYGOTOWANIE: Mięso wymieszać z wyżej wymienionymi składnikami i uformować kulki
ClauditteMissCookingsię bała próbować gotować samodzielnie moich ulubionych smaków Można dodać do takiej zupy ziemniaki, my jedliśmy ją z domowym ciepłym chlebem. Zanurzona piętka… pycha. Składniki: - 0,6 kg mięsa wieprzowego gulaszowego; - jedna żółta papryka; - jedna czerwona papryka; - 1 cebula; - 1 pietruszka; - papryka ostra mielona, sól, pieprz - puszka pokrojonych pomidorów; Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy, podsmażamy na oleju
dom-agi.plsmakować z puree ziemniaczanym, ryżem czy pieczywem… Ja najczęściej podaję tradycyjnie, z ziemniakami. Charakterystyczny smak i aromat sosu pomidorowego znakomicie podkreśla smak mięsa wołowego. Pulpeciki w sosie pomidorowym to bardzo proste i szybkie danie, serdecznie zapraszam.Pulpeciki w sosie pomidorowym – składniki:500 g mielonej wołowinypęczek natki pietruszki2-3 ząbki czosnku1 jajkomała czerstwa bułka1 łyżeczka mielonego kminku1 łyżeczka
UgotujmyTo.plsię ogromnie. Zupa ze szpinakiem daje ogromne pole do popisu, wahałam się dość długo, co przygotować. Dziś jednak wróciłam do domu zziębnięta i lekko wilgotna, do garnka powędrowały więc ziemniaki i ciecierzyca w towarzystwie sporej ilości czosnku. Do tego kumin i nieco kolendry, i mamy cudownie rozgrzewającą, nieco jesienną zupę. Wiosennego akcentu nadaje jej świeży, zieloniutki szpinak, który smakuje bajecznie(...)cebula2 łyżeczki mielonej kolendry2 łyżeczki mielonego kuminu1,2 l bulionu350 g ziemniaków440 g ciecierzycy z puszki200 g świeżego szpinaku100 ml śmietany kremówki (38%)sólpieprzCebulę i czosnek obrać, posiekać. Podsmażyć na oleju, dodać kolendrę i kumin. Smażyć, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Zalać bulionem, dodać obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Gotować 10-15 minut. Dodać ciecierzycę, gotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodania: roztopione w kąpieli wodnej masło brązowy cukier do oprószenia Sposób przygotowania: Ugotowane, przestudzone ziemniaki jeszcze raz dokładnie ugniatamy tłuczkiem, aby pozbyć się wszelkich grudek, dokładamy twaróg i razem ugniatamy. Dla uzyskania idealnie jednolitej masy (bez choćby mini grudek) polecam przepuścić razem przez maszynkę do mielenia mięsa, ja tego nie robię, by oszczędzić trochę czasu). Wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli
Kolorowy Przepisowniksezonie będzie dominował batat. Zupa jest lekko pikantna, a zarazem słodka przez krewnego ziemniaka. Bardzo polecam do wykonania. :) Składniki: 1/2 średniego batata 1 duża marchew 1/2 pietruszki 1 łodyga selera naciowego 1/4 młodej kapusty 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 skrzydełko z kurczaka pieprz cytrynowy mielona ostra papryka sól jarzynka bez dodatku soli 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 500ml
Truskawkowa Fiestaborowików, 3 średnich cebul, 1 łyżki musztardy, 1/2 kg ziemniaków, 2 jajek, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 główki czerwonej kapusty, oliwy, 1 łyżki smalcu, 50 gram masła, 2 łyżek mąki pszennej, 2 łyżek mąki ziemniaczanej, 2 łyżek śmietany 18%, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Polędwiczkę oczyściłem dokładnie z wszelkich błon(...)samą patelnię dodałem pokrojoną w drobną kostkę cebulę i delikatnie ją zeszkliłem, po czym dodałem do niej pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiłem niewielką ilością soli, świeżo mielonym czarnym pieprzem, łyżeczką suszonego oregano, łyżeczką suszonego tymianku i łyżeczką suszonego majeranku. Pieczarki z cebulą podsmażałem, aż do całkowitego odparowania puszczonej przez pieczarki wody. Na środku płata ciasta francuskiego ułożyłem
Wyprawy kulinarnełyżeczki soli1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonej kolendry2 łyżki oleju z orzechów włoskichW garnku rozgrzać oliwę, wrzucić imbir, kolendrę, chilli i sól. Kiedy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a po 1 minucie posiekany czosnek.Marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Chwilę smażyć, po czym zalać bulione
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejne moje pichcenie wedle przepisów z LIDL’a , ale tym razem gotuję z Okrasą ;-) Składniki Podudzie kurczaka 2 podudzia (ja użyłam ćwiartkę kurczaka) Miód 4
Kulinarne Przebojemenu zawsze kiedy jestem w tym kraju. Cavapcici to małe "kotlety mielone" w kształcie cylindrów o długości około 5 centymetrów, które swój charakterystyczny smak zawdzięczają mięsu baraniemu i odpowiednim przyprawom. Można je jeść bez dodatków jako ciepłą przekąskę, można dodać do nich pieczone ziemniaki i surówkę i jeść jako pełnowartościowy obiad. W każdym wydaniu smakują po prostu
Milion SmakówRzym. Charakteryzują się tym, że robi się je z semoliny, czyli grubo mielonej mąki z pszenicy durum. Semoline możemy ewentualnie zastąpić kaszą manną, gdyż jest ona trudno dostępna w Polsce. Trafiłam na nie będąc na wakacjach we Włoszech. Wcześniej znałam wersję bazującą na gotowanych ziemniakach, bardzo przypominającą nasze polskie kopytka oraz gnocchi z ricotty, podobne do naszych leniwych
Mania Gotowaniazamrozić i ugotować je innego dnia (nic nie tracą na smaku) a będziemy mieli szybką obiadokolację w środku tygodnia. Pierogi ruskie PRZEPIS Ciasto 2 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 szkl. wody ciepłej 1 jajko Nadzienie 50 dkg sera białego 5 średnich ugotowanych ziemniaków 3 średnie cebule pieprz sól Przygotowanie Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować
coolinarnastrefa.blogspot.comshepherd`s pie. Jest to przepyszna zapiekanka , do której można wykorzystać resztki ziemniaków lub inne warzywa jak bataty czy kalafior. Tradycyjny shepherd`pie to jagnięcina zapiekana pod ziemniaczanym puree, stąd nazwa potrawy, zapiekanka pasterza . Polecam Wam dzisiaj kolejną wersję tej smacznej potrawy z sosem z mielonego mięsa i kalafiorowego puree. Jest to pyszny i szybki obiad dla całej rodziny
codojedzeniaprzypominają knedle, ale bazą ciasta jest ser, a nie ugotowane i zmielone ziemniaki. Aby kluski nie były gumowate po ugotowaniu, dodałam niewiele mąki, co oznacza, że masa jest dość kleista. A to powoduje, że ich powierzchnia nie jest równa. Składniki (na 8 klusek): 300 g mielonego sera (z wiaderka) 50 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej małe
Weekendy w domu i ogrodziespożywczą, rozbijamy na desce za pomocą tłuczka, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na talerzu roztrzepujemy jajka. Kotlet obtaczamy w mące w jajku a następnie w bułce tartej. Smalec ro zgrz ewamy na patelni, smaży my kotlety na rumiano z obu stron. Podajemy z ziemniakami lub kaszą oraz dowolnie wybraną surówką. Smacznego
kgwjanczewowegetarian, taki posiłek, to odskocznia od codzienności...kotleta i ziemniaków. Polecam zwłaszcza osobom lubiącym urozmaicenie codziennych posiłków. Składniki: 500 g ryżu 3 jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki pokrojonego szczypiorku 1/4 szklanki pokrojonego świeżego lubczyku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki curry sól i pieprz czarny do smaku bułka tarta olej
Gosia gotujeTo już ostatni dyniowy przepis, który umieszczam na blogu w tym sezonie. Tym razem w wersji na słodko. Jest to typowe ciasto dyniowe jadane w USA
Zgrabne Gotowaniezmiksować w rozdrabniaczu całe razem ze skórką i ząbkami czosnku - dodać do mielonych kotletów i dolać wody dusić bez przykrycia z 20-30 minut, na koniec dodać koperek i przyprawą w płynie do smaku - woda odparuje i jest dość gęsty sos podawać na obiad z ziemniakami tłuczonymi lub z czym lubisz...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię