kawałki do miski, dodać drobno pokrojoną cebulę, posypać cukrem obrane jabłka pokroić w kostkę, wsypać do śledzi, posypać świeżo mielonym pieprzem, wlać ocet jabłkowy, wymieszać..Wlać gęstą śmietanę, wymieszać, odstawić do lodówki na 30 minut, podawać z ziemniakami w mundurkach z solą i masłem - śledzie w śmietanie bardzo lubimy na obiad, i koniecznie muszą być ziemniaki gotowane
W Mojej Kuchni Lubiękcal mięso mielone wieprzowe z szynki 150g = 192 kcal polędwica wieprzowa 170g = 185 kcal Pieczeń Rzymska: mięso mielone wieprzowe z łopatki 100g = 177 kcal 3. Dodatek do mięsa, którego porcję nakładamy do 130 kcal: ugotowane ziemniaki, 2 sztuki 170g = 130 kcal ugotowany ryż brązowy, 1 szklanka 100g = 130 kcal ugotowana kasza gryczana, 1 szkalanka 130g = 130 kcal
IzaGotujeproponuje z twarogiem wędzonym ja ze smażonym z kminkiem. Zapraszam. Składniki: 1 dynia 2 ziemniaki 1/2 selera naciowego ( korzeń) 1 pietruszka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sólpieprz kajeński 1 łyżeczka imbiru mielonego 1/2 łyżeczka ziaren kolendry 1 serek pleśniowy olej łyżka kminku rzymskiego Sposób przyrządzenia
pieprzny smaczekSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 1/2 łyżeczki pieprz czarny świeżo mielony, 1/2 łyżeczki sól morska, 1 łyżeczka czosnek granulowany, 2 sztuki jajka, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1/2 kg ziemniaki, - jaką lubisz surówka, - ile potrzeba mąka pszenna, 1 łyżka koperek siekany pierś podzielić na porcje kotletowe opłukać mięso i na ręczniku papierowym osuszyć każdy kotlet posypać pieprzem solą, czosnkiem
W Mojej Kuchni Lubięboczek.Składniki: - ok. 3 l bulionu- 400g czerwonej soczewicy- puszka (400ml) mleka kokosowego- kilka ziemniaków- 250g boczku- 1-2 marchewki- por- cebula- 5 ząbków czosnku- ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru- 2 liście laurowe- sól- biały pieprz- 2-3 łyżeczki curry- płatki chilli, chilli mielone- czosnek suszony- papryka wędzona- majeranek- olej kokosowyW dużym garnku, na oleju kokosowym zeszkliłam cebulę(...)pokrojonym czosnkiem. Dodałam pokrojoną w kostkę marchew, por, połamane na kawałki liście laurowe. Chwilę poddusiłam, wlałam bulion. Doprowadziłam do wrzenia. W międzyczasie opłukałam na sicie, pod bieżącą wodą – soczewicę. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Opłukaną soczewicę dodałam do garnka razem z ziemniakami. Całość gotowałam 15-20 minut. Do gotującej się zupy starłam na drobnej tarce imbir. Doprawiłam solą, pieprzem, chilli, curry
mojewypiekiinietylkotego tradycyjnego tureckiego dania. Składniki 3-4 porcje: na kofty: 400g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 natki pietruszki ¼ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia dodatkowo: 5 ziemniaków 2-3 czerwone papryki w zależności od wielkości na sos: 500 ml passaty
Fabryka pomysłówbrokuła 1 nieduża cukinia 1/2 pora 1 średnia marchewka 2 mniejsze ziemniaki 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól i przyprawy: 1 liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, 1 łyżeczka gorczycy, po 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki i kolendry, po 1/3 łyżeczki kurkumy i mielonego kminku, czarny(...)bulionu lub wody 3 łyżki jogurtu lub około 50 – 75 ml śmietany (roślinnej lub zwierzęcej) kiełki lub rzeżucha do podania (opcjonalnie) Marchewkę i pora pokroić na plasterki, ziemniaki w małą kostkę, czosnek na plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić marchewkę, pora oraz liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę – posolić i podsmażyć na średnim ogniu przez około
Even Better Foodmniejsze 1/2 kg młodej kiszonej kapusty z marchewką 4 średnie ziemniaki 1 duża marchew kawałek selera 1 pietruszka 1 łyżka kminku w ziarnach (opcjonalnie, można pominąć) 3 łyżki domowej prażonej cebulki (lub 1 duża cebula, drobno pokrojona usmażona na złoto) 1 listek laurowy 4 ziarna ziela angielskie mielony czarny pieprz 1 gałązka lubczyku ogrodowego Jak ugotować kapuśniak na ogonach(...)wieprzowych . Kapuśniak z młodej kiszonej kapusty . Ogony skrobiemy nożem, oczyszczamy, myjemy, ogon dzielimy na kawałki. Marchew obieramy i myjemy, kroimy w plasterki. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę . Resztę warzyw obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej. Do garnka wkładamy mięso, warzywa, kiszoną kapustę, prażoną cebulkę i przyprawy. Wlewamy ok. 6 szklanek wody i gotujemy ok. 2 godziny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzimno jako dowolny posiłek. Zapisz przepis Drukuj Składniki 250g zielonych szparagów 350g średnio przerośniętego wędzonego boczku 350g ziemniaków (najlepiej młodych) 75g suszonych pomidorów z oleju 1 duża czerwona cebula (180g) 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano sól czarny pieprz świeżo mielony 100ml słodkiej śmietany (18%) 4 duże (L) jajka Kruche ciasto 400g mąki pszennej 200g masła 1 łyżeczka soli(...)wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190 stopni (termoobieg). Boczek kroimy w grube kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w dość grube półtalarki, a obrane ziemniaki – w ok. 2cm kostkę. Suszone pomidory odsączamy z nadmiaru oleju i kroimy w paski. Suchą patelnię, najlepiej z wysokim rantem, rozgrzewamy na dość silnym ogniu i wrzucamy boczek. Podsmażamy przez
Kulinarna Pokusasoczyste żeberka w gęstym sosie własnym z dużą ilością cebuli i lekką nutką papryki. Najlepsze z tłuczonymi ziemniakami polanymi mega ilością sosu i oczywiście domowe ogórki kiszone. Składniki: ok 1kg żeberek wieprzowych 3 cebule odrobina mąki pszennej sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, papryka suszona kolorowa smalec/olej do smażenia ok szkl bulionu Wykonanie(...)wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości w temp ok 180 stopni. Trwa to dość długo, ale naprawdę jest warte zachodu.Dla mojej rodziny najbardziej smakują jak już pisałam z ziemniakami i ogórkiem. Ale można podawać je p z kluskami śląskimi, makaronem, kaszą..... Po więcej inspiracji i informacji na temat tak popularnego mięsa zapraszam na stronę http://www.wieprzopedia.pl
Malinowe Pocałunkisię ze szczypiorkiem; niektórzy dodają cebuli). Odkładamy do lodówki. Filet z kurczaka siekamy drobno, lub mielimy. Łączymy z jajkiem i grzankami, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki, które smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej. Można je dodatkowo obtoczyć w mące. Po upieczeniu ziemniaków, zakładamy na placek obręcz i wykładamy na górę warstwę sera, na górze umieszczamy pulpeciki. Dietetycznie
BaRepaskolor na ciemniejszy. Wlać wodę która została po wyjęciu kapusty ze słoika plus 1,5 litra wody. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Ostrożnie z solą, doprawić dopiero po chwili gotowania. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotować 30 minut, dodać ziemniaki pokrojone w małą kostkę i gotować jeszcze 10 minut. Ziemniaki muszą być miękkie. Smacznego
Kuchnia Pokoleńczasu do do czasu, ale delikatnie, żeby cukinia się nie rozpadła. Po ok. 10 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy mieloną papryką - słodką i ostrą. Leczo można podawać samo, z ugotowanym na sypko ryżem lub z podsmażonymi na patelni ziemniakami
W SMAKSkładniki: kacze udka 4 większe, sok z pomarańczy 1 szklanka, majeranek 1 łyżka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 1 łyżka, olej rzepakowy 10 łyżek, woda 1 szklanka, ziemniaki 12 większe, surówka - jaką lubisz wycisnąć sok z pomarańczy i wlać do miski, wsypać majeranek, kucharka, pieprze, przyprawę w płynie, włożyć
W Mojej Kuchni Lubię