szkoły, czy pracy. Czas przygotowania: około 15 minut + 20 minut pieczenia Ilość porcji: 12 babeczek Składniki: 700g ugotowanych ziemniaków 3 jajka 70g żółtego sera 2 malutkie cebule 2 łyżki masła 2 łyżki mleka Przyprawy: świeżo mielona sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa Dodatki: jogurt grecki, natka pietruszki Cebule obieramy i drobno siekamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z łyżką masła(...)złoty kolor. Do ziemniaków dodajemy przyprawy (uważamy z solą, jeśli ziemniaki były wystarczająco słone to można sól pominąć), mleko i masło, a całość zagniatamy na puree. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. W formie do muffinek umieszczamy papilotki i nakładamy ciasto, pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na ciepło z kleksem jogurtu naturalnego i zielonym dodatkiem. Smacznego
Kolizje Smakównawet bardzo wybredne osoby. No i przede wszystkim, jej przygotowanie nie wymaga dużo czasu. Potrzebne nam: - 2 brokuły - włoszczyzna - 3-4 małe ziemniaki - pęczek koperku - opakowanie serka topionego ze szczypiorkiem - oliwa z oliwek - sól - pieprz czarny mielony - kwasek cytrynowy lub sok z cytryny Przygotowanie: Włoszczyznę obrać, umyć i zalać 1,5 litra wody. Ugotować bulion i odcedzić z warzyw(...)Brokuły pociąć w różyczki i zanurzyć na chwilę w wodzie z kwaskiem cytrynowym, po czym opłukać dużą ilością wody. Umyte ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić razem z różyczkami brokuła do bulionu warzywnego. Dodać serek topiony oraz pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub trochę soku z cytryny i gotować około 10-15 minut, do miękkości ziemniaków. Następnie zmiksować na gładką masę
W poszukiwaniu inspiracjiRobi się ją naprawdę szybko, a w smaku jest zaskakująco smaczna. :) SKŁADNIKI: 5 dużych ziemniaków 2 - 3 bataty (połowa wagi ziemniaków) 1 - 1,5 l bulionu drobiowego lub rosołu 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 0,5 łyżeczki mielonego chilli 0,5 łyżeczki tymianku sól pieprz DODATKOWO: 50 g wędzonego boczku 1 kromka ciemnego pieczywa lub gotowe grzanki koperek(...)posypania opcjonalnie kwaśna śmietana Bulion podgrzewamy. Ziemniaki i bataty obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Nie muszą być to idealne kostki, bo i tak zostaną zmiksowane. Doprawiamy paprykami, tymiankiem, pieprzem i solą i gotujemy ok. 20 minut, aż wszystko zmięknie. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy aż się wytopi i zrumieni. Dobrze jest wrzucić boczek na zimną patelnię
Kuchnia od dwojgaząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka suszonego tymianku 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku ketchup sól Sposób wykonania: Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż będą na wpół miękkie. Odcedzamy i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy
Qchnia po prostumasło, niech się rozpuści. Na małym ogniu zeszklij cebulę i czosnek. Wrzuć mięso mielone, rozdrobnij łopatką i dokładnie obsmaż. Dodaj przyprawy : sól, pieprz, kurkumę, kmin i paprykę, wymieszaj i podsmażaj jeszcze 2 minuty. Dodaj kukurydzę i smaż przez chwilę. Następnie wrzuć marchewkę, po chwili ziemniaki, a na końcu cukinię. Wlej bulion, przykryj garnek i zostaw do zagotowania. Kiedy
Gotowanie to kochanieziemniaczanej majeranek Kamis, rozmaryn. sól, pieprz 300 g kiełbasy myśliwskiej (Kiełbasa myśliwska GTS) pół kostki smalcu 1 cebula Mięso mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach razem z cebulą.Doprawiamy do smaku przyprawami. Kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie i ciepłe przeciskamy przez praskę, resztę (3 kg) ścieramy na tarce na drobnych oczkach na papkę. Następnie
Malinowe Pocałunkikilka różyczek kalafiorów zostawiłam, bo lubię, gdy widać, z czego zupa jest przygotowana. Składniki (na 5 porcji): 3 ziemniaki suszona papryczka chili 2 marchewki pietruszka ok. 10 cm pora pół kalafiora łodyga selera naciowego płaska łyżka soli pieprz mielony łyżka śmietany Warzywa obrać. Na miseczkę wyjąć łyżkę śmietany. Zdąży "nabrać temperatury" przed dodaniem do zupy i nie zważy się(...)niej. Ziemniaki pokroić w kostkę, umieścić w garnku i zalać 1,75 l wody. Do ziemniaków dodać pietruszkę (w całości), całą suszoną paprykę, por i seler naciowy pokrojony na 3 mniejsze części (chodzi o to, by zmieścił się w garnku). Wszystko zagotować. Marchewki pokroić w małą kostkę. Kalafiora podzielić na róże. Marchewkę i kalafiora dodać do zupy, gdy zawrze
Weekendy w domu i ogrodziejajko 250 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta mielonego kardamonu skórka starta z 1 cytryny 1 mały słoik powideł śliwkowych cukier puder do dekoracji WYKONANIE Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości, po czym ostudzić, obrać i dobrze pognieść. Do ziemniaków dodać posiekane zimne masło, cukier trzcinowy, jajko, mąkę
Passions hobbies lifelitra wody * 1 kość wieprzowa * 4 marchewki * 4-5 ziemniaków * 2 puszki fasoli Piękny Jaś (Jamar) * 1 korzeń pietruszki * 1/4 korzenia selera * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * 4 liście laurowe * 5-6 ziarenek ziela angielskiego * 2 łyżki majeranku * sól, pieprz * 300 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 1 łyżka bułki tartej * sól, pieprz * mąka do obtoczenia Wykonanie(...)liść laurowy,sól i pieprz. Zagotować wywar około pół godziny. Następnie do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, wsypać majeranek. Gotować zupę na małym ogniu do momentu aż warzywa będą prawie miękkie. W między czasie należy przygotować pulpety. Miso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Uformować maleńkie pulpeciki. Obtoczyć je w mącę
Zrób to smaczniełyżki młodego mielonego jęczmienia i posypcie czosnkiem niedźwiedzim. Kolor będzie super i ciasto nabierze fajnego smaku. Teraz czas na farsz. Zaczynamy od ugotowania ziemniaków i przepuszczenia ich przez praskę. Kiedy ziemniaki stygną rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią pestki dyni, słonecznik i migdały. Przesmażamy, aż zaczną nieco nabierać brązowego koloru. Następnie sypiemy na nie sporo curry i kminu(...)wrzucamy najlepiej do moździerza i lekko je tłuczemy na drobno, szczególnie pestki dyni należny rozdrobnić. Przesypujemy pestki do ziemniaków i doprawiamy pieprzem, estragonem, pastą sambal oelek i sosem sojowym. Wszystko mieszamy i jeśli farsz jest zbyt twardy (to zależy od ziemniaków) możecie dolać nieco oliwy z oliwek, żeby był bardziej aksamitny. Tak przygotowany farsz standardowo nakładamy do pierożków i gotujemy
vegetanieziemniaki ze szpinakiem (4 porcje) Składniki: 12 małych oczyszczonych szczotką ziemniaków, lub kilka większych podzielonych na mniejsze kawałki 100-15o g świeżego szpinaku 2 cm kawałek imbiru, obranego i startego na tarce 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka curry 1 łyżka mielonej kolendry(...)szklanki bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietanki 36% 1/2 ostrej papryki w proszku sól i mielony czarny pieprz Przygotowanie: Na głębokiej patelni rozgrzej masło, podsmaż przez chwilę kmin rzymski, curry, kolendrę i imbir. Następnie dodaj cebulkę i czosnek i smaż kolejne 2-3 minuty. Dodaj ziemniaki, podlej bulionem i gotuj pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij
karmelowydusimy, aż zmiękną. Następnie dodajemy kukurydzę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko zalewamy bulionem. Dodajemy starty imbir, przyprawiamy solą, pieprzem cayenne, kurkumą i gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki i kukurydza zmiękną. Następnie zupę zdejmujemy z palnika i blendujemy na jednolity krem.Mięso mielone smażymy na patelni, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.Zupę podajemy z usmażonym
Smakowity Blog Kulinarnyłyżek ugotowanej fasolki adżuki, 100 gram surowego boczku w plastrach, świeży rozmaryn, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, młoda marchewka, młoda pietruszka- korzeń, syrop z agawy, olej rzepakowy. Przygotowanie: W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy. Roztrzepujemy jajka ze śmietaną, doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy ziemniaki i całość
Moniki SmakołykiZapraszam do wypróbowania! Składniki (dla 4 osób): 1l bulionu warzywnego* 10-12 ząbków czosnku 1 cebula 4 ziemniaki 250 ml śmietanki kremówki 3 kromki chleba oliwa z oliwek 1 łyżka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżki suszonego sól świeżo mielony pieprz ser do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Czosnek i cebulę obieramy i drobno(...)kroimy. Podsmażamy na 1 łyżce oliwy do zeszklenia. Dodajemy rozmaryn, ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, pieprz i smażymy jeszcze 3 minuty (pilnujemy, żeby czosnek się nie przypalił). Wlewamy bulion i gotujemy bez przykrycia 20 minut. 2. Zupę miksujemy na gładki krem, wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ostatnie 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. 3. Na patelni rozgrzewamy
My Culinary ArtSkładniki: 1 sztuka kabaczek, 5 sztuk ziemniaki, 1 sztuka jajka, 4 łyżki mąka pszenna, 1 łyżka vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - ile potrzeba olej rzepakowy, - w opisie sos z koźlarzykabaczka dobrze opłukać, pokroić na kawałki i zetrzeć w pojemniku blendera na tarce "wiórki" lub na tarce zwykłej przełożyć do miski ciut posolić i po 20-stu minutach odcisnąć(...)nadmiar soku ziemniaki zetrzeć w blenderze na tarce do ziemniaków lub na tarce zwykłej do odciśniętego kabaczka dodać ziemniaki, jajko, przyprawy, mąkę i dobrze wymieszać na oleju gorącym smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy sos z koźlarzy czerwonych z mojego przepisu: "TUTAJ" placki podać z sosem.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię