Składniki: 600 g szynki bez kości pokrojonej na porcje Marynata: 3 łyżki oleju suszony majeranek szczypta chilli słodka mielona papryka pieprz Do sosu: 2 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie kminek 2 łyżki musztardy chrzanowej 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki koncentratu pomidorowego bulion mąka, zimna woda i śmietana do zagęszczenia Sposób wykonania(...)łyżkę mąki i odrobinę zimnej wody. Wlać do sosu, wymieszać i gotować chwilkę, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić solą i pieprzem. 4. Podawać wedle uznania, u nas to ziemniaki i sałatka z czerwonej kapusty ( KLIK ). Smacznego
Kuchnia domowa Aniłyżeczka wędzonej papryki ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki soli oliwa z oliwek Grillowane awokado z quinoa: 2 awokado ¼ szklanki quinoa 1 pomidor 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki mielonej kolendry sok z 1 cytryny sól, pieprz Mrożona herbata: 1 l wrzątku 2 torebki czarnej herbaty sok z 1 cytryny 3 brzoskwinie kilka łyżek miodu lód (opcjonalnie) * PRZYGOTOWANIE Chutney morelowy(...)paprykę i cynamon. Po chwili dodaj fasolę i dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj posiekaną drobno pietruszkę i połącz z resztą składników. Za pomocą tłuczka do ziemniaków zmiażdż fasolę. Następnie uformuj 4 burgery jednakowej wielkości. Przed podaniem grilluj kilka minut z obu stron. Możesz je dodatkowo posmarować olejem kokosowym, aby nie przywarły. Podawaj w przypieczonej na grillu
Food Squareogórkiem, serem i boczkiem. Wybierzmy to co najbardziej Nam odpowiada i ukryjmy w środku, a efekt będzie przepyszny. Rolada z mięsa mielonego SKŁADNIKI: 250 g mięsa mielonego mielonego 2 cebule 3 jajka pół puszki czerwonej fasolki pieprz sól 3 łyżki bułki tartej łyżka masła kilka pieczarek 2 łyżki oliwy zielona cebulka Dwa jajka gotujemy na twardo(...)przekładamy bez folii do wysmarowanej masłem i posypanej pozostałą bułką tartą foremki. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku w 190 stopniach. Roladę kroimy w plastry i podajemy np do ziemniaków. Posypujemy z wierzchu pokrojoną zieloną cebulką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidalej już poszło. Czas: 30 minut Składniki: 3/4 szklanki wołowiny ( po zmieleniu) -ugotowanej 2 papryki 1 cebula 6 łyżek otrębów żytnich 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego sól do smaku 1 łyżka pokrojonego koperku szczypta przyprawy typu Jarzynka 4 łyżki oleju z pestek winogron 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 % 1/3 szklanki śmietanki 1 łyżka masła 2 płaskie(...)wsypać na nie mąkę - wymieszać. Dodać koncentrat i smażyć chwilę. Rozprowadzić śmietanką zmieszaną z bulionem. Zagotować na małym gazie. Papryki podawać ułożone na sosie same lub z ziemniakami . * Farsz jest sypki nie tak zwarty jak w gołąbkach - gdyby robiło się większą ilość to można dodać do farszu jajko , ale wg mnie nie ma takiej potrzeby
Buniabaje w kuchnisosu stanowi świetny uzupełniacz do kluseczek czy kaszy. Polecam :) Składniki - 1 kg. łopatki wieprzowej - 1 duża cebula Marynata - czosnek mielony, domowa wegeta, papryka czerwona mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy, - 1/3 szklanki oleju Dodatkowo - 1/3 szklanki śmietany 18% - 2 łyżki mąki Wykonanie Łopatkę kroję w dość grube plastry, pokrojoną przekładam do miseczki obsypuje wszystkimi przyprawami składnikami marynaty(...)kiedy się zagotuje wkładam z powrotem plastry mięsa. Całość gotuje jeszcze ok.1 minutę. Tak przygotowana łopatka najlepiej smakuje z kluskami śląskimi ( tzw. kluski z dziurką ) ale równie dobrze z ziemniakami, kasza czy ryżem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródparę plastrów cebuli, posypujemy majerankiem, sola i pieprzem i zawijamy i tak przygotowujemy każda roladkę, na koniec obwiązujemy je sznurkiem, nitką lub zapinamy wykałaczką. Soli i pieprzu używałam świeżo mielonych. Na koniec wszystkie zawinięte roladki posypujemy majerankiem. Tak powinny wyglądać nasze roladki gotowe do dalszego etapu(...)niech to się tak zaczyna gotować. W moździerzu mieszamy resztę przypraw wymienionych w przepisie i ucieramy, dodajemy potem do gotowania. Wszystko już razem w garnku... :) mielenie wszystkich przypraw w moździerzu. Gdy nam się to tak dusi to można próbować i dodawać soli i pieprzu oraz innych przypraw
Zainspiruj się kuchniądomu przygotowałam więc kakao z bitą śmietaną i zajadając się cytrynowo-marcepanowymi ciasteczkami , snułam plany na kolejne dni. Pierniczki i bułeczki z kardamonem, trzy rodzaje grzańca i medista z ziemniakami na obiad. Do tego napalić w kominku, zawinąć się w wełniany koc i... Cieszyć się chwilą. Przedświąteczne upojenie. Dziś więc pierwszy przepis na pierniczki. Znalazłam go w duńskim magazynie Julesmag(...)skusicie się...? Pierniczki na melasie Składniki: (na 100-120 sztuk) 1020 g mąki pszennej 50 g masła 440 g cukru 200 ml melasy 200 ml wody 1 łyżka mielonego cynamonu 1 łyżka mielonego imbiru 1 łyżka mielonego kardamonu 1 łyżka sody oczyszczonej W garnuszku rozpuścić masło. Dodać cukier, melasę i wodę, podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeHistoria zaczyna się w pewnym sklepie, do którego udałam się onegdaj celem zakupienia składników do zupy z poprzedniej notki. Mieli tam, jak się okazało, promocję na brokuły, poddałam się zatem ich strategii marketingowej i kupiłam dwa. Oczywiście do zupy potrzebny był mi jeden, powstało zatem pytanie, co zrobić z drugim. A jak nie wiadomo co zrobić, robi się coś(...)przez praskę czosnek, smażymy jeszcze przez chwilkę, a następnie dodajemy serki topione i śmietanę. Mieszamy tak długo, aż serki się rozpuszczą. Ugotowanego brokuła odcedzamy a następnie gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków i wrzucamy do sosu. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, można dolać do niego wody (opcjonalnie mleka). Potem całość mieszamy, przyprawiamy jak kto lubi i można podawać :) Przed pognieceniem brokuła dobrze jest
Kulinarne zapędy Kokosazrobienia, smaczne i puszyste bułeczki z wytrawnym nadzieniem. Jest to tradycyjne pieczywo popularne w Turcji i krajach bałkańskich. Istnieją różne wersje pogaca z różnymi nadzieniami, takimi jak ser, ziemniaki czy mięso. Można je także spotkać bez nadzienia. Często posypane z wierzchu sezamem lub czarnuszką. Mają różną formę i wielkość, mogą to być zarówno miniaturowe bułeczki jak i dużo większe. Każde(...)miejscu na 45-60 minut do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). W tym czasie przygotować nadzienie. Natkę pietruszki posiekać i dokładnie wymieszać z pokruszonym serem. Można doprawić do smaku mielonym pieprzem. Gdyby farsz był zbyt suchy można dodać do niego trochę kwaśnej śmietany. Soli nie musimy dodawać ponieważ sam ser jest już wystarczająco słony. Wyrośnięte ciasto podzielić
Przepisy na domowy ser i chlebzaczynamy ;) Składniki : 500 g wołowiny 150 g wędzonego boczku 2 garście suszonych grzybów 4 ogórki konserwowe 1 średnia cebula sól, pieprz do smaku 1,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki 1,5 łyżeczki majeranku musztarda (ok 2 łyżek) mąka pszenna lub mieszanka bezglutenowa 2 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego łyżka masła olej do smażenia(...)czym rozbijamy je z obu stron. Obieramy cebulę, którą drobno siekamy po czym odcedzamy grzyby i razem z cebulą podsmażamy na maśle, aż woda odparuje. Następnie mielimy wszystko na gładką masę, dodajemy musztardę i wszystko mieszamy. Boczek i ogórki kroimy w słupki. Każdy plaster wołowiny posypujemy pieprzem i solą , rozsmarowujemy po jednej łyżeczce mieszanki grzybów z musztardą, następnie układamy pokrojony
Niezły Młyneknakrytymi głowami i co najmniej kilkudniowym zarostem, wchodzili i wychodzili ze świątyni, to zdejmując, to znów zakładając buty. Widać było, że Bóg jest treścią ich życia. Wychodzący mieli oblicza spokojniejsze, ich myśli stawały się jasne od otrzymanej nauki bądź samej modlitwy. Wzrok wchodzących do świątyni był mniej pewny, a myśli rozwichrzone. Nasz mimowolny przewodnik wyszedł z meczetu rozpromieniony, poklepał konia(...)przez Konstancę aż do Gruzji. Tylko tu zwane są hamsi. Zatem hamsi! Drobne szprotki spożywa są niczym frytki, są nawet podobnie zrobione, skoro małe rybki były tu dostępniejsze od ziemniaków, to właśnie rybki wrzuca się na rozgrzany olej. Wcześniej szybciutko oprawione, pachnące morzem, doprawiano solą i czosnkiem. Obtoczone w mące kukurydzianej, lądowały na rozgrzanej, podwieszonej nad paleniskiem olbrzymiej patelni. Wpadały
Jadło i czytadłotradycyjnej lasagne, dużo łatwiej podzielić jest na porcje, bo... porcje, dzięki roladkom, mamy już gotowe :) Roladki a’la lasagne z sosem pomidorowym 8 szt. Sos mięsny 400 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 50 g boczku wędzonego 1 łyżka oleju 1 duża cebula 1 szkl. bulionu z kurczaka 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka octu(...)oregano i solą, jeśli trzeba. Sos pomidorowy: Do garnka wlać łyżkę oleju. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać pomidory, a gdy trochę zmiękną zgnieść je tłuczkiem do ziemniaków. Dodać ocet winny, szczyptę cynamonu i cukier. Gotować bez przykrycia 20 minut, aż spora część płynu odparuje. Na końcu dodać bazylię i przyprawić szczyptą soli. Przygotowanie roladek: Piekarnik nagrzać
Posadzone i zjedzonesosu:- 50 dag mielonego mięsa jagnięcego lub wieprzowego - 30 dag jogurtu greckiego- 1 cebula(...)Uwaga! Ćevapcići można również upiec na grillu, należy je jednak obtoczyć w mące jeszcze przed nadzianiem na patyczki i grillować aż się równomiernie zrumienią. Podawać z sosem tzatziki i ziemniakami lub plackami pita
W poszukiwaniu inspiracjiczasie odcedzamy kapustę, wodę wylewamy. Dno garnka wykładamy wierzchnimi liśćmi kapusty, dzięki czemu gołąbki nabiorą aromatu i nie przypalą się. Kapustę rozbieramy z liści. Farsz: Do miski wkładamy mielone mięso wieprzowe, jajko, zeszkloną na oleju i posiekaną drobno cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku. Połowę suchej kajzerki namaczamy w ciepłej wodzie – gdy namięknie, odciskamy wodę i dodajemy do farszu(...)laurowe oraz majeranek. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości kapusty, około 1-1,5 godziny na średnim ogniu od czasu do czasu zaglądając do nich. Podawajcie z ziemniakami, sałatą w śmietanie lub mizerią - tak u mnie się jadało i je do dziś
Zasmakuj Kuchnisłoniny czy boczku, za to z paróweczką. Wyszły jednak równie smacznie :)Składniki:wołowina (np. rostbef, udziec, ligawa...) ogórek kiszony,marchewka,dymka,cienka parówka,delikatna musztarda (np. kremska),grubo mielony pieprz,sól,masło (najlepiej klarowane),cebula,odrobina mąki.Mięso pokroić w plastry, rozbić dość cienko tłuczkiem. Ja każdy kawałek wkładam do czystej foliowej torebki, wtedy mięso równomiernie się rozbija(...)Podlać wodą lub bulionem, zagotować i przelać do zrazów. Wszystko razem dusić do miękkości podlewając wodą lub bulionem. Pod koniec duszenia posolić.Zrazy można podawać z ziemniakami, kaszą lub śląskimi kluskami. Sos powstały z duszenia można doprawić śmietaną, ale ja wolę taki naturalny, bez żadnych dodatków czy zagęszczania :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaczarnych łebków) i kilku prawdziwków. Kozaki też się nadadzą, jednak sos będzie ciemniejszy. A Wy co najbardziej lubicie z grzybów? Składniki: 1 kg grzybów leśnych 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 70 kaszy jaglanej 150 ml śmietanki 12 % 100 ml wody 3 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 cebule sól(...)grzybków na patelni, mieszając do ponownego zagotowania. Do gotowego sosu dodajemy pulpety, mieszamy. W razie potrzeby można mocniej przyprawić. Podajemy posypane natką pietruszki <3 My jedliśmy z gotowanymi ziemniakami
CynamonemPoOczach