wrażenie, że świeże powietrze i aromat węgla pozbawiają nas resztek zdrowego rozsądku :) U mnie w domu na szczęście poza (powiedzmy szczerze) górą mięsa, zawsze była jakaś sałatka, pieczone ziemniaki, grillowany chlebek. Bardzo lubię też grillowaną cukinię z sosem tzatziki. A jak to wygląda u Was? Dziś podrzucam Wam pierwszy z moich pomysłów na potrawę z grilla w wersji wege
Chilli Czosnek i Oliwapostaci chili - idealny przepis dla dbających o linię :) SKŁADNIKI 2 woreczki kaszy jaglanej 450g warzyw na patelnię po włosku (takie z saszetką przypraw) lub inne warzywa bez ziemniaków i ulubione przyprawy 1 papryczka chili 2 pomidory koncentrat pomidorowy sól, pieprz oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy warzywa
Moje Kuchenne Rewelacjetrattoriach, aby nabrać sił, rozgrzać się i zachować zdrowie, sporządza się jedno danie… Zupa Jota Zagotować w dużym garnku wodę. Dodać kapustę kiszoną, czerwoną fasolę (moczoną całą noc), ziemniaki i mięso. Gotować aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodać posiekane kilka ząbków czosnku. Dla smaku doprawić solą i pieprzem. Jednocześnie na patelni należy rozpuścić tłuszcz i obsmażyć
Bon Ton Italiadodaj do niego 1 łyżeczkę cukru. Na koniec do sosu dodaj kawałki lub plasterki mozzarelli, przykryj pokrywką i podduś całość do rozpuszczenia się sera. Danie podawaj z kuskusem, ryżem, ziemniakami, frytkami lub kaszą, według uznania. Gotowe! Smacznego! Przepis lekko zmodyfikowany, z Kwestii Smaku
Słodko-Słony Świat Ilonyrutyna i szukamy nowych dań, aby rozbudować nasze menu. Ja właśnie miałam tak ostatnio jak upiekłam kurczaka i nie chciało mi się na drugi dzień znów jeść go z ziemniakami i surówką. Więc zajrzałam do lodówki, potem do zamrażalnika i znalazłam warzywa na patelnię. Warzywa i kurczak pieczony czemu nie spróbować. Kurczaka piekłam poprzedniąego dnia w rękawie z cebulą
Klaudynkowa kuchniaZmniejszam ogień, dolewam gorącej, przegotowanej wody tylko tyle aby w połowie przykryła roladki. Mięso duszę pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości. Roladki tym razem podałam z pieczonymi ziemniakami z patelni i surówką z kapusty pekińskiej . Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródProdukty: 30 dag kiszonej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 1/2 pora 1/2 cebuli 2 ziemniaki 3 ząbki czosnku 6 ziela angielskiego 2 liścia laurowe 6 ziarenek pieprzu 1 łyzka wegety sól szczypta cukru 2 łyżki masła Wykonanie
Ugotujmy Cośpyszna, bardzo łatwa w przygotowaniu, zdrowa i sycąca. Można do niej użyć resztek kaszy lub ryżu z poprzedniego dnia i poeksperymentować z pozostałymi składnikami. P.S. Świetnie smakuje też z ziemniakami pokrojonymi w plastry lub puree ziemniaczanym. Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej + 1 łyżka oleju lub masła 1 szklanka drobnej kaszy jęczmiennej + 1 łyżka oleju lub masła olej do wysmarowania formy
Qlinarnie i Qlinarnieprzestygnięciu do gorącej jeszcze potrawy i mieszamy. Na sam koniec, kiedy już osiągniemy oczekiwany smak (poprzez doprawienie) dodajemy śmietankę. Ja używam tego dania jako dodatek do kaszy gryczanej, ziemniaków czy mięsa aby dodać smaku i wilgotności. Smacznego
IzaGotujeChuda wędlina (30g) Sałatka z pomidorów, ogórka i cebuli (100g) Herbata zielona II śniadanie : Jogurt naturalny (150g) Jabłko (150g) Obiad : Zupa ogórkowa (200g) Pulpet z dorsza (70g) Ziemniaki (150g) Starta marchew z jabłkiem (100g) Sok pomarańczowy (100g) rozcieńczony Podwieczorek : Pomarańcza Kolacja : Fasolka szparagowa z wody (150g) Chleb razowy (40g) z margaryną niskotłuszczową (3g) lub pastą kanapkową Herbata owocowa
IzaGotujekcal polędwica wieprzowa 170g = 185 kcal Pieczeń Rzymska: mięso mielone wieprzowe z łopatki 100g = 177 kcal 3. Dodatek do mięsa, którego porcję nakładamy do 130 kcal: ugotowane ziemniaki, 2 sztuki 170g = 130 kcal ugotowany ryż brązowy, 1 szklanka 100g = 130 kcal ugotowana kasza gryczana, 1 szkalanka 130g = 130 kcal 4. Surówki, warzywa z wody, lub sałatki nakładamy porcję
IzaGotujemojej kuchni prym wiodą kasze. Kasza jaglana i kasza gryczana to moje ulubione. Dziś pomysł na wykorzystanie jednej z nich nieco inaczej. U nas podczas obiadu kotleciki zastępują tradycyjne ziemniaki. Kotleciki z kaszy jaglanej. Składniki: kasza gryczana palona 100 g ekologiczne jajko 2 sztuki garść domowego szczypiorku sól himalajska, pieprz świeżo zmielony, wyciśnięty czosnek domowa vegeta olej 1 łyżka Kaszę
IzaGotujedodaję do mięsa. Gotuję do momentu, aż mięso będzie miękkie. 4. Gulasz doprawiam do smaku majerankiem, czubricą, pieprzem cayenne, solą i pieprzem czarnym. Podaję z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Do przygotowania gulaszu użyłam przyprawy Czubrica czerwona, którą otrzymałam do testowania ze sklepu SKWORCU . Przyprawa ta wzbogaca smak wielu potraw. Jest dodawana szczególnie do potraw mięsnych, zup, gulaszu, bigosu
Tradycyjna kuchnia Kasiokolo 5-6 sporych ogorkow kiszonych -puszka groszku konserwowego -cebula -jablko -maly sloik majonezu -2-3 lyzki jugurtu naturalnego lub smietany -sol, pieprz SPOSOB PRZYGOTOWANIA: Ziemniaki, marchew, pietruszke gotujemy ( nie mozemy rozgotowac), studzimy. Jaja gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Warzywa, jaja, ogorki,jablko i cebule kroimy w drobna kostke, groszek konserwowy odcedzamy na sitku, dodajemy
PychaDaniafoli ( blyszczaca strona do piersi), formujemy „koperte” zwijając szczelnie brzegi . Na kopercie nacinamy dziurki , wkladamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny . Do tak przyzadzonej piersi pasuja nie tylko ziemniaki ale i rozne kasze, czy tez ryz . Ja dzisiaj zjadlam taka bez ziemniakow czy kaszy, ale jako dodatek zrobilam duszone warzywa
PychaDania