ziemniak - 9653 przepisów (strona:426/644)

bitki z karkówki z jelenia 461

wlać wino, dusić do miękkości. W razie potrzeby doprawić solą. Bitki z karkówki z jelenia można podać z  kluskami kładzionymi ziemniaczanymi, kluskami parzonymi kładzionymi , kluskami kładzionymi z surowych ziemniaków.... zastawa

królestwo garów
Stek z rekina II 152

Przełożyć na półmisek i trzymać w cieple. Na patelnię wlać marynatę, gotować aż odparuje połowa. Przecedzić. Wymieszać z łyżką zimnego masła. Steki polewać sosem. Podałam ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami. polecam również stek z rekina I Do racuchów polecam Rapennhof Riesling Kabinett.   Półwytrawny, reński Riesling o owocowym aromacie i idealnie zrównoważonej kwasowości. Cena 49 zł   Poleca Wojciech Kielanowski

królestwo garów
grillowanie 153

schab z grilla comber jagnięcy kaszanka/kapusta kiszona/ śliwki/ miód    ser camembert grillowane warzywa kukurydza z grilla szparagi sałatka z grillowanych buraków    sałatka z grillowanych pomidorów ziemniaki gruszki banany ananas

królestwo garów
Cannelloni z pora z ziemniakami 121

duży por z długą częścią białą, 800 g obranych ziemniaków, 60 g suszonych pomidorów w oliwie, oliwa, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany, chilli, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Pora oczyścić, odciąć białą część. Delikatnie po kolei zsuwać kolejne warstwy pora.  Potrzebnych nam będzie 7 - 8 „rurek”. (Jeżeli nie da rady zdjąć całych rurek, można rozciąć wzdłuż na pół

królestwo garów
Comber jagnięcy 141

piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po wyjęciu, mięso odstawić na 8 minut aby odpoczęło. Comber jagnięcy podałam z młodą kapustą, karmelizowanymi młodymi marchewkami oraz podsmażonymi młodymi ziemniakami.     zastawa

królestwo garów
„Flavours of Portugal” - Esporão 135

naprawdę wyśmienita ryba. Do niego podano Esporão Private Selection White 2010 – stanowiło to idealne połączenie. Po rybie przyszedł czas na mięso, Miguel Vaz zaserwował nam iberyjską wieprzowinę confit, ziemniaki i oliwki. Do tej delikatnej karkówki dobrane zostało czerwone Esporão Reserva 2010.   Na zakończenie lunchu podany został wybór serów, suszonych owoców i orzechów, cripsy tosty oraz pomarańczowo waniliowy krem brulee

królestwo garów
Uczta mięsożerców w Ole! Tapas Steak Restaurante 133

naturalne. Jego nadzwyczajne walory smakowe docenione zostały przez smakoszy i najlepszych szefów kuchni na całym świecie. I tu zaskoczyła nas słodycz tego mięsa wynikająca z diety tych zwierząt – zboża, ziemniaki, ryż, rośliny motylkowe oraz wino, dzięki któremu tłuszcz równomiernie rozprowadza się w tkance mięśniowej. Do rumsztyka otrzymaliśmy Venta La Ossa Syrah z Bodegas Mano a Mano. Ten 100 % syrah, dojrzewał

królestwo garów
Fasola wrzawska 177

Wrzawach zaczęła się do spotkania z przedstawicielami producentów. Mieliśmy przyjemność spróbować kilku dań z fasolą wrzawską w roli głównej: zupa fasolowa pasztety z fasoli (z grzybami i wiśniami) zapiekane ziemniaki z fasolą sałatki z fasoli  Dania wykonane były na miejscu a przygotowały je Panie ze Stowarzyszenia producentów fasoli tycznej „piękny Jaś” we Wrzawach. Wszystkie dania wspaniałe :)    Następnie

królestwo garów
Jesienne Menu w Le Victoria Brasserie Moderne 133

przedstawionych zostało kilka dań. Lekko wędzony łosoś bałtycki w stylu gravad lax, ikra łososia    Krewetki, salsefia, konfitura z pigwy Pierś z kaczki glazurowana w miodzie, seler, buraki, ziemniaki fondant Wybór deserów: Karmelowy custard z solonym masłem Tylko czekolada Granita z szampana i gruszek W każdym daniu czuło się troskę z jaką podchodzi się tu do produktu. Widzimy wspaniałe

królestwo garów
Mizeria z octem w Swornegaciach 140

Swiéżé gùrczi na kwasno - mizeria z octem. Gdy przygotowywałam z asmażóné bùlwë z kwasnym mlékã czyli ziemniaki zasmażane z maślanką, potrzebna była jakaś sałatka.  I tu z pomocą przyszła zakupiona w Swornegaciach, w Kaszubskim Domu Rękodzieła Ludowego , książka „Tradycyjna kuchnia kaszubska”.  Znalazłam w niej mizerię z octem. Bardzo prosty i ciekawy dodatek do dań nie tylko mięsnych

królestwo garów
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 120

gotowanej dyni i mąki pszennej 4 - Pebre: sos z pomidorów, cebuli, papryki i kolendry 5 - Curanto: danie pochodzące z południa Chile (przede wszystkim z rejonu Chiloe) – owoce morza, mięso, ziemniaki, kiełbasy i warzywa duszone tradycyjnie w dole przygotowanym w ziemi, wyłożonym liśćmi i rozgrzanymi kamieniami 6 - Sopaipillas pasadas: placki sopaipillas w zalewie z nierafinowanego cukru, pomarańczy i cynamonu, danie

królestwo garów
Nogi gęsi w winie, w kadarce 81

małym ogniu. Gotować aż mięso będzie miękkie a sos się zagęści. Powinniśmy otrzymać niecałe 100 ml sosu. Mięso od czasu do czasu obracać. Podałam nogi gęsie z podsmażanymi ziemniakami. Podsmażyłam oczywiście na tłuszczu gęsim, który się wytopił podczas smażenia nóg. zastawa

królestwo garów
gęsia szyja nadziewana – gęsi pipek 191

Podawać z sosem z duszenia. Można podać z baką ziemniaczaną. Ja podałam z chlebem żytnim Wasa*. Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry z gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków. Oba rodzaje potrawy wywodzą z kuchni żydowskiej. W dawnej Kongresówce Gęsi Pipek jest

królestwo garów
Gęsi pipek – gulasz z gęsich żołądków 170

ogniu pod przykryciem. Co jakiś czas mieszając, w razie potrzeby dolać trochę wody. Dusić do miękkości. Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry z gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków. Oba rodzaje potrawy wywodzą się z kuchni żydowskiej. W dawnej Kongresówce Gęsi Pipek

królestwo garów
Ragout z jelenia po niemiecku 172

miękkości. W razie potrzeby dolać trochę wody. Gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodać powidła śliwkowe. Zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, miodem, zagotować. Podałam z kluskami z tartych ziemniaków .   zastawa

królestwo garów