Na niedzielny obiad: pierś z koperkowo - maślanym nadzieniem 392koprem i odrobiną tartego sera żółtego. Zwijamy ścisło w roladki. Obtaczamy w jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony na rumiano. My spożyliśmy te pyszności z ziemniakami i fasolką z pary oraz pomidorowo ogórkową mizerią z jogurtem greckim.Cudownie prostolinijny zestaw obiadowy. Polecam
Kuchnia po mojemu
Biały gulasz. Z indyka i z warzywami 202zmięknie zagęszczamy sos odrobiną maki i łyżką śmietany. Gotowe. Dla koloru wrzucamy odrobinę kopru. U nas z uwielbianymi kluskami śląskimi, które wczoraj lepiłam w ramach weekendowej rozrywki ;) Kluseczki z ziemniaków gotowanych na parze, więc samo zdrowie - no może gdyby nie to, że Mąż postanowił je pysznie odsmażyć, a nie odgotować
Kuchnia po mojemu
Domowe pyzy z mięsem na obiad. Pyszny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu 237wbrew pozorom jest bardzo proste. Dodatkowo to fantastyczny pomysł na wykorzystanie mięsa, na którym gotowaliśmy zupę. Słowem same zalety. Sprawdźcie sami jak prosto je przygotować. Składniki: 5-6 średnich ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana ("na oko") 40 - 50 dag mielonego mięsa gotowanego (u mnie mieszane - drobiowo - wołowe) 1 mała cebula sól, pieprz odrobina wody Przygotowanie: Mięso gotowane mielimy, dodajemy pokrojoną
Kuchnia po mojemu
Sos z całymi pieczarkami 174całości) i ogonki. Gdy puszczony przez pieczarki sok wyparuje, dodać cebulę (z puszczonym sokiem) startą na drobnych oczkach (tarka jak do czosnku, gałki muszkatołowej lub ta do tarcia ziemniaków). Podsmażyć lekko, ale uważać, żeby nie zbrązowiała. Dolać ok. szklanki wody. Gotować ok. kwadransa z odrobiną soli. Gdy sos się zredukuje, dodać masło. Wymieszać, by powstał jednolity sos. Doprawić pieprzem ziołowym
Weekendy w domu i ogrodzie
kluski śląskie 164Przedstawiam Wam ciekawy przepis Produkty: 1 kg ziemniaków 3-4 jajka mąka ziemniaczana mąka pszenna sól Wykonanie
Ugotujmy Coś
Kurczak w sezamowej panierce 307zamoczyć w jajku a następnie panierować w mące z sezamem. Smażyć na rozgrzanej patelni lub we frytkownicy do uzyskania jasnozłotego koloru, uważając aby nie przypalić sezamu. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem źródło Landria Voigt, Landria Voigt, C.H.H.C Landria Voigt, C.H.H.C
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Udka Pieczone z Miodem i Sosem Teriyaki z Ziemniaczkami Niedżwiedzimi 242wstawiam do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni. W zależności od wielkości udek piekę je przez max. 30-40 minut. W połowie pieczenia do piekarnika wstawiam przygotowane ćwiartki ziemniaków w osobnej blaszce, temperaturę podkęcam na 200 stopni i piecze się to wszystko razem. Pod koniec pieczenia zdejmuję folię aluminiową z blaszki z udkami i piekę nadal do czasu aż skórka
Blondynka Gotuje
Marynowane żeberka w towarzystwie...kapusty 203chleba, bez ziemniaków, bez frytek... Taki obiad u mnie dzisiaj. Składniki -mięsne żeberka -pół kapusty białej małej -pół kapusty czerwonej małej -pieprz ziołowy SKWORCU -przyprawa do wołowiny SKWORCU -oliwa z oliwek u mnie Olitalia INDEX FOOD -marynata w płynie do żeberek Umyj żeberka i je poporcjuj, zalej marynatą w płynie, oliwą z oliwek, dodaj przyprawy do wołowiny
Z Kuchni Do Kuchni
Biała Kiełbasa Pieczona z Kiszoną Kapustą 222smakuje ona jeśli mamy prawdziwą kiszoną kapustę (nie kwaszoną, którą można kupić w każdym sklepie) i kiełbasę zrobioną własnoręcznie lub kupioną bezpośrednio od masarza. Można podawać ją z pieczonymi ziemniakami lub z chlebem. Polecam wszystkim. Składniki: surowa biała kiełbasa po 1 – 2 szt. na osobę ok. 0,5 kg. kiszonej kapusty 1 duża cebula pieprz czubrica suszone liście kolendry kilka
Mama Gotuje
Sos Jogurtowo – Koperkowy z Czosnkiem 217jest sosem skomplikowanym ale za to bardzo dobrym. Pasuje doskonale do ryb, wędlin albo do ziemniaków. Dobrze jest go przygotować kilka godzin przed podaniem, ponieważ przez ten czas jogurt rewelacyjnie przejmuje smak czosnku. Poza tym ostrość czosnku jest odczuwalna jakiś czas po wykonaniu sosu a nie od samego początku. Składniki: 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 łyżki śmietany 18% 1 ząbek
Mama Gotuje
Kotlety z Indyka w Panierce z Płatków Kukurydzianych 237składników można zrobić kotlety z piersi indyka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Danie szybkie bo drób się bardzo szybko piecze i proste. Kotlety takie można podawać np. z ziemniakami z wody. Więc do dzieła. Składniki: pierś indyka sól pieprz słodka papryka w proszku płatki kukurydziane do panierki jajko olej do smażenia Wykonanie: Pierś indyka podzielić na grube kotlety. Kotlety
Mama Gotuje
Pasztet z Warzyw 187szklanka fasoli 2 jajka3 - 4 łyżki mąki sól pieprz czubrica suszone liście kolendry Wykonanie: Warzywa, fasolę i ryż ugotować, przełożyć do dużego naczynia i zemleć tłuczkiem do ziemniaków., Dodać przyprawy i wszystko wymieszać. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić nba sztywną pianę. Żółtka i mąkę dodać do warzyw i wszystko wymieszać. Dodać pianę z białek i ponownie delikatnie wymieszać
Mama Gotuje
Pstrąg zapiekany w szpinaku 199filet ma ości. Efekt końcowy i tak był świetny, ale myślę, że danie to wyszło by lepiej gdyby ryba była bez ości. Do takiej ryby świetnie pasuje puree z ziemniaków . Składniki: 2 płaty pstrąga lub dowolny rybny filet mąka do opruszenia ryby sok z cytryny 1 kg świeżego szpinaku 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 szklanka
Mama Gotuje
Pieczona kaczka 182godziny. Pierwszą godzinę kaczka powinna być przykryta, następnie piec bez przykrycia żeby skóra kaczki była chrupiąca. Na ostatnią godzinę pieczenia można do kaczki dołożyć posolone pokrojone na grube plastry ziemniaki
Mama Gotuje
Pulpety w sosie koperkowym 197Dzisiaj przepis na pulpety w sosie koperkowym gotowane na wywarze z warzyw. Można je podawać z kaszą lub ziemniakami. Składniki: 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 sucha bułka 1 cebula 2 jajka liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz szczypta imbiru sos koperkowy: pęczek koperku 3 szklanki wywaru spod pulpetów 1 mała śmietana
Mama Gotuje