kiszonej kapusty 2 marchwie 1 selera 1/4 selera 1 pora 3 ząbki czosnku 8 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 2 łyżki vegety 1 cebula 3 ziemniaki 2 łyżki smalcu ze skwarkami 1 golonka
Ugotujmy Cośkilka godzin. Na sitku naczynia do gotowania na parze umieszczamy kawałki ryby. Wykładamy na nią marynatę z warzywami. Gotujemy na parze 10-15 minut. Serwujemy z zielonymi warzywami i ziemniakami
Pyry na Gazprzepisy: Szaszłyki z łososia i kurczaka Szaszłyki z grilla szaszłyki z ziemniaków - Kładziemy na rozgrzanego - gorącego grilla- pieczemy z dwóch stron po ok 15 min. przepisy: Szaszłyki ziemniaczane To tyle na dzisiaj :) Myślę że przez nadchodzący sezon grillowania dojdzie
Smaki Edytyśrodku kryją smakowitą niespodziankę. Potrzebujemy: 300 g mielonej wołowiny 1 duży, pieczony burak szczypta posiekanego koperku kilka plasterków ogórka kilka grubych plastrów pomidora 3 bułki pełnoziarniste rukola ziemniaki olej do smażenia śmietana 100g sera pleśniowego domowej roboty ketchup sól, pieprz Przed przygotowaniem burgerów, buraka obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Mieszamy go z drobno posiekanym koperkiem. Solimy
Okolice PalnikaChłodnik jest dobrym dodatkiem do młodych ziemniaków, frytek, placków ziemniaczanych i pyz. Składniki: -maślanka, zsiadłe mleko lub jogurt naturalny -rzodkiewka lub ogórek -szczypiorek -koperek -sól, pieprz Rzodkiewkę, szczypiorek i koperek drobno kroimy. Wszystko mieszamy w misce. Maślankę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przelewamy do miski z warzywami. Mieszamy i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnymusimy uważać żeby nam się nie rozgotowała. Gdy mięso będzie już miękkie , dodać sos słodko kwaśny , przyprawić wszystko do smaku solą i pieprzem , ja oczywiście używam vegetę :) Podawać z ziemniakami, ryżem , kaszą lub po prostu z bułką . Danie pyszne i proste :) Smacznego : ) Zapraszam do wypróbowania przepysznych produktów ORZECH
Sama słodycz i szczypta chiliwieku. W Polsce znany od 1730 roku. Niestety zapomniany, teraz powoli wraca na nasze stoły :) Można go spożywać na surowo, gotować, smażyć…, można jeść ze skórką. W smaku przypomina ziemniaka, jest lekko słodki z nutą orzechową. topinambur, sól, masło Topinambura umyć, obrać, ugotować w niewielkiej ilości wody lekko osolonej do miękkości. Odlać wodę, odparować. Dodać masło i utrzeć na gładkie
królestwo garówkopru włoskiego, 3 ząbki czosnku, 300 g boczku wędzonego parzonego, chilli, sól, 200 g mozzarelli Kartofle umyć, obrać zalać zimna wodą, dodać sól, gotować 10 -15 minut od zagotowania – ziemniaki powinny być lekko niedogotowane. Odlać wodę, odparować. Boczek pokroić w plasterki wielkości około 1,5 x 3 cm. Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. Koper włoski pokroić w cienkie plasterki
królestwo garówskrzydełek oraz podrobów. Do ugotowania jej wykorzystujemy: korpus, skrzydełka, żołądek, serduszko, włoszczyzna, 50 g grzybów suszonych – prawdziwki i podgrzybki, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy, sól, 3-4 ziemniaki, Mięso opłukać, włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę ( marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, cebulę – nie dodaję pora), kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy, sól. Zalać zimną wodą i na wolnym ogniu
królestwo garówCallabriga Douro 2009.Na deser słodkie Porto LBV Taylor’s 2007. Również karta mocnych alkoholi prezentuje się bardzo dobrze, jest przemyślana i kompletna. Przy kolejnej wizycie zamierzam zdegustować wódki młody ziemniak. Dostępne są roczniki 2009,2010,2011,2012. Zostaliśmy zapewnieni że każdy rocznik charakteryzuje się indywidualny aromatem i smakiem. Trzeba będzie to sprawdzić. My do picia zamówiliśmy lemoniady: truskawkowo- żurawinową
królestwo garówascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1 kg ziemniaków, 500 g pasternaku, biała rzepa – około 200 g, 400 g marchewki – ja użyłam purpurowej, 600 g cebuli, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka rozmarynu, 1 łyżeczka pieprzu z kolendrą, chilli, sól, cukier
królestwo garówblachę i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut i dopiero kroić w plastry. Podałam z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem. Polecam inne przepisy z gęsi :) zupa z gęsi z zacierkami gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś
królestwo garówwlać wino, dusić do miękkości. W razie potrzeby doprawić solą. Bitki z karkówki z jelenia można podać z kluskami kładzionymi ziemniaczanymi, kluskami parzonymi kładzionymi , kluskami kładzionymi z surowych ziemniaków.... zastawa
królestwo garówPrzełożyć na półmisek i trzymać w cieple. Na patelnię wlać marynatę, gotować aż odparuje połowa. Przecedzić. Wymieszać z łyżką zimnego masła. Steki polewać sosem. Podałam ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami. polecam również stek z rekina I Do racuchów polecam Rapennhof Riesling Kabinett. Półwytrawny, reński Riesling o owocowym aromacie i idealnie zrównoważonej kwasowości. Cena 49 zł Poleca Wojciech Kielanowski
królestwo garówschab z grilla comber jagnięcy kaszanka/kapusta kiszona/ śliwki/ miód ser camembert grillowane warzywa kukurydza z grilla szparagi sałatka z grillowanych buraków sałatka z grillowanych pomidorów ziemniaki gruszki banany ananas
królestwo garów