Ostatni wpis na moim blogu w roku 2013-to przepis na sztandarowe polskie danie-bigos.Bigos to arcypraktyczny wynalazek kuchni polskiej.,a wedlug znawcow ma cos "z duszy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Oto najslodsze wspomnienie PRL-u, torcik W-Z-etka.Warszawskie ciasto wymyslone pol wieku temu na czesc powstania super nowoczesnej na owczesne czasy trasy W-Z nic nie stracilo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kuchni polskiej istnieje wiele wariantow ziemniaczanych klusek.Wsrod nich pyzy-tradycyjnie powstale ze zmieszania tartych surowych ziemniakow z gotowanymi.Tak lubie wszelkie kluchy,az sama sie dziwie ,ze do tej pory ich nie robilam.W sumie sa latwiejsze od klusek slaskich.Polane stopionym smalczykiem,przyrumieniona cebulka,czy boczkiem po prostu poezja smaku.Jednakowo pyszne te nadziewane jak i bez nadzienia.Nadziewane maja te zalete
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sera z wiaderka250 g daktyli + 250 ml wody lub mleka kokosowego4 lyzki pasty tahini1/2 puszki mleka kokosowego-tylko biala tlusta czesc z gory3 lyzki maczki kukurydzianej (ziemniaczanej)1 lyzka esencji waniliowej-domowejPolewa czekoladowa:3 lyzki kakao3 lyzki wody 1 czubata lyzka masla1 lyzeczka miodu-opcjonalniedodatkowo . 2 -3 lyzki krokantu z orzechow laskowych do wykonczenia bokowWykonaniie:przygotowanie masy daktylowej.Daktyle
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zalac podgrzanym mlekiem kokosowym (lub smietanka),dokladnie wymieszac i pozostawic na 30-45 minutubic na sztywno piane z bialek z dodatkiem soku z cytryny.Na piane przesiac 2 lyzki maczki ziemniaczanej,dodac namoczone wiorki,delikatnie,ale dokladnie wymieszac lyzka,wylozyc na lekko zrumienione ciastopiec w temperaturze 180-190°C 20 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Gyros to popularna potrawa kuchni greckiej typu fast food.To opiekane mieso na wielkim obrotowym roznie,po upieczeniu odcinane na kilkucentymetrowe "wiorki".Podawane najczesciej z tzatzikami,frytkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!piekarniku nagrzanum do 180`C 15 minut.Piekarnik wyłączyć i pozostawić rybę w zamkniętym piekarniku jeszcze 5 minutrozwinąć pakieciki i podawać rybę y ulubionymi dodatkami.Ja podałam na placuszkach ziemniaczanych rösti
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dołożyć dynię z jabłkiem,posypać majerankiem i dusić jeszcze 6-8 minut.Pod koniec duszenia podlać śmietaną kremówką.Ewentualnie dosolićpodawać z ulubionymi dodatkami.Do dania pasują kluseczki,kasze lub puree ziemniaczane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis na jabłecznik do którego ciągle wracam,przepis nie przekombinowany,a ciasto zachwyca prostotą i smakiem.Ten jabłecznik podbije kubki najbardziej wybrednych smakoszy.Ciasto jest niezwykle delikatne i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przestudzeniajabłka obrać,pokroić w ćwiartki,usunąć gniazda nasienne i rozdrobnić na mniejsze kawałki.W szerokim rondlu podgrzać 2 łyżki cukru z sokiem cytrynowym,dołożyć jabłka.Pogotować kilka minut.Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z mała ilością wody i wmieszać do masy jabłkowej.Odstawić do wystudzenia.Przestudzoną zblendować na gładki musprzygotowanie polewy-W rondelku umieścic masło,cukier,miód i mleko i roztopic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jak szaleć, to szaleć. Tym razem padło znowu na truskawki zamknięte w knedlach. Do tego sos truskawkowo jogurtowy i mamy super obiad bezmięsny. A w upały
Ewa w kuchniCiasta biszkoptowe przekładane masą są najlepsze i proste do przygotowania. A jednocześnie bardzo smaczne. Ten torcik jest częstym gościem na naszym stole.Biszkopt :5 jajek ( rozmiar L
Ewa w kuchniBiszkopt :2 duże wiejskie jajka2 łyżki mąki pszennej typ 5001 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki cukruŚmietana :300 ml śmietany 30%1 śmietan fix2 łyżki cukruGalaretka :1 szk
Ewa w kuchniOd jakiegoś czasu mój piekarnik płata mi figle. A to babeczki wychodzą jakieś przekrzywione a to biszkopt na roladę ma lekkiego zakalca a czasami coś przypiecze
Ewa w kuchniWiele opinii usłyszałam i czytałam na tema masy z soku Kubuś. Zdania były bardzo podzielone, oczywiście musiałam sama się przekonać. I tak jak dla mnie masa
Ewa w kuchni