ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:242/303)

Budyń waniliowy z konfiturą agrestową 174

postoją chwilę w lodówce. Ale wtedy dobrze jest je dodatkowo polać odrobiną owocowej nalewki ;)Składniki na 4 porcje:pół litra mleka,, 2 łyżki mąki pszennej,2 łyżki mąki ziemniaczanej,3 czubate łyżki cukru waniliowego,1 łyżka masła,12 kostek gorzkiej czekolady,4 łyżki konfitury - polecam "Agrest z Imbirem",4 herbatniki.Odlać pół szklanki mleka, wsypać do niej

Codzienna kuchnia niecodzienna
"Pychotka, czyli pyszne ciasto siostry Anastazji 570

masła,1/2 litra mleka,5 żółtek,niecała szklanka cukru pudru,3 łyżki mąki pszennej,3 łyżki mąki ziemniaczanej.W 1/2 szklanki mleka rozprowadzamy dokładnie mąkę pszenną, ziemniaczaną i surowe żółtka. Użyłam trzepaczki rózgowej, która dokładnie roztrzepała żółtka - jest to ważne. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem pudrem i wlewamy do niego zimne mleko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fondue serowo - boczkowe z nutą chili 160

połączyłam wszystko. Faktycznie, jak pisał o tym Christopher, miałam kłopot, aby ser dobrze połączył się z winem, więc w niewielkiej (dodatkowej) ilości wina rozprowadziłam mąkę ziemniaczaną i tym połączyłam wszystko.Czosnek rozgniotłam, natarłam nim kociołek, czosnek został w środku, żeby nadawać smaku :)Masę serową przełożyłam do kociołka z podgrzewaczem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik z masą krówkową dla małej Małgosi 403

sernik z masą krówkową. Słodki i pyszny, taki w sam raz do zimnej kawy :) Składniki:400 g twarogu,5 jajek,50 g masła,1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej,1/4 szklanki cukru,puszka (400 g) masy kajmakowej (tzw. krówki).Spód:150 g kruchych ciastek,50 g masła.Przed pieczeniem wyjąć wszystkie składniki z lodówki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kakaowe ciasto z jabłkami i nektarynkami 132

zniknęło. Na szczęście zdążyłam uratować kawałek dla Was ;)Składniki ciasta na formę 25x36 cm:4 jajka,3 czubate łyżki mąki pszennej,2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,1/2 szklanki cukru,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,1,5 łyżki kakao.Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku i ubijać dalej. Obie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik gotowany na kruchym cieście makowym 4165

piekarnika, piec około 20 minut- po upieczeniu delikatnie wyjąć z tortownicy (ciasto jest dość kruche)- w taki sam sposób upiec pozostałe dwie części ciasta- upieczone placki ostudzićMASA SEROWA- mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z mlekiem i kilkoma kroplami olejku migdałowego- masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę- pojedynczo dodawać żółtka, po każdym ucierając do wrobienia żółtka w masę

Smakołyki Bereniki
Naleśniki po meksykańsku 157

miękkie. Pod koniec dodaję kukurydzę, fasolę, czosnek (drobno pokrojony) i koncentrat pomidorowy.  Składniki na biały sos:woda 2 szklvegeta 1 łyżkaśmietana 0,5 szklserek śmietankowy topiony 2 trójkącikipieprzmąka ziemniaczana 2 łyżkiWodę zagotowuję, dodaję vegetę, dodaję śmietankę i serek dokładnie mieszam trzepaczką by serek się rozpuścił. Mąkę rozpuszczam w małej ilości zimnej wody, dodaję do sosu ciągle mieszając, chwilę

NA MOIM TALERZU
Szybki obiad 311

ulubioną sałatką. Pozostałą marynatę można wykorzystać do bazy sosu, dodać pół opakowania śmietany lub pół litra wody zagotować i zagęścić albo sosem z torebki albo dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej roztrzepanej w zimnej wodzie. Świetnie smakują też na kolację z chlebem!  Polecam

NA MOIM TALERZU
Ciasteczka dla Świętego Mikołaja - z masłem orzechowym i dżemem malinowym 236

masła orzechowego150 g cukru1 duże jajko (rozmiar L)2 łyżki mleka350 g mąki pszennej½ łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soliSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Dżem malinowy dokładnie mieszamy ze skrobią ziemniaczaną.2. W dużej misce za pomocą miksera ubijamy masło, masło orzechowe i cukier, do czasu, aż masa zrobi się puszysta.3. Do masy dodajemy mleko i jajko, chwilę miksujemy do połączenia

W kuchni Katie
Chleb ryżowo - gryczany ze śliwkami (bez glutenu, mleka i jajek) 269

chlebek upiekłyśmy taki, że w wersji słodszej z powodzeniem mógłby być piernikiem ;) Pachnie pięknie śliwkami i cynamonem, sam zapach wprawia w radosny nastrój :)Składniki:mąka ryżowa drobno mielona300 gskrobia ziemniaczana, kukurydziana lub tapioka200 gmąka z niepalonej gryki100 gsiemię lniane mielone2 łyżkidrożdże instant1 torebka 7gsól 1 łyżeczkapowidła śliwkowe3 łyżkiśliwki suszone 100 gmleko roślinne np. sojowe250 mlolej3 łyżkibłonnik gryczany (niekoniecznie

głodny alergik
Leche frita (smażone mleko) 327

kawałków):0,5 l pełnotłustego mleka4 jajka125 g cukru80 g mąki kukurydzianej (lub skrobi, którą polecam, wtedy są bardziej zwarte i zachowują kaształt; z powodzeniem można użyć ziemniaczanej)1 łyżeczka cynamonuDodatkowo:2 jajka, roztrzepanemąka pszennamasło do wysmarowania formyoliwa z oliwek do smażenia1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków wymieszanego z 1 łyżeczką cynamonuPrzygotowanie:Mleko, jajka, cukier, mąkę kukurydzianą i cynamon

Food Square
Sernik krakowski 351

innego ulubionego aromatuszczypta soli100 g włoskich orzechów (opcjonalnie)Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem do białości. Następnie powoli dodawać zmielony twaróg, nadal miksując. Wlać masło. Dodać mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie utrzeć aż uzyskamy gładką masę. Do masy serowej dodać bakalie i wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie delikatnie wmieszać je do masy serowej

Food Square
„Chińczyk” 349

lekko chrupiące jednocześnie.Do gotowych warzyw wrzucić kurczaka oraz grzyby i doprawić do smaku sosem sojowym. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do reszty składników. W szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody (ok. 50 ml). Do woka wlać trochę wody, a wszystkie składniki zgarnąć na ścianki, tworząc w ten sposób przestrzeń z sosem na środku. Wlać rozrobioną

Food Square
Spring rolls 124

zdjąć z palnika. Sos utrzeć lekko blenderem, tak, aby nabrał czerwonego koloru, a kawałki papryki nadal były widoczne. Spróbować i ewentualnie doprawić wg uznania. W szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami wody. Wlać do rondla i dokładnie wymieszać. Wstawić ponownie na ogień i gotować, aż sos zgęstnieje i stanie się klarowny. Ostudzić. Sos najlepszy jest na drugi dzień

Food Square
Tort Truskawkowa Delicja 151

To jest jeden z moich ulubionych tortów i bardzo często gości u mnie w domu. Klasyczny kakaowy biszkopt, delikatny czekoladowy krem z mascarpone i mnóstwo truskawek

Food Square