jogurtem naturalnym.Z dodatku marchewki można zrezygnować.Masło można zastąpić masłem roślinnym lub margaryną, a pieczarki kurkami czy boczniakami.Pieczarki wyśmienicie smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem. Dobrze też smakują z kotletami ziemniaczanymi, jajecznymi czy z kaszy gryczanej (jak u mnie).Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaZapraszam!Składniki:Babka:5 jaj;1 łyżka białego cukru;Sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny;100 g margaryny;300 g gotowej masy krówkowej;180g mąki pszennej;100 g mąki ziemniaczanej;2 łyżeczki proszku do pieczenia.Polewa:100 g gotowej masy krówkowej;2 łyżki słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;3 łyżki płatków migdałowych. Dodatkowo:Margaryna i bułka tarta
Gospodyni Miejskaskórki z cytryny.Oblana lekko kwaśnym lukrem.Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową.Zapraszam!Składniki:Ciasto:4 duże jaja;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;200 g margaryny;Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;Skórka starta z całej, jednej cytryny;1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g).Lukier:1 szklanka cukru
Gospodyni Miejskakisiel cytrynowy innym smakiem o jasnym kolorze.Smalec można zastąpić 2 dodatkowymi łyżkami margaryny lub olejem, przy czym to smalec nadaje ciastu puszystości.Szklanka = 250 ml.Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną. Kisiel w rabarbarze i w pianie ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaprzepis na blachę o wymiarach 24 x 28 cm,Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami, masło w kruszonce - margaryną, a kisiel cytrynowy innym smakiem.Szklanka = 250 ml.Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną lub budyniem.Kisiel w owocach ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskamąką pszenną, a budyń śmietankowy innym smakiem.Śmietankę do kawy UHT 12 lub 18% można zastąpić śmietanką 30 lub 36 % (tzw. kremówką).Szklanka = 250 ml.Budyń można zastąpić mąką ziemniaczaną lub kisielem.Budyń w owocach ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.Obtoczenie owoców w budyniu zapobiega ich nadmiernemu opadaniu na dno i powstawaniu zakalca - budyń wypije
Gospodyni Miejskaprzepis na blachę o wymiarach 35 x 24 cm.Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami, białą czekoladę - mleczną i/lub deserową, a kisiel truskawkowy innym smakiem.Szklanka = 250 ml.Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną lub budyniem.Kisiel w owocach ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.Obtoczenie owoców w kisielu zapobiega ich nadmiernemu opadaniu na dno i powstawaniu zakalca - budyń wypije nadmiar
Gospodyni MiejskaJest wiele sposobów podawania gulaszu z ziemniakami, z kaszą, z plackami ziemniaczanymi ale to już wszyscy znamy i większość z nas już jadła w takiej postaci. Chciała bym wam pokazać nieco inny sposób podawania gulaszu. Możemy naszych gości czy domowników zaskoczyć:) Mowa jest o Quiche czyli wykwintna tarta. Jest krucha, pyszna i każdego zaskoczy niespodzianka w środku
Basia w kuchniindyka - 3 płaskie łyżeczki peklosoli - 1 plaska łyżeczka cukru pudru - 1 płaska łyżeczka białego pieprzu- mały ząbek czosnku - 3 płaskie łyżeczki żelatyny - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 150 g lodu - 50 ml wody SPOSÓB WYKONANIA - filet z indyka myjemy i kroimy na plastry o grubości 1 cm, a następnie w paski o długości
Basia w kuchnisię, że nigdy nie uda mi się stworzyć czegoś równie pysznego. Pomyliłam się! Da się :)Biszkopt (mała blaszka):2 jajkapół kubka cukru pudrupół kubka mąki (w tym łyżka mąki ziemniaczanej)pół łyżeczki proszku do pieczeniaKrem kokosowy:puszka mleka kokosowego100 g wiórków kokosowych3 łyżki cukru pudru+ płatki migdałów Zaczynamy od przygotowania biszkoptu - białka ubijamy na sztywną pianę
sama złodyczCiacho podpatrzone u Marioli, które urzeka swoim wyglądem jak i smakiem. Rewelacyjnie smakuje na drugi dzień po upieczeniu, kiedy blaty ciast zmiękną, i nasiąkną naparem kawowo
RAROSSATo już kolejne słodkości z dalekiej północy, które chciałabym wam pokazać. Tym razem są to kruche rurki, które są jednym z
ciastkarnia na kruchym spodzieBardzo czekoladowe i bardzo śmietankowe.Ciasto na formę 24-26 cm- 200 g masła- 200 g mąki pszennej- 50 g mąki ziemniaczanej- 150 g cukru pudru- 4 jaja- 2 cukry wanilinowe-50 g kakao-2 łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli, bułka tartaWłącz piekarnik na 180 °. Oddziel żółtka od białek.Utrzyj żółtka z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym
Pasje JolkiJabłka królują o tej porze roku, wiec żal nie wykorzystać ich w kuchni, kiedy możemy wybierać z ogromnej ilości gatunków.Skoro jabłka to obowiązkowo tradycyjna szarlotka
Mania Gotowaniawcześniej wyciągnąć je z lodówki i zostawić w misce. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier,stopniowo po łyżce, cały czas ubijając.Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz ocet, miksujemy. Przygotowujemy 3 osobne kawałki papieru do pieczenia. Na każdym odrysowujemy 23 cm okręgi i wykładamy na nie gotową masę bezową. W taki sposób otrzymamy 3 identyczne
Mania Gotowania