mam.Ostatnio nawet mi to wychodzi.Składniki:55g mąki40-50g jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta sody oczyszczonejcynamon, szczypta soli, aromatcoś do posłodzeniajajko1/2 małej gruszki(ok.40-50g) + mąka ziemniaczana do obtoczenie*3-4 daktylepekanyMąkę i wszystkie suche składniki przesiać. Jajko zmiksować z jogurtem. Dodać do mąki i wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę i daktyle, przelać do foremki
More food, love and dreamsGofry ziemniaczane ze szczypiorkiem z jajkiem sadzonym i szynką, pomidorki koktajlowe(potem jeszcze keczup)Kto by powiedział, że gofry z ziemniakiem będą takie dobre *.*Wytrawnie się coś tu zrobiło, ale jak pysznie :3Składniki:100g ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków50g mąki70-80ml mlekajajkołyżka rozpuszczonego masła1/2 proszku do pieczeniaszczypta sodysól, pieprz, ziołaBiałko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną
More food, love and dreamssię słońce schowało, a w drodze burza złapała, ale stwierdziłam, że lubię spacery w deszczu.Wywnioskowałam, że do crumble do owoców typu truskawki, jagody, lepiej dodać trochę mąki ziemniaczanej
More food, love and dreamsblack". Został mi polecony przez koleżanki, wczoraj zaczęłam...i już go polubiłam, już dawno mnie żaden tak nie wciągnął ;)Przepis:60g ryżuszklanka wody + ok.1/3-1/23/4 szklanki mleka10g mąki ziemniaczanej + trochę wody/mleka do rozmieszaniałyżeczka cukru + ew. więcej do smakumałe żółtko lub 1/2 dużegoszczypta soliskórka starta z cytrynyłyżeczka cukrukilka plastrów figisurowe pistacjemiódWodę zagotowujemy, wrzucamy ryż, solimy, przykrywamy, gotując
More food, love and dreamslecz jeśli ktoś lubi - droga wolna :) Gulasz jest czaso- i pracochłonny, ale warto czasami zaszaleć i cieszyć się tym pysznym, sycącym daniem. Najlepiej podawać z pieczywem, kluskami lub plackami ziemniaczanymi :) Smacznego
Kitchens Alphabetkoniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, dobrze wymieszać.Ciepłą masę wyłożyć na zimne ciasto, ostudzić.Krem budyniowy:3 żółtka, 1/2 l mleka, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 250g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, łyżka żelatyny, 3 łyżki gorącej wody.Mąkę z żółtkami dobrze rozmieszać w 1/2 szkl
Z miłości do słodkościTakie ciasto, które najbardziej kojarzy mi się z moja ukochaną babcią, to ciasto z kratką, tylko u niej tak wyjątkowo smakuje. Podaję Wam przepis i polecam
Z Majeczką w kuchnikarkówka i wołowina * cebula * ząbek czosnku * mały słoiczek przecieru pomidorowego * 2 cm kawałek świeżego imbiru* szczypta chilli * pół czerwonej papryki* łyżka cukru * łyżeczka mąki ziemniaczanej* 3 łyżki zimnej wody* 2 łyżki oliwy Przygotowanie :Cebulę i czosnek drobno posiekać. Połowę dodać do mięsa i wymieszać. Dodać starty imbir, przyprawy i wyrobić aż do połączenia
Magiczne Życie Martynajzdrowszych obiadów, to jednak lubię przygotować ją od czasu do czasu. Cola i ketchup tworzą ciekawy lekko słodkawy posmak mięsa, który doskonale komponuje się z puree z groszku lub ziemniaczanym. Składniki na 3 - 4 porcje:800g karkówki¾ szklanki coca coli¾ szklanki ketchupu (ja dałam pikantny)½ łyżeczki ostrej papryki w proszku½ łyżeczki majeranku1 łyżeczka słodkiej paprykiSólPieprz1 średnia cebula1 ząbek czosnkuPrzygotowanie
Fabryka pomysłówSkładniki (na chleb a 800 g): cała podmłoda250 g mąki pszennej typu 55050 g letniej wody8 g soli 30 g mleka w proszku15 g roztopionego smalcumąka ziemniaczana do podsypywania koszyka Przygotowanie chleba: Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników
Grahamka, weka i kajzerkailość: 15 sztuk Ugotowane ziemniaki ostudzamy i gnieciemy na gładko. Dodajemy jajka, mąkę i sól. Wyrabiamy na gładką masę aż wszystkie składniki się połączą. Z masy ziemniaczanej tworzymy placuszki i obtaczamy je w mące z obu stron. Gotowe placki kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Przed podaniem posypujemy solą morską
Projekty ze smakiemtroszkę tymianku i majeranku do smaku. Można również sos zmiksować.Można również nie dodawać cebuli, jak nie lubimy.Gdy sos jest za rzadki - albo jeszcze odparowujemy chwilę, albo zagęszczamyłyżką mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody.Dodajemy do sosu, chwilę gotujemy.Teraz dokładamy kawałki kurczaka, mieszamy i podajemy. SMACZNEGO
Pasje Jolkiwodę do podlania ok. 1/2 szklankiCebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy podgotowane grzyby, lekko solimy i pieprzymy. Dusimy, podlewając co jakiś czas wodą lub wywarem warzywnym, mięsnym, czy ziemniaczanym, w połowie czasu (ok.10 min.)dorzucamy posiekany czosnek. Po jakiś 20 minutach wlewamy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami
Pasje Jolkiprzecedzamy przez sito albo durszlak sos do garnka.Z warzyw również wyciągnęliśmy wszystko co możliwe i dlatego już ich nie potrzebujemy. Uzyskany sos zagotowujemy w garnku.Najpierw jedną łyżkę mąki ziemniaczanej rozcieńczamy w zimnej wodzie i wlewamy do gotującego się sosu, aby go odrobinę zagęścić.Jeżeli to za mało, rozcieńcz drugą łyżkę mąki i dodaj do sosu. Wrzuć roladki
Pasje Jolkizblendować lub przecisnąć przez praskę do kartofli. Ja moje zblendowałam dodając liście pietruszki do ziemniaków. Pietruszkę można też zmiksować osobno z jajkiem.Wstaw wodę na kopytka w dużym garnku.Masę ziemniaczaną wyłóż na stolnicę,dodaj przesianą mąkę, jajko i sól.Szybko wyrób ciasto, podziel na trzy części i z każdej kolejno formuj wałeczki grubości palca. Pokrój na kawałki. Wodę osól
Pasje Jolki