ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:243/303)

Chleb z cebulką 129

bardzo ostrym nożem i wstawiamydo pieca 180 st. C z termoobiegiem na 40 minut na niższym poziomie pieca.   Kiedy chleb jest w piecu przygotowujemy krochmal z maki ziemniaczanej o konsystencjirzadkiego kisielu. Po 40 minutach wyciągamy chleb, smarujemy krochmalem i wstawiamyponownie do pieca na 5-10 minut.   Wyciągamy z pieca i od razu wykładamy z blaszek

Maminek kulinarny
Rolada Mai 126

specjalne życzenie i ze specjalną dedykacją dla Mai.Postaramy się wykonać roladę, która przywołuje wspomnienia z dzieciństwa.Nie robiliśmy jej od lat.Potrzebne składniki:-mąka pszenna-4 łyżki-mąka ziemniaczana-2 łyżki-cukier-9 łyżek-4 jajka-2 łyżki oleju-aromat śmietankowy-żelatyna-galaretka cytrynowa i truskawkowa-2 kubeczki śmietany 18%- po 400 ml-jabłka-cukier puder   Kwadratową blaszkę

Maminek kulinarny
Chleb z boczkiem 183

temperatury180 st. C z termoobiegiem na 45-50 minut.   W międzyczasie przygotowujemy krochmal do posmarowania skórki.Do szklanki wlewamy 2 łyżki zimnej wody, wsypujemy 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, mieszamy i zalewamy wrzątkiem do połowy szklanki.   Na ok. 5 minut przed końcem pieczenia chleby wyciągamy z piekarnika, smarujemy krochmalem i wstawiamy jeszcze raz, aby krochmal się

Maminek kulinarny
Torcik urodzinowy 127

wódką.Zakręcamy i pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc.   Składniki na biszkopt:-6 jajek-szklanka cukru-3/4 szklanki maki pszennej-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej-1/2 szklanki maku-łyżeczka proszku do pieczenia-aromat śmietankowy-szczypta soli   Oddzielamy żółtka od białek.Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę

Maminek kulinarny
Ryba zapiekana z pieczarkami 335

Zestawienie składników może dziwić, ale to połączenie sprawdziliśmy i jest świetne.Składniki:-6 dużych pieczarek-6 filetów rybnych ( np. z mintaja )-1 cebula-3 jajka-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej-szczypior-3 łyżki pokrojonego drobno żółtego sera-przyprawa do ryb-przyprawa warzywna-pieprz, sól-olej   Pieczarki obieramy i oddzielamy nóżki.Rybę osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą

Maminek kulinarny
Ciasto drożdżowe z jabłkami i serem 123

stopionego masła                                     po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej                                     aromat-ok. 30 dkg jabłek szarlotkowych   Z drożdży, cukru, połowy mleka

Maminek kulinarny
Ciasto z rabarbarem 113

pudru-10 dkg margaryny-1 jajko-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromatZ podanych składników zagniatamy ciasto.   Składniki na biszkopt:-3 jajka-3 łyżki cukru-2 łyżki mąki ziemniaczanej-2 łyżki mąki pszennej-2 łyżki oleju-aromatDo tego oczywiście kilka pędów rabarbaru.    Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.   Wrzucamy na 3 minuty

Maminek kulinarny
Tiramisu w wersji letniej z owocami 133

Tiramisu w letniej odsłonie, z owocami, z delikatną nutką likieru Amaretto. To moja wersja klasycznego włoskiego deseru. Zrobiłam go w wersji bezglutenowej z biszkoptem migdałowym

Smakowity Blog Kulinarny
Lasagne z cukinii 205

duże cukinie1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1 cebula, drobno pokrojona3 ząbki czosnku, drobno posiekaneoliwaokoło 100g tartego parmezanu lub sera żółtegosól, pieprz Sos serowySkładniki:1/2 kostki masła2 łyżki mąki ziemniaczanej-wersja bezglutenowa (lub mąki pszennej)1 szklanka mleka1 szklanka bulionu200g tartego sera mocarella lub dowolnego sera żółtegosól, pieprz Przygotowanie:Cukinię kroimy w plasterki (około

Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżówki z budyniem i borówkami 115

cukrupół laski wanilii2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtkaWyskrobać ziarenka z połowy laski wanilii. 1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i wanilią. Pozostałe pół szklanki mleka zmiksować z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, zmniejszyć ogień i intensywnie mieszać do zagotowania. Gotować minutę.Sposób przygotowania:Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Dodać do przesianej

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron Chow Mein z kurczakiem, warzywami i sosem hoisin 283

zalewamy wrzącą wodą na 3-4 minuty, następnie odcedzamy.Kawałki kurczaka wyjmujemy z piekarnika i dodajemy do warzyw, dolewamy bulion, 3 łyżki sosu hoisin, całość mieszamy. 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej dodajemy do małej ilości wody, mieszamy, dodajemy na patelnię, mieszamy. Na patelnię dodajemy posiekany szczypiorek z dymki, makaron, całość mieszamy i chwilę podsmażamy. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki

Smakowity Blog Kulinarny
Kokosanki 138

Składniki:4 białkaszczypta soli250g wiórków kokosowych100g cukru pudru2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki białego rumuPrzygotowanie:Białka ze szczyptą soli ubijamy na gęstą pianę. Następnie ciągle ubijając dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Tortilla hiszpańska z szynką 181

Sycąca, rozgrzewająca hiszpańska tortilla ziemniaczana prosto z piekarnika.  Do przygotowania hiszpańskiej tortilli potrzeba przede wszystkim jajek, śmietany, ziemniaków – ugotowanych, na przykład takich, które zostały z poprzedniego dnia po obiedzie. To danie świetnie nadaje się na zagospodarowanie resztek z lodówki, bo ilość i rodzaj dodatków w zasadzie zależy głównie od naszej wyobraźni…Danie jest bardzo sycące

Smakowity Blog Kulinarny
Torcik urodzinowy 109

Tort przygotowałam na przyjęcie urodzinowe mojej córeczki. Puszysty biszkopt przełożyłam kremem z serka mascarpone i Nutelli. Dzieciakom bardzo smakował. Uśmiech na twarzy mojego dziecka- bezcenny

Smakowity Blog Kulinarny
Karp zatorski w sosie z czerwonego wina 137

przepadają, delikatny i nienachalny.Karpia przygotowałam z sosem z czerwonego wina, a inspirowałam się przepisem Pascala Brodnickiego na Karpia winiarza z książki Pascal kontra Okrasa, a podałam go z sałatką ziemniaczaną. Filetowanie karpia okazało się być bardzo proste dzięki filmikom instruktażowym, które znalazłam w wyszukiwarce internetowej. Pozostałe po filetowaniu "resztki" czyli głowę, ogon i szkielet wykorzystałam do przygotowania pysznego bulionu

Smakowity Blog Kulinarny