piersi włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 6 minut. Po wyjęciu mięsa z piekarnika odczekałam 2 minuty, by odpoczęło i podawałam pokrojone w plastry z talarkami ziemniaczanymi i żurawiną
Kulinarny Pamiętnikplacuszki zajada ze smakiem, więc gorąco je polecam… Placki z cukiniiPotrzebuję:2-3 cukinie2 jajkapęczek koperku2-3 ząbki czosnkuok. 200g serka farmerskiegook. 150g mąki2-3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianejsól, pieprz, oliwa do smażenia Myję i ścieram cukinię na tarce, dodaję jajka, umyty i posiekany koperek, wciskam czosnek dodaję mąkę i doprawiam solą i pieprzem.I smażę na złoty
UgotujmyTo.plskładniki do rondelka, dodaję mleko kokosowe, kurkumę, imbir. Gotuję kilka minut po czym dodaję ananasa pokrojonego w kostkę-bez soku. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęszczam 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Przed końcem gotowania dodaję umytą i poszatkowana pietruszkę. Smacznego Post Kurczak w sosie ananasowo-kokosowym pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plMusiałam od razu spróbować… A oto rezultat.Rolada bezowa – składniki:5 białek (o temperaturze pokojowej)225 g drobnego cukru1/2 łyżeczki białego octu winnego1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)1/2 łyżeczki esencji waniliowejNa krem:250 ml śmietany 30-36%cukier puderok. 5 łyżek kremu cytrynowego (tzw. lemon curd – przepis poniżej) Etap 1:Przygotować lemon curd
UgotujmyTo.plnowych potraw przygotowuję i ile nowych smaków poznaję to prędzej czy później sięgam po jakieś nasze klasyczne potrawy. Bo nie można nie przygotować schabowego, mielonego, gołąbków czy placków ziemniaczanych… Każdy z nas ma swoje sprawdzone i ulubione przepisy, które są w naszych rodzinach od lat. Przepisy różnią się w mniejszym lub większym stopniu, ale smak każdy zna. Dzisiaj
UgotujmyTo.plnormalnego funkcjonowania organizmu. Takich przykładów jest sporo… ale wracając do sałatek…Sałatki robię różne, w zależności od okoliczności i tego co mam akurat pod ręką… Makaronowe, ziemniaczane, ryżowe, owocowe, warzywne, z kuskusem… ale najczęściej wrzucam kawałek kurczaka lub tuńczyka z puszki i dodaję do tego jakieś warzywa i… no właśnie – i jakąś oliwę
UgotujmyTo.plmnie – odsłonie, a mianowicie knedle serowe z morelami. Jak znalazłam przepis na AZgotuj!, to od razu zapisałam je w folderze do zrobienia:). Zwykle na knedle robię ciasto ziemniaczane lub ziemniaczano-serowe więc ciekawa byłam jak smakuje takie połączenie. Wyszła pyszna kombinacja ciasta, dość zwartego, serowego z delikatną morelą, a do tego aromatyczna posypka z prażonych migdałów z miodowym
UgotujmyTo.plMożna przygotować mięso dzień wcześniej.6. Naczynie żaroodporne 35×25 cm smarujemy olejem. Wykładamy mięso z sosem (jeśli jest za rzadkie zostawiamy część sosu) a na wierzch wykładamy ziemniaczane puree. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy do zrumienienia wierzchu. Jeśli wkładamy do naczynia mięso gorące to nie trzeba się martwić czy będzie ciepłe
UgotujmyTo.plogniu około godziny aż kurczak będzie miękki. Doprawić śmietanką. Jeśli sos jest za rzadki można wyjąć kurczaka i jeszcze go zredukować dłużej gotując albo zagęścić 1-2 łyżkami mąki ziemniaczanej rozrobionej z 1/3 szklanki zimnej wody.Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.plSmacznego Post Kurczak w piwie pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plBabka majonezowa to chyba najłatwiejsza babka jaką do tej pory robiłam. Wszystkie składniki się tylko miksuje i już :)! Do tego, żeby było jeszcze prościej wszystkie składniki
UgotujmyTo.plCałe wieki nie piekłam karpatki…. tak jakoś wyszło… Właściwie to nie wiem czemu, bo bardzo ją lubimy :)! Karpatka to chyba kolejny słodki hit z
UgotujmyTo.plwynosi 27 – 28 °C.Składniki (na chleb ca 800 g):cała podmłoda250 g mąki pszennej typu 55050 g letniej wody8 g soli30 g mleka w proszku15 g roztopionego smalcumąka ziemniaczana do podsypywania koszyka Do miski przesiać mąkę, dodać mleko w proszku, wodę z rozpuszczoną w niej solą i całą podmłodę. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrabiać około
UgotujmyTo.plprzepis. Mięso jest delikatne, soczyste i jędrne i idealnie smakuje w tej słodkiej musztardowej glazurze. Mięso idealnie nadaje się na kanapki, ale też będzie wspaniale łączyło się z ziemniaczanym puree, ryżem czy kaszą na obiad. Długi czas pieczenia w niskiej temperaturze jest jednocześnie i dużą wadą i dużą zaletą. Wadą, bo niestety trzeba tyle czekać ale z drugiej strony
UgotujmyTo.plZ okazji imienin mojej Córeczki przygotowałam czekoladowo-śmietankowy tort z jej ulubionymi owocami i pyszną frużeliną owocową. Choć sezon na maliny i truskawki dawno się już
Słodko-Słony Świat IlonySezon na śliwki w pełni, nie mogło zatem zabraknąć na moim blogu ciasta ze śliwkami:) Nie jest to jednak tradycyjny placek:) Moje Dzieci bardzo chciały zjeść
Słodko-Słony Świat Ilony