ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:226/303)

Kopiec gruszkowy 152

ubijamy do podwojenia objętości - utworzenia się lekkiej piany.Następnie do masy jajecznej dolewamy oliwę i ekstrakt goździkowy - ponownie miksujemy.Kolejnym krokiem jest dodanie do masy mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy około 30 minut. Studzimy

Słodkie Przyjemności
Jesienne ciasto orzechowe 154

laskowych250 g mąkiłyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniaSposób przygotowania:Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, następnie dolewamy ekstrakty i lekko mieszamy.W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę ziemniaczaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy jajecznej i chwilę miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Orzechy lekko rozgniatamy i szatkujemy na małe kawałki. Dodajemy do ciasta

Słodkie Przyjemności
Gofry biszkoptowe z kajmakiem 161

przygotowania:Białka ubijamy na puszystą pianę, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy. W drugiej misce łączymy żółtka z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Mąkę pszenną mieszamy razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy wymieszane żółtka i sypkie składniki - mieszamy za pomocą łopatki albo łyżki.Gofrownice rozgrzewamy (około 5-6 minut ) smarujemy olejem

Słodkie Przyjemności
Wykwintna beza z truskawkami 148

naturalnego - nie solonego0,5 kg truskawekSposób przygotowania:Białka ubijamy do białości razem z dodatkiem soli. Gdy masa będzie zwarta dodajemy ocet i ponownie miksujemy. Ostatnim krokiem jest wymieszanie mąki ziemniaczanej z cukrem pudrem i dodawanie tej mieszanki stopniowo - mniej więcej łyżeczka na minutę miksowania.Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy w dwóch miejscach ubite białka

Słodkie Przyjemności
Sernik z kaszą manną i truskawkami 324

mieszamy.Żółtka i białka oddzielamy.Żółtka z dodatkiem cukru i cukru waniliowego miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania gładkiej masy.W oddzielnej misce mieszamy również kaszkę z mąką ziemniaczaną. Sypkie składniki dodajemy razem z żółtkami i mieszamy.Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną, puszystą masę - dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i lekko mieszamy.Gotowe ciasto przekładamy do okrągłej

Słodkie Przyjemności
Truskawkowo-czereśniowe ciasto z bezą 184

pieczemy około 15 minut.W tym czasie przygotowujemy budyń.Do rondelka wlewamy mleko i gotujemy razem z ziarenkami i laską wanilii. W szklance mieszamy żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną, dodajemy ciepłe, nie gorące mleko i mieszamy. Gdy mleko się zagotuje dolewamy wymieszane żółtka i szybko mieszamy, zdejmując z ognia.Gotowy budyń wykładamy na ostudzony, kruchy blat, na który wykładamy umyte

Słodkie Przyjemności
Lodowy tort z owoców leśnych 171

malinSposób przygotowania:Białka ubijamy do białości razem z dodatkiem soli. Gdy masa będzie zwarta dodajemy partiami cukier i ponownie miksujemy (łyżka na minutę). Ostatnim krokiem jest dodanie mąki ziemniaczanej i octu.Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy w dwóch miejscach ubite białka, starając się stworzyć koła.Tak przygotowaną bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Słodkie Przyjemności
Tarta malinowa z kremem patissiere 225

pozostawiamy do zagotowania.W tym czasie żółtka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną kremową masę.W 100 ml zimnego mleka rozrabiamy dokładnie mąkę pszenną razem z ziemniaczaną, tak, aby nie było grudek. Wrzące mleko dolewamy stopniowo do masy jajecznej ciągle mieszając. Następnie ponownie przelewamy całość do rondelka, dodajemy wymieszaną mąkę i podgrzewamy na średnim ogniu ciągle

Słodkie Przyjemności
Tarta ptysiowa z kremem patissiere 246

pozostawiamy do zagotowania.W tym czasie żółtka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną kremową masę.W 100 ml zimnego mleka rozrabiamy dokładnie mąkę pszenną razem z ziemniaczaną, tak, aby nie było grudek.Wrzące mleko dolewamy stopniowo do masy jajecznej ciągle mieszając. Następnie ponownie przelewamy całość do rondelka, dodajemy wymieszaną mąkę i podgrzewamy na średnim ogniu ciągle mieszając

Słodkie Przyjemności
Sos żurawinowy 127

Wasze życie :) Jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut, a Wasz świąteczny stół zyska dodatkowy atut!Składniki0,4 kg świeżej leśnej żurawiny100 g cukru * 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki ciepłej wody Sposób przygotowania:Żurawinę myjemy zimną wodą, oczyszczamy.Do małego rondelka wrzucamy żurawinę i cukier. Gotujemy około 5 minut pod przykryciem (owoce żurawiny zaczną strzelać

Słodkie Przyjemności
Muffiny cytrusowe 282

wanilii1 łyżeczka proszku do pieczenia2 pełne łyżki (30g) kandyzowanych skórek owocowych (mieszanki keksowej)Wykonanie:- składniki powinny mieć temperaturę pokojową- do większej miski przesiać suche składniki: mąki - pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia - w mniejszej misce wymieszać jajko z cukrem (ręczną ubijaczką lub widelcem), dodać ekstrakt z wanilii, olej, wyciśnięty z owoców sok oraz skórkę pomarańczową i cytrynową, wszystko

Smakołyki Bereniki
Ciasto Kukułka 457

dużooo alkoholu w czekoladzie Poezja. Wspaniałe ciasto.Jedynie mam sobie za złe, że tak długo zwlekałam z jego zrobieniem. Bardzo Wam polecam.Składniki na biszkopt:6 jaj 60 g mąki ziemniaczanej 140 g mąki pszennej 120 g cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki olejuBiałka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Ubijamy

Made By Mom And Son
Tort wiśniowo - czekoladowy z nutką kawy 303

nasączenia biszkoptu1 szkl zaparzonej  herbaty czarnej z 1 łyżką cukru i plasterkiem cytryny      Wiśnie odcedzamy z kompotu. Odlewamy 1/3 szklanki kompotu, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Resztę kompotu zagotowujemy w rondelku. Gdy zacznie wrzeć wlewamy rozrobioną mąkę i mieszamy aż kompot zgęstnieje. Dodajemy sok z cytryny i wiśnie. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia

happycreatiff.blogspot.com
Ciasto z masą budyniową 180

mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę wstawić na gaz i zagotować z 0,5 szkl, cukru.Do szklanki z odlanym mlekiem ,dodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną i to ugotować w mleku jak budyń.Pozostawić do ostudzenia.Na koniec utrzeć z 1 kostką masła na puszystą masę.Masą budyniową przekładać upieczone i wystudzone placki.Placki można dodatkowo posmarować najpierw dżemem

Moje domowe kucharzenie
Ciasto miodowe z masą serową 169

mąki1 szklanka miodu1 szklanka olejuok 3/4 szklanki cukru1 szklanka herbaty czarnej4 jajka2 łyżeczki  sodyprzyprawa do pierników.Masa serowa:2 jajka1 szklanka cukru20 dag margaryny 3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka1 kg białego seraWYKONANIEWszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania