Wypełnienie czasu wolnego gotowaniem. W efekcie mojej pracy postanowiłam stworzyć bloga. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie.Kolorowe ciasto, pracochłonne, ale w efekcie bardzo pyszne połączenie
Garnkowe fanaberiepszennej1 łyżka cytryny kandyzowanejWykonanie.Do rondelka wrzucić odcedzoną, przepłukaną fasolę, wsypać cukier, wlać 2 łyżki mleka i całość zagotować, cukier ma się rozpuścić, mieszać.Z białek ubić pianę, dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie ubić. Osobno ubić żółtka. Połączyć pianę z żółtkami, mąką pszenną, fasolą i kandyzowaną posiekaną cytryną. Dobrze wymieszać i przełożyć do małej foremki.Piec 30 minut w temp.180 stopni
Kulinarny karnet Christopherasuszonych grzybów (najlepiej borowików)3 nieduże cebulęmasło do smażenia (ok. 50 g)sól pieprzciasto na naleśniki:2 szklanki mąki1 szklanka mleka2 szklanki wody2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajkapłaska łyżeczka soliolej ok. szklanka bułki tartejjajko + odrobina mleka szczypta soli Krokiety z z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania:Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy
Słodka Stronamasła wymieszaną z łyżeczką mąki i gotowe.Przed podaniem, odkroić od mięsa kość ( będzie idealna na wywar) rostbef pokroić na plastry, polać sosem, podawać z obsmażonymi ziemniakami , frytkami lub puree ziemniaczanym. Zimny rostbef , pokrojony w cienkie plastry jest znakomitą przystawką Można go wtedy podać z sosem zrobionym na bazie majonezu (najlepiej domowego), ziół i kaparów lub korniszonów
Stare Garypokroić je cienko na 3 mm plasterki ( najwygodniej przy pomocy tarczy w robocie lub mandoliny) i przyprawić dobrze solą i pieprzem. Nie myć już ziemniaków po pokrojeniu. Skrobia ziemniaczana zagęści bulion. Połowę ziemniaków ułożyć na dnie naczynia. Odcedzić mięso i pozostałe składniki z marynaty. Płyn zachować. Rozłożyć mięso i warzywa na wierzchu ziemniaków, przykryć pozostałymi ziemniakami. Ostrożnie wlać
Stare GaryMielonka bosmańska. Wyszła świetna wędlina. Mimo, że z konieczności użyłam zupełnie innych sitek do mielenia, wędlina wyszła bardzo smaczna. W stosunku do przepisu oryginalnego zwiększyłam
Stare GaryPyszna ziemniaczana kiszka. Przepis to efekt przeczytania kilkunastu stron internetowych na temat kiszek. Niestety, zanim zdążyłam zrobić zdjęcia prawie cała została zjedzona . Piekłam w piekarniku, ale myślę, że taka kiszka upieczona na grillu musi być jeszcze smaczniejsza. Dajcie znać jeżeli sprawdzicie.Składniki (4 spore porcje)1500 g surowych ziemniaków,500 g ziemniaków ugotowanych,30 dkg wędzonego boczku - pokrojony
Stare GaryDodać fileciki anchois, rozprowadzić je drewnianą łyżką równomiernie w sosie, wlać śmietankę , gotować aż sos zgęstnieje. Robert Makłowicz zaleca, aby tak zrobioną cielęcinę podawać z knedlem ziemniaczanym z obu stron przesmażonym na maśle na złoto oraz ogórkami konserwowymi. Ja podałam z ziemniakami i też było smacznie. Smacznego
Stare Garywynosi 27 – 28 °C.Składniki (na chleb a 800 g):cała podmłoda250 g mąki pszennej typu 55050 g letniej wody8 g soli30 g mleka w proszku15 g roztopionego smalcumąka ziemniaczana do podsypywania koszykaPrzygotowanie chleba:Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się
Stare Garysię Wam jakaś uroczystość, albo też impreza ze znajomymi- moje 'Fale' będą strzałem w dziesiątkę! :)* mąka pszenna- 200 g* masło- 250 g* cukier- 180 g* jajka- 4 szt.* skrobia ziemniaczana- 100 g* advocat- 250 ml* kakao- 2 łyżki* proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki* laska wanilii- pół (lub kilka kropli aromatu)* sól- szczypta* wiśnie- 500 g (mogą być mrożone
Kraina Miodem Płynącauwielbiam słodkości, ale czy Wam będzie smakować, to przekonajcie się sami - tym bardziej, że jest łatwa w przygotowaniu więc warto wypróbować :)Beza:* białka- 6 szt.* cukier- 300 g** mąka ziemniaczana- 1 łyżka* ocet jabłkowy- 1 łyżeczka ( lub łyżeczka soku z cytryny)* odrobina soliMasa:* kremówka- 200 ml* mascarpone- 200 g* cukier trzcinowy- pół szklankiDodatkowo:* banany- 4 szt.* sok z połowy
Kraina Miodem Płynącawiece co zrobić z zapasem ugotowanych ziemniaków po wczorajszym obiedzie?To może skorzystacie z mojej propozycji? :)Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem sera i świeżej bazyli, u mnie w kształcie trójkątów, ale Wy możecie wyczarować każdy inny wzór, bo ciasto bardzo dobrze się formuje.Ja zaserwowałam je z sosem tzatziki.Świetna propozycja jako imprezowa przekąska i jak tylko nadaży się okazja
Kraina Miodem Płynącaresztą takie 'gołe' smakują równie wybornie! :) Placki bananowe:* płatki owsiane- 2 szklanki* banany- 2 szt.* sok bananowy- 3/4 szklanki * skrobia kukurydziana- 1,5 łyżki (lub mąka ziemniaczana)* olej kokosowy- do smażenia (lub każdy inny tłuszcz)Polewa czekoladowa: * woda- 3 łyżki* cukier- 3 łyżki* masło- 100 g* kakao- 3 łyżkiPlacki bananowe:Płatki owsiane zmielić niekoniecznie dokładnie
Kraina Miodem Płynącapoświęcić, ale warto, bo knedle są naprawdę wspaniałe, z resztą czy jest ktoś, kto nie lubi tych nadziewanych kulek?! :)Ja proponuję Wam knedle w połowie tradycyjne, czyli ziemniaczane, ale z dodatkiem kaszy manny- zamiast mąki i bez jajka, bo w tym wypadku jest zbędne (kasza manna jest 'łącznikiem').Najlepiej smakują mi polane stopionym masłem i obsypane cukrem z cynamonem
Kraina Miodem Płynącahalloweenowy deser :)Idealna propozycja dla zabieganych, nie tylko w Halloween, ale i na co dzień.Polecam!3 pełne szklanki:* sok z czarnej porzeczki- 150 ml** woda- 450 ml* skrobia ziemniaczana- 3 łyżki z małą górką* jabłko- 1 szt.* cytryna- sok 1 łyżka* żelki- do ozdoby300 ml wody wraz z sokiem wlać do garnka i zagotować.Pozostałą część wody wlać
Kraina Miodem Płynąca