mleka albo maślanki (jeśli mięso jest świeże i nie było mrożone)2 białe cebuleolej rzepakowySól, pieprz3 ziarna ziela angielskiego1 kulka jałowca 2 liście laurowegałązka rozmarynutymianekmajeranek2 ząbki czosnkuSkładniki na Puree ziemniaczane:dowolna ilość ziemniaków (u mnie 2)świeża szałwia (1 listek na 1 ziemniaka)łyżka masłasól, pieprzSkładniki na surówkę:2 marchewki1 mały por1 kwaśne jabłko1 łyżka majonezu albo śmietanysól, pieprzKrólik
Bon Appetit Małgorzatymięta do dekoracji.Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i 150 ml gorącej wody. Masę żółtkową wymieszać z mąką tortową przesianą z mąką ziemniaczaną + proszek do pieczenia. Na końcu wymieszać białka. Ciasto przelać na blaszkę piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni C.Krem nr 1:Cytryny sparzyć i otrzeć
Bon Appetit MałgorzatyObiad ekstra klasa :) sos poezja! Mogłabym go jeść sam bez niczego :) Piersi takie jak lubię, lekko różowe i soczyste. Ale jednak upieczone. Składniki na piersi:2
Bon Appetit MałgorzatyWczoraj miałam urodzinki a oto tort, który upiekłam z mamą. Ona robiła biszkopt a ja krem :) Pewnie przyznacie, że gdzie dwie głowy to nie jedna? W
Bon Appetit MałgorzatyMasa kakaowa: 1/3 herbatników namoczyć w alkoholu i wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm. Masło rozpuścić w rondlu z dodatkiem cukru, kakao oraz skrobi ziemniaczanej. Resztę herbatników pokruszyć i dodać do masła. Torcik: Przełożyć masę kakaową z herbatnikami do tortownicy. Następnie przełożyć do tortownicy masę piankową. Torcik odstawiamy do lodówki
Bon Appetit MałgorzatyNie wiem czy Wy też tak macie, że po zakrapianej imprezie na następny dzień lubicie zjeść coś słodkiego ? ja tak :-P Impreza Andrzejkowa była wyśmienita. Były
Bon Appetit MałgorzatyPrzepraszam Was, że zaniedbuję blog. O wiele więcej dzieję się jednak u mnie na Fan Pagu. Pracuję już chyba
Bon Appetit Małgorzatychodzi o dekoracje. Piekłam go na drugie urodziny córeczki. Polecam gorąco! Składniki:Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklaki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki ciemnego dobrego kakao 30 g ciemnej czekolady deserowej 2 łyżeczki octu szczypta soli Krem
Kuchnia domowa AniKiedyś były knedle na cieście ziemniaczanym, a dziś na serowym. Moim skromnym zdaniem te serowe są lepsze - delikatne, miękkie i po prostu pyszne. Przepis na ciasto do knedli znalazłam w Biblioteczce Poradnika Domowego pt. Specjały kuchni domowej. Jest dość oryginalne ponieważ ucieramy je mikserem. Może dzięki temu jest takie delikatne w smaku :)Składniki:Ciasto:25 dag sera białego15
Kuchnia domowa AniObie zawinąć w woreczek foliowy, większą część włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażarki na 30 minut.2. Z cukru i białek ubić sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować na gładko.3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć większe kruche ciasto. Na cieście rozłożyć morele, a na owoce ubitą pianę. Na pianę zetrzeć na tarce o dużych
Kuchnia domowa AniZapraszam!Składniki:Ciasto:50 dag mąki1 kostka margaryny1 całe jajko3 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier waniliowy3/4 szklanki cukru2 łyżki śmietanyBeza:3 białkaniecałe pół szklanki cukruszczypta soli1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka:50 g margaryny100 g mąki50 g cukruDodatkowo:75 dag śliwekcukiercynamonSposób przygotowania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy mąki lub śmietany. Wykładamy na blaszkę wyłożoną
Kuchnia domowa Anipół na pół ze smalcem)4 jajkaniepełna szklanka cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniakwaśna śmietana (tyle, ile zabierze ciasto)szczypta soliMasa serowa:1 kg mielonego twarogu2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń1/2 szklanki mleka3 jajkaniepełna szklanka cukru kryształu1/2 kostki masła1 cukier waniliowyDodatkowo:polewa kakaowaSposób przygotowania:1. Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schować do lodówki
Kuchnia domowa Anioraz dodajemy odrobinę aromatu śmietankowego. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wylewamy na blaszkę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Ser miksujemy z jajkami, dodajemy cukier, następnie mąkę ziemniaczaną i aromat śmietankowy. Masa serowa powinna być rzadka.3. Ser wykładamy na ciasto kakaowe. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i ciasto pieczemy 50-55 minut.4. Na ostudzone ciasto można
Kuchnia domowa Aninaszym rodzinnym domu podawało się raczej ryż z jabłkami (KLIK). Nowa wersja z makaronem też mi przypadła do gustu.Składniki:3 jabłkasok z cytrynycynamoncukier do smaku1 goździkwoda1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 50-100 ml wody+ makaronSposób wykonania:1. Obrać jabłka, pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka. Dodać sok z cytryny, trochę cukru, goździk, cynamon i odrobinę wody. Chwilkę gotować
Kuchnia domowa Ani