ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:233/303)

Serowy świąteczny półksiężyc 263

Cheesecake ChristmasSkładniki.50 dag twarogu4 jajka3/4 szklanki cukru pudru1 laska wanilii1 łyżeczka skórki cytrynowej1/2 szklanki rodzynek1/3 kostki masła1/2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 łyżki kaszy manny1/2 łyżki mąki

Kulinarny karnet Christophera
T... Tartine i L'Epicerie! Spacer po Lyon. 162

chleba oraz opisu miejsca, istnieje wiele dań, na które nie mogłam się zdecydować. W końcu wszyscy (po lekkiej imprezie) zgodnie zamówiliśmy piwo oraz zestaw: 1 duża kanapka z purée ziemniaczanym z boczkiem, zapiekana pod serem Raclette (więcej o raclette tutaj). Do każdego dania otrzymaliśmy również zieloną sałatkę z sosem vinaigre oraz kilka plastrów salami. Cała przyjemność kosztowała 10euro

Kitchens Alphabet
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker 190

Trochę lukru zabarwić na zielono. Z czerwonego lukru w rękach uformować małe kuleczki.  8. Zielony lukier dosyć cienko rozwałkować (można podsypywać cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną). Przy pomocy foremek do lukru powycinać listki ostrokrzewu i położyć je na nierówną powierzchnię, jak np. wałek, aby nie były całkiem płaskie. Pozostawić je na około 1-2 godziny, aby trochę

Mała Cukierenka
Kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową 114

Polecam kolejne kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową i czekoladą, przepis zaczerpnęłam ze strony mojeciasto.pl. Ciasteczka robiłam już kilka razy bo bardzo nam smakują. Są proste w

Monia miesza i gotuje
Kluski śląskie 214

przez praskę, następnie ziemniaki ugniatamy w misce. Dzielimy je na cztery równe części i jedną z nich przekładamy na 3 pozostałe. Miejsce skąd zabraliśmy ziemniaki uzupełniamy do równa mąką ziemniaczaną.Dokładnie wszystko łączymy do uzyskania jednolitej masy. Następnie formujemy małe kluseczki i układamy np na talerzu obsypanym mąką. Kluski gotujemy w osolonej wodzie. Wkładamy do gotującej się

Serce zamknięte w formie pyszności
Sernik cytrynowy ze stewią i polewą czekoladową 131

Nastepny przepyszny,kremowy sernik ze stewia w zastepstwie cukru ,o delikatnym cytrynowym smaku i polewa czekoladowa.Ten sernik jest jeszcze bardziej odchudzony od poprzedniego z malinami,poniewaz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pełnoziarniste kruche ciasto z rabarbarem i bezą 178

bialej)50 g maki ziemniaczanej1,5 lyzeczki proszku do pieczeniaWierzch ciasta:2 lyzki platkow migdalowych120 g cukru3 bialka Nalozenie owocowe:1 kg owocow1 budyn waniliowy (lub 2 lyzki m. ziemniaczanej+cukier waniliowy)2-4 lyzki cukrudodatkowo:2 lyzki mielonych migdalow lub bulki tatrejPRZYGOTOWANIE :Suche skladniki na spod ciasta wsypac do miski .Dodac pokrojone w male kawalki zimne maslo.Rozdrobnic miedzy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszne, różane bułeczki śniadaniowe 110

przygotowania.Ciasto zarabiamy wieczorem, a rano pieczemy buleczki.Sa pyszne,mieciutkie i bardzo puszyste.Swietne do konfitur,dzemow.Skladniki na 12 buleczek:500g maki pszennej 5501 czubata lyzka maki gryczanej(lub ziemniaczanej)210 ml mleka25 ml wody rozanej1 lyzeczka soli1 lyzeczka miodu4 lyzki oleju ryzowego1 opakowanie suchych drozdzyWykonczenie:2 lyzki maku lub sezamu,1 zoltko rozbeltane z 1 lyzka mlekaWykonanie:Mleko podgrzac razem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche ciasto ze śliwkami z kruszonką 443

masla175 g maki75 g cukruszczypta soli1/2 lyzeczka cynamonuDodatkowo: 1 kg sliwek250 ml soku pomaranczowego (moze byc sliwkowy,wisniow)+ 50 ml wody do rozpuszczenia budyniu1 opakowanie budyniu waniliowego40 g maki ziemniaczanej (2 lyzki)100 g cukruWykonanie:Make,cukier ,maslo,cukier waniliowy,skorke z cytryny i jajko wyrobic na gladka mase .Ciasto na spod odstawic na 30 minut do lodowki.125

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy kisiel jeżynowy 147

cukru2-3 lyzki maki ziemniaczanej0,5 l wody1 lyzka jogurtu greckiegoWykonanie:Jezyny przebrac,oplukac.Wrzucic do rondelka,dodac cukier ,pogotowac kilka minut.Przetrzec przez sito.Do przetartych jezyn dodac wode i make ziemniaczana rozrobiona z niewielka iloscia zimnej wody mieszajac najlepiej rozga.Zagotowac.Rozlac do przygotowanych salaterek.Schlodzic lub podawac cieply.Pyszny z gesta smietana lub jogurtem greckim doprawionym cukrem i cukrem waniliowym lub oslodzona smiatana

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z dynia ,mlekiem kokosowym i amarettini 160

Sernik w pieknym jesiennym pomaranczowo-zlocistym  kolorze.Juz sam widok poprawia humor.Przyznam ,ze sernik z puree z dyni robilam po raz pierwszy.I to nie dlatego,ze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort z maki gryczanej z kremem z czarnego bzu 155

odlozone 4 lyzki masy budyniowej.Mozna rowniez posmarowac boki tortu ,jesli chcemy je udekorowac np.wiorkami bialej czekolady.°Do garnuszka wlac sok z czarnego bzu,dodac cukier i Tortenenguss lub make ziemniaczane i mieszajac caly czas doprowadzic do wrzenia.Zagotowac.Nieco przestudzic i udekorowac masa gore tortu.°Schlodzic przez noc w lodowce.Zycze smacznego!Calosc to 16 porcji: 1 porcja to:301 kcal

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Oregano-ziolo ktore leczy 128

zastosowanie w calej kuchni srodziemnomorskiej.Tam tez wyrosle ziolko ma o wiele intensywniejszy aromat niz wyhodowane w naszym umiarkowanym klimacie.Stosowane jest do przyprawiania potraw z pomidorow,pizzy oberzyny,cukinii,zup ziemniaczanych i duszonych mies,glownie jagnieciny i cieleciny.Dodaje sie do farszow i zapiekanek.Swieze liscie podkreslaja smak owocow morza.Harmoniuzje z wiekszoscia ziol  srodziemnomorskich.Wchodzi w sklad mieszanki ziol prowansalskich.Jest to malo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczny sernik pomarańczowy - pyszny 168

kremu kokosowego (65%)skorka starta z 2 pomaranczysok wycisniety z 2 pomaranczy-125 ml1-2 lyzki likieru cointreau lub rumu 3 lyzki maczki kukurydzianej -mondamin (lub ziemniaczanej) Skladniki na polewe czekoladowa:70-100 g czekolady (45 % kakao)3-4 lyzki mlekaDo ozdoby:smazona skorka pomaranczowa i cukier perlowyWykonanie:°Skladniki na spod sernika wrzucic do kielicha blendera i drobno zmiksowac.Powstala

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kokosowy sernik z Physalis 162

sucharkow pelnoziarnistych3 czubate lyzki wiorkow kokosowych 50 g masla Skladniki na mase serowa:750 g sera4 jajka L180 g cukru1 puszka mleka kokosowego-400 g 3 lyzki maki ziemniaczanej lub mondaminy1 lyzka cukru waniliowego3 lyzki malibudo przybrania:100 g owocow physalis+2-3 lyzki wiorkow kokosowych+2 lyzki syropu z agawy lub mioduWykonanie:Skladniki na spod sernika umiescic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!